ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο GOAT του τένις; Τα αδιανόητα επιτεύγματα του Νόλε και η σύγκριση με Φέντερερ, Ναδάλ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς AP

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετράει περισσότερους major τίτλους από κάθε άλλο τενίστα και η συζήτηση για τον GOAT του τένις έχει πάρει φωτιά. Η Μαρία Καούκη εξηγεί γιατί τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

Η μεγάλη στιγμή του “rubber man” -του τενίστα λάστιχο πιο απλά- πλησίαζε. Αυτή ήταν μια εύκολη πρόβλεψη. Η ώρα που ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα γινόταν ο πρώτος άντρας τενίστας με 23 major τίτλους θα ήταν μια από τις θερινές του 2023. Αν δεν τα κατάφερνε στο Παρίσι είχε δύο ευκαιρίες ακόμα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Φέτος, θα το πετύχαινε το ρεκόρ. Είναι αρκετά έξυπνος για να σκεφτεί ότι αυτή ήταν η ιδανική στιγμή, για να δαπανήσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τώρα, που οι παλιοί Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ δεν βρίσκονται στα πόδια του και που η νέα γενιά δεν μπορεί ακόμα να τον κοιτάξει στα μάτια.

Το αξιοθαύμαστο με τον Σέρβο είναι ότι παρά τα 36 χρόνια του βελτιώνεται κι άλλο, αντί να υποχωρούν οι δυνάμεις του και να εξασθενεί σταδιακά στο κορτ. Παραμένει ένας πολύ γρήγορος και ευέλικτος τενίστας, γεγονός που του δίνει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί πολύ το δυνατό μυαλό του στους αγώνες του.

Τα μέτρα που κερδίζεις στον αθλητισμό, λόγω της ταχύτητας, μεταφράζονται σε δευτερόλεπτα επιπλέον σκέψης. Αυτό είναι ένα τεράστιο προσόν του Νόλε και έγινε γνωστό για πρώτη φορά το 2011 -όταν κατέκτησε το Wimbledon-, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων βιομηχανικής μελέτης βασισμένης στο παιχνίδι του.

Ο Τζόκοβιτς έφτανε πολύ γρήγορα στην μπάλα γεγονός που του έδινε υπεροχή στα χτυπήματά του, δεδομένου ότι είχε περισσότερο χρόνο να τα μελετήσει. Αμύνεται μαγικά, επιστρέφει εξαιρετικά και η στρατηγική του στους αγώνες του είναι για σεμινάριο.

Είναι ο GOAT του τένις;

Όλα αυτά τα χρόνια και παρά το σοβαρό τραυματισμό του στον αγκώνα του το 2017 κατάφερε να συντηρήσει τη φυσική κατάστασή του σε πολύ υψηλό επίπεδο και παράλληλα να προσθέσει χρόνια εμπειρίας.

Είναι ο GOAT του τένις; Αν, από τη μία πλευρά του άξονα της Γης έως την άλλη, συμφωνήσουμε ότι ο όρος GOAT βασίζεται και σταθμίζεται αποκλειστικά και μόνο στους αριθμούς και στα major τρόπαια, τότε -ναι- αυτός ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Διαφορετικά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών σε κάθε άθλημα ή αγώνισμα, παρά μόνο ποιοι ήταν αυτοί που άφησαν το αποτύπωμά τους σε κάθε εποχή. Βέβαια, είναι μια ευχάριστη συζήτηση/διαφωνία, όπως και κάθε άλλη παρόμοια. Ας την αφήσουμε να εξελιχθεί.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Roland Garros
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Roland Garros 2023 AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS

Αυτή είναι ξεκάθαρα η εποχή του Νόλε, ο οποίος έχει κατακτήσει τους εννέα από τους 23 τίτλους του από το 2019 και έπειτα. Δηλαδή, από τότε που ο Φέντερερ και ο Ναδάλ άρχισαν να μην “ανακατεύονται” τόσο στις δουλειές του.

Τα μεγέθη θα ήταν συγκρίσιμα αν και οι τρεις βρίσκονταν ταυτόχρονα στο πικ της καριέρας τους.

Αντίθετα, ο Ισπανός και ο Ελβετός είχαν περισσότερα χρόνια κοινής πορείας, αλλά και αλληλοεξόντωσης στους μεγάλους τελικούς του αθλήματος.

Οι λάτρεις του maestro Ρότζερ Φέντερερ από χθες ξεσπαθώνουν, όπου συναντούν τον χαρακτηρισμό GOAT για τον Σέρβο. Η αλήθεια είναι ότι ο Ναδάλ που έχει και αυτός περισσότερους τίτλους από τον Ελβετό δεν μπαίνει στην εξίσωση και αυτό έχει μια λογική. Ο Ισπανός στην πραγματικότητα ήταν κυρίαρχος σε μία επιφάνεια, στο χώμα. Στο Παρίσι, κατέκτησε τους 14 από τους 22 τίτλους του. Αντίθετα ο Ελβετός με 5 τίτλους στο Αυστραλιανό Όπεν, 1 στο Roland Garros (η αχίλλειος πτέρνα του), 8 στο Wimbledon και 5 στο Αμερικανικό Όπεν έχει μια πιο ισορροπημένη τροπαιοθήκη.

Το ντεμπούτο του Φέντερερ στο ATP tour έγινε το 1998 σε ηλικία 17 ετών και το 2003 κατέκτησε τον πρώτο μεγάλο τίτλο του. Ο Ναδάλ μπήκε στο tour το 2002 όταν ήταν 15 ετών και 330 ημερών με πρόσκληση και τρία χρόνια μετά νίκησε στον τελικό του Γαλλικού Όπεν. Ο Νόλε το 2004 εμφανίστηκε στο 2004 Plava Laguna Croatia Open και τρόπαιο “είδε” το 2008 στη Μελβούρνη.

Ο Ελβετός είναι ο μοναδικός εκ των τριών που συνέχισε με τίτλο και την επόμενη χρόνια (2004). Ο Ναδάλ νίκησε ξανά σε τελικό έπειτα από τρία χρόνια (2008, Roland Garros) και άλλα τόσα χρειάστηκε ο Σέρβος για να ξανακρατήσει στα χέρια του ένα μεγάλο τρόπαιο (2011 Αυστραλιανό Όπεν).

Ο Ρότζερ ήταν ο καλύτερος που έπαιξα

Συνεπώς, επί μια δεκαετία ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν ο κυρίαρχος παρά την πίεση του Ναδάλ και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Αυτή ήταν η εποχή του Ελβετού, επηρέασε μια γενιά, η οποία δέθηκε μαζί του και τον θαύμασε.

Στο χθεσινό debate του τένις για τον GOAT επιχείρησε να βάλει μια τάξη ο Άντι Ρόντικ. Εξήγησε ότι είναι δύσκολο να σταθεί οποιαδήποτε επιχειρηματολογία βασισμένη σε αριθμούς απέναντι στο κατόρθωμα του Τζόκοβιτς. Και τόνισε ότι όποιος το επιχειρεί αυτό βασίζεται στα συναισθήματά του.

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο καλύτερος που αντιμετώπισε, απάντησε “ο Ρότζερ ήταν ο καλύτερος που έπαιξα”. Και διευκρίνισε αμέσως ότι δεν πέτυχε τον Νόλε στο απόγειο της καριέρας του, συνεπώς η άποψή του δεν μπορεί να δώσει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Ο Ρόντικ αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2012.

Ο Τζόκοβιτς με την κούπα του Roland Garros
Ο Τζόκοβιτς με την κούπα του Roland Garros 2023 AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία 20 χρόνια, από τον πρώτο τίτλο του Φέντερερ μέχρι τον τελευταίο κατά σειρά του Νόβακ Τζόκοβιτς το τένις απογειώθηκε. Ο Σέρβος των 23 τίτλων εξελίσσεται και αυτή η εξέλιξη μοιάζει με υπόσχεση μεγάλης παραμονής στα κορτς.

Η Σερίνα Γουΐλιαμς σταμάτησε στα 23 grand slam. Ο τελευταίος τίτλος της Αμερικανίδας ήταν το 2017 στη Μελβούρνη, όπου ακολούθησε ένα σόου με αναφορές στον Μάικλ Τζόρνταν και στο δικό του 23. Άλλωστε, βρίσκονται υπό τη σκέπη του ίδιου χορηγού. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 36χρονος Νόλε θα πάει παρά πέρα από την air -νοητή- γραμμή και το μαγικό 23.

Ας θυμηθούμε έναν προς έναν τους μεγάλους σταθμούς με τους 23 major τίτλους του Σέρβου τενίστα:

2008 Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Τζο Γουίλφριντ Τσόνγκα στον τελικό με 4–6, 6–4, 6–3, 7–6(7–2) και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του στη σειρά grand slam. Τότε, άρχισε να “χτίζει” και το ρεκόρ των 10 τροπαίων του στο Australian Open. Παράλληλα, έγινε ο ο πρώτος Σέρβος με major τίτλο.

Οι Φέντερερ και Ναδάλ είχαν ηττηθεί από τους Τζόκοβιτς και Τσόνγκα, αντίστοιχα στα ημιτελικά. Μάλιστα, με αυτή την ήττα σταμάτησε το σερί των 10 διαδοχικών grand slam τελικών του Ελβετού.

2011 Australian Open

Ο κορυφαίος Σέρβος τενίστας νίκησε στον τελικό τον Άντι Μάρεϊ με 6–4, 6–2, 6–3 και κατέκτησε το δεύτερο τίτλο του στη διοργάνωση.

Ο Νόλε και σε αυτόν τον τελικό προκρίθηκε έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό τον Ρότζερ Φέντερερ, που δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

2011 Wimbledon

Ο Τζόκοβιτς έφτασε στον τελικό με τον κάτοχο του τροπαίου του 2010, Ραφαέλ Ναδάλ και τον νίκησε με 6–4, 6–1, 1–6, 6–3. Ήταν ο πρώτος τελικός από το 2002 που δεν κατέκτησαν το τρόπαιο -με τον ανανά στην κορυφή- ο Φέντερερ ή ο Ισπανός.

Επίσης, σε αυτό τον τελικό ο Σέρβος έβαλε τέλος στο σερί των 20 νικών του Ράφα στο Wimbledon, που κρατούσε από το 2008. O Iσπανός δεν είχε λάβει μέρος στη διοργάνωση το 2009, λόγω τραυματισμού στο γόνατο, ενώ είχε κατακτήσει το τρόπαιο και το 2010.

Ο Τζόκοβιτς με την κούπα του Wimbledon
Ο Τζόκοβιτς με την κούπα του Wimbledon 2011 AP PHOTO/ MARKO DROBNJAKOVIC, FILE

Ο Νόλε με τη νίκη του επί του Τσόνγκα στον ημιτελικό, εξασφάλισε την παρουσία του στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ταυτοχρόνως, αυτή ήταν η πρώτη φορά που έσπασε το δίδυμο Φέντερερ/Ναδάλ που εναλλασσόταν στην εν λόγω κορυφή από τις 2 Φεβρουαρίου του 2004.

2011 US Open

Και σε αυτόν τον τελικό αναμετρήθηκαν ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος και πάλι προσπάθησε ανεπιτυχώς να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο Νόλε πήρε τη ρεβάνς για την ήττα του την προηγούμενη χρονιά κερδίζοντας τον Ισπανό με 6–2, 6–4, 6–7(3–7), 6–1.

Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιό του στο US Open. Ο Σέρβος για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε τον Φέντερερ στα ημιτελικά. Ήταν η πέμπτη φορά που οι δύο τενίστες αναμετρήθηκαν στη διοργάνωση.

2012 Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ράφαελ Ναδάλ με 5–7, 6–4, 6–2, 6–7 (5–7), 7–5 σ' έναν από τους εμβληματικότερους τελικούς στην ιστορία των grand slam και έκανε το back to back στη διοργάνωση.

Ο τελικός διήρκεσε 5 ώρες και 53 λεπτά, διάρκεια ρεκόρ στην ιστορία των major τουρνουά. Ο δεύτερος μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός ήταν αυτός του US Open του 1988, ανάμεσα στον Ματς Βιλάντερ και στον Ίβαν Λεντλ με 4 ώρες και 54 λεπτά.

Όταν ο Νόλε κράτησε στα χέρια του το τρόπαιο κοίταξε τον Ράφα και τού είπε: “Απόψε, γράψαμε ιστορία!”. Σε αυτόν τον αγώνα ο Ισπανός έγινε ο πρώτος τενίστας που έχασε τρεις σερί grand slam τελικούς.

2013 Australian Open

H Rod Laver Arena ήταν πια τόσο οικεία για τον Σέρβο όσο το σαλόνι του σπιτιού του. Νίκησε τον Άντι Μάρεϊ στον τελικό με 6–7 (2–7), 7–6 (7–3), 6–3, 6–2 και πανηγύρισε τον τέταρτο τίτλο του στο Αυστραλιανό Όπεν.

Ο Τζόκοβιτς με την κούπα του Australian Open το 2013
Ο Τζόκοβιτς με την κούπα του Australian Open το 2013 2013 AP PHOTO/ROB GRIFFITH, FILE

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος άνδρας στην Open Era που στέφθηκε πρωταθλητής της διοργάνωσης τρεις συνεχόμενες φορές.

2014 Wimbledon

Το 2014 το πέρασμά του από το Λονδίνο συνδυάστηκε με τον έβδομο major τίτλο του. Νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό με 6–7 (7–9), 6–4, 7–6 (7–4), 5–7, 6–4 και έκανε δύο τα τρόπαιά του στη διοργάνωση.

Ο Τζόκοβιτς με την πρόκρισή του στον τελικό πέταξε από το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης τον Ράφα Ναδάλ.

2015 Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε στον τελικό τον Άντι Μάρεϊ με 7–6 (7–5), 6–7 (4–7), 6–3, 6–0 του Αυστραλιανού Όπεν και επανήλθε στην κορυφή της διοργάνωσης.

Αυτός ήταν ο πέμπτος τίτλος του στη Μελβούρνη και ο όγδοος major. Ο Στάνισλαβ Βάβρινκα (νικητής του τελικού του 2014) ηττήθηκε από τον Σέρβο στα ημιτελικά.

2015 Wimbledon

Το τρόπαιο του Wimbledon το κράτησαν ξανά τα ίδια χέρια. Αυτά του Νόβακ Τζόκοβιτς που νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ με 7–6 (7–1), 6–7 (10–12), 6–4, 6–3 στον τελικό.

Ο Ελβετός φιλοδοξούσε να γίνει ο πρώτος που κατακτά το Wimbledon οκτώ φορές, αλλά ο Σέρβος του έβαλε εμπόδια. Το όνειρο του maestro έγινε πραγματικότητα δύο χρόνια αργότερα, το 2017.

2015 US Open

Περίπου ένα μήνα μετά τον τελικό του Λονδίνου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νκαι ο Ρότζερ Φέντερερ συναντήθηκαν στον τελικό της Νέας Υόρκης. Νίκησε ο πρώτος με 6–4, 5–7, 6–4, 6–4.

Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του US Open το 2015
Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του US Open το 2015 2015 AP PHOTO/DAVID GOLDMAN, FILE

Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος του Σέρβου στο US Open. Παράλληλα, έγινε ο τρίτος άνδρας που έφτασε και στους τέσσερις τελικούς της σειράς grand slam την ίδια χρονιά, στην open era. Είχαν προηγηθεί ο Ροντ Λέιβερ και ο Φέντερερ.

2016 Australian Open

Ο τελικός του 2015 ήταν κόπια του 2014. Ο Σέρβος νίκησε ξανά τον Άντι Μάρεϊ, αυτή τη φορά με 6–1, 7–5, 7–6 (7–3).

Πανηγύρισε το έκτο τρόπαιό του στο Αυστραλιανό Όπεν ισοφαρίζοντας τον Ρόι Έμερσον. Ο Μάρεϊ έγινε ο δεύτερος μετά τον Ίβαν Λεντλ που έχασε πέντε τελικούς στην ίδια διοργάνωση.

2016 Roland Garros

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς συνάντησε και σε αυτόν τον τελικό τον Άντι Μάρεϊ και πάλι στέφθηκε νικητής κερδίζοντας 3–6, 6–1, 6–2, 6–4.

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του στο Παρίσι και ο δωδέκατος major, ενώ συμπλήρωσε το Grand Slam καριέρας εκτός ημερολογιακού έτους.

Παράλληλα συμπλήρωσε την 200η εβδομάδα του στο Νο 1 του κόσμου στην κατάταξη ATP και την 100η συνεχόμενη εβδομάδα σε αυτή τη θέση.

Από το Όπεν απουσίασε ο Φέντερερ που είχε αρχίσει ήδη να κάνει συντήρηση δυνάμεων προκειμένου να επεκτείνει την καριέρα του, ενώ ο Ναδάλ αποχώρησε πριν από τον αγώνα του στον τρίτο γύρο, λόγω τραυματισμού.

2018 Wimbledon

Ο Νόλε έφτασε στον τέταρτο τίτλο του στη διοργάνωση κερδίζοντας τον Κέβιν Άντερσον με 6–2, 6–2, 7–6(7–3) στον τελικό. Το σημαντικότερο ήταν ότι το βασανιστικό κεφάλαιο του 2017 είχε κλείσει για πάντα. Ήταν η χρονιά που ταλαιπωρήθηκε από τον τραυματισμό στον αγκώνα του και έμεινε χωρίς τίτλο grand slam.

Στον Λονδίνο συμπλήρωσε τα 13 τρόπαια σε major τουρνουά και επέστρεψε στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης. Η αμέσως προηγούμενη νίκη του σε τελικό είχε σημειωθεί πριν από ένα χρόνο (1/7/2017) στο Eastbourne.

2018 US Open

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης επτά πρώην κάτοχοι του τίτλου βρέθηκαν στο κυρίως ταμπλό: Φέντερερ, ντελ Πότρο, Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Μάρεϊ, Τσίλιτς, Βαβρίνκα.

Ο Σέρβος ήταν αυτός που έπιασε το μικρόφωνο για τις δηλώσεις του μεγάλου νικητή στο τέλος του τουρνουά. Νίκησε στον τελικό τον Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο με 6–3, 7–6(7–4), 6–3 και έφτασε τους 14 τίτλους στη σειρά των grand slam.

2019 Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε στον τελικό τον Ράφαελ Ναδάλ με 6–3, 6–2, 6–3. Ήταν ο έβδομος τίτλος του στη Μελβούρνη και ο 15ος grand slam, με τον οποίο ξεπέρασε τον Πιτ Σάμπρας και έφτασε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας πίσω από τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ.

Ο Τζόκοβιτς παρέμεινε στην 1η θέση της κατάταξης που διεκδικούσε και ο Ισπανός.

2019 Wimbledon

Ένα ακόμα τρόπαιο Wimbledon προστέθηκε στη συλλογή του Σέρβου. Έφτασε στον πέμπτο τίτλο του κερδίζοντας τον Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό με 7–6(7–5), 1–6, 7–6(7–4), 4–6, 13–12 (7–3).

Ο Τζόκοβιτς με τον Φέντερερ το 2019
Ο Τζόκοβιτς με τον Φέντερερ το 2019 2019 AP PHOTO/TIM IRELAND, FILE

Ο αγώνας διήρκεσε τέσσερις ώρες και 57 λεπτά και ήταν ο 31ος και ήταν τελευταίος major τελικός του Ελβετού. Ο Φέντερερ -που σε ηλικία 37 ετών, 11 μηνών και 6 ημερών έγινε ο γηραιότερος τενίστας που προκρίθηκε σε τελικό grand slam- είχε αποκλείσει τον Ναδάλ στα ημιτελικά, αγώνας που σηματοδότησε την 40η αναμέτρησή τους.

2020 Australian Open

Λίγο πριν ο covid -19 κλείσει τα κορτς, ο Νόβακ Τζόκοβιτς διατήρησε την αγαπημένη συνήθειά του στη Μελβούρνη. Έφτασε στον όγδοο τίτλο του κερδίζοντας τον Ντόμινικ Τιμ 6–4, 4–6, 2–6, 6–3, 6–4.

Ο 17ος grand slam τίτλος της καριέρας του τον επανέφερε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος τενίστας μετά τον Κεν Ρόουζουολ που κατάφερε να κατακτήσει major τίτλους σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες και ο πρώτος στην Open Era.

2021 Australian Open

Για να φτάσει στον 9ο τίτλο του στη Μελβούρνη έπρεπε να νικήσει τον Ντανίλ Μεντβέντεφ στον τελικό. Τα κατάφερε εύκολα. Επικράτησε με 7–5, 6–2, 6–2 και ήδη έκανε όνειρα για το 2022 και τον 10 τίτλο του.

Μόνο που αυτή η υπόθεση -ένα χρόνο αργότερα- εξελίχθηκε σε θρίλερ με αποτέλεσμα την απέλασή του από την Αυστραλία, καθώς δεν είχε τηρήσει τους κανόνες της χώρας περί εμβολιασμού.

2021 Roland Garros

Αυτός ο τελικός του Νόβακ Τζόκοβιτς είχε και ελληνικό χρώμα. Ο Νόλε νίκησε τον Στέφανο Τσιτσιπά με 6–7(6–8), 2–6, 6–3, 6–2, 6–4 και κατέκτησε το δεύτερο τίτλο του στο παριζιάνικο τουρνουά.

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος τενίστας που νίκησε σε τελικό grand slam στην open era Όπεν, επιστρέφοντας από δύο χαμένα σετ και παρέμεινε στο Νο 1.

2021 Wimbledon

Σε αυτόν τον τελικό “θύμα” του ήταν ο Ματέο Μπερετίνι. Τον νίκησε 6–7(4–7), 6–4, 6–4, 6–3 και έφτασε τους έξι τίτλους στο Λονδίνο.

Με το 20ο grand slam της καριέρας του ισοφάρισε τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφαελ Ναδάλ και έγινε ο δεύτερος μετά τον Ισπανό (2010) που πέτυχε το Surface Slam (τίτλος σε τρεις διαφορετικές επιφάνειες σε ένα ημερολογιακό έτος).

2022 Wimbledon

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Νικ Κύργιο στον τελικό, με 4–6, 6–3, 6–4, 7–6(7–3) για να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον Ρότζερ Φέντερερ στους τίτλους της διοργάνωσης. Έφτασε τους επτά, ενώ ο Ελβετός έχει οκτώ.

Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει νίκη κόντρα στον Σίνερ στο περσινό Wimbledon
Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει νίκη κόντρα στον Σίνερ στο περσινό Wimbledon 2022 AP PHOTO/ALBERTO PEZZALI

Αυτός ήταν ο 32ος major τελικός της καριέρας του και ξεπέρασε το ρεκόρ όλων των εποχών που κατείχε μαζί με τον Ρότζερ Φέντερερ.

2023 Australian Open

Οι δέκα τίτλου του Σέρβου στο τουρνουά έγιναν γεγονός κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο Νόλε αυτή τη φορά δεν δυσκολεύτηκε όσο στο Παρίσι απέναντι στον Έλληνα τενίστα, τον οποίο νίκησε με 6–3, 7–6(7–4), 7–6(7–5).

Με τον 22ο τίτλο του στα grand slam “έπιασε” -και πάλι- στην κορυφή τον Ράφαελ Ναδάλ.

2023 Roland Garros

Πλέον, μπορεί κι αυτός να λέει “θα έχουμε για πάντα το Παρίσι”. Εκεί, στα χωμάτινα κορτ, πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ των 23ων τίτλων, μια απάτητη κορυφή. Ο Νόλε νίκησε στον τελικό τον Κάσπερ Ρουντ με 7–6(7–1), 6–3, 7–5. Ήταν ο τρίτος τίτλος του στο Γαλλικό Όπεν και με αυτόν πέτυχε τριπλό Grand Slam καριέρας, ενώ επανήλθε στο Νο 1 στον κόσμο.

Παράλληλα, έφτασε τους 94 τίτλους συνολικά στην καριέρα του. Τόσους έχει και ο Ιβάν Λεντλ και μαζί βρίσκονται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Ο Φέντερερ είναι δεύτερος με 103 και πρώτος είναι ο Τζίμι Κόνορς με 109.

TAGS ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ROLAND GARROS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ