ΕΛΛΑΔΑ

Το Σπίτι του Κλειστού Στίβου και το Κλειστό του Βόλεϊ στην Παιανία παραχωρούνται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού

Το σπίτι του Κλειστού Στίβου
Το σπίτι του Κλειστού Στίβου ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τροπολογία του Υπουργείο Οικονομικών παραχωρείται από το Ελληνικό Δημόσιο προς το Υφυπουργείο αθλητισμού η έκταση 108 στρεμμάτων στην Παιανία που περιλαμβάνει τις δύο ρημαγμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις "Σπίτι του Κλειστού Στίβου» και "Κλειστό του Βόλεϊ".

Με τροπολογία που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής παραχωρείται από το Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος, προς το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η έκταση 108 στρεμμάτων στην Παιανία που περιλαμβάνει τις δύο ρημαγμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις "Σπίτι του Κλειστού Στίβου" και "Κλειστό του Βόλεϊ".

Έτσι, οι δύο αυτές τόσο σημαντικές εγκαταστάσεις μπαίνουν στη διαδικασία αναβίωσης και επαναλειτουργίας τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Με τροπολογία, σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, παραχωρείται από το Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος, κατά κυριότητα προς το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η έκταση 108 στρεμμάτων στην Παιανία που περιλαμβάνει τις δύο ρημαγμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις «Σπίτι του Κλειστού Στίβου» και «Κλειστό του Βόλεϊ».

Η παραχώρηση περιλαμβάνει τις κείμενες κτηριακές και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο αυτών. Κατόπιν, θα παραχωρηθεί από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, κατά χρήση, στο ΟΑΚΑ ώστε:

-να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των διοικητικών και οικονομικών διαδικασιών για τη συντήρηση και την αναβάθμιση και των εν λόγω Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

- να τεθεί ξανά σε λειτουργία το Ολυμπιακό Συγκρότημα, να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αθλημάτων (στίβου, γυμναστικής κλπ) και να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις,

- να κατασκευασθούν και άλλες υποδομές με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Πρόκειται για δύο εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και συγκαταλέγονταν στις κορυφαίες της Ευρώπης.

Αποτέλεσαν τη «ραχοκοκαλιά» της ανάπτυξης του κλειστού στίβου για τους χειμερινούς μήνες, αλλά και του βόλεϊ, ενώ φιλοξενούσαν μεγάλες διοργανώσεις και συναντήσεις.

Η τελευταία φορά, που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το 2011, όταν διεξήχθη εκεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Έκτοτε παρέμειναν ανενεργές και από αθλητικό τοπόσημο βρέθηκαν στο επίκεντρο λεηλασιών και βανδαλισμών.

Υπενθυμίζουμε ότι:

-Στις 20 Μαΐου 2020 υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και με τον Δήμο Παιανίας και τον Δήμαρχο, Ισίδωρο Μάδη,

-Τον Δεκέμβριο του 2021, χάρη στην στενότατη συνεργασία μαζί τους και με την αμέριστη βοήθεια της εταιρίας «Αιγέας ΑΜΚΕ» του κ. Μαρτίνου, που χρηματοδότησε το εγχείρημα, αλλά και των κ. Λιόντου και Βενιέρη που δούλεψαν για τις στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ολοκληρώθηκαν η πλήρης Μελέτη, η ολική αποτύπωση και τα Τεύχη Δημοπράτησης.

Πλέον, με την Τροπολογία Παραχώρησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του Υφυπουργείου Αθλητισμού για αναβίωση και επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της «αναβίωσής» τους με συνολικό προϋπολογισμό Έργου στα 6.500.000 ευρώ!

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με τη LAMDA Development Α.Ε., συμφωνία η οποία αποσκοπεί στην εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση ανακαινίσεων αθλητικών εγκαταστάσεων του λεκανοπεδίου Αττικής και έκδοση άδειας λειτουργίας.

Στην Τροπολογία αναφέρεται:

1. Το ακίνητο συνολικής επιφανείας εκατό οκτώ χιλιάδων είκοσι πέντε τετραγωνικών μέτρων και τριάντα πέντε εκατοστών (108.025,35 τ.μ.) μετά των εντός αυτού κειμένων κτηριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκεται στη θέση «Κόντρες», στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος κατά κυριότητα προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2. Το ακίνητο της παρ. 1, παραχωρείται με σκοπό την εκ μέρους της Γ.Γ.Α. περαιτέρω παραχώρησή του κατά χρήση στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (Ο.Α.Κ.Α.) ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ», σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 1646/1986 (Α’ 138), προκειμένου το τελευταίο να φροντίσει για την ανακαίνιση, συντήρηση και λειτουργία των εντός αυτού αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο μεταβολή της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, καθώς και η υπέρβαση των σκοπών για τους οποίους γίνεται η παραχώρηση.

3. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού γίνεται αποδοχή της παραχώρησης κατά κυριότητα του ακινήτου της παρ. 1. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου, στην οποία περιγράφονται το μεταβιβασθέν ακίνητο και το δικαίωμα επ’ αυτού, καθώς και όλα τα άλλα απαιτούμενα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας στοιχεία, αποτελεί τον τίτλο της μεταβίβασης του ακινήτου και καταχωρίζεται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο.

4. Για την περαιτέρω κατά χρήση παραχώρηση από τη Γ.Γ.Α. στο Ο.Α.Κ.Α., σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 2, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ