ΜΠΑΣΚΕΤ

Σπανούλης και Νίκολας τα... βαρόμετρα

Σπανούλης και Νίκολας τα... βαρόμετρα

Βασίλης Σπανούλης και Ντρου Νίκολας είναι δύο από τα βασικά κλειδιά των τελικών της Α1. Το Sport24.gr εξηγεί γιατί αυτοί οι δύο παίκτες είναι "βαρόμετρα" στο παιχνίδι των "αιωνίων".

Ο Βασίλης Σπανούλης ανυπομονεί να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή για να αισθανθεί την υπέρτατη δικαίωση και ο Ντρου Νίκολας για να αποδείξει ότι μπορεί και μόνος του να υποστηρίξει τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το βέβαιον είναι ότι οι δύο γκαρντ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι "βαρόμετρα" στο παιχνίδι των "αιωνίων" και από την απόδοσή τους θα κριθούν πολλά. Το Sport24.gr εξηγεί...

Έπαιξε και για τον Διαμαντίδη

Η πρώτη κοινή χρονιά τους στον Παναθηναϊκό (περίοδος 2008-09) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και για τους δύο. Ο Σπανούλης αγωνιζόταν ήδη έναν χρόνο στο Τριφύλλι (δύο αν συνυπολογίσει κανείς την περίοδο 2005-06, πριν από την παρένθεση στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Χιούστον Ρόκετς). Ηταν ένας από τους βασικούς σταρ της ομάδας και οι ευθύνες του μοιράζονταν μεταξύ της εκτέλεσης (μ.ό. 10,5 π.) και της δημιουργίας (μ.ό. 3,5 ασ.) πλάι στους Δημήτρη Διαμαντίδη και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο "Kill Bill", μάλιστα, ήταν συγκλονιστικός στα πλέι οφ με την πρωταθλήτρια Ιταλίας Μοντεπάσκι Σιένα παίζοντας και για τον τραυματία Διαμαντίδη (σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών, από το οποίο πάσχει τώρα ο Σπανούλης) και αυξάνοντας τους μέσους όρους του σε 12,3 πόντους και 5,5 ασίστ, ενώ στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου είχε καταλυτική συνεισφορά με 18 πόντους στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό και 13 πόντους στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η κατάκτηση του "Triple Crown" (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) αποτελούσε δικαίωση για όλους.

Δύσκολη προσαρμογή για Ντρου

Για τον Ντρου Νίκολας η περίοδος 2008-09 ήταν η παρθενική του στον Παναθηναϊκό και αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη. Κουβαλώντας τον τίτλο του σουτέρ/σκόρερ από τις προηγούμενες ομάδες του (Μπενετόν Τρεβίζο, Εφές Πίλσεν), αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πολλές φορές οι εμφανίσεις του ήταν απογοητευτικές. Απόδειξη; Το γεγονός ότι μόνο σε έναν από τους 14 αγώνες της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας (τόσους είχε τότε) ο Αμερικανός είχε διψήφιο αριθμό πόντων.

Στην κομβική αναμέτρηση, όμως, με την Ουνικάχα στη Μάλαγα... πάτησε το γκάζι (19 π. με 4/8 τρ.) και δεν το άφησε ξανά διατηρώντας ψηλά τον πήχη της απόδοσής του. Στα πλέι οφ με τη Σιένα ήταν πραγματικά... "Specialist" ("Ειδικός") όπως υπογράφει στον λογαριασμό του στο "Twitter" και με απανωτές σπουδαίες εμφανίσεις (13+13+13+19 με 53,8% στα τρίποντα) συνυπέγραψε την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου, από όπου το μόνο που θα θυμόμαστε είναι οι 7 πόντοι του στον τελικό και η άμυνα στο τελευταίο σουτ του Ραμούνας Σισκάουσκας, που τράνταξε το στεφάνι του ΠΑΟ και μαζί τις καρδιές των αντιπάλων του.

"Ξύπνησαν" την πιο κρίσιμη στιγμή

Στη δεύτερη χρονιά τους στον Παναθηναϊκό (περίοδος 2009-10) τα ευρωπαϊκά όνειρά τους γκρεμίστηκαν μαζί με την ομάδα τους στο Top16 της Ευρωλίγκας, όπου οι Πράσινοι γνώρισαν δύο αναπάντεχες ήττες από την Παρτιζάν Βελιγραδίου και από το Μαρούσι στο ΟΑΚΑ. Εν συνεχεία επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν, αλλά το τρένο είχε φύγει για το Παρίσι παίρνοντας μόνο την Παρτιζάν, με συνεπιβάτισσα τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα.

Εχει μεσολαβήσει η απώλεια του τίτλου στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Ελληνικό (20/2/2010, σκορ 68-64) και πλέον οι πρωταθλητές Ελλάδος καλούνται να τα δώσουν όλα για να κατακτήσουν το όγδοο σερί πρωτάθλημα. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών (τενοντίτιδα στο γόνατο) ο Σπανούλης δεν "καταλαβαίνει" από πόνους και ενώ στους δύο πρώτους τελικούς αμφότεροι, Σπανούλης και Νίκολας, έχουν πενιχρή συνεισφορά, στους δύο τελευταίους ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους (3ος αγώνας: 10 π. – 18 π., 4ος αγώνας: 15 π. – 13 π.) και με καθοριστικούς πόντους συνυπογράφουν το 3-1 υπέρ του Τριφυλλιού στους τελικούς με τον Ολυμπιακό.

Η δυσαρέσκεια του Σπανούλη

Ο "Kill Bill", όμως, δεν είναι ευχαριστημένος από τον χρόνο συμμετοχής του στους τελικούς (μ.ό. 20,2’), ενώ ο "Specialist" απολαμβάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο (μ.ό. 24,2’) πίσω από τον Διαμαντίδη (μ.ό. 26’). Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει αποφασίσει να μετατρέψει τον εκτελεστή Νίκολας και σε δημιουργό, ο Αμερικανός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις αυξημένες ευθύνες του στο παρκέ και ο Σπανούλης παρατηρεί ότι σπανίως παίζει στην ίδια πεντάδα με τον Διαμαντίδη, με αποτέλεσμα να αρχίσει η εσωτερική σύγκρουση στο μυαλό του.

" Είναι αλήθεια ότι την τελευταία χρονιά δεν ευχαριστιόμουν τόσο πολύ αυτό που έκανα όσο παλιότερα. Δεν με γέμιζε και αυτό οφειλόταν σε πολλούς λόγους. Ειδικά ο τρόπος που έπαιζε η ομάδα πέρυσι δεν με κάλυπτε καθόλου ως παίκτη. Ήθελα να έχω περισσότερες ευθύνες στην ομάδα, κάτι που δεν γινόταν. Πήγαινα σπίτι και δεν ήμουν ευχαριστημένος, όπως τις προηγούμενες χρονιές", θα εξομολογηθεί ο Λαρισαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γαύρος" υποστηρίζοντας ότι δεν έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τα χρήματα ("Η διαφορά δεν ήταν τόσο μεγάλη που θα με έκανε από μόνη της να υπογράψου αλλού με κλειστά τα μάτια").

Η απάντηση του Νίκολας

Και ερχόμαστε στην εφετινή χρονιά, η οποία έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Σπανούλη, έναν σοβαρό και ύπουλο τραυματισμό, έναν οδυνηρό αποκλεισμό στην Ευρωλίγκα και έναν ακόμη τίτλο Κυπελλούχου Ελλάδος χωρίς, όμως, να αγωνιστεί στο Ελληνικό, ενώ για τον Νίκολας η κατάκτηση της δεύτερης Ευρωλίγκας στην καριέρα του συνιστούσε καταξίωση και αυτόματη... είσοδο στο Πάνθεον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν είναι τυχαία, μάλιστα, η δήλωση του "Specialist" μετά την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

" Στο ξεκίνημα της σεζόν οι περισσότεροι πίστευαν πως επειδή έφυγαν οι Σπανούλης, Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους δεν θα τα καταφέρουμε. Πολλοί μας αμφισβήτησαν. Όταν έχει την ευκαιρία να αποδείξεις στους άλλους ότι κάνουν λάθος, αυτομάτως ο τίτλος γίνεται πιο γλυκός. Όλα όσα ειπώθηκαν μας έδωσαν επιπλέον κίνητρο να παλέψουμε για τον στόχο μας", δήλωσε ο Ντρου πετώντας το καρφί και αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο ισχυρό κίνητρο έχει για να πετύχει. Κίνητρο, που γιγαντώνεται εν όψει του σημερινού (25/5, 22.00) πρώτου τελικού στο ΣΕΦ και για τους δύο παίκτες.

ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Ελληνικό... 3-0

Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ (12/1, ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 61-65) η βραδιά της επιστροφής ήταν δύσκολη για τον Σπανούλη, ο οποίος είχε 4 πόντους (με 1/9 σουτ), αλλά και 6 ασίστ πανηγυρίζοντας την απόδραση από την παλιά του γειτονιά, ενώ ο Νίκολας έφυγε από το γήπεδο απογοητευμένος, αφού οι 15 πόντοι του δεν ήταν αρκετοί για να αποσοβήσουν την πρώτη από τις δύο ήττες του Παναθηναϊκού στην κανονική περίοδο.

Στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου στο ΣΕΦ (16/4, ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 87-83 στην παράταση) ο Έλληνας γκαρντ αγωνίστηκε με πέντε ενδοφλέβιες ενέσεις για να αντέξει τους πόνους στον προσαγωγό και η απόδοσή του ήταν... καρμπόν με εκείνη του Διαμαντίδη στον πρώτο γύρο (2 π. με 0/9 σουτ). Διαλυμένος από το οστικό οίδημα, πλήρωσε ακριβά το ρίσκο του να αγωνιστεί με μακρά περίοδο απουσίας. Στο ίδιο ματς, ο Νίκολας δεν πάτησε καν το παρκέ καταβεβλημένος από τη γαστρεντερίτιδα, η ομάδα του είχε την ευκαιρία να κερδίσει, αλλά ο Διαμαντίδης επέλεξε την παράταση αστοχώντας επίτηδες στη δεύτερη βολή.

Η τριλογία των εφετινών ντέρμπι "αιωνίων" ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό (15/5, ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 74-68), όπου οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν τον πρώτο εγχώριο τίτλο νικώντας τους Πράσινους χωρίς τον τραυματία Σπανούλη, ο οποίος είχε τον ρόλο του εμψυχωτή από τον πάγκο. Ο Νίκολας αγωνίστηκε στον 36ο Τελικό, αλλά ήταν απογοητευτικός (0/7 σουτ) βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό του ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει ανάλογη εμφάνιση.

Πείσμα για το πρωτάθλημα

Οι τελικοί της Α1 αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τους πρώην συμπαίκτες, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να πετύχουν την επιθυμητή ετοιμότητα στους αγώνες που θα κρίνουν τον πρωταθλητή. " Αισθάνομαι μια χαρά", δήλωσε ο Σπανούλης, που ονειρεύεται το νταμπλ εις βάρος της πρώην ομάδας του, ενώ ο Νίκολας, που έχει πεισμώσει μετά την τρίτη σερί ήττα στον Τελικό του Κυπέλλου, έδωσε το σύνθημα της πράσινης αντεπίθεσης: " Χάσαμε το κύπελλο, επομένως τώρα πρέπει να σπάσουμε την έδρα του Ολυμπιακού και να πάρουμε τις αναμετρήσεις στην έδρα μας". Το βέβαιον είναι ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι θα μας απασχολήσει για αρκετές ημέρες ακόμη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ