WEEKLY BET

Προγνωστικά Στοιχήματος: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έτοιμοι να γράψουν ιστορία

Προγνωστικά Στοιχήματος: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έτοιμοι να γράψουν ιστορία
INTIME

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για τις σπουδαίες ευρωπαϊκές μάχες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο Conference League.

Ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα επιχειρήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Europa Conference League. Στη μάχη πρώτος χρονικά ρίχνεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε στο κατάμεστο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", πριν πάρει τη σκυτάλη ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα δοκιμαστεί στο "Γιαν Μπρέιντελ", κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ.

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί την πρώτη πρόκριση της ιστορίας του σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τελευταία φορά που βρέθηκε στους "8" ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου, ήταν το 1999, πριν 25 χρόνια, όταν είχε φτάσει μία ανάσα από τους "4" του Champions League, αλλά τελικά γνώρισε στις λεπτομέρειες τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν φέτος στο ενεργητικό τους ήδη τέσσερις προκρίσεις σε διπλές νοκ άουτ αναμετρήσεις. Δύο το καλοκαίρι, κόντρα σε Γκενκ και Τσουκαρίτσκι, στα προκριματικά του Europa League και άλλες δύο στο Conference League απέναντι σε Φερεντσβάρος και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ειδικά αυτή επί της Μακάμπι, έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη ανατροπή ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Τώρα βέβαια, το εμπόδιο είναι ακόμη ψηλότερο. Η Φενέρμπαχτσε έκανε πολύ μεγάλες επενδύσεις το καλοκαίρι με βασικό στόχο να επιστρέψει στην κορυφή της Τουρκίας μετά από 10 χρόνια. Τζέκο, Τάντιτς, Μπατσουαγί, Σιμάνσκι, Ουντέρ, Φρεντ, Κρούνιτς, Σογιουντσού, Μπονούτσι και Λιβάκοβιτς, είναι μόνο μερικά από τα πολυδιαφημισμένα αστέρια του τουρκικού κλαμπ.

Η Φενέρμπαχτσε τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, στο Conference League, μπροστά από Λουντογκόρετς, Νόρτζελαντ και Σπαρτάκ Τρνάβα. Απέφυγε έτσι τον ενδιάμεσο γύρο και στους "16" απέκλεισε την Ουνιόν Σεντ Ζιλουά, η οποία προηγουμένως είχε πετάξει εκτός διοργάνωσης την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η ομάδα του Ισμαΐλ Καρτάλ κέρδισε με 3-0 στις Βρυξέλλες τους Βέλγους, χάρη σε γκολ των Μπατσουαγί, Οοστεβόλντε και Τάντιτς και σφράγισε το εισιτήριο για τους “8' στην Κωνσταντινούπολη, παρά την ήττα με 1-0.

Στα... άκρα οι σχέσεις της Φενέρ με την τουρκική ομοσπονδία

Στο τουρκικό πρωτάθλημα, η Φενέρ πραγματοποιεί φέτος την καλύτερη πορεία της ιστορίας της, έχοντας απολογισμό 26-4-1 μετά από 31 αγωνιστικές. Παρόλα αυτά, βρίσκεται στο -2 από την πρωτοπόρο Γαλατά, με την οποία θα παλέψει, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τελικής πτώσης για τον τίτλο.

Σημειώνεται, ότι η Φενέρ έχει δώσει μόλις ένα επίσημο ματς τις τελευταίες 25 ημέρες, μετά δηλαδή το επεισοδιακό παιχνίδι στην Τραπεζούντα με την Τράμπζονσπορ, όπου παίκτες της ήρθαν στα χέρια με εισβολείς οπαδούς των γηπεδούχων. Αυτό είναι το 4-2 επί της Ντεμίρσπορ, στις 3 Απριλίου.

Την Κυριακή, στο Σούπερ Καπ με τη Γαλατά, ο σύλλογος κατέβασε ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την τουρκική ομοσπονδία, την Κ19 και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο μετά από 50 δευτερόλεπτα. Υπενθυμίζεται, ότι η Φενέρ είχε ζητήσει να αναβληθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι, διότι ακολουθούσε η πρώτη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, ωστόσο το αίτημά της δεν έγινε δεκτό.

Γενικά, οι σχέσεις της Φενέρ με την τουρκική ομοσπονδία είναι τεταμένες, με τον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης να θεωρεί πως η ποδοσφαιρική αρχή της χώρας μεροληπτεί υπέρ της συμπολίτισσας Γαλατά. Για αυτό μάλιστα, ακούγονται έντονα φωνές για ορισμό ξένων διαιτητών και στην Τουρκία, όπως συμβαίνει και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σε κάθε περίπτωση, θα φανεί στην πράξη και στο γήπεδο, αν όλα τα παραπάνω έχουν επηρεάσει τη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών της Φενέρ, η οποία ταξίδεψε στην Ελλάδα χωρίς τον βασικό της στόπερ Τζίκου και τους Γιαντας (εφεδρικός χαφ) και Κινγκ (έμπειρος, αλλά αναπληρωματικός εξτρέμ).

Ερωτηματικό πώς θα καλύψει ο Μεντιλίμπαρ το κενό του Ποντένσε

Από την πλευρά του, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ γνωρίζει πολύ καλά ότι κόντρα στη Φενέρ δεν επιτρέπονται παρόμοια λάθη, όπως αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς με τη Μακάμπι, όταν ηττήθηκε με 4-1 μέσα στο Φάληρο. Ο Βάσκος τεχνικός πάντως, δήλωσε ότι η ομάδα του έχει αρχίσει σταδιακά να βελτιώνει τη δυναμική της, κάτι που φάνηκε στα τρία τελευταία παιχνίδια στη Stoiximan Super League.

Οι ερυθρόλευκοι σημείωσαν συνολικά οκτώ γκολ στα δύο ματς με Άρη και Λαμία, ενώ στην ήττα από την ΑΕΚ, πραγματοποίησαν κατά γενική ομολογία την καλύτερή τους εμφάνιση στο νέο γήπεδο της Ένωσης. Το αρνητικό για τον Μεντιλίμπαρ, είναι ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τιμωρημένου Ποντένσε. Επίσης, είναι εκτός λίστας ο Ζέλσον Μαρτίνς, που θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει το κενό του συμπατριώτη του.

Το πιθανότερο είναι πως τη θέση του Ποντένσε στο αρχικό σχήμα θα πάρει ένας εκ των Γιόβετιτς ή Μασούρα. Ο Μαυροβούνιος διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, αλλά ο Έλληνας διεθνής άσος είναι ασφαλώς πολύ πιο συνεπής στο τακτικό κομμάτι. Δεν αποκλείεται βέβαια, να ξεκινήσουν και οι δύο στην 11αδα, αν ο Μεντιλίμπαρ αποφασίσει τελικά να "σπάσει" την τριάδα στη μεσαία γραμμή, αφήνοντας στον πάγκο τον Αντρέ Ορτα, που έρχεται από τραυματισμό και δεν έχει τον καλύτερο δυνατό ρυθμό. Σε αυτή την περίπτωση, θα παίξει σε πιο χαμηλά μέτρα ο Φορτούνης, όπως και κόντρα στην ΑΕΚ.

Σε ό,τι αφορά στη Φενέρ, ο Καρτάλ πιθανότατα θα παρατάξει την ομάδα του με 4-2-3-1 και τους Λιβάκοβιτς, Οσάγι-Σάμουελ, Σογιουντσού, Μπεκάο, Καντιόγλου, Κρούνιτς, Φρεντ, Καχβετσί, Σιμάνσκι, Τάντιτς και Τζέκο.

Σύμφωνα με τη Stoiximan, η Φενέρ είναι φαβορί για την πρόκριση στο 1.50, ενώ ο Ολυμπιακός προσφέρεται στο 2.60. Για το αποψινό ματς πάντως, ο άσος είναι οριακό φαβορί, σύμφωνα με το σετ (2.52-3.40-2.77) της Stoiximan. Υπενθυμίζεται, ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν εξαιρετική παράδοση με τις τουρκικές ομάδες και δεν έχουν χάσει ποτέ εντός έδρας σε πέντε ματς (3-2-0). Μάλιστα, τη σεζόν 2021/22 ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει δύο φορές τη Φενέρ για τους ομίλους του Europa League, με 1-0 στο "Καραϊσκάκης" και με 3-0 στην Πόλη.

Για τον Ολυμπιακό, θα είναι κρίσιμο να ελέγξει το ρυθμό και να μην επιτρέψει το παιχνίδι να γίνει ροντέο, διότι η Φενέρ διαθέτει μονάδες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη ζημιά. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγει να δώσει πολλές στατικές μπάλες γύρω από την περιοχή του Τζολάκη, διότι οι Τούρκοι έχουν εξαιρετικούς εκτελεστές και φυσικά τον Τζέκο μέσα στο κουτί.

Βασικό ζητούμενο για τον Ολυμπιακό απόψε είναι να κρατήσει ζωντανή την υπόθεση πρόκριση εν όψει της ρεβάνς, να πάει δηλαδή στην Πόλη με ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι διαχειρίσιμο. Πάνω σε αυτή τη λογική, η διπλή ευκαιρία (1Χ) σε συνδυασμό με το Under 3,5 προσφέρεται στο 2.05 στη Stoiximan.

Ικανός για το βήμα παραπάνω ο ΠΑΟΚ

Εξίσου σπουδαία ασφαλώς, είναι και η πρώτη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ. Ο Δικέφαλος, μέσα σε μία διετία, φτάνει ξανά στα προημιτελικά του Conference League. Το 2022 είχε αποκλειστεί από τη Μαρσέιγ, τώρα όμως θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και να παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ταξίδεψε στο Βέλγιο με την ψυχολογία της στα ύψη, δεδομένου ότι διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στη βαθμολογία της Stoiximan Super League, μετά το 2-2 με την ΑΕΚ, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενώ το ντέρμπι στράβωσε για τα καλά, αφού βρέθηκε κάτω με 2-0 στο 49', ο ΠΑΟΚ αντέδρασε υποδειγματικά και πήρε μία ισοπαλία, που ίσως αποδειχθεί καθοριστική για τη μάχη του τίτλου.

Στον ΠΑΟΚ βέβαια, ήδη από τη Δευτέρα, άφησαν πίσω το ντέρμπι με την ΑΕΚ και επέστρεψαν σε ευρωπαϊκό mood. Ο Δικέφαλος έχει πραγματοποιήσει φέτος μία αναμφίβολα εντυπωσιακή πορεία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σε συνολικά 14 ευρωπαϊκά ματς την τρέχουσα σεζόν, ο ΠΑΟΚ έχει απολογισμό 10-3-1 και μία εκκωφαντική πρόκριση από τους "16", επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με το 5-1 της Τούμπας, που ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του συλλόγου.

Επόμενο εμπόδιο για τον Δικέφαλο η Κλαμπ Μπριζ, η οποία φέτος βαδίζει σε παρόμοια ευρωπαϊκά χνάρια. Όπως ο ΠΑΟΚ, πέρασε τρεις προκριματικούς γύρους το καλοκαίρι, πετώντας εκτός, μεταξύ άλλων, και την Οσασούνα. Στον όμιλο του Conference League πρώτευσε, αφήνοντας πίσω τις Μπόντο Γκλιμτ, Μπεσίκτας και Λουγκάνο. Και στους "16" της διοργάνωσης, απέκλεισε τη Μόλντε με ανατροπή (3-0) στο β' ματς στο Βέλγιο, έχοντας χάσει στη Νορβηγία με 1-0, όπως ακριβώς δηλαδή το έκανε και ο ΠΑΟΚ.

Με υπηρεσιακό στον πάγκο τους οι Βέλγοι

Η Κλαμπ Μπριζ έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα Βελγίου και από το 2020 μέχρι το 2022 ήταν η απόλυτη κυρίαρχη στην Jupiler League, με τρεις διαδοχικούς τίτλους. Από την ημέρα όμως που αποχώρησε από τον πάγκο της ο Φιλίπ Κλεμέντ, δεν έχει καταφέρει να βρει έναν τεχνικό που θα ταιριάξει στις απαιτήσεις και το όραμα της ομάδας.

Τελευταίος που απέτυχε ο Νορβηγός Ρόντι Ντέιλα. Απολύθηκε μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας στο βελγικό πρωτάθλημα και πλέον η Μπριζ πορεύεται με υπηρεσιακή λύση, τον Νίκι Χάγιεν.

Σε δύο παιχνίδια με τον Χάγιεν στον πάγκο έχει μία ισοπαλία και μία νίκη. Πρώτα έφερε 1-1 στο τοπικό ντέρμπι με τη Σερκλ Μπριζ και την Κυριακή κέρδισε πειστικά 3-1 την Αντερλεχτ στο μεγάλο ντέρμπι της χώρας, με δύο γκολ του εξαιρετικού χαφ Ονιεντίκα κι ένα του πολύπειρου αρχηγού/στόπερ Μέχελε. Χάρη σε αυτή τη νίκη, η Κλαμπ Μπριζ μείωσε την απόστασή της στο -5 από τις Ουνιόν Σεντ Ζιλουά και Αντερλεχτ και αναπτέρωσε της ελπίδες της για τον τίτλο.

Με τέσσερις απουσίες η Μπριζ

Σε ό,τι αφορά στο αποψινό ματς, ο Χάγιεν θα στερηθεί τις υπηρεσίες τεσσάρων σημαντικών ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των βελγικών ΜΜΕ, είναι εκτός ο διεθνής Δανός μεσοεπιθετικός, Αντρέας Σκοβ-Ολσεν, που έχει πετύχει φέτος 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και θεωρείται το μεγάλο όνομα της Κλαμπ Μπριζ. Επίσης, δεν θα προλάβει ο γκολκίπερ Σιμόν Μινιολέ (άλλοτε της Λίβερπουλ), ο έμπειρος δεξιός μπακ Ντένις Οντόι (35 ετών) και ο αμυντικός χαφ Κάσπερ Νίλσεν, που τραυματίστηκε κόντρα στην Αντερλεχτ και έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 26'.

Το θετικό για τον Χάγιεν είναι ότι επιστρέφει ο ηγετικός χαφ Χανς Φανάκεν. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός θα ξεκινήσει λογικά στο "10" και από πίσω του θα έχει τους Βέτλεσεν και Ονιεντίκα, στην τριάδα των χαφ. Προβάδισμα στους εξτρέμ έχουν ο ταλαντούχος Αντόνιο Νούσα (18 ετών), που η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ και ο διεθνής Πολωνός, Μίχαλ Σκόρας. Στην κορυφή θα ξεκινήσει φυσικά ο θηριώδης Βραζιλιάνος, Ιγκόρ Τιάγκο (1,91 μ.), ο οποίος κόστισε 33 εκατομμύρια στην Μπρέντφορντ, για να τον αποκτήσει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στη βελγική άμυνα δεσπόζει η παρουσία του 31χρονου στόπερ Μπράντον Μέχελε, που είναι η σημαία της ομάδας. Από εκεί και πέρα, την τετράδα αναμένεται να συμπληρώσουν οι νεαροί Ορντονιές, Μέιερ και Σάμπε. Στον άσο, ελλείψει του πολύπειρου Μινιολέ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ξανά ο Νόρντιν Γιάκερς, που ήταν βασικός και κόντρα στην Αντερλεχτ.

Ευχάριστες αναμνήσεις στη Φλάνδρα

Σε ό,τι αφορά στον ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπορεί να υπολογίζει στον Μουργκ, που αρρώστησε και δεν ακολούθησε την αποστολή στην Φλάνδρα. Αντίθετα, επέστρεψε ο Τάισον και θα ξεκινήσει στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα εξής διλήμματα: Ζίβκοβιτς ή Ντεσπόντοφ δεξιός εξτρέμ, Σαμάτα ή Μπράντον Τόμας στην κορυφή της επίθεσης, Σβαμπ ή Οζντόεφ στους χαφ και Οτο ή Βιεϊρίνα δεξιός μπακ (υπενθυμίζεται ο Σάστρε είναι εκτός λίστας).

Ο ΠΑΟΚ στο παρελθόν έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές το Βέλγιο κι έχει ρεκόρ 2-1-1, σκοράροντας και στα τέσσερα ματς. Το 2010/11 είχε φέρει ισοπαλία 1-1 στο Μπριζ για τους ομίλους του Europa League, ενώ πρόπερσι είχε κερδίσει με 2-1 τη Γάνδη, μέσα στη Φλάνδρα, σφραγίζοντας τη μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League.

Σύμφωνα με τη Stoiximan, η Κλαμπ Μπριζ είναι οριακό φαβορί για την πρόκριση στο 1.82, ενώ ο ΠΑΟΚ τοποθετείται στο 2.00. Για το αποψινό ματς πάντως,, οι Βέλγοι είναι καθαρό φαβορί σύμφωνα με το σετ αποδόσεων (1.85-3.60-4.30).

Ο ΠΑΟΚ βέβαια, με εξαίρεση το ματς στο Ζάγκρεμπ, έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά φέτος στα εκτός έδρας παιχνίδια του. Υπενθυμίζεται, ότι στον όμιλο έκανε 3/3 νίκες μακριά από την Τούμπα, κόντρα σε Αϊντραχτ, Ελσίνκι και Αμπερντίν, σημειώνοντας συνολικά οκτώ γκολ.

Απέναντι στην άπειρη και νεανική άμυνα της Μπριζ, ο Δικέφαλος σίγουρα θα βρει τις στιγμές του για να χτυπήσει είτε σε κάποια γρήγορα μετάβαση, είτε από κάποια στατική φάση. Άλλωστε, η Μπριζ είναι ένα σύνολο που παίζει direct ποδόσφαιρο, δεν έχει ιδιαίτερη υπομονή στο παιχνίδι της και ειδικά στην έδρα της, δύσκολα θα βάλει σκοπιμότητα. Το Over 0,5 του ΠΑΟΚ, το ενδεχόμενο δηλαδή να βρει τουλάχιστον ένα γκολ, προσφέρεται στο 1.47 στη Stoiximan.

Ακόμη μεγαλύτερο στοιχηματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανότητα να βρει έστω μία τελική στη βελγική εστία, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, ο οποίος πάντα προωθείται στις στατικές μπάλες του ΠΑΟΚ και συχνά πυκνά απειλεί με το κεφάλι. Υπενθυμίζεται, ότι ο στόπερ του Δικεφάλου έκανε τελική on target στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ, με κεφαλιά, ενώ στο φετινό Conference League έχει τρία γκολ (με Ελσίνκι, Αϊντραχτ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ) και πέντε τελικές στο στόχο! Στο 4.45 στη Stoiximan να βρει άλλη μία τελική on target κόντρα στην Μπριζ.

*** Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS WEEKLY BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ