ΤΕΝΙΣ

Εποχή Ιβάνοβιτς

Εποχή Ιβάνοβιτς
Ιβάνοβιτς

H 20χρονη Σέρβα Άνα Ιβάνοβιτς αντικατέστησε τη Ζιστίν Ενάν στον θρόνο του Ρολάν Γκαρός.

Η Ιβάνοβιτς στον τελικό του Παρισιού νίκησε 6-4, 6-3 τη Ντινάρα Σαφίνα από τη Ρωσία. Η Ιβάνοβιτς έγινε η πρώτη Σέρβα τενίστρια που κατακτάει ένα μεγάλο τουρνουά. Τον περασμένο Ιανουάριο ο παιδικός της φίλος, Νόβακ Τζόκοβιτς της είχε δείξει... πως γίνεται όταν κέρδισε το Αυστραλιανό Όπεν.
" Όταν ήμουν μικρή και πήγαινα με το ποδήλατο στην προπόνηση, ονειρευόμουν πως είναι να κερδίζεις το Ρολάν Γκαρός", ανέφερε συγκινημένη η Σέρβα, λίγες στιγμές αφότου παρέλαβε τον... δίσκο της νικήτριας από τη Ζιστίν Ενάν! Η Βελγίδα, νίκητρια τα τρία τελευταία χρόνια στο Παρίσι, αποχώρησε από την ενεργό δράση πριν ξεκινήσει το τουρνουά.

Η Σαφίνα, η φετινή έκπληξη του τουρνουά, είναι η τελευταία τενίστρια που νίκησε την Ενάν στο Βερολίνο. Η Ρωσίδα, η οποία απέκλεισε τη Μαρία Σαραπόβα, την Έλενα Ντεμέντιεβα και τη Σβετλάνα Κουζνέτσοβα μεταξύ άλλων, υπέκυψε στην Ιβάνοβιτς μετά από μία ώρα και 38 λεπτά.

Δεν κατάφερε να μιμηθεί τον αδερφό της, Μαράτ (κάτοχο δύο Grand Slam τίτλων) και να φέρει έναν τρίτο τίτλο στην οικογένεια Σάφιν. Την έχουν χαρακτηρίσει "Μαράτα" γιατί εκνευρίζεται, όπως και ο ιδιόρρυθμος, αλλά απίστευτα ταλαντούχος Μαράτ. Είναι τα πρώτα αδέρφια που παίζουν σε (μονό) τελικό Grand Slam.

Παρουσίασε προβλήματα στο σερβίς, τα οποία εκμεταλεύτηκε στο έπακρο η Σέρβα και έφτασε σε μία άνετη νίκη. Αρκετά επιθετική η Ιβάνοβιτς, ανέβηκε στο φιλέ και "τσάκισε" τη ψυχολογία της αντιπάλου της, όταν έκανε αποφασιστικό break στο πρώτο σετ (5-4). Η Σαφίνα είχε ξαναμπεί στο ματς όταν μετέτρεψε το 1-4 σε 4-4. Το τελευταίο γκέιμ ήρθε κι ενώ έχανε με 40-0! Προσπάθησε στο δεύτερο σετ, αλλά δεν είχε μέσα της ένα ακόμα comeback.

Αυτή ήταν η τρίτη συμμετοχή της Ιβάνοβιτς σε τελικό Grand Slam. Είχαν προηγηθεί οι τελικοί στο Ρολάν Γκαρός το 2007 και το Αυστραλιανό Όπεν το 2008. Τότε δεν είχε παίξει καλά. Ακόμα και ως αουτσάιντερ ήταν αρκετά αγχωμένη.

Δεν παίζει (ακόμα) σαν την καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, αλλά αυτό το τουρνουά ήταν δικό της για να το κατακτήσει και όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα μετράει.

Νικήτρια είναι και η Adidas, η οποία εκπροσωπήθηκε με δύο παίκτριες στον τελικό και τη ξαφνική αποχώρηση της Ενάν ακολούθησε η δυναμική επανεμφάνιση της Σαφίνα (την οποία περιμέναμε αρκετά χρόνια να λάμψε).

Οι δύο παίκτριες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη... χορτάρινη περίοδο που ξεκινάει επίσημα τη Δευτέρα (09/06).

Η Ιβάνοβιτς, που ζει και προπονείται στη Βασιλεία (τη γενέτειρα του Ρότζερ Φέντερερ!), διαθέτει ότι χρειάζεται για να ανταγωνιστεί τη Μαρία Σαραπόβα (στα χρήματα και στις διαφημίσεις). Ήδη η Rolex την επέλεξε να αντικαταστήσει την Ενάν. Πόσες 20χρονες έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν Rolex, χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσουν;

Πλέον οφείλει να αναπροσαρμόσει τους στόχους της. Όπως είχε εξομολογηθεί στην αποκλειστική συνέντευξη της στο SPORT 24 πριν από λίγους μήνες, το όνειρο της ήταν να γίνει Νο1 στον κόσμο. Το κατέκτησε νωρίς νωρίς και χαμογελώντας όπως πάντα.


















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ