AUSTRALIAN OPEN

Γιάνικ Σίνερ: Οπαδός της Μίλαν και πρόσωπο του οίκου Gucci o "τζίντζερ" αντίπαλος του Τσιτσιπά

Ο Γιανίκ Σίνερ
Ο Γιανίκ Σίνερ © 2022 TERTIUS PICKARD/AP IMAGES

Ο Ιταλός αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στα προημιτελικά του Australian Open (26/1, 06:00), Γιάνικ Σίνερ υπήρξε πρωταθλητής στο γιγαντιαίο σλάλομ, μεγάλωσε σε κοιλάδα και είναι το πρόσωπο του οίκου Gucci.

Τρία χρόνια και τέσσερις ημέρες μετά τη γέννηση του Στέφανου Τσιτσιπά, στις 16 Αυγούστου του 2001 ήρθε στη ζωή ο εντυπωσιακός “μικρός” του τένις που -το 2019- διαδέχθηκε τον Στεφ στον τίτλο του τουρνουά Next Gen ATP Finals. Ο Γιάνικ Σίνερ (Νο 10), τον οποίο θα αντιμετωπίσει ο Στεφ στα προημιτελικά του Australian Open (26/1, 06:00 LIVE από το Matchcenter του SPORT24), γεννήθηκε στη γερμανόφωνη κωμόπολη Σαν Κάντινο των 3.000 κατοίκων.

Τα παιδικά χρόνια του Γιάνικ Σίνερ θυμίζουν διαφήμιση αυστριακής σοκολάτας. Αγελάδες, πράσινες κοιλάδες, χιονισμένες βουνοπλαγιές. Το Νότιο Τιρόλο, όπου ανήκει η γενέτειρά του, αλλά και το Σέστο -που μαζί με την Ντομπιάκο αποτελούν τμήματα του ιταλικού δήμου "Tre Cime" (τρεις κορυφές)- βρίσκονται στις Άλπεις, στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία. Στο Σέστο μεγάλωσε ο Σίνερ. Γιος του 59χρονου -σήμερα- μάγειρα Γιούχαν και της 57χρονης σερβιτόρας Ζίγκλιντ. Αμφότεροι εργάζονταν στο καταφύγιο Talschusshutte που κυρίως φιλοξενούσε λάτρεις του σκι και βρίσκεται κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Ο 20χρονος δεξιόχειρας τενίστας προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια που δεν είχε την οικονομική άνεση που απαιτούν τα πολλά ταξίδια του σπορ.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο Γιάνικ πίστευε ότι η μοίρα του είναι χαραγμένη με χιονοπέδιλα στο χιόνι. Αυτό θα μπορούσε να είναι ίσως το πιο φιλόδοξο όνειρο ενός βουνίσιου πιτσιρίκου, που είναι μεγαλωμένος -μέσα σε αντιανεμικές στολές- με τις καυτές σούπες και τα ζεστά ροφήματα των σκιέρ και συνηθισμένος στις αιχμηρές αντανακλάσεις του αστραφτερού κάτασπρου ήλιου πάνω στις λευκές βουνοπλαγιές. Φόρεσε τα πρώτα χιονοπέδιλά του σε ηλικία τριών ετών. Αυτό ήταν το παιχνίδι του στη -μήκους 4,5 χιλιομέτρων- κοιλάδα του Σέστο. Ο πατέρας του τού αγόρασε και μία ρακέτα, η οποία πέρασε σε δεύτερη μοίρα. “Ασχολήθηκα με το σκι, επειδή στο μέρος από το οποίο κατάγομαι είναι το πρώτο άθλημα.

"Όταν ήμουν 2,5 ετών, ο μπαμπάς μου μού έδωσε μια ρακέτα. Έπαιξα λίγο και το 2008 -από 7 έως 8 ετών- δεν ασχολήθηκα καθόλου με το τένις”. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σκιέρ της Ιταλίας στους παίδες. Σε ηλικία οκτώ ετών ήταν πρώτος στο εθνικό πρωτάθλημα στο γιγαντιαίο σλάλομ και δεύτερος όταν ήταν 12 ετών. Στο μεσοδιάστημα των διακρίσεών του άρχισε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη ρακέτα του.

Δεινός σκιέρ και οπαδός της Μίλαν

Είχε απίστευτη επιθυμία να παίξει τένις και βιασύνη για να μάθει. Ήταν αεικίνητος και δεν δεχόταν να κάνει λάθη, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε αρχίσει το σπορ. Στο τέλος του πρώτου μαθήματος πήρε τη ρακέτα ξανά στο χέρι του κι άρχισε να ανάβει και να σβήνει το φως με αυτή”, είπε ο πρώτος προπονητής του Σίνερ, Χέριμπερτ Μάιρ. Παράλληλα, ο αθλητής του ξεχώριζε στο γιγαντιαίο σλάλομ. “Ήμουν από τους καλύτερους αθλητές στο σλάλομ, στην Ιταλία. Μου άρεσε πολύ ο Μπόντε Μίλερ. Όταν επέλεξα το τένις μού έλεγαν ότι παίζω πολύ καλά, αλλά ήμουν ο τελευταίος το πίστεψε. Πλέον, έχω επίγνωση του ταλέντου μου και των ικανοτήτων μου”.

Εκτός από το σκι ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν του ταίριαξε. Είναι οπαδός της Μίλαν και τον Δεκέμβριο του 2021 παρέλαβε από τον Πάολο Μαλντίνι μια φανέλα της ομάδας με το επώνυμό του. Συμβολικά είχε τον αριθμό 10, επειδή έκλεισε τη χρονιά σε αυτή τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Παράλληλα, έγινε ο έκτος νεότερος αθλητής που φτάνει στην πρώτη δεκάδα του τουρ.

Η σιωπή της κοιλάδας μού λείπει μερικές φορές”

Εγκατέλειψε οριστικά το σκι και τις επισφαλείς πλαγιές κι επέλεξε το τένις, λόγω του γεγονότος ότι ανεβάζει διαφορετικά την αδρεναλίνη μέσω του απ' ευθείας ανταγωνισμού με έναν αντίπαλο, ενώ παράλληλα είναι πιο ανεκτικό σπορ στα λάθη. Συγκριτικά με το ποδόσφαιρο το προτίμησε, επειδή ήθελε να παίρνει αυτός όλες τις αποφάσεις και να μην εξαρτάται από την απόδοση τρίτων.

Τη σεζόν 2013-2014 -όταν ήταν 12 ετών- μετακόμισε στην Μπορντιγκέρα της Λιγουρίας, όπου βρίσκεται η ακαδημία του Ρικάρντο Πιάτι, που μεταξύ άλλων έχει προπονήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τη Μαρία Σαραπόβα και είναι μέχρι σήμερα ο προπονητής του. Η οικογένειά του και ο ίδιος αντιλήφθηκαν ότι αυτό το βήμα θα βοηθούσε στην εξέλιξή του. Έτσι, άφησε τους γονείς του και τον αδερφό του Μαρκ για την ιταλική ριβιέρα. Η άνοδός του ήταν πράγματι αλματώδης, καθώς σε ηλικία 19 χρόνων και 2 μηνών κέρδισε τον πρώτο του τίτλο, στη Σόφια. Τότε, έγινε ο νεότερος Ιταλός που κατακτά ΑΤΡ τίτλο.

Στο Piatti Tennis Center έμεινε με την οικογένεια του προπονητή, Λούκα Τσβιέτοβιτς. “Με έστειλαν στο σπίτι του Λούκα Τσβιέτοβιτς, του Κροάτη προπονητή. Είχε δύο παιδιά και ένα σκύλο, ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Ήμουν μεγαλύτερος από τον Φράνο και την Τζάνα. Εκεί, το μοναδικό πρόβλημα ήταν η γλώσσα. Γνώριζα τα βασικά της ιταλικής γλώσσας. Όταν ο Λούκα δεν ήταν στο σπίτι, επικοινωνούσα με τους υπόλοιπους με χειρονομίες. Δεν ήμουν συνηθισμένος στις πολύωρες προπονήσεις. Τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ύπνος με έπαιρνε αμέσως, λόγω της κούρασης”.

Από τις ημέρες των χιονισμένων κορυφών κράτησε τη στιβαρότητα, την ακεραιότητα, την ηρεμία και τη σιωπή του βουνού. Ίσως, γι' αυτό να αποφεύγει τις συνεντεύξεις. “Η σιωπή της κοιλάδας μού λείπει μερικές φορές. Είναι ωραίο να επιστρέφεις στο πατρικό σου και να αναπνέεις έναν διαφορετικό αέρα. Αρκούν μερικές ημέρες εκεί για να αναγεννηθώ. Υπάρχει ένας διαφορετικός αέρας εκεί πάνω. Στο Σέστο με επαναφορτίζω, αλλά έπειτα από λίγο δεν ξέρω τι να κάνω. Όταν έφυγα για την ακαδημία του Πιάτι δεν σκέφτηκα ποτέ να επιστρέψω, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο. Ήμουν αποφασισμένος. Πάντα ήθελα να γίνω δυνατός σε ένα άθλημα. Δύο ώρες μετά την άφιξή μου στην ακαδημία τηλεφώνησα στους γονείς μου. Η μητέρα μου, επηρεασμένη από το τηλεφώνημά μου, είπε στον πατέρα μου: “Ορίστε, πρέπει να πάμε να τον πάρουμε πίσω”. Αντιθέτως, ήθελα να τους καθησυχάσω ότι είμαι καλά”.

Πρόσωπο του Gucci, αδυναμία της Κρις Εβερτ

Η ωριμότητα και η ψυχραιμία του είναι έντονα χαρακτηριστικά του, τα οποία εντυπωσίασαν την Κρις Έβερτ στις πρώτες μέρες του στο TOP 100. Όταν ο Σίνερ κατέκτησε το Next Gen, η Αμερικανίδα τενίστρια τόνισε ότι η συμπεριφορά του τής θύμισε τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ στις αντίστοιχες ηλικίες. “Η ωριμότητά του τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο. Δεν φοβάται. Μου αρέσει η συμπεριφορά του στο γήπεδο”. Ο όχι και τόσο ψύχραιμος ΜακΕνρο έχει προβλέψει πως ο Ιταλός θα κατακτήσει πολλά Grand Slam και έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ένας από τους αγαπημένους του νέους τενίστες. Ειδικά με τον Ελβετό τον συγκρίνουν συχνά, για τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο court, ενώ ο Φέντερερ έχει ξεχωρίσει το γεγονός το forehand του Σίνερ, αλλά και το backhand του (με δύο χέρια) έχουν παρόμοια ταχύτητα.

Ο εμβληματικός οίκος μόδας Gucci στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στην Τοσκάνη, διάλεξε τον ... τζίντζερ Γιάνικ Σίνερ ως κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια του. Το καλοκαίρι ο κοκκινομάλλης με τις φακίδες έγινε εξώφυλλο στην ιταλική έκδοση του GQ. Τον επέλεξε ο Ρωμαίος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, Αλεσάντρο Μικέλε και στη συνέντευξή του στο GQ παρουσίασε κομμάτια του Gucci. Εκεί δήλωσε ότι τον ενοχλούν οι διακρίσεις και ότι το τένις είναι ένα πολυσυλλεκτικό χωνευτήρι: “Ξέρετε, εμείς οι βουνίσιοι είμαστε λίγο διαφορετικοί. Για εμάς το ιδανικό είναι να πάμε κατευθείαν στον στόχο χωρίς να χάσουμε πολλή ενέργεια”. Έτσι περιέγραψε τον εαυτό του εντός και εκτός των courts.

TAGS AUSTRALIAN OPEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ