ΣΕΠΚ

Όλα τα μυστικά στη φόρα

Όλα τα μυστικά στη φόρα

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποκάλυψε τον τρόπο που αντιμετώπισε συγκεκριμένες δυσκολίες ο Ολυμπιακός, ο Λονγκαμπάρντι έδειξε "τρικ" με τον Πολ Πιρς και τον Ρέι Άλεν, ενώ ο Βαγγέλης Αγγέλου άγγιξε βασικά και ζωτικά ζητήματα για μια ομάδα.

Η δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Σεμιναρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, που διεξήχθη στο κλειστό του Αμαρουσίου, με την αρωγή του ΟΤΕ TV, περιείχε... διπλή προπόνηση. Λόγω του κυριακάτικου δημοψηφίσματος έγιναν οι ομιλίες δύο ημερών.

Την αρχή έκανε ο Μάικ Λονγκαμπάρντι που εξήγησε αναλυτικά "ειδικές καταστάσεις", δείχνοντας αρκετές ιδέες για επιθέσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα μετά από τάιμ-άουτ ή μετά από επαναφορά από την τελική γραμμή. Μάλιστα έδωσε λύσεις για επιλογή τριπόντου, ή για επίθεση 1''. Έφερε μάλιστα κάποια παραδείγματα που έχει συναντήσει στην καριέρα του στο ΝΒΑ, όπως για παράδειγμα κάποια plays που χρησιμοποιούσαν οι Μπόστον Σέλτικς με τους Ρέι Άλεν, Πολ Πιρς, Κέβιν Γκαρνέτ και Ραζόν Ρόντο.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δούλευε σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στη σειρά των προημιτελικών της Euroleague απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Και συγκεκριμένα τον τρόπο που το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού ανέλυσε τα αμυντικά λάθη που έγιναν στο πρώτο παιχνίδι και έκανε τις απαραίτητες προσαρμογές στο 2ο, που έφερε τη νίκη στην ομάδα του Πειραιά.

Ανέλυσε την αμυντική λειτουργία της ομάδας του χωρίζοντας την σε πέντε κομμάτια (αμυντικό transition, άμυνα στα pick-n-roll, άμυνα στα σκριν μακριά από τη μπάλα, άμυνα στο low-post και αμυντικό ριμπάουντ), τα οποία συζήτησε με τους παίκτες του. Παράλληλα έδειξε ασκήσεις βελτίωσης των συγκεκριμένων κομματιών που γίνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ολοκλήρωσε δείχνοντας ένα αντίστοιχο βίντεο "feed-back" όπως το ονομάζει με την εξαιρετική αμυντική προσπάθεια της ομάδας του και την "μεταμόρφωση" στο δεύτερο ματς στη Βαρκελώνη.

Όλα τα μυστικά στη φόρα

Στην δεύτερη ομιλία του αναφέρθηκε στην "επίθεση απέναντι σε over-helping" άμυνα, δηλαδή σε άμυνα που δίνει πολλές βοήθειες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνάντησε πολλές φορές ο Ολυμπιακός λόγω της παρουσίας του Βασίλη Σπανούλη (με τις ομάδες να χρησιμοποιούν περισσότερους παίκτες στην αντιμετώπιση του), αλλά και πιο συγκεκριμενα αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη τακτική που ακολουθεί ο Χουάν Πλάθα στη Μάλαγα. Έδειξε τον τρόπο που ανέλυσε την άμυνα των Ισπανών οι "ερυθρόλευκοι", τον τρόπο που προετοιμάστηκαν στην προπόνηση και στο τέλος παρουσίασε το αποτέλεσμα, που συνοδεύτηκε από τις 11 ασίστ του Σπανούλη και την επικράτηση στην Ανδαλουσία.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε τη σημασία της απλότητας, την οποία υπογράμμισε πολλές φορές. Απέφυγε τα εξηζητημένα και μίλησε σε βάθος για τα βασικά του αθλήματος και τη σημασία του "απλού μπάσκετ".

Οι άλλοι ομιλητές ήταν ο Γιώργος Βαβέτσης (γυμναστής της Ούνικς Καζάν πέρσι) και ο Βαγγέλης Αγγέλου, που κέρδισε και πάλι την προσοχή του ακροατηρίου με την παρουσίαση του στην "close-out άμυνα". Ο ασίσταντ κόουτς της Εφές χρησιμοποίησε πολλά παραδείγματα από την φετινή σεζόν και συγκεκριμένα την ομάδα του, μιλούσε σε βαθος και με πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο δουλειά των Τούρκων, για τους παίκτες, αλλά και όλες τις πτυχές του παιχνιδιού. Έδωσε μεγάλο βάρος στην επικοινωνία, εξηγώντας ότι "χωρίς σχέσεις φιλίας και οικογένειας μέσα στην ομάδα, πρωταθλητισμός δεν μπορεί να γίνει".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ