ΒΟΛΕΪ

Ο δεκάλογος του Καλμαζίδη

Ο δεκάλογος του Καλμαζίδη
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το... θαύμα του Γιάννη Καλμαζίδη και το πως έσωσε την ομάδα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού μέσα από δέκα βήματα...

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε όπως αναμενόταν, με βάση την εικόνα που είχε στο δεύτερο γύρο, να παραμείνει στην Α1 βόλεϊ των ανδρών. Οι πράσινοι μετά τις έντεκα ήττες στον πρώτο γύρο έκαναν πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο, αλλά και στα πλέι άουτ.

Από την έναρξη του δεύτερου γύρου μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός μετρά 11 νίκες και τέσσερις ήττες στο πρωτάθλημα της Α1.

Κάτι που δικαίως πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Γιάννη Καλμαζίδη. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τον αγώνα με την Παναχαϊκή που σφράγισε την παραμονή του τριφυλλιού στην κατηγορία, πολλοί τον θεώρησαν τρελό όταν ανέλαβε την ομάδα.

Τελικά, όμως, εκείνος τους τρέλανε όλους με την εικόνα που είχε η ομάδα του στο δεύτερο γύρο. Η μαγιά υπήρχε αφού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερο έμψυχο δυναμικό ειδικά στους Έλληνες.

Μετά από το "δώρο" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την Κροατία (τον Γκάλιτς) ο Παναθηναϊκός απέκτησε και έναν κανονικό ακραίο στη θέση του "άψητου" του Πενόλιο. Αυτή ήταν και η μοναδική αλλαγή που έγινε, πριν μάλιστα από την ανάληψη της ηγεσίας από τον έμπειρο τεχνικό, αφού στη συνέχεια οι πράσινοι δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν άλλη μεταγραφική κίνηση λόγω της γνωστής απαγόρευσης.

Έτσι, ο Γιάννης Καλμαζίδης δούλεψε με τους παίκτες που είχε, πίστεψε σε αυτούς και εκείνοι τον δικαίωσαν. Το Sport24.gr προσπαθεί να κάνει μια αποκρυπτογράφηση των όσων πέτυχε ο κόουτς του Παναθηναϊκού σε δέκα βήματα.

Ο δεκάλογος του Καλμαζίδη
INTIME SPORTS

1. Η ίδια η παραμονή του Παναθηναϊκού: Όταν μια ομάδα τελειώνει τον πρώτο γύρο έχοντας ένα μόλις βαθμό αλλά και την εικόνα που παρουσίαζαν οι πράσινοι μέσα στον αγωνιστικό χώρο τότε καταλαβαίνει κανείς πάρα πολύ εύκολα πως η παραμονή μόνο εύκολη υπόθεση δεν φαντάζει. Τελικά ο Γιάννης Καλμαζίδης πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε.

2. Το κομμάτι της ψυχολογίας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο ήταν η ψυχολογία. Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική όταν και το ματς στην Πάτρα στράβωσε τους πράσινους τους πήρε από κάτω. Ο Γιάννης Καλμαζίδης δούλεψε πάρα πολύ στον συγκεκριμένο τομέα όσο και σε αυτόν που ακολουθεί...

3. "Καθάρισε" το μυαλό τους: Μετά τη ψυχολογία έπρεπε να "καθαρίσει" και το μυαλό των παικτών. Στις πρώτες έντεκα αγωνιστικές οι πράσινοι θα μπορούσαν να είχαν πάρει και άλλους βαθμούς αλλά πάντοτε τους έπιανε τρικυμία. Ο έμπειρος τεχνικός φρόντισε με το "καλημέρα" να πατήσει ένα delete και να κάνει την απαραίτητη επανεκκίνηση στο μυαλό των παικτών.

Ο δεκάλογος του Καλμαζίδη
INTIME SPORTS

4. Η δουλειά με τους ξένους: Όταν έγιναν τα παραπάνω το επόμενο βήμα ήταν η δουλειά στις προπονήσεις. Ο Παναθηναϊκός παρά το χαμηλό μπάτζετ διαθέτει παίκτες αξίας που γνωρίζουν την κατηγορία όπως είναι ο Μπέλος, ο Στιβαχτής, ο Καριπίδης και ο Κουρούπης. Αυτοί δεν ξέχασαν το βόλεϊ που ήξεραν. Εκείνοι που έμαθαν όμως περισσότερο βόλεϊ ήταν οι ξένοι. Φυσικά δεν αναφέρομαι στον Γκάλιτς, αλλά στον Μουρ και στον Αμορόσο. Ο πρώτος βελτιώθηκε περισσότερο και ο δεύτερος έγινε άλλος παίκτης στα χέρια του Καλμαζίδη.

5. Η βοήθεια από όλους: Την ίδια ώρα ο έμπειρος κόουτς κατάφερε να βάλει στο παιχνίδια όλους τους παίκτες του. Καπίρης, Μανιόπουλος, Πολυχρονιάδης, Μαδούρας και Λιόντας ήταν πάντοτε έτοιμοι για να μπουν έστω για έναν πόντο, μία φάση για να βοηθήσουν. Μάλιστα, μέσα από αυτό αρκετές φορές κατάφερε και πήρε πράγματα μέσα στα παιχνίδια.

6. Η διαχείριση των νικών: Η ψυχολογία είναι μεγάλο κομμάτι του αθλητισμού. Μετά από συνεχόμενες ήττες είναι λογικό να σε παίρνει από κάτω. Το αντίστροφο μπορεί να συμβεί μετά από νίκες. Τόσο με τις δηλώσεις του όσο και μέσα από τη νοοτροπία που πέρασε στους παίκτες οι πράσινοι ποτέ δεν υποτίμησαν κανένα αντίπαλο αλλά ούτε και τους ίδιους τους τους εαυτούς.

Ο δεκάλογος του Καλμαζίδη
INTIME SPORTS

7. Το διάβασμα των αντιπάλων: Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που το πιστώνεται τόσο ο ίδιος όσο και ο άμεσος συνεργάτης του, Δήμος Φιλιππάτος, είναι το διάβασμα των αντιπάλων. Εκεί μπορούμε να πούμε ότι οι πράσινοι πήραν άριστα αφού εκμεταλλεύτηκαν στις περισσότερες των περιπτώσεων όλα τα μειονεκτήματα των αντιπάλων τους.

8. Η βελτίωση σε όλους τους τομείς: Επειδή οι αριθμοί στο βόλεϊ σου δίνουν μια καλή εικόνα του τι γίνεται σε μια ομάδα εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα στατιστικά του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια θα καταλάβει πως πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες. Τόσο στο σερβις, όσο και στο μπλοκ, αλλά και στην επίθεση οι πράσινοι είχαν τρομακτική βελτίωση. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι ο Αμορόσο μέχρι να έρθει ο Καλμαζίδης είχε κάνει όλα κι όλα τέσσερα μπλοκ σε εννιά ματς και τελείωσε το πρωτάθλημα έχοντας 26 σε 13 παιχνίδια.

9. Το κοουτσάρισμα την ώρα του αγώνα: Σε κάτι άλλο στο οποίο βοήθησε σημαντικά ο κόουτς του Τριφυλλιού την ομάδα του ήταν το κοουτσάρισμα την ώρα του αγώνα. Όταν κάτι δεν πήγαινε καλά δεν φοβόταν να το αλλάξει, είτε με αλλαγές στην περιστροφή της ομάδας είτε με πρόσωπα είτε ακόμα και στην τακτική.

10. Κέρδισε το χειροκρότημα: Για το τέλος άφησα το κομμάτι του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Καλμαζίδης κέρδισε την εκτίμηση όλων στο πράσινο στρατόπεδο. Από τους ανθρώπους της διοίκησης μέχρι και τον τελευταίο φίλαθλο που πηγαίνει στην Κυψέλη. Κάτι που είχε χρόνια να συμβεί με προπονητή στον Παναθηναϊκό. Για αυτό τον λόγο άλλωστε και η διοίκηση θέλει να τον κρατήσει στο τιμόνι της ομάδας. Και πως να μην θέλει άλλωστε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ