STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Οι καλύτεροι των φετινών τελικών

Οι καλύτεροι των φετινών τελικών
INTIME SPORTS

Ο αλτρουιστής Σπανούλης, ο μπόμπερ έξω από τη γραμμή του τριπόντου Διαμαντίδης, ο σκόρερ Πρίντεζης και ο άνθρωπος των ριμπάουντ Λάσμε. Το Sport24.gr παρουσιάζει τους καλύτερους των φετινών τελικών στην Basket League ΟΠΑΠ.

Πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα, πάμε για μια γρήγορη επανάληψη στα παραθετικά των επιθέτων. Καλοί λοιπόν, υπάρχουν πολλοί. Κάλλιστοι όμως, είναι λίγοι.

Και πολύ συγκεκριμένοι. Ο υπερθετικός του «καλός» δεν είναι για όλους. Είναι για εκείνους που 'χουν την καλύτερη επίδοση, την καλύτερη διάκριση, εν ολίγοις τους πρώτους.

Τους άριστους, ντε. Και τώρα, μπορούμε να σας αποκαλύψουμε τους κάλλιστους των φετινών τελικών στην Basket League ΟΠΑΠ.

Πρίντεζης, ο σκόρερ...

Εξ όσων θα δείτε να διεκδικούν το στέμμα της φετινής αγωνιστικής περιόδου, στην Α1, ο Γιώργος Πρίντεζης είναι εκείνος που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους. Σε σύνολο και μ.ο. Ο διεθνής φόργουορντ έδωσε 13.1 πόντους, σε κάθε ένα από τα 29 ματς που αγωνίστηκε φέτος. Επί του συνόλου, 381. Και αν αναρωτιέστε ποιος ακολουθεί, λέγεται Βασίλης Σπανούλης (340 πόντοι, 11.3 ανά αγώνα -έπαιξε σε 30).

...ο διποντέρ (αν υπήρχε αυτή η λέξη)

Πολλοί έχουν σκοράρει δίποντα (φευ), ο Γιώργος Πρίντεζης ωστόσο, είναι αυτός που έχει ευστοχήσει στα περισσότερα και είναι 129 (παρεμπιπτόντως, σε 186 προσπάθειες, αλλά... θα φτάσουμε και στα ποσοστά). Είκοσι επιτυχημένες προσπάθειες δύο πόντων τον χώρισαν από τον δεύτερο της κατηγορίας, που είναι ο Στεφάν Λάσμε των 109 (σε 167 σουτ).

Ποσοστιαίως τώρα, ο Κώστας Παπανικολάου είναι εκείνος που έχει το μεγαλύτερο νούμερο στα δίποντα (70.2%, που... προκύπτει από το 80/114), με τον Πρίντεζη να είναι στο Νο2 της λίστας (τα 129/186, δίνουν 69.4%).

...και ο MVP

Ο,τι έγινε, έγινε. Και ουδεμία σχέση έχει με αυτό που θα συμβεί στους τελικούς, οι οποίοι είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Εν τοιαύτη περιπτώσει, είναι χρήσιμο να ξέρετε πως ο πολυτιμότερος παίκτης εκ των «αιωνίων», έως τη σήμερον ημέρα, είναι ο Πρίντεζης, του 15.552 για Ranking, ενώ ακολουθεί ο Ραμέλ Κάρι με 15.286. Για τυχόν ενστάσεις (επί των όχι πολλών ματς που έπαιξε ο Αμερικανός), να σας πούμε πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο επόμενος με 14.741.

Διαμαντίδης, ο «μπομπέρ»

Αν σκεφτείτε πως ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα με τα δεύτερα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στη φετινή σεζόν (μετά το Ρέθυμνο των 303, οι «πράσινοι» είχαν 280 -ήτοι 9 ανά ματς), ήταν λογικό ένας εκπρόσωπος του να ηγείται της σχετικής λίστας. Είναι ο αρχηγός του, Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος ευστόχησε σε 56 προσπάθειες (εκ των 137 που επιχείρησε). Είχε 4 περισσότερα από τον Μάικ Μπράμος, που τον διαδέχεται (σε 123 σουτ).

Πάμε να δούμε το θέμα και υπό την οπτική των ποσοστών. Σε αυτήν την κατηγορία, το Νο1 ανήκει στον Ραμέλ Κάρι (19/30, 63.3%), αλλά αν θεωρείτε πως είναι μικρό το δείγμα των 7 αγώνων, μάθετε πως ο επόμενος είναι ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (31/69, 44.9%), γιατί ο Τζος Πάουελ του 50% έχει 1/2.

...ο νικητής του μαραθώνιου

Τα δεδομένα ήταν πολύ συγκεκριμένα (από την περυσινή ομάδα στον Παναθηναϊκό είχαν μείνει μόλις δυο παίκτες), για να μην είναι ο Διαμαντίδης ο παίκτης με το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής: σε κάθε ένα από τα 27 παιχνίδια που εμφανίστηκε, έπαιξε για 25.1''. Και ο Ραμέλ Κάρι για 24.4'' σε κάθε ένα από τα 7 που πρόλαβε να δώσει απ' όταν προσγειώθηκε στην Ελλάδα και έως τους τελικούς. Αν θέλετε κάτι σε περισσότερα ματς, μάθετε ότι ο Βασίλης Σπανούλης ήταν στο παρκέ για 24' σε κάθε ένα από τα 30 παιχνίδια, σε κανονική περίοδο, προημιτελικούς και ημιτελικούς.

...και ο πιο επιρρεπής

Παραδοσιακά (και... λογικά) όσοι έχουν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής είναι και εκείνοι που υποπίπτουν στα περισσότερα λάθη. Ο «Μήτσος» λοιπόν, υπέπεσε σε 73 παραπτώματα, στα 27 παιχνίδια που είχε συμμετοχή, άρα 2.7 ανά αγώνα. Αν το δείτε επί του συνόλου το θέμα, ο Kill Bill ήταν εκείνος που έκανε τα περισσότερα (78, σε 30 ματς, ήτοι 2.6 ανά αγώνα).

Σπανούλης, ο φιλάνθρωπος...

Για κάποιο -ανεξήγητο, αν το σκεφτείτε επί της ουσίας- λόγο, η γραμμή των βολών λέγεται και γραμμή της φιλανθρωπίας. Και για αυτό και ονομάσαμε τον Βασίλη Σπανούλη, ως τον κάλλιστο φιλάνθρωπο.: είχε 80 εύστοχες (σε 107 προσπάθειες), με τον... ακόλουθο του να 'χει 7 λιγότερες. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που λέτε, μέτρησε σε 26 παιχνίδια που μετείχε, 73 εύστοχες προσπάθειες, σε 125.

Αν το θέλετε και με το % δίπλα, να σας ενημερώσουμε πως ο Κώστας Σλούκας έχει αγγίξει το τέλειο (95.8% που προκύπτει από τις 46/48), με τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους να είναι επίσης, κοντά στο απόλυτο (93.1% που αφορά τις 27/29).

...και ο αλτρουιστής

Δεν θα αλλάξουμε... κλίμα. Θα μείνουμε στα ίδια παιδιά: τους αρχηγούς των «αιωνίων». Γιατί ο Σπανούλης είναι εκείνος που έχει μοιράσει τις περισσότερες ασίστ (175 σε 30 ματς -5.8 κατά μ.ό.) και ο Διαμαντίδης εκείνος που ακολουθεί (144, σε 27 ματς -5.3 κατά μ.ό).

Λάσμε, ο «σκουπιδιάρης»

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να θυμίσουμε πως τα ριμπάουντ, τα λέμε/λέτε και «σκουπίδια». Και ο καλύτερος του είδους, επί του συνόλου, έως τώρα είναι ο Στεφάν Λάσμε: έχει αρπάξει 153, εννέα περισσότερα από τον Γιώργο Πρίντεζη (144) που ακολουθεί. Κατά μ.ο. τώρα, ανά αγώνα, ο Λάσμε είναι και πάλι πρώτος με 5.3 (έχει παίξει σε 29 ματς) και ο Πρίντεζης ακολουθεί με 5 (επίσης, έχει αγωνιστεί σε 29 παιχνίδια).

Ο τελευταίος με 108 τεμάχια «πήρε» την κατηγορία «συνολικά αμυντικά ριμπάουντ» από τον Γιόνας Ματσιούλις (107). Κατά μ.ο. τώρα, ο Πρίντεζης πήρε όσα ριμπάουντ μάζευε και ο Τζέιμς Γκιστ, ανά αγώνα: 3.7 (σημείωση: ο Αμερικανός είχε 74 σε 20 ματς).

Στην άλλη άκρη του γηπέδου (ή αλλιώς στα επιθετικά ριμπάουντ), ο Λάσμε ήταν και πάλι ο καλύτερος, με 64 σε 29 ματς, με τον Κάιλ Χάινς να συγκεντρώνει 60 σε 30 παιχνίδια. Στα όσα γίνονταν ανά αγώνα, ο Λάσμε (2.2 κατά μ.ό.) πάλι νίκησε τον Χάινς (2 κατά μ.ό.).

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ