EUROBASKET

Διαβατήρια στο Eurobasket, αυτή η μάστιγα

Διαβατήρια στο Eurobasket, αυτή η μάστιγα

Την ώρα που ο Μίλος Τεόντοσιτς απειλούσε να μην αγωνιστεί στην εθνική αν η Σερβία έφερνε ξένο παίκτη, αρκετές χώρες μοιράζουν διαβατήρια. Εν τέλει, πόσοι είναι οι νατουραλιζέ του Eurobasket 2015; Δείτε.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς ξεκαθάρισε πως δέκα φορές να έχει η Σερβία μικρότερη επιτυχία στο Eurobasket 2015, από το να προσλάβει κάποιον νατουραλιζέ για να κάνει τη δουλειά.

"Πάντα παίζω με αυτούς που έχω δίπλα μου, ανεξαρτήτως αν είναι αρκετοί για το χρυσό, την πέμπτη ή τη δέκατη θέση" εξήγησε ο Σέρβος, παραμονές του ημιτελικού του Final Four με τον Ολυμπιακό.

Μάλιστα ο 28χρονος γκαρντ ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα που αφορά την εθνική Σερβίας και τη συμμετοχή της στο Eurobasket 2015. " Αν η Σερβία αποφασίσει να φέρει έναν ξένο στην ομάδα, θα ήθελα να σταματήσω εκείνη τη στιγμή. Δεν θα με ενδιέφερε πια, ούτε ως θεατή!". Ευτυχώς για τους δευτεραθλητές κόσμου, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ασπάζεται τις απόψεις του γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

"Η άποψή μου για τους ξένους στην εθνική ομάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό. Έχω τονίσει αρκετές φορές ότι δεν με ενδιαφέρει να καλέσω νατουραλιζέ στη Σερβία!" ανέφερε σχετικά ο "Σάλε", με αφορμή τα δημοσιεύματα που έφερναν στην εθνική ομάδα τον 22χρονο Αμερικανό φόργουορντ (2μ.13) των Wisconsin Badgers, Φρανκ Καμίνσκι.

Ατυχώς, δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν τις ίδιες απόψεις, όσον αφορά τις εθνικές ομάδες και εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που δίνει η FIBA στις εθνικές ομάδες να διαθέτουν έναν νατουραλιζέ στις τάξεις τους. Μάλιστα το 2013 υπήρξε η φήμη ότι η Ισπανία ζήτησε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία να αλλάξει ο κανονισμός και να επιτραπούν οι δυο ξένοι, ώστε να χωρέσει στην ίδια ομάδα τους Σερζ Ιμπάκα και Νίκολα Μίροτιτς! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ρωσία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket 2007, με το νικητήριο καλάθι του Αμερικανού Τζέι Αρ Χόλντεν.

Η ατελείωτη λίστα των νατουραλιζέ ενισχύθηκε εσχάτως με παίκτες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στα γήπεδα του Βερολίνου, του Μολπελιέ, της Ρίγα, του Ζάγκρεμπ και της Λιλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του Eurobasket.

Ο Άλεξ Ρένφρο (Βοσνία), ο Μπόμπι Ντίξον (Τουρκία) και ο Έι Τζέι Σλότερ (Πολωνία) είναι τα τελευταία παραδείγματα ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον επιβεβαίωσε στο Sport24.gr το ενδεχόμενο να πάρει τη σλοβένικη υπηκοότητα.

Οι όμιλοι του EuroBasket 2015...

Α' όμιλος Β' όμιλος Γ' όμιλος Δ' όμιλος
Γαλλία Ισπανία Κροατία Λιθουανία
Φινλανδία Σερβία Σλοβενία Λετονία
Βοσνία/Ερζεγοβίνη Γερμανία Ελλάδα Ουκρανία
Πολωνία Τουρκία Σκόπια Βέλγιο
Ισραήλ Ισλανδία Γεωργία Τσεχία
Ρωσία Ιταλία Ολλανδία Εσθονία

...και τα διαβατήρια

Α' όμιλος

  • Οι Φινλανδοί δεν έχουν ανακοινώσει την προεπιλογή ενόψει Eurobasket 2015 ωστόσο ο 31χρονος γκαρντ (1μ.85) Τζαμάρ Γουίλσον αναμένεται να ενισχύσει την εθνική ομάδα στη διοργάνωση. Ο Γουίλσον έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη όμως αγωνίστηκε στη Φινλανδία τη σεζόν 2010-11 με την Espoon Honka. Μάλιστα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στη VTB United League εκείνης της χρονιάς, με 18.8 πόντους μ.ό. "Σας ευχαριστώ όλους! Είναι τιμή μου να παίξω σε αυτή την εθνική ομάδα. Είμαι ανυπόμονος για νέες προκλήσεις" αναφέρει σε άπταιστα... φινλανδικά (suomi) στο προφίλ του στο Twitter.
  • Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους του EuroBasket μέσω του προκριματικού γύρου. Πλέον ο Μαυροβούνιος κόουτς θα έχει στη διάθεσή του τον Άλεξ Ρένφρο, ο οποίος θα πάρει βοσνιακό διαβατήριο. Ο 28χρονος Αμερικανός γκαρντ ήταν εκ των κορυφαίων της Άλμπα στην Euroleague 2014-'15. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 9.8 πόντους, 5.3 ασίστ, 4.5 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα μ.ό. σε 24 αγώνες με τους Γερμανούς, που διεκδίκησαν ως το τέλος την πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης.
  • Η Βοσνία ήθελε να εντάξει στο δυναμικό της τον Έι Τζέι Σλότερ (πριν καταλήξει τελικά στον Ρένφρο) όμως ο Αμερικανός γκαρντ θα πάρει, εν τέλει, πολωνικό διαβατήριο. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού δεν βρίσκεται στις αρχικές 23 κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού Μάικ Τέιλορ ωστόσο θα ενταχθεί στην προετοιμασία (σ.σ. αρχίζει στις 20 Ιουλίου), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου.
Διαβατήρια στο Eurobasket, αυτή η μάστιγα

Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη ήθελε τον Σλότερ όμως ο Αμερικανός γκαρντ θα αγωνιστεί σαν Πολωνός

  • Ο Ντ'Ορ Φίσερ εξέφρασε πέρσι την επιθυμία να αγωνιστεί με την εθνική του Ισραήλ και οι της ομοσπονδίας της χώρας έβαλαν... μπροστά την έκδοση διαβατηρίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μακάμπι (2008-10), ο 32χρονος φόργουορντ/σέντερ της Ούνικς Καζάν ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, με την Μικάλ Αρμί. Αυτός είναι ο λόγος που η ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες, για την έκδοση διαβατηρίου, χωρίς να προηγηθεί η αλλαγή θρησκείας του Αμερικανού.

Β' όμιλος

  • Ο Σέρζ Ιμπάκα ενημέρωσε πως θα απέχει φέτος από την εθνική Ισπανίας -λόγω τραυματισμών- και έτσι άνοιξε η θέση του "νατουραλιζέ", με τον Νίκολα Μίροτιτς να θέτει εαυτόν στη διάθεση της "φούρια ρόχα" . Ο Μαυροβούνιος (με ισπανική υπηκοότητα) πάουερ φόργουορντ των Chicago Bulls ολοκλήρωσε τη σεζόν στο ΝΒΑ με 10.2 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ μ.ό. ενώ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα των Rookies. Επίσης, έχει αγωνιστεί σε δυο διοργανώσεις με την εθνική Ισπανίας U-20: στο Eurobasket 2010 της Κροατίας (χάλκινο) και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπιλμπάο (χρυσό) όμως δεν είχε συμμετοχές στην Ανδρών.
  • Ο Μπόμπι Ντίξον είναι τελικά, ο Αμερικανός που θα φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο της Τουρκίας, στο προσεχές Eurobasket μετά την άρνηση του Άντριου Γκάουντλακ, ο οποίος προτίμησε να ξεκουραστεί. Η πληροφορία του Sport24.gr είναι πως μαζί με την υπηκοότητα, ο Αμερικανός γκαρντ θα αλλάξει και όνομα και λόγω του θαυμασμού που τρέφει για τον Μοχάμεντ Άλι, ενημέρωσε πως θέλει να ονομαστεί "Αλί Μοχάμεντ". Κι όλα αυτά ενώ οι Τούρκοι είναι εν ενεργεία πρωταθλητές στην κατηγορία U-20 ενώ ακολουθούν παίκτες όπως ο Τσέντι Οσμάν, ο Φουρκάν Κορκμάζ και άλλα ταλέντα από τις "μικρές" εθνικές!
Διαβατήρια στο Eurobasket, αυτή η μάστιγα

- Mέχρι και... όνομα άλλαξε ο Μπόμπι Ντίξον, λόγω του θαυμασμού που τρέφει για τον Μοχάμεντ Άλι

Γ' όμιλος

  • Η Κροατία θα παραταχθεί με νατουραλιζέ σε τέταρτη σερί διεθνή διοργάνωση αφού ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς υπολογίζει στον Όλιβερ Λαφαγιέτ για την τελική φάση του Eurobasket 2015, αντί του Ντόνταε Ντρέιπερ. Έτσι ο γκαρντ του Ολυμπιακού θα ενισχύσει ξανά τους Κροάτες μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας κι ενώ είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές του (επίσης νατουραλιζέ) Ντρέιπερ στα Eurobasket 2011 και 2013.
  • Η Σλοβενία είναι εκ των αντιπάλων της Ελλάδας στον Γ' όμιλο του Eurobasket ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον εξετάζει σοβαρά την περίπτωση να πάρει τη σλοβένικη υπηκοότητα και να ενισχύσει την ομάδα του Γιούρι Ζνοβτς στη διοργάνωση. "Πράγματι ισχύει αυτό το ενδεχόμενο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει τελειώσει κάτι. Μου έχει γίνει η πρόταση μετά από συζήτηση που είχαμε αλλά ως εκεί. Με θέλουν για να αγωνιστώ στο Eurobasket ωστόσο θα αποφασίσω τι θα κάνω αφού τελειώσουν οι τελικοί των playoffs με τον Παναθηναϊκό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού και back2back καλύτερος αμυντικός στην Euroleague.
  • Ο Τζέικομπ Πούλεν της Μπρίντιζι θα φορέσει τη φανέλα της Γεωργίας για ακόμη ένα καλοκαίρι, αφού συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας. Στους "εκλεκτούς" του Ιγκόρ Κοκόσκοφ βρισκόταν, επίσης, ο Ρίκι Χίκμαν πριν υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα στον αγώνα της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ με τη Μάλαγα. Η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής Γεωργίας είναι προγραμματισμένη για τη 13η Ιουλίου προκειμένου για τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις ενώ η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου, στη Σλοβενία.
Διαβατήρια στο Eurobasket, αυτή η μάστιγα

- Ο Τζέικομπ Πούλεν γεννήθηκε στο Μέιγουντ του Ιλινόι όμως θα ενισχύσει τη Γεωργία στο Eurobasket

Δ' όμιλος

  • Ο Ματ Λοτζέσκι ήταν ο ηγέτης του Βελγίου στα προκριματικά του Eurobasket 2015, οδηγώντας τα "λιοντάρια" στην τελική φάση της διοργάνωσης. Στις αρχές του μήνα είδε το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Έντι Κάστεελς με τους 27 (!) παίκτες που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία.
  • Στο μεταξύ, ο Που Τζέτερ ενημέρωσε ότι δεν θα ενισχύσει την Ουκρανία στο Eurobasket, αφού αποφάσισε να ξεκουραστεί " Τα τελευταία δύο καλοκαίρια με την Ουκρανία ήταν εκπληκτικά. Ποιος θα το φανταζόταν πως θα τερματίζαμε στην πρώτη εξάδα του Ευρωμπάσκετ 2013 και θα εξασφαλίζαμε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο;" ανέφερε ο 31χρονος γκαρντ ενώ οι Ουκρανοί βρίσκονται σε αναζήτηση νατουραλιζέ για την ενίσχυση της εθνικής ομάδας.
TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ