MONTE-CARLO MASTERS

Νταβίντοβιτς Φοκίνα: Ένας ξεχασιάρης μαχητής στον τελικό της ζωής του

Spain's Alejandro Davidovich Fokina reacts after winning a point as he plays Bulgaria's Grigor Dimitrov during their semifinal match of the Monte-Carlo Masters tennis tournament, Saturday, April 16, 2022 in Monaco. (AP Photo/Daniel Cole)
Spain's Alejandro Davidovich Fokina reacts after winning a point as he plays Bulgaria's Grigor Dimitrov during their semifinal match of the Monte-Carlo Masters tennis tournament, Saturday, April 16, 2022 in Monaco. (AP Photo/Daniel Cole) AP

Ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα θα αγωνιστεί στον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά και το SPORT24 σάς παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για τον Ισπανό.

Σήμερα (17/4, 15.30, Cosmotesport 6 και LIVE στο SPORT24) ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα θα δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του μέχρι τώρα, αφού θα αγωνιστεί στον τελικό του Monte Carlo Masters απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά.

Όλα ξεκίνησαν στις 5 Ιουνίου του 1999 όταν ο Αλεχάντρο Νταβίντοβις Φοκίνα είδε για πρώτη φορά το φως στην Μάλαγα. Για την ακρίβεια σε ένα προάστιό της περιπου 10χλμ από το κέντρο της πόλης, το Λα Κάλα ντελ Μοράλ.

Ο πατέρας του έχει καταγωγή από τη Ρωσία και την Σουηδία, ενώ η μητέρα του από τη Ρωσία. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχει πάρει το επίθετο και των δύο.

Μπορεί ο πατέρας του να ήταν πυγμάχος, ωστόσο εκείνος από μικρή ηλικία έδειξε να απολαμβάνει το τένις και γρήγορα ασχολήθηκε με αυτό και δεν άργησε να βρεθεί στο δρόμο του ο άνθρωπος που ουσιαστικά τον έκανε αυτό που είναι σήμερα.

Η σχέση πατέρα - γιου με τον Χόρχε Αγκίρε

Σε ηλικία 11 ετών ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα γνώρισε για πρώτη φορά τον Χέρχε Αγκίρε. Ο Ισπανός ήταν εκείνος που πίστεψε από την αρχή στο ταλέντο του πιτσιρικά από την Μάλαγα και δικαιώθηκε.

Έκτοτε οι δυο τους δεν χώρισαν ποτέ με τον 22χρονο Ισπανό να τονίζει ότι πλέον ο προπονητής του είναι μέλος της οικογένειάς του και ότι τον βλέπει σαν δεύτερο πατέρα του.

Κάτι απόλυτα λογικό αφού τα τελευταία έντεκα χρόνια δεδομένα τον βλέπει περισσότερο από τον πατέρα του αφού οι δυο τους είναι με μία βαλίτσα στο χέρι.

Ένας τρομερός μαχητής

Τι ήταν αυτό που έκανε τον Αγκίρε να τον ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα παιδιά του Rocket tennis club; "Είναι ένας αθλητής με τεράστιο πάθος και αυτό φαινόταν από τα πρώτα του βήματα. Δεν του αρέσει να χάνει και ακόμα και σε παιχνίδια που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλει εκείνος παλεύει μέχρι εκεί που δεν πάει" είχε πει ο Ισπανός κόουτς.

Ο Νταβίντοβιτς Φοκίνα μπορεί να μην είναι πρώτο μπόι, ωστόσο καλύπτει αυτή την αδυναμία του με ατελείωτο τρέξιμο, επιθετικότητα στις επιστροφές του και ποικιλία στο παιχνίδι του.

Ένας από τους βασικούς πονοκεφάλους που θα πρέπει να βρει απαντήσεις ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι τα dropshot του 22χρονου Ισπανού. Είναι ένα χτύπημα το οποίο χρησιμοποιεί αρκετά συχνά είτε για να πάρει πόντο, είτε για να ανατρέψει τη ροή ενός rally.

Από εκεί και πέρα όσοι θα δουν την αναμέτρηση δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούν από τα underarm service τα οποία χρησιμοποιεί ο Ισπανός, χωρίς πάντοτε να έχουν επιτυχία.

Το πάθος τον οδηγεί σε τραυματισμούς

Όσοι θα τον δουν για πρώτη φορά στον τελικό απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά θα καταλάβουν αμέσως ότι είναι ένας ιδιαίτερα παθιασμένος αθλητής που κυνηγά κάθε μπάλα.

Ένα χαρακτηριστικό το οποίο πολλές φορές τον οδηγεί σε τραυματισμούς αφού δεδομένα θα τον δείτε να βουτάει στο κορτ για να επιστρέψει κάποιο χτύπημα.

Μάλιστα, στους δύο προηγούμενους αγώνες με τον Τσιτσιπά αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού, ενώ στον έναν από αυτούς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Η μουσική και το μεγάλο του ελάττωμα

Εκτός κορτ ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα είναι ένας πιο ήρεμος τύπος που θα τον δείτε να ακούει συνέχεια μουσική αφού τα ακουστικά είναι προέκταση του κεφαλιού του. Όταν δεν τα ξεχνάει.

Γενικότερα ο 22χρονος Ισπανός έχει την τάση να ξεχνάει πράγματα. Για παράδειγμα όπως πέρσι στο US Open είχε ξεχάσει την μπλούζα του, ενώ πρόπερσι στο Australian Open είχε ξεχάσει τα παπούτσια του και αναγκάστηκε ένας φίλος τους να του τα πάει στην Αυστραλία.

Για αυτό το λόγο πάντοτε κοιτάει στην βαλίτσα του να δει εάν είναι όλα μέσα, τουλάχιστον τα βασικά.

Το μεγαλύτερο ματς της καριέρας του και η δεδομένη άνοδος

Ο τελικός του Monte Carlo Masters είναι δεδομένα ο μεγαλύτερος αγώνας της καριέρας του. Βασικά είναι η πρώτη φορά που φτάνει στο σημείο να διεκδικήσει έναν τίτλο σε επίπεδο ATP.

Πριν από αυτό το τουρνουά μετρούσε μόλις μία νίκη απέναντι σε αθλητή Top 10 και στον δεύτερο γύρο πέταξε εκτός το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης Νόβακ Τζόκοβιτς. Είχε φτάσει τρεις φορές μέχρι τα ημιτελικά μετρώντας ισάριθμες ήττες, ενώ συνήθως έφτανε μέχρι τα προημιτελικά.

Όλα τα παραπάνω τον είχαν φτάσει μέχρι το Νο46 της Παγκόσμιας κατάταξης, ενώ δεδομένα τη Δευτέρα (18/04) θα βρίσκεται στο Νο27, ενώ εάν κατακτήσει τον τίτλο θα φτάσει στο Νο20!

TAGS MONTE-CARLO MASTERS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ