ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η προετοιμασία της Εθνικής και των αντιπάλων

Η προετοιμασία της Εθνικής και των αντιπάλων

Με... ρεκόρ 5-1 συνεχίζει η Εθνική Ελλάδος την προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, αφήνοντας πολύ ικανοποιημένο τον Ηλία Ζούρο, όπως δήλωσε κι ο ίδιος μετά το τουρνουά "Τασόνι" στην Ιταλία.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει κερδίσει τρία παιχνίδια στην Κύπρο (Ιταλία, Ισραήλ, Ρωσία) και δύο στο Ρίμινι (Πολωνία, Βοσνία), ενώ ηττήθηκε την Κυριακή από την Ιταλία.

Τα αποτελέσματα, βέβαια, δεν είναι το σημαντικότερο, καθώς το τεχνικό τιμ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παίκτες, να "τεστάρει" ένα νέο σύνολο που τώρα "δένει" και να βγάλει συμπεράσματα ενόψει της συνέχειας.

Εξάλλου αυτή τη στιγμή αυτή τη στιγμή το ρόστερ αριθμεί 16 παίκτες, οπότε σταδιακά θα πρέπει να γίνουν και τα "κοψίματα" για την τελική 12άδα. Μέχρι στιγμής ο Ηλίας Ζούρος φαίνεται να στηρίζεται σε έναν κορμό 6-7 παικτών και να μοιράζει ανάλογα με το παιχνίδι τις ευκαιρίες στους υπόλοιπους παίκτες, που έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις δυνατότητες τους.

Αυτός που έκλεψε την παράσταση επί ιταλικού εδάφους είναι ο Κώστας Κουφός, ο οποίος χρειάστηκε κάποιο χρόνο να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά έδειξε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του ρόλο του. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να κερδίσει τη θέση του πίσω από τον Γιάννη Μπουρούση και μένει να μάθουμε ποιος από τους Βουγιούκα και Μαυροειδή θα αποτελέσει το 3ο "πεντάρι" της 12άδας, εκτός αν γίνει η έκπληξη κι ο Ηλίας Ζούρος επιλέξει και τους τέσσερις ψηλούς.

Μια αντίστοιχη "μονομαχία" υπάρχει και στα γκαρντ, όπου οι Ξανθόπουλος-Μάντζαρης και Σλούκας παίζουν για τις δύο θέσεις. Ο πρώτος κερδίζει πόντους λόγω του... αμυντικού ρόλου του, ενώ ο τρίτος έχει παίξει καλύτερα στα παιχνίδια. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός φαίνεται να πιστεύει πολύ τον γκαρντ του Περιστερίου και του δίνει ευκαιρίες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα επιλεχτεί.

Η αποστολή της Εθνικής θα επιστρέψει στην Ελλάδα τη Δευτέρα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Οι διεθνείς θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για περίπου μία ημέρα. Το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί στο ΟΑΚΑ το απόγευμα της Τρίτης. Η προετοιμασία θα κορυφωθεί με το τουρνουά "Ακρόπολις", που θα αποτελέσει -όπως κάθε χρόνο άλλωστε- την πρόβα τζενεράλε για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, που θα διεξαχθεί στη Λιθουανία.

Ικανοποιημένος ο Ζούρος

Μετά και το 6ο φιλικό της Εθνικής ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε: "Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών, καθώς παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε η ομάδα ανταπεξήλθε, έμεινε στο παιχνίδι και προσπάθησε σε κάθε σημείο του αγώνα.

Η διαφορά στο τέλος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πλασματική με τον τρόπο που διαμορφώθηκε, αλλά θα ξαναπούμε για μία ακόμη φορά, ότι το αποτέλεσμα σε αυτές τις αναμετρήσεις δεν μας ενδιαφέρει.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά. Είχαμε κάποια πολύ καλά σημεία, είδαμε βελτίωση σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, όπως σε κάποια άλλα θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Χρειάζεται δουλειά στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και προσήλωση στις λεπτομέρειες".

Οι αντίπαλοι της Εθνικής μας

Ας δούμε, όμως, την ίδια στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αντίπαλοι της Εθνικής στον πρώτο γύρο του Ευρωμπάσκετ. Διαβάστε για το ρόστερ και τα αποτελέσματα τους στα φιλικά παιχνίδια.

Κροατία

Η Κροατία συνηθίζει από τα πρώτα στάδια της προετοιμασίας να ξεχωρίζει τους 12 που θα αγωνιστούν στο τελικό τουρνουά. Αυτό έκανε κι ο Γιόζιπ Βράνκοβιτς, που επέλεξε κι έναν νατουραλιζέ τον Ντοντεϊ Ντρέιπερ, τον Αμερικανό πλέι-μέικερ (1.80, 27) που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις φέτος με τη φανέλα της Τσεντεβίτα.

Στο ρόστερ ξεχωρίζουν ο σέντερ της Ρεάλ, Άντε Τόμιτς, ο "μπόμπερ" της Ούνιξ Καζάν, Μάρκο Πόποβιτς, το ανερχόμενο αστέρι (πέρσι στην Τσιμπόνα και φέτος στη Φενέρμπαχτσε) Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και τον ταλαντούχο φόργουορντ του Περιστερίου Ζόραν Βρκιτς.

Η υπόλοιπη 12άδα απαρτίζεται από τους Ροκ Στίπτσεβιτς (1.88, 25), Κρούνοσλαβ Σιμόν (1.97, 26), Νταμίρ Μάρκοτα (2.10, 26), Λούκα Ζοριτς (2.11, 27), Λούκσα Άντριτς (2.10, 26) και Στάνκο Μπάρατς.

Μέχρι τώρα η Κροατία έδωσε ένα πολύ δυνατό τεστ στο "Adecco Cup" στη Λουμπλιάνα. Ηττήθηκε, όμως, στον τελικό από τη Σερβία με 80-71, παρά τις προσπάθειες των Μπογκντάνοβιτς (17) και Τόμιτς (13). Στο τουρνουά κέρδισαν τη Σλοβενία με 65-60 (Σιμόν 15, Μπογκντάνοβιτς 11) με 65-60 και το Μαυροβούνιο - το οποίο επίσης θα αντιμετωπίσουν στο Ευρωμπάσκετ- με 85-71 χάρις στους Μπογκντάνοβιτς (25), Τόμιτς (13) και Ντρέιπερ (13).

ΠΓΔΜ

Και τα Σκόπια πορεύονται εδώ και μια βδομάδα με την τελική τους 12άδα, αυτή που θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Λιθουανίας. Ο Μαρίν Ντοκουζόφσκι (προπονητής της Ραμποντνίσκι) έχει στηριχτεί στην παλιά φουρνιά, με μοναδική απουσία αυτή του... ΠΑΟΚτσή Γκετσέφσκι.

Στο ρόστερ υπάρχουν αρκετοί "παλιοί γνώριμοι", όπως ο άλλοτε σέντερ της ΑΕΚ, Πέρο Άντιτς κι ο πρώην γκαρντ του Ρεθύμνου Ντίμιταρ Μιρακόφσκι. Η "παλιοσειρά" της ΠΓΔΜ δεν είναι άλλος από τον αριστερόχειρα γκαρντ Βλάντο Ιλιέφσκι που προσφάτως υπέγραψε στην Εφές, ενώ το... νέο αίμα που αναμένεται να δώσει πολύτιμες λύσεις είναι ο "νατουραλιζέ" Μπο ΜακΚάλεμπ της Σιένα.

Το υπόλοιπο ρόστερ: Ντάρκο Σοκόλοφ (1.90, 25), Βόινταν Στογιανόφσκι (1.94, 24), Ντάμιαν Στογιανόφσκι (1.97, 24), Μάρκο Σιμονόφσκι (1.92, 22), Κιρίλ Νικολόφσκι (2.10, 23), Γκιόργκι Τσεκόφσκι (2.03, 32), Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι (2.14, 25).

Τα Σκόπια τερμάτισαν στην τελευταία θέση στο τουρνουά της Λουμπλιάνα. Στο τελευταίο τους παιχνίδι ηττήθηκαν από το Μαυροβούνιο με 67-57. Ο Βλάντιμιρ Ντάσιτς σκόραρε 17 πόντους κι ο Γκόραν Γιέρετιν άλλους 11. Έκαναν την καλύτερη τους εμφάνιση κόντρα στη Σερβία, αν και ηττήθηκαν με 81-73. Οι Σοκόλοφ (18) και Άντιτς (14) ήταν αυτοί που διακρίθηκαν. Όσο για το χειρότερο ματς; Έχασαν με 55-50 από τη Βοσνία με το σκορ να αποτελεί πλασματική εικόνα, καθώς βρέθηκαν πίσω στο σκορ με μεγαλύτερη διαφορά. Ο "μικρός" Κιρίλ Νικολόφσκι ήταν αυτός που διασώθηκε με 13 πόντους.

Πριν το συγκεκριμένο τουρνουά οι Σκοπιανοί έδωσαν παιχνίδια στο Μπόρμιο. Σε ένα από αυτά επικράτησαν με 72-62 του Καναδά (Νικολόφσκι 14, Στογιανόφσκι 12), ενώ αντίθετα ηττήθηκαν από την Ιταλία (89-70) παρά τις προσπάθειες του Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι (14π). Στα πρώτα τους "τεστ" νίκησαν την Πολωνία (66-57 με τον Σαμαρτζίσκι να σκοράρει 14 πόντους) επί σλοβενικού εδάφους, αλλά έχασαν από την Σλοβενία (83-71 παρά τους 24 πόντους του Πέρο Άντιτς).

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της ιστορίας του σε φουλ ρυθμούς. Πήραν μάλιστα μέρος στο τουρνουά της Σλοβενίας, όπου κατέκτησαν την 5η θέση. Στα πρώτα παιχνίδια ηττήθηκαν από τη και τη Σλοβενία (86-79) και την Κροατία (85-71), αλλά επικράτησαν των Σκοπίων με 67-57.

Από τους 12 που έχει επιλέξει ο Ντέγιαν Ράντονιτς ξεχωρίζει ο πρώην "πράσινος" Νίκολα Πέκοβιτς, ο έμπειρος πλέι-μέικερ ομάρ Κουκ (πέρσι στη Βαλένθια, του χρόνου στην Αρμάνι), ο Μπόγιαν Μπάκιτς που είχε περάσει από το Μαρούσι, αλλά κι ο πανήψυλος ύψους 2.29 σέντερ Σλάβκο Βράνιες.

Ακόμη αγωνίζονται οι Γκόραν Γιέρετιν (1.92, 32), Σουάντ Σέχοβιτς (1.97, 24), Μίλος Μπορίσοφ (2.01, 26), Μίλκο Μπιέλιτσα (2.07, 27), Νίκολα Βούτσεβιτς (2.08, 21), Βλάντιμιρ Ντάσιτς (2.07, 23), Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς (2.06, 25) και Βλάντιμιρ Μιχαίλοβιτς (1.93, 21).

Βοσνία

Στο ρόστερ της δεσπόζει πλην του κορυφαίου "τριπόντου" της Ευρώπης, Μίρζα Τελέτοβιτς, ο πολύπειρος νατουραλιζέ Χένρι Ντόμερκαντ, ο πρώην παίκτης της Ολυμπιάδας Πατρών Αλεξέι Νέσοβιτς κι ο φόργουορντ του Άρη Εντίν Μπάβσιτς.

Οι υπόλοιποι "εκλεκτοί" του Σαμπίτ Χάτζιτς είναι οι: Νεμάνια Γκόρντιτς (1.94, 23), Μούγιο Τουλίκοβιτς (2.03, 32), Μίλαν Μιλόσεβιτς (2.05, 26), Ελμεντίν Κικάνοβιτς (2.10, 23), Ντιέγκο Κάπελαν (1.90, 24), Νιχάντ Τζέντοβιτς (1.96, 21) και Κενάν Μπαϊράμοβιτς (2.06, 30).

Το προτελευταίο της φιλικό μάλιστα ήταν με αντίπαλο την Εθνική Ελλάδος, από την οποία έχασαν με 87-62. Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς ήταν ο μοναδικός παίκτης με διψήφιο νούμερο πόντων στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Στην πρεμιέρα, πάντως, του τουρνουά της Ρίμινι οι Βόσνιοι έκαναν την έκπληξη επικρατώντας με 58-57 της Ιταλίας, πίσω από τους 17 πόντους του Μίρζα Τελέτοβιτς.

Στο φινάλε του "Τασόνι" οι Βόσνιοι επικράτησαν με 87-68 της Πολωνίας, κατακτώντας έτσι τη 2η θέση.

Πριν το τουρνουά αποχώρησε ο έμπειρος σέντερ Ράτκο Βάρντα που ήταν δυσαρεστημένος από το χρόνο συμμετοχής του, καθώς έκρινε ότι ο Σαμπίτ Χάτζιτς χρησιμοποιούσε περισσότερο τους νεαρούς παίκτες της ομάδας.

Στο μεταξύ η Βοσνία πήρε μέρος στο 6εθνές τουρνουά της Σλοβενίας, όπου κατέκτησε την 4η θέση μετά την ήττα από τη Σλοβενία (59-52). Ο Τελέτοβιτς ήταν ακόμη μια φορά ο πρώτος σκόρερ (11 πόντοι). Ο άσος της Κάχα Λαμποράλ έκανε το καλύτερο του παιχνίδι απέναντι στη Βοσνία (55-50) με 19 πόντους, ενώ είχε άλλους 18 στην ήττα από τη Σερβία (82-61).

Προβάδισμα η Φινλανδία

Η τελευταία θέση θα προκύψει από το προκριματικό τουρνουά μεταξύ της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και της Ουγγαρίας.

Πορτογαλία-Φινλανδία-Ουγγαρία. Μέχρι στιγμής οι Σκανδιναβοί έχουν το πάνω χέρι γιατί έχουν κάνει "διπλό" στην Ουγγαρία (75-73) χάρις στο λέι-απ του Τζέραλντ Λι στην εκπνοή. Πρώτος σκόρερ ήταν ο έμπειρος γκαρντ Τιμού Ράνικο (16π). Σήμερα στο Ελσίνκι υποδέχονται την Πορτογαλία.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ