ΕΣΑΚΕ

Μπέρδεμα με το πρόγραμμα του ΕΣΑΚΕ

Μπέρδεμα με το πρόγραμμα του ΕΣΑΚΕ
INTIME SPORTS

Φοβερό μπέρδεμα έχει προκύψει στο πρόγραμμα της Α1 μπάσκετ, η οποία εξαρτάται από την ευρωπαϊκή πορεία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Πού εμπλέκεται η Εθνική Ομάδα, η Ομοσπονδία και το Προολυμπιακό της Βενεζουέλας...

Φοβερό μπέρδεμα έχει προκύψει στο πρόγραμμα της Α1 μπάσκετ, η οποία εξαρτάται από την ευρωπαϊκή πορεία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, από τον αριθμό των αγώνων τους στα πλέι οφ, καθώς και από την πρόκριση του ενός ή αμφοτέρων στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο κομφούζιο, όπως αυτό που έχει να ξεδιαλύνει ο ΕΣΑΚΕ και συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γιώργος Κονδύλης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια φορά το... κράνος του αντιμετωπίζοντας αρκετά μέτωπα: τη διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας και του Eurocup, τις ΚΑΕ της Α1, που κατά καιρούς ζητούν το μακρύ τους και το κοντό τους, καθώς και την ΕΟΚ, που έχει την ευθύνη για το Κύπελλο Ελλάδος και την Εθνική Ανδρών.

Ως γνωστόν, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον Πανιώνιο και ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Πολύ σωστή κίνηση η μετάθεση των αγώνων, αν σκεφτεί κανείς ότι οι «αιώνιοι» έπρεπε να διευκολυνθούν, καθώς την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαρτίου οι Πράσινοι θα φιλοξενήσουν την Μακάμπι Τελ Αβίβ και οι Ερυθρόλευκοι θα ταξιδέψουν στη Σιένα για τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ (21/3) με την πρωταθλήτρια Ιταλίας.

Τα προβλήματα για τον ΕΣΑΚΕ θα αρχίσουν από την 25η αγωνιστική και μετά. Ηδη οι αγώνες Πανιώνιος – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός – Καβάλα, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαρτίου, έχουν αναβληθεί με την υποσημείωση ότι «η ημερομηνία θα οριστεί ανάλογα με την εξέλιξη των playoffs της Euroleague».

Και αυτό γιατί η διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας έχει δημιουργήσει πρόσθετους μπελάδες στον ΕΣΑΚΕ, καθώς εν αντιθέσει με τις προηγούμενες χρονιές (Τρίτη - Πέμπτη), οι εφετινοί αγώνες θα γίνουν Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (επί δύο εβδομάδες), ούτως ώστε οι Ελληνες φίλαθλοι λ.χ. να μπορέσουν να παρακολουθήσουν με την ησυχία τους την προσπάθεια και του Παναθηναϊκού (Τρίτη - Πέμπτη) και του Ολυμπιακού (Τετάρτη - Παρασκευή) και να μην συγκρούονται οι ημερομηνίες: Ο ΠΑΟ θα παίξει στις 20, 22, 27, 29 Μαρτίου και 4 ή 5 Απριλίου. Ο ΟΣΦΠ στις 21, 23, 28, 30 Μαρτίου και στις 4 ή 5 Απριλίου.

Οσο για την 26η αγωνιστική, την τελευταία για την κανονική περίοδο της Α1, που έχει αρχικά προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες (Παναθηναϊκός – Κολοσσός και Ηλυσιακός – Ολυμπιακός είναι οι υποχρεώσεις των «αιωνίων» για να σας φύγει η απορία), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, για να διεξαχθεί η 26η αγωνιστική, θα πρέπει να έχουν γίνει οι αναβληθέντες αγώνες Πανιώνιος – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός – Καβάλα. Πιάσ’ το αυγό και κούρευτο.

Το μαρτύριο δεν τελειώνει, όμως, εδώ. Ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα επικρατεί εν όψει των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Και εδώ υπάρχει φοβερό παρασκήνιο, υπό την έννοια ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε κατατεθεί η άποψη να μην διεξαχθούν οι αγώνες του πρώτου γύρου μεταξύ του 1ου και του 8ου, καθώς και του 2ου με τον 7ο, παρά μόνο οι σειρές 3-6 και 4-5 (με διαφορετικό σύστημα, μάλιστα, στις τρεις νίκες με σειρά 2-2-1 όπως στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας), ούτως ώστε τα πλέι οφ να επισπευτούν και οι ημιτελικοί, ο μικρός και ο μεγάλος τελικός να αρχίσουν και να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, όμως, του ΕΣΑΚΕ ψήφισε αρνητικά και έτσι τα εφετινά πλέι οφ θα γίνουν με τη δομή των τελευταίων ετών. Προσέξτε, όμως, αυτό. Στις 11-13 Μαΐου θα διεξαχθεί το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη και οι σκέψεις αυτή τη στιγμή είναι δύο, δηλαδή η εξής μια: 1. Να αρχίσουν οι τελικοί πριν από το Φάιναλ Φορ, να γίνουν δύο ίσως και τρεις αγώνες και να ολοκληρωθούν μετά τη στέψη του πρωταθλητή Ευρώπης. 2. Να αρχίσουν οι τελικοί της Α1 μια και καλή μετά το Φάιναλ Φορ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει προκριθεί έστω μια ελληνική ομάδα.

Το πρώτο είναι αδύνατο να συμβεί. Αντε πες στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό να... βγάλουν τα μάτια τους σε έναν ή και δύο αγώνες και μετά να διεκδικήσει (ο ένας ή αμφότεροι) την ευρωπαϊκή κούπα στην Κωνσταντινούπολη, εξαντλημένος (-οι) από την κονταρομαχία τους στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, επομένως ο ΕΣΑΚΕ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον αρχικό του προγραμματισμό του, βάσει του οποίου οι σειρές για τις θέσεις 1-4 θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαΐου αν χρειαστεί και πέμπτος τελικός.

Εδώ εμπλέκεται η Ελληνική Ομοσπονδία, ο Ηλίας Ζούρος και η Εθνική, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να συγκεντρωθεί για να προετοιμαστεί για το Προολυμπιακό Τουρνουά της Βενεζουέλας. Και ενώ στην αρχή είχε ακουστεί ως αφετηρία η 25η Ιουνίου, στη συνέχεια το 25 έγινε 22 Ιουνίου και το 22 έφτασε να γίνει 18. Μόνο που 18 Ιουνίου είναι Δευτέρα και για να γίνουν οι απαιτούμενες εργομετρικές εξετάσεις, θα χρειαστεί οι διεθνείς να συγκεντρωθούν στις 14-15 Ιουνίου, με ελάχιστη ξεκούραση (οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, καθώς και των ευρωπαϊκών ομάδων) και βαριά πόδια από Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα. Και όχι μόνο, Αδριατική κλπ.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή και στη μέση θα ξαναβρεθούν οι διεθνείς, που θα έχουν όλο το δίκιο του κόσμου να διαμαρτύρονται ότι η FIBA και η Ευρωλίγκα τους αντιμετωπίζουν σαν... κομμάτια κρέας και όχι ως αθλητές και ανθρώπους, που χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φορτώσουν ξανά τις μπαταρίες τους και να εμφανιστούν έτοιμοι για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οσο για το πρόγραμμα του ΕΣΑΚΕ; Ο Θεός βοηθός...

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ