ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Dorsey, ο Trigonis και το διαβατήριο

CHARLOTTESVILLE, VA - JUNE, 18: National Basketball Players Association Top 100 Camp at the University of Virginia, in Charlottesville Virginia.(Photo by Kelly Kline)
CHARLOTTESVILLE, VA - JUNE, 18: National Basketball Players Association Top 100 Camp at the University of Virginia, in Charlottesville Virginia.(Photo by Kelly Kline) KELLY KLINE/UNDER ARMOUR

Το Sport24.gr επανέρχεται στην υπόθεση του Tyler Dorsey παρουσιάζοντας δεδομένα που αφορούν την έκδοση του διαβατηρίου του. Ποιος είναι ο Dinos Trigonis που έχει επαφή με την οικογένεια του 19χρονου και τι λέει για τον ίδιο (pics & vid).

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως ήρθε στη χώρα μας για να αγωνιστεί με το εθνόσημο, ο Tyler Dorsey βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αν σκεφτεί τι έχει κάνει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ, πως αντιμετωπίζεται εκεί και ποιες είναι οι προοπτικές του .

Όλα αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν, αν δεν καταφέρει να πάρει στα χέρια του το ελληνικό διαβατήριο. Κάτι για το οποίο παλεύει εδώ και αρκετούς μήνες, όχι μόνο από τη στιγμή που "προσγειώθηκε" στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, το όνομά του απασχολεί τη διοίκηση της ΕΟΚ από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως στο Oregon υπάρχει ένας νεοσύλλεκτος γκαρντ με "ρίζες" από τα μέρη μας.

Η μητέρα του, Samia, μπορεί να μην μιλάει καλά ελληνικά αλλά έχει καταγωγή από την Ελλάδα (Αθήνα), από την πλευρά του πατέρα της. Άπαξ και τέθηκε το ζήτημα της παρουσίας του στην ελληνική εθνική ομάδα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο είχαν, για να καταφέρει ο νεαρός παίκτης να καταγραφεί ως πολίτης της χώρας και να έχει δικαίωμα να παίξει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Κάπου εδώ θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως οι πιθανότητες να προλάβει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κρήτης δεν είναι πολλές. Τουλάχιστον όχι με τα τωρινά δεδομένα. Η ΕΟΚ έχει αναλάβει να επισπεύσει τις διαδικασίες, αλλά μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να προχωρήσει το ζήτημα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πιο εφικτό μοιάζει να είναι ετοιμοπόλεμος για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Νέων Ανδρών (από 7 έως 20 Ιουλίου) της Ιταλίας. Ακόμη κι έτσι όμως, το πιο σημαντικό όλων είναι να έχει θετική έκβαση όλη αυτή η προσπάθεια με φόντο το μέλλον και την Εθνική ομάδα Ανδρών.

Ο Dinos Trigonis και ο John Wall

Ένας από τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν από πολύ νωρίς στην υπόθεση, με σκοπό να βοηθήσουν ήταν ο Dinos Trigonis. Άγνωστος στα μέρη μας, αλλά από τους πιο διάσημους προπονητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάνω απ όλα όμως... Έλληνας! Ο ομογενής κόουτς έχει καταγωγή από την Τρίπολη (από την πλευρά της μητέρας του) και την Κοζάνη (από την πλευρά του πατέρα του), την ώρα που ο ξάδερφός του μένει και εργάζεται στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας ως προπονητής.

Αφού σας είπαμε τα καθέκαστα περί της ιστορίας του Dinos Trigonis, μάθετε κι αυτό. Είναι ο άνθρωπος που "στήνει" το Pangos All American Camp, ένα από τα κορυφαία Camp στις ΗΠΑ. Σε αυτό έχουν συμμετάσχει -στο πέρασμα των χρόνων- παίκτες που έχουν κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Οι πιο "διάσημοι" συμμετέχοντες; Ο John Wall και ο James Harden. Κι αφού καταλάβατε για τι μέγεθος μιλάμε -στις ΗΠΑ- σας ενημερώνουμε πως υπό τις οδηγίες του (στην Belmont Shore Team) έχουν αγωνιστεί για αρκετά καλοκαίρια (όταν φυσικά ακόμη ήταν γυμνασιόπαιδα) οι DeMar DeRozan, Brandon Jennings και Trevor Ariza.

Τι είναι αυτά τα Camp; Αποτελούν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για παιδιά που ξεχωρίζουν στα High Schools να γίνουν ευρέως γνωστά. Οι περισσότεροι προπονητές κολεγίων επισκέπτονται τέτοιες διοργανώσεις, παρακολουθώντας παίκτες από όλη την Αμερική. Κι αυτό γιατί μέσα στη χρονιά, οπότε και "τρέχει" η αγωνιστική περίοδος, δεν υπάρχει χρόνος για αναλυτικό scouting και δια ζώσης επαφή με τους υποψήφιους μαθητές/αθλητές.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Dinos Trigonis και τα Camp του πατώντας εδώ .

Επιστρέφουμε στα του Tyler Dorsey, για να πούμε ότι η Samia Dorsey είναι αυτή που "τρέχει" όσο κανείς άλλος για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν το ελληνικό της καταγωγής του, με αφορμή το γεγονός πως στοιχειοθετείται το γεγονός πως ο παππούς του ήταν κάτοικος Αθηνών, πριν μεταναστεύσει για την Αμερική.

"Αδικημένος από τα scouting reports λόγω... χαρακτήρα"

Το Sport24.gr εντόπισε τον Dinos Trigonis στην Καλιφόρνια, όπου αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να διοργανώσει ακόμη ένα Camp για γυμνασιόπαιδα που θέλουν να... φάνουν. Δεν υπάρχει άλλωστε άνθρωπος πιο κατάλληλος να μιλήσει για το ποιον του 19χρονου ομογενούς γκαρντ, το τι μπορεί να καταφέρει αλλά και να παρουσιάσει την αντίληψη που υπάρχει στις ΗΠΑ για το ταλέντο του.

Αυτό στο οποίο στάθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν ο χαρακτήρας του και πως αυτό δεν βοηθάει για να βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στα scouting reports του ESPN. Όχι, δεν μιλάμε για αλλαζόνα ή παιδί που έχει το μυαλό πάνω από το κεφάλι του. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ότι είναι... ήσυχος και η οικογένειά του έχει επιλέξει να μην μπει στο παιχνίδι των scouts και των αναλυτών, για να κερδίσει κάτι παραπάνω ο Tyler, όσον αφορά την αξιολόγηση.

Ο Dorsey, ο Trigonis και το διαβατήριο

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η οικογένεια ενός παίκτη κάνει δημόσιες σχέσεις με σκοπό να κερδίσει θέσεις στο scouting report του ESPN ή των προπονητών κολεγιακών ομάδων. Η οικογένεια Dorsey δεν κάνει τέτοια πράγματα. Έχει προτιμήσει τον άλλον δρόμο", θα εξηγήσει ο Dinos Trigonis, ο οποίος θα επισημάνει πως " αυτή τη στιγμή τα reports αναφέρουν πως βρίσκεται στο Νο38 του Top 100 των ΗΠΑ, για αθλητές που θα μπουν φέτος στο NCAA. Δεν είναι έτσι όμως! Ο Tyler είναι ΑΝΕΤΑ μέσα στο Top 20 της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ αυτού".

Θέλετε απόδειξη σε αυτό; " Πριν δύο χρόνια έπαιξε σε Camp με αντίπαλο τον Emmanuel Mudiay, που θεωρείται Top 5 στη χώρα αυτή τη στιγμή. Τι έγινε εκεί; Ο Tyler ήταν εντυπωσιακός! Σκόραρε περισσότερο από αυτόν, φαινόταν καλύτερος παίκτης. Είναι σίγουρα στο ίδιο επίπεδο με τον Mudiay", θα τονίσει. Του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη άλλωστε. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω όμως " δεν θα κάνει ποτέ "θόρυβο" με τρόπους που δεν αφορούν την απόδοσή του στο παρκέ", είπε για να προσθέσει -σε ελληνικά παρακαλώ- πως "το παιδί είναι ήσυχο. Δεν μιλάει πολύ".

"Ό,τι πρέπει για την Εθνική ομάδα"

Το γεγονός πως φέτος αγωνίστηκε σε ένα middle High School (δηλαδή, σε Γυμνάσιο μεσαίας ταχύτητας) δεν τον βοήθησε πολύ. Παρόλ' αυτά έδειξε τι μπορεί να καταφέρει, μιας και αναδείχθηκε MVP στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Γι αυτό προέκυψε το ενδιαφέρον κορυφαίων κολεγίων της χώρας, με το Oregon του Dana Altman να είναι αυτό που κέρδισε τη σχετική κούρσα.

Ρωτήσαμε τον Dinos Trigonis να προβλέψει το μέλλον του Tyler. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: " Μπορεί να σταθεί άνετα στο ΝΒΑ. Είναι πολύ αθλητικός, εκρηκτικός, καρφώνει τη μπάλα, σκοράρει με όποιον τρόπο θέλει". Για να επισημάνει πως " θα είναι μεγάλο κέρδος για τον ίδιο να αποκτήσει το ελληνικό διαβατήριο και να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα".

Ο Dorsey, ο Trigonis και το διαβατήριο

Φαντάζεστε μια ομάδα με τον Tyler, τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο; Η Ελλάδα θα αποκτήσει το στοιχείο που της έλειπε όλα αυτά τα χρόνια. Τα αθλητικά προσόντα. Θα πλησιάσουμε έτσι στα επίπεδα της Ισπανίας και των ΗΠΑ, για να είμαστε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί".

" Πρέπει να πάρει το ελληνικό διαβατήριο για να έχει η Εθνική ομάδα στις τάξεις της έναν μελλοντικό σταρ. Γιατί σας το λέω πως αυτό θα γίνει σε μερικά χρόνια ο Tyler", κατέληξε ο Dinos Trigonis μιλώντας στο Sport24.gr.

Κι αν στις ΗΠΑ αποφάσισαν να τον "κόψουν" πέρσι (για... εξωαγωνιστικούς λόγους), στην Ελλάδα είναι βέβαιο πως μπορεί να κάνει τη διαφορά, να φέρει κάτι διαφορετικό στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ