STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Οι τελικοί στα χρόνια των... διπλών

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το πλεονέκτημα έδρας παίζει πάντα το ρόλο του στη σειρά των τελικών, μόνο που τα τελευταία χρόνια δεν συνεπάγεται αυτόματα την κατάκτηση του τίτλου. Το Sport24.gr σημειώνει πώς έχουν αλλάξει οι καιροί.

Τη δεκαετία του '90 και αυτή του '00, το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς του πρωταθλήματος συνεπαγόταν εν πολλοίς την κατάκτηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης πάλευαν στη διάρκεια της regular season για την κορυφή της κατάταξης, γνωρίζοντας πως αυτό σηματοδοτεί την κατακόρυφη αύξηση των πιθανοτήτων τους να φτάσουν πρώτοι στο τέλος του δρόμου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στις εννέα πρώτες σειρές τελικών από καταβολής του ΕΣΑΚΕ (το 1993) είχαμε μόλις τρεις εκτός έδρας νίκες. Όλες έδωσαν τίτλο, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του "διπλού" του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, στη μοναδική -μέχρι... πέρσι- περίπτωση όπου στον πέμπτο τελικό είχαμε νίκη του φιλοξενούμενου. Στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, το σενάριο της... αδυναμίας του φιλοξενούμενου να κάνει τη ζημιά επιβεβαιώθηκε σε αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό.

Για να φτάσουμε στην τελευταία δεκαετία, όπου μόλις μια φορά (το 2012) η νίκη κατέληξε αποκλειστικά στον γηπεδούχο. Πρόκειται για τη σεζόν που ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από δεκαπέντε χρόνια, αυτού που έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο ανομβρίας για τους "ερυθρόλευκους" με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην άκρη του πάγκο τους.

Ειδικά μετά από εκείνη τη σειρά, το "μπρέικ" έχει γίνει... συνήθειο για τους δύο αντιπάλους, με τον Παναθηναϊκό να είναι αυτός που είχε τη μερίδα του λέοντος στην προκειμένη περίπτωση. Από τις δύο εκτός έδρας νίκες του 2013, στο "μπρέικ στο μπρέικ" του 2014 και τον περσινό πέμπτο τελικό, που εξελίχθηκε σε θρίαμβο του "τριφυλλιού" στο ΣΕΦ. Ενδιάμεσα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν αυτή που έκανε τη... δουλειά μακριά από το γήπεδό της.

Όχι μόνο το 2015 με την "σκούπα" απέναντι στους "πράσινους", αλλά πολύ περισσότερο την επόμενη σεζόν (2016) όταν ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε δύο μεγάλα τρίποντα και χάρισε τη νίκη - τίτλο στους "ερυθρόλευκους" στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου. Η φετινή σειρά των τελικών θα είναι μια διαφορετική ιστορία, βάσει απόδοσης τον τελευταίο μήνα ο Παναθηναϊκός δείχνει να ξεκινά από καλύτερη θέση, πλην όμως ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει τη... ζημιά, αν χρειαστεί.

Ακόμη και βάσει στατιστικής να το κοιτάξει κάποιος, όταν ο φιλοξενούμενος έχει επικρατήσει στους 9/19 αγώνες της τελευταίας πενταετίας σε τελικούς, κάτι σημαίνει...

Οι τελικοί στα χρόνια των... διπλών
TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ