ATP

Τσιτσιπάς: Η μεγάλη απώλεια βαθμών και η πτώση στην Παγκόσμια κατάταξη

Τσιτσιπάς: Η μεγάλη απώλεια βαθμών και η πτώση στην Παγκόσμια κατάταξη
2023 AP PHOTO/DITA ALANGKARA

Ο αποκλεισμός του Στέφανου Τσιτσιπά από το Τέιλορ Φριτζ θα του κοστίσει πολλούς βαθμούς στην Παγκόσμια κατάταξη. Τα δεδομένα για το υπόλοιπο της χωμάτινης περιόδου.

Η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Monte Carlo Masters ολοκληρώθηκε στα προημιτελικά μετά την ήττα του από τον Τέιλορ Φριτζ, κάτι που θα του φέρει μεγάλη απώλεια βαθμών.

Όπως σας είχαμε επισημάνει εδώ και δέκα ημέρες η χωμάτινη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον 24χρονο Έλληνα αφού έχει να υπερασπιστεί το 40% των βαθμών.

Πριν την έναρξη του Masters στο Μόντε Κάρλο είχε 5770 βαθμούς και από αυτούς έχει να υπερασπιστεί του 2230 κάτι που αντιστοιχεί στο 38,6% των συνολικών βαθμών του.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος των βαθμών που είχε να υπερασπιστεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς αρκεί να αναφέρουμε πως από την τωρινή πρώτη δεκάδα μόνο ο Κάσπερ Ρουντ είχε συγκεντρώσει πέρσι περισσότερους βαθμούς.

Συγκεκριμένα ο Νορβηγός είχε μαζέψει 2295 βαθμούς δηλαδή 65 περισσότερους από τον Τσιτσιπά. Από εκεί και πέρα μόνο άλλοι τρεις είχαν περισσότερους από 1000.

Για την ακρίβεια πρόκειται για τους Τζόκοβιτς, Αλκαράθ και Ρούμπλεβ. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό ο Τέιλορ Φριτζ και ο Ντανίλ Μεντβέντεβ έχουν ήδη εξασφαλίσει με την πορεία του στο Monte Carlo Masters όσους βαθμούς είχαν κατακτήσει πέρσι σε όλη τη χωμάτινή περίοδο.

Οι βαθμοί που είχαν κατακτήσει το 2022 οι αθλητές του Top10

  1. Ρουντ: 2.295
  2. Τσιτσιπάς: 2.230
  3. Τζόκοβιτς: 1.880
  4. Αλκαράθ: 1.870
  5. Ρούμπλεβ: 1.025
  6. Σίνερ: 850
  7. Οζέρ-Αλιασίμ: 705
  8. ΡούνεRune: 360
  9. Φριτζ: 270
  10. Μεντβέντεβ: 180

Η πτώση στο Νο5 και η τριάδα φωτιά πριν το Roland Garros

Πάμε τώρα και στην επόμενη ημέρα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποχώρησε από το Monte Carlo Masters όντας χαμένος κατά 820 βαθμούς. Πέρσι με την κατάκτηση του τίτλου είχε πάρει 1000 βαθμούς, ενώ φέτος πήρε μόλις 180 για την παρουσία του στα προημιτελικά.

Αυτό σημαίνει ότι δεδομένα θα πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης της ερχόμενη Δευτέρα. Βέβαια, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στο τουρνουά δεν μπορεί να βρεθεί πιο κάτω.

Στα επόμενα τρία τουρνουά πριν το Roland Garros ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει να υπερασπιστεί 1050 βαθμούς. Ο Στεφ πρέπει να επαναλάβει τουλάχιστον τις πορείες που έκανε πέρσι για να μην έχει τουλάχιστον απώλειες βαθμών.

Φυσικά, ακόμα και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι αφού πέρσι είχε φτάσει στα προημιτελικά στη Βαρκελώνη, στα ημιτελικά στη Μαδρίτη και στον τελικό της Ρώμης.

Το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός των πρώτων τεσσάρων θέσεων στην Παγκόσμια κατάταξη πριν το Roland Garros θα δυσκολέψει και την κλήρωσή του στο γαλλικό όπεν. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει πιο δύσκολη κλήρωση.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μέχρι τα μέσα του Ιουνίου ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μια τρομερά δύσκολη περίοδο.

TAGS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ MONTE CARLO MASTERS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ