ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Βραβεία ΕΟΕ: Εθνική πόλο γυναικών, Τεντόγλου και Πετρούνιας αποκαλύπτονται πριν από το Παρίσι!

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τίμησε τους αθλητές που διακρίθηκαν το 2023, αλλά και την Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, η οποία εξασφάλισε την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ.

Το SPORT24 βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και κατέγραψε στιγμές της λαμπερής εκδήλωσης και των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών που βραβεύτηκαν.

Τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας πόλο των γυναικών απαλλαγμένα από το άγχος της πρόκρισης και χαρούμενα για την επιστροφή της “γαλανόλευκης” στην κορυφαία των διοργανώσεων έπειτα από 16 χρόνια ονειρεύονται ήδη την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και ζητούν από την έμπειρη Αλεξάνδρα Ασημάκη να τους δώσει πληροφορίες για την ημέρα που η Ελλάδα ηγείται της παρέλασης των αθλητών.

Ένα μικρότερο κορίτσι, η τριών ετών κόρη της Ασημάκη, Σταυριάννα είχε προβλέψει τη νίκη της Εθνικής ομάδας επί της Ιταλίας στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και περίμενε πώς και πώς την επιστροφή της μητέρας της από το Ζάγκρεμπ για να περιεργαστεί την εμφάνιση της Εθνικής ομάδας.

Η Σταυριάννα φοράει πολλές φορές το σκουφάκι και λέει κάνω τη μαμά. Στον τελευταίο αγώνα μού είπε θα νικήσετε και το πέτυχε. Ήξερε τι έλεγε. Η Εθνική είναι η ομάδα που έχω λατρέψει περισσότερο από κάθε άλλη. Το εθνόσημο είναι σαν ένα τατουάζ περασμένο στο δέρμα σου. Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το ιδανικό φινάλε για την καριέρα σου θα απαντούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη χρονιά του covid, λίγο πριν σταματήσω από την ενεργό δράση, ήμασταν σε μια διαδικασία προετοιμασίας για το προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης, το οποίο ματαιώθηκε και ότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Συνεχίστηκε η σεζόν και διεξήχθη το πρωτάθλημα σε άδειες κερκίδες. Τότε, πήρα την απόφαση να γυρίσω μια άλλη σελίδα στη ζωή μου με την κόρη μου. Ένιωθα γεμάτη αλλά υπήρχε και μια πίκρα επειδή το σενάριο δεν ήταν ακριβώς όπως το είχα φανταστεί και υπήρχε πάντα η εκκρεμότητα της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όταν πια επέστρεφα άρχισα να προπονούμαι κάθε μέρα και περισσότερο για να είμαι έτοιμη αν ποτέ χρειαστεί να επιστρέψω ξανά στην Εθνική ομάδα. Όταν μου τηλεφώνησε η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Αλεξία Καμμένου απάντησα αμέσως ναι, στην πρόσκληση και πριν από τον αγώνα με την Ιταλία ορκιστήκαμε ότι θα τα δώσουμε όλα και μπήκαμε με το μαχαίρι στα δόντια. Νιώθω ευγνωμοσύνη που αυτή η εκκρεμότητα ήρθε εις πέρας”.

Μίλτος Τεντόγλου: “Δεν μπορώ να αφήσω τους μικρούς να με νικήσουν

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του 2024, ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν επίσης εκεί, παρέλαβε το βραβείο του και στη συνέχεια ανέλυσε ποιο είναι το νέο μεγάλο κίνητρό του. Να μην ηττηθεί από τους πιτσιρικάδες του μήκους.

Πάντα νιώθω τιμή όταν βραβεύομαι από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Επιβραβεύτηκαν όλοι οι αθλητές που έχουν προκριθεί στο Παρίσι και ελπίζω κάθε φορά είναι όλο και περισσότεροι. Πολύ σύντομα θα αρχίσω τους αγώνες μου στον κλειστό στίβο με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του κλειστού στίβου. Θα έχω συνεχώς αγώνες μέσα στο 2024 μέχρι και το Παρίσι. Είναι μια γεμάτη χρονιά. Αυτή τη σεζόν δούλεψα πολύ πάνω στην προσγειώσή μου. Πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης είχα πει ότι “άφησα τα πόδια μου στην άμμο.

Δουλεύω σε πολλούς τομείς και αυτό το σκέλος το σκέφτομαι λίγο περισσότερο. Μπορεί να κάνω δέκα άλματα και στα εννέα η προσγείωση να είναι φανταστική και να μου ξεφύγει το ένα. Το άλμα της Βουδαπέστης ίσως να μου ξέφυγε επειδή ήταν μεγάλη η πτήση και γίνεται άλλη κίνηση. Όταν ένας αθλητής πηδάει 8,00 μ. και στη συνέχεια βρεθεί στα 8,50 μ. αλλάζει η κίνηση, χάνεις την ισορροπία σου. Ποτέ δεν είναι το ίδιο άλμα. Εκεί το έχασα λίγο. Το δουλεύω πολύ τελευταία και ελπίζω να μην κάνω ξανά τέτοιο λάθος. Στο μυαλό μου είναι περισσότερο ένα ρεκόρ απ' ό,τι ένα μετάλλιο.

Και αν με ρωτήσεις ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου αγώνες θα σου πω αυτούς που έχω κάνει μεγάλη επίδοση. Δεν θα πω ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Ήταν κακός αγώνας. Όμως, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του κλειστού στο Βελιγράδι ήταν φοβερός αγώνας ή και το Ευρωπαϊκό στο Μόναχο, όπως επίσης καλός αγώνας ήταν και αυτός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης”.

Στη συνέχεια ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι ανέλυσε τα νέα δεδομένα στο κίνητρό του για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στις διοργανώσεις της φετινής χρονιάς (Παγκόσμιο Κλειστού, Ευρωπαϊκό ανοιχτού, Ολυμπιακοί Αγώνες). “Κάθε χρόνο νιώθω πιο δυνατός. Μπορεί να μη μου βγαίνει ως επίδοση πάντα, αλλά φαίνεται με τη σταθερότητα. Για παράδειγμα πέρυσι, για πρώτη φορά στη ζωή μου έκανα με κόντρα άνεμο και κρύο 8,34μ. στην Κρακοβία. Προβλέπω καλά πράγματα για φέτος. Αν κάνω την επίδοση που θέλω, κοντά στα 8,70μ. ή και 8,60μ. πολύ δύσκολα να χάσω σε οποιοδήποτε αγώνα.

Συνήθως, αυτά τα άλματα είναι χρυσά. Το κίνητρο για μένα είναι ο ανταγωνισμός. Πλέον βλέπω νέους αθλητές να έρχονται στο μήκος και αυτό με εξιτάρει λίγο. Δεν είμαι παλιός, ούτε και νέος. Είμαι κάπου στη μέση, είμαι 25 ετών. Δεν μπορώ να αφήσω τους μικρούς να με νικήσουν, αλλά πρέπει να είμαι και πάνω από τους μεγάλους.

Μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης ο κατά δύο χρόνια μικρότερος του Γουέιν Πίνοκ από τη Τζαμάικα, που έμεινε δεύτερος πίσω από τον Έλληνα πρωταθλητή, τού είχε πει ότι τον παρακολουθούσε στους αγώνες και τον θαύμαζε. "Αυτό μου είπε. Κι εγώ όταν ήμουν μικρός παρακολουθούσα τους έμπειρους και δεν ήμουν συγκεντρωμένος στον αγώνα. Με ενδιέφερε να τους παρακολουθώ”.

Λευτέρης Πετρούνιας: “Ψηφίζω πρωταθλητισμό με παιδιά

O Λευτέρης Πετρούνιας έτυχε διπλής βράβευσης. Το ένα βραβείο ήταν για αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την πρόκριση που εξασφάλισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο το μοιράστηκε μαζί με τη σύζυγό του Βασιλική Μιλλούση, ως πρότυπο αθλητικής οικογένειας.

Ήταν πολύ τιμητική βράβευση η δεύτερη. Έχουμε μεγάλη αγάπη ο ένας προς τον άλλο στην οικογένεια και όλο αυτό θέλουμε να το μοιραστούμε, επειδή είναι όμορφο να μοιράζεσαι συναισθήματα αγάπης. Αυτό λείπει στις μέρες μας, η αγάπη. Ο πρωταθλητισμός με παιδιά είναι 100 φορές πιο δύσκολος. Έχω χρόνια να κοιμηθώ επτά ώρες σερί, αλλά δεν με πειράζει.

Όλα τα συναισθήματα που λαμβάνεις και τα οποία δεν ήξερες ότι υπάρχουν πριν να αποκτήσεις παιδιά μου δίνουν πολλή περισσότερη δύναμη. Ψηφίζω πρωταθλητισμό με παιδιά, να σπάσουμε λίγο τα στερεότυπα.

Νιώθω καλύτερα από ποτέ, πονάω λιγότερο, χρειάζομαι λιγότερες θεραπείες, κάνω περισσότερο κρίκους, δεν θα χρειαστώ κάποιο αντιφλεγμονώδες, περισσότερη θεραπεία και πάγο. Αυτό έχω να το νιώσω από το 2017. Από τότε μέχρι τώρα τα πράγματα στην καριέρα μου δεν έχουν πάει και άσχημα. Άρα, αφού δεν πονάω έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα”.

Σπύρος Καπράλος: “Θέλω να πιστεύω ότι και η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα βρει τη θέση της στην Ολυμπιακή αποστολή

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς και πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δεν έκρυψε τη χαρά του που η Ολυμπιακή ομάδα για το Παρίσι μεγάλωσε κι άλλο με την προσθήκη της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των γυναικών, ελπίζει να ακολουθήσει και η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών και προέβλεψε ότι ένα από τα μετάλλια της Ελλάδας στο Παρίσι θα έρθει από την πολυπληθή ομάδα της σκοποβολής.

Ο ελληνικός αθλητισμός ζει και αναπνέει στα φώτα του Παρισιού. Έως τώρα 46 αθλητές μας έχουν προκριθεί στου Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλουμε να έχουμε κι άλλες προκρίσεις και να παρουσιαστούμε με μια μεγάλη και ποιοτική ομάδα που θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της και θα φέρει τα μετάλλια, τα οποια τόσο πολύ θέλουν οι Έλληνες. Θέλω να πιστεύω ότι και η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα βρει τη θέση της στην Ολυμπιακή αποστολή”, επεσήμανε ο κ. Καπράλος.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ