ΜΠΑΣΚΕΤ BET

Ο "πύργος" Φαλ, η "σταθερά" Πίτερς και η συντριπτική παράδοση του Ολυμπιακού

Ο "πύργος" Φαλ, η "σταθερά" Πίτερς και η συντριπτική παράδοση του Ολυμπιακού
KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις της βραδιάς από το πρόγραμμα της EuroLeague.

Με έξι αναμετρήσεις ανοίγει απόψε η αυλαία της έβδομης αγωνιστικής στη EuroLeague. Πρώτη χρονικά αυτή του Ολυμπιακού με την Μπασκόνια στο ΣΕΦ (19:15 Novasports Prime, Live από το SPORT24).

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει τη regular season στη EuroLeague με ρεκόρ 3-3, βγάζοντας πάντως ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα. Τώρα έχει μπροστά του τέσσερα ματς (Μπασκόνια εντός, Μακάμπι σε ουδέτερο, Ερυθρός Αστέρας εντός και Ζάλγκιρις εντός), στα οποία θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμη και τέσσερις νίκες.

Βέβαια, το βασικό ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα είναι να γυρίσουν και οι τελευταίοι τραυματίες, ο Λουκ Σίκμα και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, για να παίξει επιτέλους πλήρης. Ο κόουτς των ερυθρόλευκων στη Media Day της Τετάρτης, αναφέρθηκε στη σχετική φημολογία ότι οι ερυθρόλευκοι είναι στην αγορά και ψάχνουν παίκτη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση ο Ολυμπιακός να κάνει προσθήκη απλά για να κάνει.

Άλλωστε, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ακόμη δεν μπορεί να γίνει ασφαλή εκτίμηση για το αν όντως η ομάδα έχει κενά, από τη στιγμή που παίζει σταθερά με απουσίες από την αρχή της σεζόν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τα ραντάρ του ανοιχτά, εφόσον προκύψει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, οι νταμπλούχοι Ελλάδος προέρχονται στη EuroLeague από την οριακή ήττα με 79-77 στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε. Παρότι το ματς στράβωσε και η διαφορά έφτασε ακόμη και στο -16 στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος, με αντεπίθεση διαρκείας επέστρεψε και στην τελευταία κατοχή προσπάθησε να το πάει με τον Γουίλιαμς-Γκος στην παράταση.

Μετά το επίπονο ματς στην Τουρκία, ακολούθησε η νίκη με 77-63 στην Πυλαία επί του ΠΑΟΚ για τη Stoiximan Basket League, με τον Μουσταφά Φαλ να κυριαρχεί απόλυτα στις δύο ρακέτες, πραγματοποιώντας triple-double με 10 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ και 11 ασίστ!

Η παρουσία του Γάλλου σέντερ αναμένεται καθοριστική και απόψε, δεδομένου ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοβ ταλαιπωρείται από τενοντίτιδα στο γόνατο και η συμμετοχή του είναι αμφίβολη. Ο Σέρβος δεν αγωνίστηκε καθόλου στη Θεσσαλονίκη για να ξεκουραστεί κι αν παίξει απόψε θα το κάνει όπως φαίνεται με ενοχλήσεις, επομένως ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι υποχρεωμένος να πάει σε ειδική μεταχείριση στην περίπτωσή του.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, βασική αιχμή στο "5" θα είναι εκ νέου ο Φαλ, ο οποίος είναι εξαιρετικός πασέρ και όταν η μπάλα ακουμπάει πάνω του, ξέρει ακριβώς σε ποιο timing πρέπει να "χτυπήσει" την αδύναμη πλευρά για να δημιουργήσει ελεύθερο σουτ, ή προϋποθέσεις για επίθεση close out.

Στο 1.95 στη Stoiximan το Over 10,5 του Φαλ σε πόντους και ασίστ, στο 2.27 πάει η απόδοση αν επιλέξουμε στο Bet Builder να προσθέσουμε και τη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπασκόνια, η οποία στις τελευταίες 18 επισκέψεις της στον Πειραιά κέρδισε μόλις μία φορά!

Οι Βάσκοι έχουν πλέον στην άκρη του πάγκου τους τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος επέστρεψε στο κλαμπ για τέταρτη φορά στην καριέρα του! Στο... τέταρτο ντεμπούτο του στη EuroLeague με την Μπασκόνια κέρδισε την Παρτίζαν στον πόντο, με MVP τον Τσίμα Μονέκε (4o καλύτερο Index Rating σε όλη τη λίγκα μετά από Μίροτιτς, Σενγκέλια και Τζέιμς), ο οποίος σημείωσε 16 πόντους, εκ των οποίων και τις νικητήριες βολές στο τέλος.

Χάρη σε αυτή τη νίκη, η Μπασκόνια βελτίωσε το ρεκόρ της στη EuroLeague σε 2-4, ωστόσο δύο μέρες μετά έχασε εντός έδρας από την Γκραν Κανάρια για την ACB με 78-88 και συμπλήρωσε έξι ήττες στα τελευταία επίσημα παιχνίδια της.

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή Ιβάνοβιτς δεν δίνει προοπτική και όραμα στη βασκική ομάδα. Ο πολύπειρος Σέρβος τεχνικός ναι μεν γνωρίζει άριστα το κλαμπ και τη φιλοσοφία του, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε "εύκολη" και μάλλον αναλώσιμη λύση. Προφανώς, ο Κερεχέτα έκρινε ότι η ομάδα χρειάζονταν οπωσδήποτε ένα ταρακούνημα με μία αλλαγή προπονητή, παρόλα αυτά το να διώχνεις τον Πεναρόγια για να φέρνεις τον Ιβάνοβιτς δεν το λες και πρόοδο...

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Μπασκόνια μοιάζει πολύ δύσκολο να διεκδικήσει κάτι χειροπιαστό στη φετινή EuroLeague. Βέβαια, σε μεμονωμένες βραδιές μπορεί να κάνει τις ζημιές της, καθώς έχει παίκτες όπως ο Μάρκους Χάουαρντ, που αν πάρει μπροστά, βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι. Φυσικά, το μαρκάρισμα του Τόμας Γουόκαπ πάνω του θα είναι καθοριστικό για να μην βρουν επιθετικό ρυθμό οι Βάσκοι.

Από εκεί και πέρα, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Αλεκ Πίτερς, ο οποίος εντελώς αθόρυβα είναι φέτος ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στη EuroLeague με 13 πόντους κατά μέσο όρο. Μετά την απόφαση του Σάσα Βεζένκοβ να κυνηγήσει το όνειρο του NBA, ο Πίτερς έχει βρει σαφώς περισσότερο ζωτικό χώρο στα ροτέισον του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Παρότι δεν είναι φυσικά παίκτης επιπέδου MVP, όπως ο περσινός Βεζένκοβ, ο Πίτερς είναι από τις πιο σταθερές μονάδες του φετινού Ολυμπιακού και όποτε χρειάστηκε να κάνει και υπερωρίες, λόγω της απουσίας του Σίκμα, έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά. Είναι χαρακτηριστικό, πως με εξαίρεση το ματς στο Μιλάνο, στα υπόλοιπα πέντε έγραψε διψήφιο αριθμό πόντων. Επίσης, σουτάρει με 47,4% από το τρίποντο, έχοντας ευστοχήσει 4/6 φορές από δύο. Σε τιμές διπλασιασμού στη Stoiximan το Over 1,5 εύστοχα τρίποντα του Πίτερς κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Με οδηγό τον Λορέντζο Μπράουν η Μακάμπι

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα είναι τύποις γηπεδούχος απόψε κόντρα στην Μπάγερν, αφού η μεταξύ τους αναμέτρηση θα διεξαχθεί για λόγους ασφαλείας στο "Alexander Nikolic Hall" του Βελιγραδίου (21:05 Novasports 5HD, Live από το SPORT24). Η ομάδα του Οντετ Κάτας έχει δώσει μόνο ένα ματς φέτος στο Τελ Αβίβ και τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας. Παρόλα αυτά έχει θετικό ρεκόρ (3-2), καθώς έβγαλε σπουδαία διπλά στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού και στο Μιλάνο.

Βέβαια, η κατάσταση για τη Μακάμπι είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη. Η ομάδα έχει φύγει από τη βάση της λόγω του πολέμου, οι εγχώριες διοργανώσεις έχουν σταματήσει, γενικά υπάρχει μία αβεβαιότητα και ανησυχία και υπό αυτές τις συνθήκες είναι εντελώς ανθρώπινο οι παίκτες να είναι επηρεασμένοι και να μην μπορούν να συγκεντρωθούν 100% στο μπάσκετ.

Από την άλλη, ο Πάμπλο Λάσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τα κουμπιά της Μπάγερν και να της δώσει ισπανικό χρώμα, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι. Οι Βαυαροί μετρούν τέσσερις ήττες στα τελευταία έξι επίσημα παιχνίδια τους και ειδικά στη EuroLeague έχασαν διαδοχικά από Μπαρτσελόνα, Φενέρ και Ερυθρό Αστέρα, σημειώνοντας κατά μέσο όρο σε αυτά τα τρία ματς μόλις 64,6 πόντους.

Η αλήθεια είναι ότι η Μπάγερν έχει ένα αρκετά αξιόλογο ρόστερ, της λείπει ωστόσο μία ηγετική προσωπικότητα για να την κουβαλήσει όταν η μπάλα καίει. Αυτή ασφαλώς υπάρχει στην απέναντι πλευρά. Ο Λορέντζο Μπράουν είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος πόιντ-γκαρντ της διοργάνωσης μαζί με τον Φακούντο Καμπάτσο. Ο 33χρονος άσος είναι ο πρώτος πασέρ με 8,8 ασίστ, σημειώνει 16,2 πόντους ανά αγώνα, παίζει 30 λεπτά κατά μέσο όρο και σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν έχει καλύψει και το πολύ μεγάλο κενό του τραυματία, Γουέιν Μπόλντγουιν.

Στο 1.88 στη Stoiximan το Over 22,5 του Μπράουν σε πόντους και ασίστ, ένα όριο που έχει ξεπεράσει 4/5 φορές φέτος. Με ρίσκο, παίζεται και το 3.70 στο ενδεχόμενο να κάνει double-double. Ήδη έχει βγάλει τρία με Μιλάνο, Βαλένθια και Παναθηναϊκό, ενώ κόντρα στην Παρτίζαν το έχασε για δύο ασίστ.

Must win για την Ολίμπια Μιλάνο

Ιδιαιτέρως κρίσιμο είναι για την Ολίμπια Μιλάνο το παιχνίδι κόντρα στη Βαλένθια, στο Mediolanum Forum (21:30 Novasports Start, Live από το SPORT24). Η ιταλική ομάδα έχει ξεκινήσει τη σεζόν με ρεκόρ 1-5 και εξελίσσεται για δεύτερη διαδοχική σεζόν σε δυσάρεστη έκπληξη. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκκίνηση της Βαλένθια, η οποία με πέντε νίκες σε έξι ματς φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα και διαψεύδει τα αρχικά προγνωστικά που την ήθελαν αποδυναμωμένη συγκριτικά με πέρυσι.

Το Μιλάνο έχασε την προηγούμενη εβδομάδα και τα δύο παιχνίδια που έδωσε στην έδρα του. Αρχικά, το εξ αναβολής με τη Μακάμπι και εν συνεχεία αυτό κόντρα στη Μονακό. Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Έτορε Μεσίνα έχει κερδίσει μόνο τον Ολυμπιακό και απόψε θα ψάξει απεγνωσμένα τη δεύτερη νίκη της, έστω και χωρίς τους απόντες Κέβιν Πάνγκος και Μπίλι Μπάρον. Θα παίξει πάντως κανονικά ο Νίκολα Μίροτιτς, που πήρε ανάσες στο τελευταίο ματς για το πρωτάθλημα με την Μπρίντιζι.

Η φόρμα και η ψυχολογία είναι με τη Βαλένθια, η οποία παρά την ήττα από την Μπανταλόνα την Κυριακή μετράει 11-2 στα τελευταία 13 παιχνίδια της. Το μεγάλο "πρέπει" ωστόσο είναι στο Μιλάνο. Ο άσος είναι φαβορί στο 1.44 και μπορεί να φτάσει στο 2.05 στη Stoiximan μαζί με το Under 158,5. Το ματς αναμένεται να έχει μορφή... σκυλομαχίας, ανάμεσα σε δύο ομάδες που ρίχνουν μεγάλο βάρος στην άμυνα.

Η Βαλένθια δέχεται μόλις 70,8 πόντους κατά μέσο όρο, έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη λίγκα και μετράει φέτος 5/6 Under 158,5. Από την άλλη, η Ολίμπια με κορυφαίο πασέρ τον Σαβόν Σιλντς με μόλις 3,7 ασίστ κατά μέσο όρο, γίνεται αντιληπτό ότι έχει σαφές πρόβλημα δημιουργίας, άρα δεν μπορεί να επενδύσει πουθενά αλλού, παρά μόνο στην άμυνά της και το επιθετικό ταλέντο του Μίροτιτς.

Η μάχη των κουμπάρων

Πολύ ιδιαίτερο είναι και το ματς στη Stark Arena ανάμεσα στην Παρτίζαν και τη Φενέρμπαχτσε, καθώς κοντράρονται οι δύο κουμπάροι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Δημήτρη Ιτούδη (21:30 Novasports 6HD, Live από το SPORT24).

Η Παρτίζαν έχει χάσει αρκετό έδαφος στο ξεκίνημα της σεζόν, αφού μετράει ήδη τέσσερις ήττες σε έξι αγώνες. Είναι πάντως δεδομένο ότι θα βελτιώνεται προϊόντος του χρόνου, αφού προστέθηκε στο έμψυχο δυναμικό της και ο Μπρούκο Καμπόκλο, ένας παίκτης που αναμένεται να εκτοξεύσει ποιοτικά τη σερβική front-line.

Από την άλλη, η Φενέρ ταξίδεψε στη Σερβία, τρέχοντας σερί οκτώ νικών. Η ομάδα του κόουτς Ιτούδη, με τις εμφανίσεις της, αποδεικνύει έμπρακτα τις υψηλές της βλέψεις και φέτος. Στη EuroLeague έχει χάσει μόνο στη Βαλένθια, στα μέσα Οκτώβρη. Μετά από εκείνο το ματς κέρδισε διαδοχικά τον Παναθηναϊκό, τη Βιλερμπάν, την Μπάγερν και τον Ολυμπιακό.

Η αποστολή της πάντως στο Βελιγράδι δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς μαζεύτηκαν πολλές και σημαντικές απουσίες. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν μπορεί να υπολογίζει στους Ντεσόν Πιερ, Νικ Καλάθη, Μάρκο Γκούντουριτς και Σερτάτς Σανλί.

Ειδικά στην περιφέρεια οι λύσεις περιορίστηκαν αισθητά και το βάρος στον "άσο" θα πέσει κυρίως στον Γιαμ Μαντάρ, ο οποίος επιστρέφει ως αντίπαλος στην έδρα της πρώην ομάδας του. Μαντάρ και Γουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ θα είναι ουσιαστικά οι τρεις βασικές επιλογές του Ιτούδη για τα γκαρντ απόψε.

Ο 23χρονος Ισραηλινός παίζει φέτος λίγο παραπάνω από 15 λεπτά, αλλά σήμερα ο χρόνος του πιθανότητα θα διπλασιαστεί. Το ενδεχόμενο λοιπόν να ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο προσφέρεται στο 1.70 στη Stoiximan και μαζί με τον άσο της Παρτίζαν, χτίζουμε μία απόδοση στο 2.40.

Υπενθυμίζεται, ότι οι περσινές μονομαχίες του Ομπράντοβιτς με τον Ιτούδη ήταν συγκλονιστικές, με τη Φενέρ να κερδίζει 97-94 στο Βελιγράδι την Παρτίζαν και τους Σέρβους να επικρατούν στον πόντο (73-72) στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ πιθανό να δούμε ακόμη ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στους δύο κουμπάρους, δεδομένου μάλιστα ότι έχει και η Παρτίζαν μία πολύ σημαντική απουσία, καθώς είναι εκτός ο Κέβιν Πάντερ. Τα προβλήματα πάντως στους φιλοξενούμενους είναι περισσότερα και λογικά το προβάδισμα αυτή τη φορά ανήκει στην έδρα, έστω και οριακά.

*** Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS ΜΠΑΣΚΕΤ BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ WEEKLY BET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ