ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ναδάλ - Τσιτσιπάς 2-1: Πάλεψε ο Στέφανος, αλλά ο τίτλος στον Ράφα

Ο Τσιτσιπάς επιστρέφει την μπάλα στην αναμέτρηση με τον Σίνερ για το Barcelona Open.
Ο Τσιτσιπάς επιστρέφει την μπάλα στην αναμέτρηση με τον Σίνερ © 2021 JOAN MONFORT/ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πάλεψε στον τελικό του Barcelona Open, όμως ο Ράφαελ Ναδάλ επικράτησε 2-1 (6-4, 6-7(6), 7-5) σετ και κατέκτησε τον τίτλο του τουρνουά μετά από έναν τρομερό αγώνα.

Ολοκληρώθηκε ένα από τα καλύτερα ματς της φετινής σεζόν. Δυστυχώς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε έναν πόντο μακριά από μία επική, ιστορική νίκη κόντρα στον τεράστιο Ραφαέλ Ναδάλ αλλά ο Ισπανός θρύλος κατάφερε να κρατήσει το αήττητο των τελικών του στο Barcelona Open κερδίζοντας τον Έλληνα πρωταθλητή με 6-4, 6-7(6), 7-5.

Ήταν ένα τρομερό ματς, το μεγαλύτερο σε διάρκεια ATP Tour ματς της σεζόν (3 ώρες και 40 λεπτά), με τον Στέφανο Τσιτσιπά να παλεύει σαν λιοντάρι, να φτάνει τόσο κοντά σε μια φοβερή ανατροπή-νίκη αλλά ο 34χρονος θρύλος του αθλήματος έμεινε “ζωντανός” και σήκωσε το τρόπαιο στη Βαρκελώνη για 12η φορά φτάνοντας τους 87 τίτλους καριέρας.

Ο Στέφανος, παρά την ήττα στις ελάχιστες των λεπτομερειών, έδειξε ξεκάθαρα ότι έχει φτάσει το επίπεδο του καλύτερου τενίστα στο χώμα και θα είναι πανέτοιμος, στα επόμενα τουρνουά με αποκορύφωμα το Roland Garros να είναι ένας πολύ μεγάλος πρωταγωνιστής.

Τεράστια συγχαρητήρια αξίζουν, όμως και στον ένα και μοναδικό Ραφαέλ Ναδάλ που, στα 34 του, άντεξε έναν εξουθενωτικό τελικό σχεδόν 4 ωρών ανοίγοντας λογαριασμό στους τίτλους σε ακόμα μία σεζόν και παίρνοντας τεράστια ώθηση για τη συνέχεια της χωμάτινης περιόδου.

Τι να πεις πραγματικά για ένα ματς που σε άφησε με το στόμα ανοικτό από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Στέφανος έπαιξε φανταστικό τένις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έχοντας προβαδίσματα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο σετ, εντέλει, έσωσε δύο match points του Ναδάλ στο δεύτερο σετ για να φτάσει να έχει ο ίδιος μια μοναδική ευκαιρία να τελειώσει το ματς στο σερβίς του Ισπανού στο 5-4 του τρίτου σετ.

Ένα forehand μακριά από μία από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας του ήταν ο Έλληνας πρωταθλητής αλλά ο Ναδάλ, με τη βοήθεια και του φιλέ, πέρασε κάπως τη μπάλα στην απέναντι πλευρά του κορτ και τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία.

Ο Στέφανος πάλεψε σαν λιοντάρι, ήταν καλύτερος του Ναδάλ σε μεγάλα κομμάτια του ματς, πλήρωσε εν μέρει τις πολλές χαμένες ευκαιρίες στα break point (2/13) αλλά και πάλι δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα.

Έφτασε πιο κοντά από οποιονδήποτε τενίστα να κερδίσει τον Ναδάλ σε τελικό στη Βαρκελώνη και ελπίζουμε η τόσο οριακή αυτή ήττα να μην τον επηρέασει ψυχολογικά για τη συνέχεια της χωμάτινης σεζόν διότι παίζει απλά φανταστικό τένις. Ο Στέφανος μπήκε καταπληκτικά από την αρχή του τελικού στριμώχνοντας με εκπληκτικό τένις τον Ναδάλ.

Προηγήθηκε με break και έφτασε κοντά στο διπλό break για το 4-1 αλλά εκεί ο τρομακτικός μαχητής που λέγεται Ράφα Ναδάλ κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και μεθοδικά να “κλέψει” το πρώτο σετ από τον Έλληνα πρωταθλητή με 6-4. Ευτυχώς, ο οδυνηρός τρόπος που απώλεσε το πρώτο σετ δεν έριξε το ηθικό του Στεφ που μπήκε ξανά δυνατά και στο δεύτερο σετ βάζοντας δύσκολα στον αντίπαλό του.

Προηγήθηκε ξανά με break αλλά ο Ναδάλ ισοφάρισε άμεσα στο 3-3 και έστειλε τον Τσιτσιπά στην πολύ πιεστική θέση του να σερβίρει για να παραμείνει στον τελικό 5-4. Εκεί, με εκπληκτικό τρόπο, έσωσε δύο match points του “ταυρομάχου” παλεύοντας σαν πραγματικό λιοντάρι και εντέλει ισοφάρισε το ματς σε ένα απίστευτο tie break.

Ο Ναδάλ προηγήθηκε 4-2 αλλά ο Τσιτσιπάς πήρε τέσσερις σερί πόντους και είχε δύο set point στο 6-4. Ο Ναδάλ τα έσωσε και τα δύο αλλά έκανε διπλό λάθος(!) στον επόμενο πόντο με τον Τσιτσιπά, απόλυτα δίκαια, να στέλνει τον ήδη επικό τελικό σε τρίτο σετ. Ακολούθησε ένα απίστευτο θρίλερ. Οι δυο τους πήγαιναν μαζί προς το επικό φινάλε του αγώνα με τον Τσιτσιπά να φτάνει αυτός πρώτος στο οριακό 5-4 πιέζοντας αφόρητα τον Ναδάλ.

Εκεί, μετά από ένα ανεπανάληπτο λάθος με το forehand του Ράφα, ο Τσιτσιπάς έφτασε στο δικό του match point στη χρυσή του ευκαιρία να κάνει δικό του το τρόπαιο/

Ο Ναδάλ είχε δεύτερο σερβίς, ο Στέφανος πήρε τον έλεγχο του πόντου με το forehand αλλά ο Ναδάλ έμεινε “ζωντανός” με τις άμυνες του οδηγώντας σε λάθος τον Έλληνα αθλητή.

Ο μεγαλύτερος μαχητής στην ιστορία του αθλήματος συνέχισε τη μάχη και έκανε όχι μόνο το hold αλλά και το break στο επόμενο game σερβίροντας επιτυχημένα για τον τίτλο και οδηγώντας τον Τσιτσιπά σε μια σκληρή ήττα που μόνο όμως περηφάνια πρέπει να του μείνει για την προσπάθειά του.

Συνεχίστηκε, έτσι, και η κατάρα στους τελικούς ATP 500 για τον Στέφανο που μετράει πια επτά ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Δεν πειράζει, θα έρθει σίγουρα η σειρά του.

Παίζει φανταστικό τένις, έχει βελτιώσει τρομακτικά τόσο το αγωνιστικό όσο και το πνευματικό του κομμάτι και η συνέχεια θα είναι μόνο καλύτερη για το καμάρι του ελληνικού τένις. Δίχως φόβο και πάθος, θα πάει στη Μαδρίτη για να ολοκληρώσει ό,τι δεν κατάφερε στη Βαρκελώνη.

Πηγή: Tennis24.gr

© 2021 Joan Monfort/Associated Press

TAGS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ATP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ