EUROBASKET BET

Η ανάλυση του Βασίλη Σκουντή: Το πρώτο βήμα της εξιλέωσης

Η ανάλυση του Βασίλη Σκουντή: Το πρώτο βήμα της εξιλέωσης

Η αυλαία άνοιξε χθες, αλλά το EuroBasket αρχίζει σήμερα.

Εξηγείται το αντιφατικό και οξύμωρο σχήμα διότι τη δεύτερη ημέρα κατά τας γραφάς της διοργάνωσης μπαίνει στη μάχη η φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη Εθνική ομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπλήρωση των στόχων, των πόθων και των καημών του ελληνικού μπασκετικού έθνους!

Αρχής γενομένης από σήμερα (κόντρα στην Κροατία) και άμποτε μέχρι το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου η πάλαι ποτέ αποκαλούμενη «Επίσημη Αγαπημένη όλων των Ελλήνων» θα επιδιώξει να ξορκίσει τους δαίμονες που την κατατρύχουν από το 2009 και να επιστρέψει στην ελίτ και στο βάθρο.

Μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική στο EuroBasket του 2009, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας ακολούθησαν εννέα άστοχες προσπάθειες σε ισάριθμες διοργανώσεις και μένει να φανεί εάν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την ολική επαναφορά και τον εξαγνισμό από τις συσσωρευμένες αμαρτίες!

Betshop | Ευρωμπάσκετ με σούπερ αποδόσεις, Live Streaming & προσφορές* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Ας μη βιαζόμαστε όμως και –για να παραποιήσω μια γαλλική παροιμία- όπως η Ρώμη, παρομοίως και το Βερολίνο δεν χτίστηκε σε μια ημέρα!

Σήμερα, λοιπόν, στις 18:00 στο MediolanumForm του Μιλάνου η Εθνική εκκινεί την επιχείρηση της που μάλιστα έχει μια σημαντική αριθμητική σημειολογική διάσταση: πρόκειται για τον 200ό αγώνα της στα χρονικά της διοργάνωσης, στην οποία έως τώρα μετρά 103 νίκες και 96 ήττες.

Αρχής γενομένης από τις 28 Μαΐου του 1992 όταν αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά και σε 25 αγώνες που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, η Εθνική πλειοδοτεί οριακά με 13 νίκες έναντι 12 των Κροατών.

Αυτό το γαϊτανάκι άρχισε με την απόλυτη υπεροχή της Κροατίας, η οποία πέτυχε επτά διαδοχικές νίκες, μέχρι τη στιγμή που γύρισε ο τροχός και ανατράπηκε το statusquo.

Betshop | Ευρωμπάσκετ με Μακροχρόνια: Νικητές ομίλων, Μετάλλια, MVP και άλλα! 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κληρονόμοι του κλέους του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς υπήρξαν οι κακοί δαίμονες της Ελλάδας, φράζοντας τον δρόμο της προς το βάθρο στα EuroBasket του 1993 και του 1995 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ενώ της έκλεισαν και τον ορίζοντα των Ολυμπιακών αγώνων του 1992.

Ειδικότερα στα οκτώ ανταμώματα τους την ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων το σκορ είναι 5-3 υπέρ της Εθνικής, η οποία σε δυο περιπτώσεις (77-76 το 2003 στο Μπουρός και 81-78 το 2007 στη Μαδρίτη) επικράτησε στην εκπνοή με το λέι απ του Χρήστου Χαρίση και το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη αντιστοίχως.

Η Ελλάδα ανέβηκε για τελευταία φορά σε βάθρο το 2009, αλλά το στερητικό σύνδρομο των Κροατών βαστάει 14 χρόνια παραπάνω: από το 1995 στο ΟΑΚΑ, όπου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο και μάλιστα αποχώρησαν ακαριαία από την τελετή απονομής, υπακούοντας στην τηλεφωνική εντολή του προέδρου Φράνιο Τούτσμαν, ώστε να μη δουν στο ψηλότερο σκαλί τους… μισητούς πρώην συμπατριώτες τους, Σέρβους και να μην ακούσουν τον εθνικό ύμνο τους!

H Εθνική που φιγουράρει στο Νο 3 των powerrankings έχει στο παλμαρέ της δυο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1987, 2005) και ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006).

Betshop | Όταν θες να παίξεις Ευρωμπάσκετ, παίζεις εδώ! 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Μετά το ασημένιο μετάλλιο του 2009, η ελληνική ομάδα κατατάχθηκε 6η το 2011, 11η το 2013, 5η το 2015 και 8η το 2017.

Η Κροατία η οποία βρίσκεται στο Νο 11 powerrankings αντιπαραβάλλει ένα ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο (1992), δυο χάλκινα σε EuroBasket (1993, 1995) και ένα χάλκινο σε Mundobasket (1994).

Στην τελευταία αναλαμπή της, κατέλαβε την τέταρτη θέση το 2013, ενώ έπεσε στην 9η το 2015 και στη 10η το 2017.

Σαν να μην έφτανε η μακρά φάση παρακμής την οποία διάγουν οι Κροάτες, τους... έκατσε και μια φρέσκια παταγώδης αποτυχία: ο αποκλεισμός τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, που μάλιστα είναι ο δεύτερος στη σειρά, καθώς είχαν μείνει εκτός νυμφώνος και το 2019.

Οι συμπατριώτες του (προέδρου της ομοσπονδίας) Στόγιαν Βράνκοβιτς τερμάτισαν τελευταίοι με μία νίκη και πέντε ήττες στον όμιλο με τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία και την προηγούμενη εβδομάδα υποχρεώθηκαν αντί να συμμετέχουν στο τέταρτο «παράθυρο» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, να... βουρλίζονται στην προκριματική φάση του ΕuroBasket του 2025!

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας πέτυχαν δυο νίκες (Πολωνία 72-69, Ελβετία 84-53), ενώ προηγουμένως σε τέσσερα φιλικά ματς είχαν ρεκόρ 2-2.

Στον αντίποδα η ελληνική ομάδα διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο και προέρχεται από την εκτός έδρας ήττα από τη Σερβία στην παράταση με 100-94 και τη νίκη επί του Βελγίου στο ΟΑΚΑ με 85-68, ενώ σε πέντε φιλικά ματς «έγραψε» 4-1.

Betshop | Αποκλειστική υπηρεσία Free Bet Wallet*. Όλα τα Free Bets μαζί! *Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Στον πάγκο της Κροατίας, η οποία έχει ρεκόρ 52-45 σε 97 αγώνες στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, βρίσκεται ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού (πρωταθλητής Ευρώπης το 2002, με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και συνεργάτη του τον Δημήτρη Ιτούδη), του ΠΑΟΚ, του Πανελληνίου και του Ολυμπιακού.

Στο ρόστερ της Κροατίας δεσπόζουν οι παίκτες του ΝΒΑ Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Τζαζ), Ντάριο Σάριτς (Σανς) και Ιβιτσα Ζούμπατς (Κλίπερς) τους οποίους πλαισιώνουν οι Τζαλίν Σμιθ, Κρούνοσλαβ Σιμόν, Ντομινίκ Μαύρα, Τόνι Πέρκοβιτς, Μάριο Χεζόνια, Ρόκο Πρκάτσιν, Λόβρο Γκνίντιτς, Ίβαν Ράμλκιακ, Κάρλο Μάτκοβιτς.

Στη διάθεση του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την Κροατία, καθόσον σπούδασε και άρχισε την προπονητική καριέρα του στο Ζάγκρεμπ, βρίσκονται οι: Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Μιχάλης Λούντζης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Δημήτρης Αγραβάνης, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο

Την αυλαία του Γ’ ομίλου που φιλοξενείται στην καρδιά της Λομβαρδίας θα ανοίξουν στις 15:15 η Ουκρανία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις 22:00 η οικοδέσποινα Ιταλία φιλοξενεί την Εσθονία.

Στο 41οEurobasket συμμετέχουν 24 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους που φιλοξενούνται σε ισάριθμες πόλεις/χώρες (Τιφλίδα, Κολωνία, Μιλάνο, Πράγα).

Σήμερα, Παρασκευή, στη δεύτερη δόση της πρώτης αγωνιστικής αναμετρώνται Ουκρανία-Μεγάλη Βρετανία, Κροατία-Ελλάδα, Ιταλία-Εσθονία (Γ’ όμιλος, Μιλάνο) και Ισραήλ-Φινλανδία, Πολωνία-Τσεχία, Σερβία-Ολλανδία (Δ’ όμιλος, Πράγα).

Η αυλαία της Α’ φάσης από την οποία προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, θα πέσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνέχεια θα εκτυλιχθεί από τις 10 έως τις 18 του μήνα στο Βερολίνο, με τους χιαστί αγώνες του γύρου των 16, τους προημιτελικούς, τους ημιτελικούς και τους τελικούς.

TAGS EUROBASKET BET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ