ΣΤΗΛΕΣ

9/11: Ταξίδι στην ιστορία

9/11: Ταξίδι στην ιστορία

Η Νέα Υόρκη γιόρτασε στις 8/9 τα 337α γενέθλια της. Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν ήταν η μόνη φορά που χρειάστηκε να επαναπροσδιοριστεί, για να "επιβιώσει". Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στην ιστορία.

Δεκατρία χρόνια μετά το "χτύπημα κατά της δημοκρατίας" (χαρακτηρισμός που απέδωσαν οι Αμερικανοί στη χειρότερη ημέρα της ιστορίας τους), υπάρχουν κάποια ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί. Κατ' αρχάς, ποια ήταν η λογική αυτού που συνέβη και πώς μπορεί ο κόσμος να προχωρήσει προς τα εμπρός.

Κάθε χρόνο η New York City τιμά τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου (9/11 για τους κατοίκους της άλλης ακτής του Ατλαντικού), ενώ έχει εξελιχθεί ως η μέρα που η κοινότητα δίνει πίσω, ως η ημέρα της ελπίδας. Είναι πια γνωστή ως "National Day of Service and Remembrance", με έμφαση στις φιλανθρωπικές πράξεις από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εθελοντές. Δεν υπάρχουν νόρμες. Ο καθένας προσφέρει όπως θέλει και μπορεί. Στόχος όλων όσων θα συμβούν και φέτος, είναι να θυμηθεί ο κόσμος τη σημασία της ομαδικής δουλειάς, ώστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Μόνο το 2013, περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες 150 χώρες του πλανήτη παρέστησαν στις εκδηλώσεις και είχαν ενεργή συμμετοχή στην προσφορά.

" Οι τρομοκράτες ήλπιζαν πως αυτή η ημέρα θα προσδιοριστεί ως η επιτομή διαβολικών ενεργειών. Αντ' αυτού, χάρη στην συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει χαρακτηριστεί από την καλοσύνη των ανθρώπων. Έχει εξελιχθεί στην κατ εξοχήν ημέρα ανθρώπινης συμπόνοιας και καλοσύνης", εξηγεί ο Ντέιβιντ Πέιν, πρόεδρος και συνιδρυτής της "National Day of Service and Remembrance".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Νεοϋρκέζοι ενώνονται για έναν κοινό σκοπό, που γίνονται ένα, με στόχο να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο. Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στην ιστορία. Διαβάστε πώς προέκυψε στον χάρτη η πόλη και πόσες φορές επαναπροσδιορίστηκε, αλλά και ποιοι ήταν και παραμένουν οι θεμέλιοι λίθοι.

Πώς... προέκυψε η Νέα Υόρκη

Την 8η Σεπτεμβρίου του 1664, οι Βρετανοί προέβησαν σε ταχεία και αναίμακτη αλλαγή καθεστώτος στην ολλανδική πόλη του New Amsterdam (στο νησί του Manhattan), που ακολούθως μετονομάστηκε σε New York (προς τιμήν του Δούκα του York, αδελφού του Βασιλιά Καρόλου του ΙΙ). Οι Ολλανδοί ωστόσο, πιστώνονται την εξέλιξη της περιοχής σε οικονομική δύναμη. Ήταν αυτοί που την είχαν δομήσει πάνω σε δυο πολύ συγκεκριμένες βάσεις, οι οποίες είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της: την ανοχή των θρησκευτικών διαφορών και την ελεύθερη ανταλλαγή κουλτούρας (ή πολιτισμών αν προτιμάτε) στον άξονα της επιχειρηματικότητας.

9/11: Ταξίδι στην ιστορία

Μαθήματα ιστορίας (not)

9/11: Ταξίδι στην ιστορία
9/11: Ταξίδι στην ιστορία

Όσο αυξάνονταν (αριθμητικά), αυξάνονταν και τα μέτρα που καταλάγιασαν τις -όποιες- φοβίες των οικονομικά δυνατών πολιτών. Για παράδειγμα, απαγορευόταν να βρεθούν τέσσερις μαύροι στο ίδιο σημείο, ενώ το τίμημα της παράβασης όποιου κανόνα ήταν η απαγόρευση κοινωνικής και οικογενειακής ζωής.

Τον Απρίλιο του 1712 είκοσι τρεις σκλάβοι συναντήθηκαν για να βάλουν φωτιά σε αρκετά κτίρια, στο κέντρο της πόλης "ως αντίδραση της απάνθρωπης συμπεριφοράς που γνώριζαν από τους ιδιοκτήτες τους". Εννέα έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν, με τους "επαναστάτες" να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται "παραδειγματικά" (δολοφονήθηκαν 4.800 άνθρωποι... αδιακρίτως).

9/11: Ταξίδι στην ιστορία

Στην... απ' έξω εκκλησία και βασιλιάς

9/11: Ταξίδι στην ιστορία

Επειδή όπως ξέρετε, όλα τα καλά τελειώνουν κάποτε -πολλώ δε, όταν τα διεκδικούν πιο ισχυρές δυνάμεις-, η ολλανδική δημοκρατία δέχθηκε να πουλήσει το συγκεκριμένο κομμάτι γης στους Άγγλους, την εποχή που έκρινε πως είχε... πιάσει ταβάνι. Οκτώ χρόνια αργότερα, θα καταστρεφόταν (με τους Γάλλους και τους Βρετανούς να κερδίζουν τη μάχη, χάριν της στρατιωτικής κυριαρχίας τους).

Πώς έγινε οικονομικό κέντρο του κόσμου

9/11: Ταξίδι στην ιστορία
9/11: Ταξίδι στην ιστορία
9/11: Ταξίδι στην ιστορία
9/11: Ταξίδι στην ιστορία
9/11: Ταξίδι στην ιστορία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ