ΜΠΑΣΚΕΤ

Κύπελλο γεμάτο σημασία

Κύπελλο γεμάτο σημασία
INTIME SPORTS

Μικρότερος σε σημασία ο σημερινός τελικός του Κυπέλλου, έχει πολλούς λόγους για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, που τον κάνουν πολύ μεγάλο. Το Sport24.gr εξηγεί το γιατί

Το Κύπελλο Ελλάδος είναι ο μικρότερος σε σημασία τίτλος, που μπορεί να κατακτήσει μια ομάδα μέσα στη σεζόν. Παρόλα αυτά, ο σημερινός τελικός ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την αξία του τροπαίου που θα παραδώσει το βράδυ, στον Κυπελλούχο του 2011

Το Sport24.gr αποκρυπτογραφεί τους λόγους που κάνουν αυτό τον τελικό, τον πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών...

Είναι ο 36ος τελικός που θα δούμε απόψε στο Ελληνικό. Και έχει σημασία για αμφότερους τους φιναλίστ αφού μια νίκη του ενός επί του άλλου, έχει πάντα ξεχωριστή σημασία. Ειδικά, αν ... μιλάμε για τους αιωνίους.

Ο σημερινός τελικός, λοιπόν, είναι σημαντικός για τον (τυπικά γηπεδούχο) Παναθηναϊκό επειδή:

  • Επιστρέφει στην ενεργό δράση, μετά τον θρίαμβο της Βαρκελώνης κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προσγειωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την "στρατόσφαιρα" του 6ου ευρωπαϊκού Κυπέλλου της ιστορίας του.
  • Θέλει να επιβεβαιώσει ότι εκτός από "αφεντικό" στην Ευρώπη, παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ελλάδα, σε μια σεζόν όπου έχει ηττηθεί δυο φορές από τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.
  • Ζητάει μια εξαιρετική εκκίνηση για τα πλέι-οφ, που μπαίνουν στην τελική ευθεία και κυρίως τους τελικούς εναντίον του Ολυμπιακού, όπου θα κριθεί ο τίτλος του Πρωταθλητή.
  • Νικώντας στον τελικό, ρίχνει τον Ολυμπιακό σε μια αρκετά επώδυνη εσωστρέφεια, αποκτώντας τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα, ικανό να ανατρέψει το μειονέκτημα έδρας που θα έχει στα πλέι-οφ.
  • Αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να προσαρμοστεί για μια ακόμη φορά στις απαιτήσεις ενός αγώνα που δίνει τίτλο, άσχετα αν η ενέργεια που έχουν ξοδέψει οι παίκτες του είναι πολύ μεγάλη, μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη.
  • Προσθέτει ένα ακόμη τρόπαιο στην ...πολυτελή βιτρίνα του "πράσινου" μπάσκετ.
  • Η ήττα, σίγουρα, δεν τον αποσταθεροποιεί τον βάζει όμως σε σκέψεις και πολλά ερωτηματικά για την τύχη του στους τελικούς, με τον Ολυμπιακό να έχει το πλεονέκτημα έδρας. Καλό το έκτο ευρωπαϊκό αστέρι, ωστόσο οι "πράσινοι" γνωρίζουν ότι τα πάντα ξεκινούν...από τα εσωτερικά σύνορα. Κυριαρχώντας στην Ελλάδα, άλλωστε, "έχτισαν" και το ευρωπαϊκό τους προφίλ. Μη ξεχνάτε ότι πέρσι, σε μια χρονιά όπου δεν πήραν ούτε το Κύπελλο Ελλάδας και αποκλείστηκαν από τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, η κατάκτηση του πρωταθλήματος "κράτησε όρθια" την ομάδα.

Οι λόγοι που κάνουν τον τελικό σπουδαίο και για τον Ολυμπιακό είναι:

  • Σε περίπτωση νίκης θα είναι η τρίτη σερί μέσα σε μια χρονιά επί του Παναθηναϊκού, γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και 9 χρόνια, χωρίς μάλιστα να έχει γνωρίσει την ήττα. Το Κύπελλο, θα δώσει μια τεράστια προωθητική ενέργεια στην ομάδα για τις μάχες του πρωταθλήματος, που παραμένει ο μεγαλύτερος στόχος της χρονιάς.
  • Βάζει τέλος στην γκρίνια και τη μουρμούρα που ξέσπασε μετά τον αποκλεισμό από το φάιναλ-φορ, κόντρα στη Σιένα
  • Σε μια εποχή όπου υπάρχουν συνεχόμενα προβλήματα (νοκ-άουτ Νεστέροβιτς, τραυματισμός Σπανούλη) νικώντας τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός δείχνει απόθεμα χαρακτήρα και μέταλλο μεγάλης ομάδας.
  • Θα Συνεχίσει το σερί των νικών που έχουν φέτος οι "ερυθρόλευκοι" στις μονομαχίες τους με τον Παναθηναϊκό σε όλα τα ομαδικά σπορ.
  • Θα αμφισβητήσει έντονα την απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού επί ελληνικού εδάφους, καθώς με 3 νίκες σερί και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, γίνεται αυτόματα το πρώτο φαβορί για τον τίτλο.
  • Η ήττα δεν σημαίνει καταστροφή, φέρνει όμως τον Ολυμπιακό σε θέση ...άμυνας. Το ψυχολογικό πλεονέκτημα περνάει στην αντίθετη όχθη, ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο να νιώσει πανίσχυρος και οι Πειραιώτες μπαίνουν στην διαδικασία περιχαράκωσης στο να διατηρήσουν το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ, χωρίς όμως και πάλι να είναι σίγουροι πως κάτι τέτοιο θα τους δώσει, εν τέλει, και το πρωτάθλημα.

Όλα αυτά, μαζί με το γόητρο και φυσικά το ίδιο το ...Κύπελλο, καθιστούν τη μάχη του Ελληνικού μια εξαιρετική βραδιά μπάσκετ. Ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς έχουν μια ακόμη παρτίδα σκάκι να παίξουν μεταξύ τους. Κι είναι σίγουρο ότι θα προσφέρουν, ως συνήθως, σπουδαίες κινήσεις μέχρι το τελικό ματ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ