WEEKLY BET

Προγνωστικά EuroLeague: Το πλεονέκτημα έδρας για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό AKTOR περνάει από το ΣΕΦ

Προγνωστικά EuroLeague: Το πλεονέκτημα έδρας για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό AKTOR περνάει από το ΣΕΦ
INTIME

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για το κρίσιμο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό AKTOR στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Το παιχνίδι που αναμφίβολα ξεχωρίζει από την 29η αγωνιστική της EuroLeague είναι το αιώνιο ελληνικό ντέρμπι, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό AKTOR. Πάντα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον, πόσο μάλλον φέτος που και οι δύο ομάδες πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση και έχουν ως στόχο την πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου.

Μπορεί να απομένουν ακόμη έξι στροφές για την ολοκλήρωση της regular season, ωστόσο το αποψινό ντέρμπι ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για το πλεονέκτημα έδρας, ανάλογα βέβαια με το ποια ομάδα επικρατήσει. Αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 18-11 και ο Ολυμπιακός 17-12. Στον πρώτο γύρο είχαν αναδειχθεί νικητές οι ερυθρόλευκοι στην παράταση, επομένως αν ντουμπλάρουν τις νίκες τους επί των πράσινων θα έχουν μαζί τους και την ισοβαθμία, άρα θα τους προσπεράσουν στην κατάταξη.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε επικράτηση του Παναθηναϊκού, έστω με έναν πόντο διαφορά, το τριφύλλι όχι μόνο θα ξεφύγει με δύο νίκες από τον Ολυμπιακό, αλλά θα πάρει και το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία. Αυτό σημαίνει, ότι οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει στις υπόλοιπες πέντε αγωνιστικές να κάνουν τρεις νίκες παραπάνω από τον Παναθηναϊκό για να τον προσπεράσουν, κάτι που δεν μοιάζει εφικτό.

Το ερυθρόλευκο σερί και το πράσινο κίνητρο

Το αποψινό τους συναπάντημα είναι το έκτο μέσα στην τρέχουσα σεζόν για όλες τις διοργανώσεις. Στις προηγούμενες πέντε συναντήσεις τους το ρεκόρ είναι 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος στην πιο πρόσφατη αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, κέρδισε στην Κρήτη με 69-58 και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος. Βέβαια, πριν το κυπελλικό ραντεβού είχαν προηγηθεί δύο σερί πράσινες νίκες στη Stoiximan Basket League.

Σε επίπεδο EuroLeague, ο Ολυμπιακός μετράει πέντε διαδοχικές νίκες επί του Παναθηναϊκού και συνολικά το ρεκόρ είναι 17-7 υπέρ των ερυθρόλευκων. Η τελευταία επικράτηση των πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε έρθει τον Φεβρουάριο του 2021, μέσα στο ΣΕΦ, επομένως για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν υπάρχει φυσικά κι ένα έξτρα κίνητρο απόψε, να βάλει στοπ στο ερυθρόλευκο σερί.

Ο Παναθηναϊκός, μετά τον χαμένο τελικό στο κύπελλο, αντέδρασε υποδειγματικά, σημειώνοντας ένα τεράστιο διπλό στη Μαδρίτη επί της πρωτοπόρου Ρεάλ. Οι πράσινοι έγιναν οι πρώτη ομάδα φέτος που αλώνει το WiZink Center και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για τις προθέσεις τους. Μία εβδομάδα αργότερα, ακολούθησε το... σβηστό 85-67 επί της Βιλερμπάν, στο ΟΑΚΑ, με το τριφύλλι να φτάνει τις τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια του στη EuroLeague.

Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται και ο Ολυμπιακός, αφού έχει σημειώσει 13 διαδοχικές νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Ειδικά στη EuroLeague έχει να χάσει από τις 25 Ιανουαρίου και το 90-85 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Έκτοτε μετράει το 5/5, έχοντας βγάλει σημαντικά διπλά σε Μόναχο, Βαλένθια και Κάουνας. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα κέρδισε τη Βίρτους στο ΣΕΦ, χωρίς τον Τόμας Γουόκαπ, καλύπτοντας μάλιστα τη διαφορά της ήττας του στον πρώτο γύρο, στην Μπολόνια.

Τα ερωτηματικά στους γκαρντ

Ο Γουόκαπ ασφαλώς είναι το μεγάλο ερωτηματικό για το αποψινό ντέρμπι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχθηκε πως άλλος παίκτης στην κατάσταση που βρίσκεται ο αστράγαλος του νατουραλιζέ γκαρντ δεν θα είχε καμία ελπίδα να παίξει. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για τον Γουόκαπ δεν αποκλείεται να σφίξει τα δόντια και να πατήσει κανονικά παρκέ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί λίγο πριν το τζάμπολ. Το ίδιο ισχύει και για τον Γουίλιαμς-Γκος, που επίσης προέρχεται από τραυματισμό.

Είναι προφανές, πως αν ο κόουτς Μπαρτζώκας στερηθεί τις υπηρεσίες και των δύο, ο Ολυμπιακός θα υποχρεωθεί να παραταχθεί στο ντέρμπι με άσους τον Μιχάλη Λούντζη και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Στον αντίποδα, ο κόουτς Αταμάν σχεδιάζει τα πλάνα του χωρίς τους Λούκα Βιλντόσα και Κώστα Αντετοκούνμπο. Ειδικά, η απουσία του διεθνούς σέντερ κρίνεται αρκετά σημαντική, δεδομένου ότι οι πράσινοι αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν ένα έλλειμμα επιλογών στη frontline συγκριτικά με τον Ολυμπιακό, που πρόσθεσε μεσούσης της σεζόν τον Μόουζες Ράιτ και τον Φίλιπ Πετρούσεβ. Δεν αποκλείεται λοιπόν, ο Εργκίν Αταμάν να πάει και σε σχήματα με Μήτογλου και Ερνάνγκομεθ στην ίδια πεντάδα, επιστρατεύοντας τον διεθνή Έλληνα άσο για μερικά λεπτά και στο "5".

Απόλυτη στατιστική ισορροπία

Εντελώς σχηματικά λοιπόν, μπορεί να ειπωθεί ότι ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει μία υπεροχή στην περιφέρεια με Σλούκα, Ναν, Γκραντ, Γκριγκόνις και ο Ολυμπιακός στη γραμμή των ψηλών. Επίσης, υπάρχει εξ αρχής η αίσθηση, ότι οι ερυθρόλευκοι είναι περισσότερο μία ομάδα που βασίζεται στη λειτουργία του συνόλου και την άμυνά της, σε αντίθεση με τους πράσινους που διαθέτουν παίκτες με μεγαλύτερο ατομικό ταλέντο στην επίθεση και τις προσωπικές φάσεις.

Ό,τι και να ισχύει, τα νούμερα μαρτυρούν απόλυτη ισορροπία. Μετά από 28 αγώνες για τη regular season Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ακριβώς το ίδιο net rating (6,0) και είναι στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τη Ρεάλ. Το ενδιαφέρον βέβαια της υπόθεσης είναι, ότι σε αντίθεση με τη συνολική εντύπωση που επικρατεί, ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο επιθετικό rating (117,3) από τον Παναθηναϊκό (115,4) και το τριφύλλι υπερέχει στο αμυντικό rating (109,4) έναντι των Πειραιωτών (111,3).

Όλα λοιπόν, προμηνύουν μία εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη, που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Φαίνεται αυτό άλλωστε και από τις αποδόσεις, όπου το βασικό χάντικαπ είναι μόλις στους 3,5 πόντους. Αν πάρουμε ως βάση ότι δεν θα υπάρξει νικητής με διψήφια διαφορά και ζητήσουμε ένα βατό Over στους 144,5 πόντους χτίζουμε απόδοση διπλασιασμού.

Το συγκεκριμένο Bet Builder στο 2.00, μπορούμε να το επιλέξουμε στη Stoiximan ως εξής: 1 +9,5 & 2 +9,5 & Over 144,5. Παρότι, το τελευταίο αιώνιο ντέρμπι για το κύπελλο έμεινε πολύ χαμηλά, στη EuroLeague υπάρχει η τάση τα παιχνίδια τους να πηγαίνουν σαφώς ψηλότερα. Παίζει ρόλο σε αυτό και η διαφορετική αντιμετώπιση των διαιτητών. Σημειώνεται, ότι στις προηγούμενες εννιά αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σύνολο των πόντων δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 148.

Ανεβασμένος ο ΜακΚίσικ, κομβικός ο Λεσόρ

Σε ατομικό επίπεδο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Σακίλ ΜακΚίσικ, που βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα αυτή την περίοδο. Με τη Ζάλγκιρις έκανε season high, έχοντας 20 πόντους με 2/5 τρίποντα, ενώ κόντρα στη Βίρτους σημείωσε οκτώ με 1/3. Για πρώτη φορά φέτος ο ΜακΚίσικ θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό όντας απόλυτα υγιής και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι ο Αμερικανός άσος έχει πολύ καλή παράδοση απέναντι στους πράσινους.

Το ενδεχόμενο να ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο προσφέρεται στο 1.65 στη Stoiximan. Αν ζητήσουμε μαζί και το 11+ πόντοι του Λεσόρ, τότε φτιάχνουμε ένα Bet Builder σε απόδοση 2.32. Ο Γάλλος σέντερ σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων και στα πέντε τελευταία ευρωπαϊκά ματς. Επίσης, ήταν διψήφιος (12) και στο κύπελλο με τον Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι οι πράσινοι σημείωσαν μόλις 58 πόντους σε εκείνο το ματς.

Μέσα στη σεζόν σκοράρει κατά μέσο όρο 13,9 πόντους στη EuroLeague και απόψε αναμένεται να αγωνιστεί 30+ λεπτά, αφού ο Αντετοκούνμπο είναι εκτός και ο Αταμάν δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον Μπαλτσερόφσκι. Το έργο του δεν θα είναι εύκολο απέναντι σε Ράιτ και Φαλ, ωστόσο για να διεκδικήσει τη νίκη ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί μία πληθωρική εμφάνιση από τον 29χρονο άσο.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS WEEKLY BET BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ