ΕΣΑΚΕ

Ο Οικονομίδης για το Δ.Σ.

Ο Οικονομίδης για το Δ.Σ.
INTIME SPORTS

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης μίλησε για το έκτακτο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra 103,3" μίλησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης και την εκπομπή "Ξύπνα αγόρι μου".

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε:

Για το έκτακτο Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ: " Σήμερα θα παρθεί μία απόφαση για να μπουν οι κάμερες και να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα με τηλεοπτική κάλυψη. Με δεδομένο ότι από χθες επικοινώνησε μαζί μου η διοίκηση της ΕΡΤ και μου έκανε μία πρόταση, την οποία και θα μεταφέρω στα μέλη. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάρουμε τη σωστή απόφαση το απόγευμα και θα τελειώσουμε".

Για πόσες ομάδες είναι η πρόταση και τη στάση του ΠΑΟΚ: " Εγώ είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω μία πρόταση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ΠΑΟΚ. Αυτοί θα κρίνουν για το τίμημα και για τις παραπάνω ενέργειες. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αυτή η ανακοίνωση, ότι θα το δείξουν μέσω ίντερνετ, είναι πριν λάβουν υπόψη ότι υπάρχει πρόταση από την ΕΡΤ. Γιατί είχε αποφασίσει ο ΠΑΟΚ ελλείψει τηλεοπτικής κάλυψης να χρησιμοποιούσε αυτό που είπατε εσείς. Δεν ξέρω τώρα αν θα αλλάξουν απόψεις. Εγώ είμαι υποχρεωμένος εφόσον υπάρχει πρόταση να τη μεταφέρω στα σωματεία και φυσικά όπως πάντα θα αποφασίσουν τα σωματεία τα ίδια".

Για το αν η πρόταση είναι μόνο από την ΕΡΤ: " Για συνεργασία με Conn-X σχεδόν το αποκλείω. Για τη NOVA, είναι ένα θέμα που αποφασίζουν τα κανάλια, γιατί η πρόταση επειδή δεν ήρθε γραπτή και δεν θα μπορούσε να έρθει, ελλείψει συμβουλίου της ΕΡΤ, όπως ξέρετε, αφήνει το δικαίωμα στην ΕΡΤ να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία θέλει με οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτό είναι ένα ανοιχτό παράθυρο και εγώ εύχομαι να υπάρξει και δεύτερο κανάλι, γιατί αυτό θα είναι επωφελές και για τις ομάδες και για το μπάσκετ. Αλλά είναι θέμα καθαρά της ΕΡΤ. Η πρόταση έρχεται από την ΕΡΤ και δεν αποκλείει τη συνεργασία, αλλά δεν την ξέρω για να σας την αναφέρω".

Πόσο πιθανό είναι να αμβληθούν οι εντάσεις στο Δ.Σ: " Δεν μπορεί κανένας να είναι ανεπηρέαστος από αυτό το οποίο βιώνουμε όλοι. Αυτό όπως καταλαβαίνετε φέρνει και έναν εκνευρισμό. Όπως επίσης και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση στον προϋπολογισμό των ομάδων ελλείψει προτάσεων, καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί εντάσεις. Θεωρώ ότι πρώτον την Παρασκευή είχαμε τη σύμβαση από τον ΟΠΑΠ και τώρα έχουμε μπροστά μας την συμφωνία με την ΕΡΤ. Εφόσον τελειώσουν αυτές οι δύο συμφωνίες ξέρουν οι ομάδες τι μπορούν να προϋπολογίσουν από αυτές τις συμφωνίες και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι και οι εντάσεις θα σταματήσουν. Έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε μελλοντικά, τα οποία αφορούν πραγματικά αποφάσεις σοβαρές για την επιβίωση των ομάδων".

Ποια θα είναι τα έσοδα των ομάδων: " Η μικρότερη ομάδα θα έχει ένα έσοδο από αυτές τις δύο συμφωνίες το οποίο θα πλησιάζει τις 450.000 ευρώ. Η μικρότερη ομάδα. Θεωρώ ότι αυτά εδώ πέρα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη σε καμία Λίγκα. Είναι μία θωράκιση για το μέλλον των ομάδων τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αλλάζουν, οι ομάδες θα πρέπει και αυτές να προσαρμοστούν σε κάποια άλλα δεδομένα, όπως και εμείς και όλοι μας".

Για το αν το αρραγές της ένωσης απειλείται: " Δεν υπήρξε ποτέ αρραγές. Το ξέρετε από το παρελθόν, αλλά αυτές οι εντάσεις στο τέλος καταλήγουν σε κάποιες συμφωνίες και μετά από τις «κορώνες» και όλα συνειδητοποιούν όλοι ότι μόνο αν είμαστε ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να βγάλουμε κάποια πλάνα που να αφορούν πραγματικά το επαγγελματικό μπάσκετ και καταλαβαίνουμε ότι το συμφέρον όλων είναι η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από εκεί και πέρα είναι γεγονός και το έχω πει ότι οι δύο αυτές ομάδες (σ.σ. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) επειδή έχουν ξεφύγει πάρα πολύ στα μπάτζετ, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για δύο από τις τέσσερις καλύτερες της Ευρώπης, από την μία είναι ευχή και από την άλλη κατάρα.

Γιατί εμείς έχουμε τις δύο από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Υπάρχει δηλαδή τα τελευταία χρόνια ένας διαχωρισμός και ένας σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός αυτών των δύο ομάδων, λόγω και της αδυναμίας εδώ των υπολοίπων να είναι ανταγωνιστικές, αλλά εκείνο που ενοχλεί τους υπόλοιπους, είναι η διαφορά στα οικονομικά οφέλη τα οποία δικαιούνται κατά την άποψη μου οι δύο μεγάλοι. Είναι η έλλειψη προσπάθειας αλληλεγγύης με τους άλλους. Δεν είναι θέμα κατανομής των χρημάτων. Το επαναλαμβάνω γιατί οι κατανομές, όπως είναι σήμερα η κατάσταση και με δεδομένο τον ετήσιο προϋπολογισμό των ομάδων δεν είναι σας επαναλαμβάνω τόσο πολύ οι απολαβές που παραδέχονται όλοι ότι δικαίως παίρνουν οι μεγάλοι".

Για τη διαφορά με το ποδόσφαιρο: " Είναι τόσα πολλά τα χρήματα που τον μικρότερο τον καλύπτει πάρα πολύ και δεν ασχολείται με το τι παίρνει ο μεγάλος. Ενώ εδώ επειδή είναι μικρό υπάρχει αυτό το «όπου φτώχεια και γκρίνια». Όταν η μικρότερη ομάδα παίρνει στο ποδόσφαιρο, το ποσό που λέτε εσείς γιατί να ασχοληθεί με το τι παίρνει ο πρώτος ή ο δεύτερος στη βαθμολογία".

Για το πώς θα «θωρακιστεί» ο ΕΣΑΚΕ από την Ευρωλίγκα: " Είναι μία εκδοχή που την διαβάζω τελευταία. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα. Είναι γεγονός ότι η παντοκρατορία του ενός στην Ευρώπη υφιστάμεθα συνεχώς μειώσεις και λόγω της αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας των ομάδων που δεν μπορούν να δημιουργήσουν αξιόμαχες ομάδες, αλλά αυτό το θεωρώ πρόσκαιρο. Όπως πρόσκαιρη θεωρώ και την παντοδυναμία του ενός που αποφασίζει. Και είναι στο «αποφασίζουμε και διατάζουμε», πολύ χειρότερο απʼ ότι συνέβαινε στο παρελθόν με τη FIBA. Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα θα αλλάξουν γιατί τίποτα δεν μένει σταθερό στην ζωή και όλα αλλάζουν.

Οι ομάδες όμως πρώτα, για να ασχοληθούμε πρώτα με το εαυτό μας και μετά να κριτικάρουμε, πρέπει να ακολουθήσουν μία διαφορετική πλέον οδό. Πρώτο και βασικότερο μέλημα όλων είναι να δούμε πως μπορούν να αναπνεύσουν λίγο ομάδες από τα υπέρογκα χρέη της προηγούμενης δεκαετίας απέναντι στο Δημόσιο και εκεί θα επικεντρωθούμε τώρα, για να βρούμε μία λύση, ώστε να αναπνεύσουν οι ομάδες να νοικοκυρευτούν και να δυναμώσουν. Δεν γίνονται αυτά μαγικά από την μία μέρα στην άλλη. Εάν αναπνεύσουν οι ομάδες θα μπορούν να μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σήμερα υπό την απειλή του νόμου δεν θέλει κανένας να μπει.

Και χωρίς την δημιουργία ισχυρών ομάδων δεν θα μπορείς να πας έξω και να διεκδικήσεις αυτό που δικαιούσαι. Αυτή την στιγμή σας επαναλαμβάνω ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη θέση και γιʼ αυτό, αυτό είναι εκμεταλλεύσιμο από την άλλη πλευρά. Αλλά τα επιχειρήματα είναι λογικά και δεν μπορείς να τʼ αντικρούσεις".

Για το αν θα γίνει ο 1ος γύρος των play off: " Έχει αποφασιστεί να γίνει. Οι ομάδες έχουν επιχειρήματα και ψήφισαν προχθές, όπως ξέρετε 9-2. Θα βρούμε κάποια φόρμουλα, θα δούμε πως θα το κάνουμε, να κερδίσουμε κάποιες μέρες για να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ένα πρωτάθλημα που είναι ήδη κουτσουρεμένο και έχουμε 13 ομάδες, φαντάζεστε αν το κουτσουρουρέψουμε και στη διαδικασία όλων των play off, εκτός από κακή εικόνα που θα δίνει είναι και το οικονομικό. Η ζημιά που θα γίνει για κάποιες εταιρίες μικρές, αν στερήσεις το 1-8.

Όπως πέρυσι που έπαιξε Ολυμπιακός-Κολοσσός. Μπορείς να στερήσεις από μία ομάδα επαρχιακή ένα έσοδο των 40-50 χιλιάδων ευρώ; Όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τα δούμε τώρα πως και εμείς θα κερδίσουμε κάποιες μέρες για να τελειώνουμε γρηγορότερα".

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ