ΒΟΛΕΪ

Λεώνης: “Δεν τελείωσα το έργο μου στον ΠΑΟ”

λεωνης

Ο Αλέκος Λεώνης μίλησε για το "διαζύγιό" του με τον ΠΑΟ, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για Κρίστιανσον

Ο πρώην προπονητής του “τριφυλλιού” έδειξε μετανιωμένος για την περσινή κόντρα που είχε με τον Σουηδό κόουτς του Ολυμπιακού, Άντερς Κρίστιανσον, ενώ ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συζητήσεις με παράγοντες ομάδων δεν πρόκειται να κάτσει σε πάγκο την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Στέλιο Προσαλίκα, είπε ότι δεν θα έπρεπε να απαξιώνει τους Έλληνες προπονητές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέκου Λεώνη “ΣΤΟ ΦΙΛΕ” έχει ως εξής:




Για τη διακοπή της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό:
Είχαμε συμφωνήσει, είναι αλήθεια, με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για τον δεύτερο χρόνο. Οι υπογραφές νομίζω ότι δεν παίζουν ρόλο. Οι σχέσεις είναι αυτές, που διαμορφώνουν ένα κλίμα και είχαμε προχωρήσει στο πλάνο. Ο Παναθηναϊκός ήταν από τις λίγες φορές που τον Ιούνιο είχε τελειώσει το ρόστερ του. Βέβαια, έγιναν κάποιες αλλαγές μετά, μειώθηκε το μπάτζετ…




Επειδή το διαβάζω σε κάποιες εφημερίδες: Ο Λεώνης δεν παραιτήθηκε. Απλά, υπήρξε μία απόφαση της διοίκησης – και είναι σεβαστή η απόφαση – να απομακρύνει τον Λεώνη και να πάρει κάποιον άλλο προπονητή. Είναι απολύτως σεβαστό γιατί στον αθλητισμό ο προπονητής κρίνει τους παίκτες, ο προπονητής κρίνεται από τη διοίκηση και η διοίκηση από τον κόσμο“.




Για το αν νιώθει πίκρα που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό:
Είναι αλήθεια ότι με ξάφνιασε αυτό το πράγμα γιατί είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν μιλούσαμε και για μείωση του μπάτζετ είχαν γίνει κάποιες κινήσεις στο να μειωθεί και να προχωρήσουμε. Από κει και πέρα δεν φώναξαν τον Λεώνη να του πουν πρέπει να μειωθεί κι άλλο το μπάτζετ, να ακούσουμε την άποψή σου κι αν δεν συμφωνήσουμε τότε να προχωρήσουμε σε άλλη λύση.




Στον Παναθηναϊκό ξεκινήσαμε για δύο χρόνια συνεργασία. Αισθάνομαι πικραμένος. Ακούω άλλους προπονητές να δηλώνουν σε συνεντεύξεις «δεν τελείωσα το έργο μου στον Παναθηναϊκό». Το λένε αυτοί που είχαν υλικό πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε εμείς πέρσι, που δεν είχαν τα προβλήματα μας. Εγώ τότε τι πρέπει να πω; Δεν είχα ούτε Ντάντε, ούτε Μαρσελίνιο, ούτε τους κεντρικούς, που είχαν άλλοι προπονητές. Φτιάξαμε με την προσπάθεια της διοίκησης μία ομάδα την τελευταία στιγμή. Θυμάστε, το αν θα μείνει ή δεν θα μείνει ο Ντάντε πως ταλαιπώρησε τη διοίκηση του Παναθηναϊκού.




Με τον τραυματισμό του Πανταλέοντα, ο οποίος έμεινε τέσσερις μήνες έξω, με υπερφόρτωση κάποιων αθλητών με αποτέλεσμα να βγάζουν τραυματισμούς… Νομίζω ότι στόχος ήταν να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Ε, θεωρώ ότι το καταφέραμε να φτιάξουμε ανταγωνιστική ομάδα. Αν θυμηθούμε ότι πέρσι ο Ηρακλής είχε πολύ δυνατή ομάδα έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρω τι θα πει να χάνει ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό, αλλά στόχος του Παναθηναϊκού και της διοίκησης ήταν να κάνει στον δεύτερο χρόνο μία ομάδα για να πάρει τίτλους. Νομίζω ότι εκεί κινούμασταν και ήμασταν σε πολύ σωστό δρόμο“.




Για το αν έπαιξε ρόλο στην αποχώρησή του το γεγονός ότι δεν πήρε τίτλο:
Οι προπονητές και οι παίκτες κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχα πάρει κάποιον τίτλο, αλλά κάθε τελικός ήταν τελείως διαφορετικός. Εγώ πιστεύω ότι αν χάναμε, για παράδειγμα, στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Ηρακλή, που είχε πραγματικά καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό πέρσι, μπορεί να μην έλεγε και κανένας τίποτα. Αλλά ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Ολυμπιακό και αυτό μετράει. Πιστεύω όμως, ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος από κάθε άποψη να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, αν εξαιρέσουμε το Κύπελλο. Δεν ήταν έτοιμος να πάρει δύο παιχνίδια τόσο μεγάλα και με την Κούνεο και με την Μπέλγκοροντ για να σηκώσει την ευρωπαϊκή κούπα. Μακάρι να γινόταν αυτό το πράγμα.




Στα πλέι οφ παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός καλύτερος από τον Παναθηναϊκό γιατί είχε καλύτερη ομάδα, γιατί ο προπονητής ήταν καλύτερος εκείνη την χρονική περίοδο και το χειρίστηκε πιο σωστά το παιχνίδι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ένας είναι πολύ καλός προπονητής και ο άλλος είναι άσχετος και τον ρίχνουμε στα τάρταρα. Γιατί μέσα σε τέσσερις-πέντε μήνες οδηγηθήκαμε σε άλλα πράγματα. Ο Λεώνης δηλαδή, βγήκε άχρηστος σε τέσσερις-πέντε μήνες από κάποιους δημοσιογράφους που ξέρετε πολύ καλά ότι ελέγχουν το βόλεϊ. Είναι και αυτό μία εμπειρία όμως. Στους έξι μήνες από εκεί που είσαι κάπου, γίνεσαι λούζερ. Έτσι είναι εδώ αυτά τα πράγματα. Πότε είσαι στα πάνω σου, πότε στα κάτω σου“.




Για το αν θα δουλέψει τη φετινή σεζόν:
Έχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους παράγοντες, όχι αποκλειστικά με τον Ηρακλή, όμως ειλικρινά δεν θα ήθελα να δουλέψω αυτή την περίοδο. Καταρχάς πρέπει από τα λάθη σου να μαθαίνεις κάποια πράγματα. Την ομάδα καλό είναι να την χτίζει ο προπονητής όπως θέλει ο ίδιος και να μην κοιτάζει το πρόσκαιρο“.




Για την αντιπαράθεση με τον Κρίστιανσον:
Ήμασταν φίλοι και νομίζω πως ήταν μία άτυχη στιγμή η περσινή κόντρα μας. Ήμασταν πολλά χρόνια φίλοι και μας συνδέουν και νίκες και ήττες στα μεταξύ μας παιχνίδια. Πολλές φορές όμως, παρασύρεσαι από τα στρατόπεδα. Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και για μένα και για εκείνον το να είμαστε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Νομίζω ότι και ο ίδιος το μετάνιωσε και εγώ το μετάνιωσα“.




Για το ενδεχόμενο να εργαστεί κάποια στιγμή στον Ολυμπιακό:
Ο Ολυμπιακός με τίμησε πιο μπροστά από τον Παναθηναϊκό και ήταν οι συγκυρίες τέτοιες που δεν πήγα στον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι άλλαξαν αυτά τα πράγματα. Είδαμε και παίκτες να αλλάζουν ομάδα και προπονητές έχουν αλλάξει ομάδα. Το κυριότερο είναι να κάνεις ψυχή τε και σώματι μια δουλειά όσο μπορείς πιο σωστά“.




Για τη σύντομη συνεργασία του με την Εθνική ομάδα:
Εδώ δεν μπορώ να έχω παράπονο γιατί ήταν δική μου η απόφαση να φύγω από την Εθνική ομάδα. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήμασταν εμείς τι μπορέσαμε να κάνουμε; Πέσαμε σε μία περίοδο με πάρα πολλούς τραυματισμούς. Τραυματίας ο Χριστοφιδέλης, εγχείρηση στο πόδι ο Χριστοφιδέλης. Εγχείρηση στον ώμο ο Λάππας, εγχείρηση στον ώμο ο Πανταλέων, ο Μπάεφ δεν ήθελε να παίξει…




Τα λέω αυτά εν πλήρη συνειδήσει γιατί στη συνάντηση που είχα με τον Χριστοφιδέλη και τον Μπάεφ ήταν και μάρτυρες μπροστά. Ο μεν Χριστοφιδέλης, όχι πως είχε κάποιο πρόβλημα μαζί μου, αλλά δεν μπορούσε να παίξει το παιδί, ο δε Μπάεφ είπε ότι δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμος εκείνη την περίοδο. Μετέφερα τα νέα γι’ αυτούς τους δύο παίκτες στη διοίκηση και γύρισε ο τότε πρόεδρος και μου είπε «Λεώνη η απόφαση είναι διοικητική». Αυτά σε κόσμο μπροστά και δεν σηκώνουν συζήτηση. Και πάμε με αυτά τα προβλήματα, αλλά με πολύ καλή προετοιμασία, και το τονίζω αυτό, με πολύ καλή προετοιμασία στο Πανευρωπαϊκό όπου είχαμε μία καλή παρουσία. Όχι σαν αποτελέσματα, αλλά σαν παρουσία.

Φτάσαμε στην πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό. Πέσαμε πάνω στη Σουηδία και την Αγγλία, φανερά αδύνατες ομάδες, αποκλείσαμε όμως το Βέλγιο. Ποιο είναι το Βέλγιο; Το Βέλγιο είναι αυτό που έχασε στους πόντους την πρόκριση από την Πολωνία. Αυτά σε ενάμιση χρόνο και μπορεί να μου διαφεύγουν και κάποια άλλα πράγματα. Και νομίζω ότι έγιναν σημαντικά πράγματα

“.




Για τη μη συμφωνία με τη νέα διοίκηση της ΕΟΠΕ:
Ποιο ήταν το πρόβλημα το δικό μου εάν θεωρηθεί πρόβλημα με την καινούργια διοίκηση. Εγώ, αν και είχα παραιτηθεί επί εποχής Μπελιγράτη, περίμενα από τον νέο πρόεδρο να με φωνάξει για να πω τι έγινε. Όχι τίποτα παραπάνω. «Τι βρήκες, τι συνάντησες…» αυτά ήθελα να ακούσω. Έξι μήνες δεν έγινε τέτοια συνάντηση. Ήρθε μετά ο κύριος Μαργαρίτης και είπαμε κάποια πράγματα σημαντικά.




Το παράπονο του προέδρου ήταν, και το πιστεύω αυτό, όχι επειδή ήταν ο Στέλιος Προσαλίκας, μπορεί να ήταν και ο κύριος Μπελιγράτης, ότι από αυτά που συνάντησα το κομμάτι της ανάπτυξης δεν έπρεπε να το έχει ο πρώτος προπονητής. Είναι λάθος. Το κομμάτι της ανάπτυξης έπρεπε να δοθεί σε κάποιον άνθρωπο που το έχει δουλέψει στην πράξη. Είπα ότι αυτός είναι ο κύριος Μπεργελές και αυτό τον πείραξε. Μα εμείς όλοι οι άνθρωποι αποκτήσαμε το μικρόβιο του βόλεϊ από τον κύριο Μπεργελέ. Είναι ένα κομμάτι, το οποίο ήξερε πάρα πολύ καλά και είτε ήταν ο κύριος Προσαλίκας είτε ο κύριος Μπελιγράτης εγώ το ίδιο πράγμα θα έλεγα“.




Για την πρόσφατη δήλωση του Στέλιου Προσαλίκα ότι η Εθνική ομάδα θ’ αποκτήσει δάσκαλο ξένο προπονητή:
Δεν ξέρω γιατί απαξιώνει τους Έλληνες προπονητές. Διάβασα κάποιες συνεντεύξεις αυτούς τους έξι μήνες και συμφωνώ με τον κύριο Δρίκο, που είπε ότι ανεξάρτητα από το αν θα είναι Έλληνας ή ξένος πρέπει επιτέλους να μπει περισσότερη επιστήμη σε αυτό το κομμάτι. Εγώ δεν θέλω να απαξιώνεται ο προπονητής. Είτε είναι Έλληνας είτε είναι ξένος.




Τι θα πει δάσκαλος δηλαδή; Απλώς, επειδή εμείς μάθαμε τον Λεώνη ή τον «χ», «ψ», Έλληνα να λέει ατάκες; Ποιος ξέρει αν έχει δουλέψει πάνω στην τεχνική ο Λεώνης; Πιστεύω ότι είμαι από τους λίγους προπονητές που έχω καταθέσει βιομηχανική ανάλυση πάνω σε επιθετικό χτύπημα ή σε άλλα τεχνικά στοιχεία στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας. Ξέρει όμως, ότι ο Λέωνης έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Κρίστιανσον. Οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις δηλαδή, με αποτέλεσμα να έρχεται και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και να λέει «θα πάρω δάσκαλο ξένο προπονητή». Να τον πάρεις, αλλά δεν υπάρχουν και δάσκαλοι Έλληνες;“.




Για την προοπτική διακρίσεων στην Εθνική ομάδα:
Το τάιμινγκ είναι τέτοιο στην Εθνική ομάδα, που με τις ελληνοποιήσεις δίνεται πρώτης τάξεως ευκαιρία σε έναν προπονητή να πάει καλά. Γιατί έχει καλή προοπτική για διακρίσεις η Εθνική“.




Για την αποχή του από τους αγωνιστικούς χώρους:
Το χρειαζόμουν αυτό το χρονικό περιθώριο και για να ξεκουραστώ και για να δω ορισμένα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και για να βοηθήσω περισσότερο την οικογένεια μου. Ήταν κουραστικό το να κάνεις πρωταθλητισμό τόσα πολλά χρόνια. Ασχολούμαι με την προπονητική πάνω από δεκαπέντε χρόνια εκ των οποίων τα δέκα είναι πρωταθλητισμού. Ήταν σκληρά χρόνια κακά τα ψέματα“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ