BET CORNER

Το χειρόφρενο του Μουρίνιο

Ο Ζοζέ Μουρίνιο πίσω από την μπάλα
Ο Ζοζέ Μουρίνιο πίσω από την μπάλα Ⓒ 2020 FRANK AUGSTEIN/ASSOCIATED PRESS

Η Τότεναμ πήγε από την πρώτη θέση και την πιθανή διεκδίκηση του τίτλου, στη δύσκολη μάχη για την τετράδα. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το χειρόφρενο του Μουρίνιο.

Δεν είναι πολύ μακριά, μόλις στις αρχές του Δεκεμβρίου. Η Τότεναμ του Μουρίνιο ήταν στην 1η θέση της Premier League, με 24 βαθμούς. Είχαν περάσει 11 αγώνες, οι Λονδρέζοι είχαν ρεκόρ 7-3-1, με τέρματα 23-9 και την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Κέιν και Σον πετούσαν φωτιές στην επίθεση, ο Μουρίνιο χαμογελούσε και οι παρατηρητές της Premier είχαν μια κουβέντα στα χείλη τους: μεγάλη ευκαιρία. Η πανδημία άλλαξε τα πάντα, Λίβερπουλ και Σίτι είχαν τα δικά τους θέματα, ο τίτλος δεν θα πήγαινε προς τους 100 βαθμούς, αλλά προς του 80.

Τίποτα δεν τελειώνει και δεν κρίνεται στα πρώτα 11 ματς, αλλά το καλό ξεκίνημα της Τότεναμ δημιουργούσε βάσιμες ελπίδες για διεκδίκηση του τίτλου. Η ομάδα ήταν καλά, οι συνθήκες γύρω της ιδανικές, το σκηνικό ήταν αυτό που έπρεπε.

ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ

Δυο μήνες μετά, η Τότεναμ είναι 6η, 11 βαθμούς πίσω από την πρώτη Σίτι. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα πάτησε γκάζι, οι Λονδρέζοι σήκωσαν το χειρόφρενο.

Τι μεσολάβησε; Δέκα αγώνες με την Τότεναμ να έχει δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΡΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Γιατί; Πρώτον γιατί σταμάτησε η ρέντα στην επίθεση. Κανείς δεν αμφισβητεί το ταλέντο του Κέιν και του Σον, αλλά σ’αυτό ήρθε στην αρχή της σεζόν να προστεθεί και σοβαρή φόρμα.

Στα πρώτα 11 ματς της σεζόν η Τότεναμ είχε 16 xG και με αυτά είχε πετύχει 21 γκολ. Πέντε γκολ παραπάνω από τα expected είναι φόρμα που ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει.

Δεν κράτησε. Κι όταν η φόρμα έφυγε, φάνηκε ξανά πόσο προβληματικό είναι το αγωνιστικό σχέδιο στο οποίο βασίζεται ο Μουρίνιο. Η Τότεναμ σταμάτησε να βρίσκει εύκολα γκολ, αλλά συνέχισε να παρουσιάζεται παθητική.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Το αποτέλεσμα ήταν πρόβλημα στην επίθεση και πρόβλημα και στην άμυνα. Εύκολα βρίσκεις παραδείγματα σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Με την Κρίσταλ Πάλας και τη Γουλβς, η Τότεναμ προηγείται με 1-0 και “σβήνει” τα ματς, περιμένει παθητικά να περάσει ο χρόνος, μέχρι που το τρώει στο τελευταίο δεκάλεπτο και μένει στο 1-1.

Με τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, η Τότεναμ έχει μεγάλες ευκαιρίες για το 1-2 στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά πάλι σταματάει να απειλεί στην κόντρα μετά το 60’. Η Λίβερπουλ ανασαίνει, παρότι αγωνίζεται με 19χρονο στόπερ, στις καθυστερήσεις η κεφαλιά του Φιρμίνο κάνει το 2-1 και στέλνει τον Μουρίνιο να δηλώσει πως κέρδισε η χειρότερη ομάδα.

Ναι, η Τότεναμ είχε καλύτερες ευκαιρίες, αλλά σταμάτησε στο 60’.

Σε 10 απ’αυτά τα 11 παιχνίδια η Τότεναμ είχε λιγότερες τελικές από τον αντίπαλο, μόνο απέναντι στην Λιντς έκανε περισσότερες τελικές η ομάδα του Μουρίνιο. Τα xG είναι κατά μέσο όρο 1.24 - 1.34, έστω και οριακά οι αντίπαλοι είναι καλύτεροι.

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΦΩΝΕΣ

Τα γκολ στέρεψαν, η άμυνα δεν είναι πια σταθερή, οι νίκες έγιναν σπάνιες. Κι όταν αυτά συμβαίνουν σε ομάδα του Μουρίνιο, τα χαμόγελα φεύγουν και δίνουν τη θέση τους στις φωνές.

Σαν αυτές που ακούγονταν στα αποδυτήρια στο ημίχρονο του αγώνα με τη Λίβερπουλ, με τον Οριέ να γίνεται αλλαγή και να φεύγει από το γήπεδο.

Κερασάκι, ο τραυματισμός του Κέιν που βγήκε στο ημίχρονο του ίδιου αγώνα. Σ’αυτά τα δύο τελευταία παιχνίδια της Τότεναμ με Λίβερπουλ και Μπράιτον τα σουτ είναι 11-30 και τα xG είναι 0.70-4.40.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ

Και τώρα η Τότεναμ υποδέχεται την Τσέλσι το βράδυ της Πέμπτης (22:00, COSMOTE SPORT 2 HD). Οι Μπλε έδιωξαν τον Λάμπαρντ, έφεραν τον Τούχελ και βρίσκονται στα πρώτα βήματα του νέου κεφαλαίου.

Έφεραν 0-0 με τη Γουλβς και νίκησαν 2-0 την Μπέρνλι, σε αγώνες όπου φάνηκε μια μικρή βελτίωση στην αμυντική συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα μια δυσκολία στην παραγωγή καλών ευκαιριών.

Η Τσέλσι είναι αήττητη απέναντι στην Τότεναμ στα τελευταία εννέα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και έχει ξανά το μομέντουμ δικό της.

Επιλέγουμε το under που στη Stoiximan δίνει 1.85 και πάμε και με την ισοπαλία στο ημίχρονο που δίνει 2.10.

*Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Photo credits: ⓒ 2020 Frank Augstein/Associated Press

TAGS BET CORNER
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ