ΜΠΑΣΚΕΤ

Το "έλα να δεις" για τον Αντετοκούμπο και τον Παναθηναϊκό

Το "έλα να δεις" για τον Αντετοκούμπο και τον Παναθηναϊκό

Όρθιος ο κόσμος στον "Τάφο του Ινδού" για να παρακολουθήσει από κοντά το σόου του Γιάννη Αντετοκούμπο στους τελικούς του εφηβικού πρωταθλήματος εναντίον του Παναθηναϊκού. Έλαμψε και ο Χαραλαμπόπουλος. Το Sport24.gr ήταν εκεί.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε το βράδυ της Δευτέρας τον Φιλαθλητικό στους τελικούς του εφηβικού πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ. Όχι δεν είναι αυτή η είδηση. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε και πλέον προηγείται με 2-1. Ούτε αυτή, όμως, είναι η είδηση. Η αληθινή είδηση είναι ο "Τάφος του Ινδού" είχε γεμίσει και πολλοί παρακολουθούσαν το παιχνίδι όρθιοι. Κι οι περισσότεροι μαζεύτηκαν για να δουν τον Γιάννη Αντετοκούμπο εναντίον των περσινών πρωταθλητών Ελλάδος.

Διαβάστε τον "φάκελο Αντετοκούμπο" όπως τον είχε παρουσιάσει το Sport24.gr

Στο γήπεδο της Αλεξάνδρας βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό συγγενείς, φίλοι, προπονητές (ομοσπονδιακοί και πρώην ομοσπονδιακοί, παιδικοεφηβικών, μικρών κατηγοριών ακόμη και... πρωταθλητές Ευρώπης), παίκτες (όπως ο Νίκος Παππάς), ατζέντηδες και ο τζένεραλ μάνατζερ των Τζαζ, Ντέιβιντ Λίντσι. Όλοι τους είδαν α) τους "πράσινους" να παίρνουν μια καθαρή και δίκαιη νίκη β) τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να παίζει καταλυτικό ρόλο και (κυρίως) γ) τον Γιάννη Αντετοκούμπο να δικαιώνει όλες τις προσδοκίες ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ. Αν όχι το μεγαλύτερο.

Σε ότι αφορά το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός μετά από ένα κλειστό πρώτο ημίχρονο (23-25 που διαμορφώθηκε με εντυπωσιακό κάρφωμα του Αντετοκούμπο), επέβαλε την κυριαρχία του αφενός χάρις στην παρουσία των διεθνών Χαραλαμπόπουλου και Διαμαντάκου μες στη ρακέτα και αφετέρου με την περιφερειακή ευστοχία των Νικολακόπουλου και Ερεμενάνζιε. Η ομάδα του Ζωγράφου δεν είχε την πολυφωνία, ούτε τις λύσεις από τον πάγκο να αντέξει και μόλις ο Αντετοκούμπο έκανε 4ο φάουλ ουσιαστικά το παιχνίδι κρίθηκε για να πάρει τελικά διαστάσεις θριάμβου μετά τις αλλαγές του Τάκη Ζήβα (σ.σ ο προπονητής της ανδρικής ομάδας του Φιλαθλητικού κοουτσάρει και την εφηβική ομάδα).

Το "έλα να δεις" για τον Αντετοκούμπο και τον Παναθηναϊκό

Ένα γεμάτο γήπεδο

Τα πλέι-οφ των παιδικοεφηβικών πρωταθλημάτων συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο στις εξέδρες, αλλά σαν κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει, όπως παραδεχόντουσαν άνθρωποι των "πρασίνων". Ο λόγος ήταν απλός: η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούμπο, που δεν έχει συγκεντρώσει πάνω του βλέμματα των σκάουτερ του ΝΒΑ, αλλά και ολόκληρης της μπασκετικής Ελλάδας.

Στον "Τάφο του Ινδού" βρέθηκε ο ατζέντης Τάσος Δελημπαλταδάκης, ο προπονητής της εθνικής Εφήβων Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και οι πρώην προπονητές του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Ιτούδης και Ανδρέας Πιστιόλης και πολλοί ακόμη άνθρωποι του μπάσκετ.

Σόου Αντετοκούμπο

Ο νεαρός άσος του Φιλαθλητικού (γεννημένος του 1994) έκλεψε την παράσταση σκοράροντας 19 πόντους στα 35 λεπτά που αγωνίστηκε και δεν ήταν λίγες οι φορές που προκάλεσε ένα μακρύσυρτο "ωωωωω" στις εξέδρες. Σκόραρε με όλους τους πιθανούς τρόπους (κάρφωμα, τρίποντο, pull-up, στον αιφνιδιασμό, με δυναμικό drive) παίζοντας σε όλο το παιχνίδι ως πλέι-μέικερ, παρά τα 2.06 του.

Παρά το γεγονός ότι τον μάρκαρε κοντύτερος παίκτης δεν συνάντησε δυσκολίες ούτε στο κατέβασμα της μπάλας, ούτε στο να περνάει τον προσωπικό του παίκτη, να διεισδύει μες στο καλάθι και να φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες του.

Παράλληλα ευστόχησε σε ένα δύσκολο τρίποντο και έδειξε να εμπιστεύεται αρκετά το μακρινό του σουτ, ακόμη και μετά από προσωπικές φάσεις, έχοντας back-step εκτελέσεις ψηλά στο ρεπερτόριο του.

Το "έλα να δεις" για τον Αντετοκούμπο και τον Παναθηναϊκό

Καθοριστικός ο Χαραλαμπόπουλος

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε κι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που ενίσχυσε την εφηβική ομάδα παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας είναι "Παίδας" και όχι "έφηβος". Ο αριστερόχειρας φόργουορντ που έχει γεννηθεί το 1997 παρότι ήρθε στο γήπεδο απευθείας από προπόνηση του Παναθηναϊκού έκανε τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Συνολικά είχε 18 πόντους, κερδίζοντας πολλές μονομαχίες μέσα και μακριά από τη ρακέτα. Χρειάστηκε, βέβαια, ειδική διαχείριση λόγω της κούρασης, για αυτό και ο προπονητής του "τριφυλλιού", Κώστας Παπαδόπουλος, προσπαθούσε να τον έχει φρέσκο κάνοντας τον συχνά αλλαγή για να πάρει ανάσες.

Το "έλα να δεις" για τον Αντετοκούμπο και τον Παναθηναϊκό

Ο Χαραλαμπόπουλος, που επιλέχτηκε μες στους 10 καλύτερους παίκτες της ηλικίας του και θα πάρει μέρος στο Jordan Classic" που θα γίνει στις ΗΠΑ, έδειξε πολύ καλή επαφή με το καλάθι και πολύ καλή αίσθηση της πάσας, στοιχείο που διακρίνει και τον Γιάννη Αντετοκούμπο.

Δείγματα των δυνατοτήτων του φανέρωσε και ο ψηλότερος παίκτης του γηπέδου, ο ύψους 2.14 διεθνής σέντερ Γιώργος Διαμαντάκος, που αντιμετώπισε όμως προβλήματα με φάουλ. Να σημειωθεί ακόμη ότι στον Φιλαθλητικό αγωνίζεται και ο γιος του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού και νυν του Άρη, Βαγγέλη Αγγέλου.

Δεκάλεπτα: 16-10, 23-25, 46-39, 69-40.

Παναθηναϊκός (Παπαδόπουλος):Στογιάνοβιτς 4, Γιαννίκος 4, Τζιβελέκας 5 (1), Δαφαλιάς, Σοροπάνης, Γκιουζέλης, Χαραλαμπόπουλος 18 (1), Ερεμπενάνζιε 13 (2), Θεοδώρου 5 (1), Νικολακόπουλος 12 (4), Διαμαντάκος 6, Αναγνωστάκης 2.

Φιλαθλητικός (Ζήβας):Ορούτσι, Πόπιβτσακ, Καρτερολιώτης 7 (1), Νκουονια 1, Αντετοκούμπο, Αγγέλου Σμυρλης, Αντετοκούμπο Γ 19 (1), Κελαϊδης 3 (1), Σεργιένκο 8, Καμπερίδης 2, Φράγγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ