ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Γιατί δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά τη διάρκεια του ATP Finals στο Τορίνο
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά τη διάρκεια του ATP Finals στο Τορίνο AP PHOTO/LUCA BRUNO

Οι ραγδαίες εξελίξεις της Τετάρτης έφεραν σε δυσμενή θέση τον Νόβακ Τζόκοβιτς δώδεκα ημέρες πριν από την έναρξη του Australian Open. Η απόρριψη της visa και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των καγκουρό του Νο1 τενίστα δεν θα του επιτρέψουν, όπως όλα δείχνουν, να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην εφετινή διοργάνωση. Τι ακριβώς συνέβη με τα έγγραφα και τη visa.

Έτοιμος να γυρίσει στο Βελιγράδι είναι ο Νο1 τενίστας του κόσμου Νόβακ Τζόκοβιτς. Όπως όλα δείχνουν ο Σέρβος δεν θα είναι σε θέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, καθώς οι αρχές της Αυστραλίας έχουν κατ' αρχήν απορρίψει την αίτηση χορήγησης άδειας εισόδου (visa) του και του έχουν ζητήσει να αναχωρήσει από τη Μελβούρνη το συντομότερο δυνατό.

Ο Τζόκοβιτς και οι άνθρωποί του (προπονητής, φυσιοθεραπευτής κτλ.) έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (5/1) στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν χωρίς να έχουν -όπως υποστήριξαν οι ελεγκτές- τα απαιτούμενα έγγραφα. Ισχυρίστηκαν ότι οι αιτήσεις δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά και δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα επέτρεπαν την είσοδό τους στη χώρα εν μέσω πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος τενίστας ταξίδεψε στην Αυστραλία έχοντας εξασφαλίσει ιατρική εξαίρεση για να βρεθεί στο πρώτο μεγάλο τουρνουά της νέας χρονιάς -όντας ανεμβολίαστος και ο πρωθυπουργός της χώρας είχε προαναγγείλει την αυστηρή εξέτασή της. Εν τέλει και μετά από σχεδόν εννέα ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων παρέμενε υπό κράτηση σε ειδικό δωμάτιο απομόνωσης, η απόφαση για την απόρριψη της visa επικυρώθηκε. Μάλιστα, ο Τζόκοβιτς στην ιστοσελίδα του τροποποίησε το πρόγραμμά του, αφαιρώντας από το καλεντάρι το Australian Open.

Όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι η ομάδα του Τζόκοβιτς υπέβαλε αίτημα για λάθος τύπο visa. Για την ακρίβεια αποφασίστηκε να μην του χορηγηθεί άδεια, με τις αρχές να του ζητούν να αναχωρήσει με την πρώτη πτήση από την χώρα επειδή δεν ήταν σε θέση να προσφέρει τα απαραίτητα έγγραφα για να δικαιολογήσει την ιατρική εξαίρεση που του χορηγήθηκε.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι ο Σέρβος δεν παρουσίασε τα επαρκή εκείνα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να του δοθεί ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό.

Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη με αρκετούς άλλους τενίστες, οι οποίοι έφτασαν στην Αυστραλία τις προηγούμενες μέρες με άδεια ιατρικής εξαίρεσης και δεν αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς έχουν καταθέσει ήδη ένσταση σε μια ύστατη προσπάθεια να τον κρατήσουν στην Αυστραλία προκειμένου να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, με τις πιθανότητες να ανατραπεί η κατάσταση να είναι ελάχιστες. Προς το παρόν ο Τζόκοβιτς έχει μεταφερθεί σε ξενοδοχείο με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο.

Δείτε στο 24:15 τι είχε πει ο Στέφανος Τσιτσιπάς για το θέμα του εμβολιασμού στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SPORT24 και στον Βασίλη Σκουντή.

TAGS ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ AUSTRALIAN OPEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ