ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες - Στίβος: Η ΔΟΕ περιμένει την έκθεση της Λευκορωσίας για το διπλωματικό επεισόδιο με Τσιμανούσκαγια

Η Λευκορωσίδα Κριστίνα Τσουμανούσκαγια
Η Λευκορωσίδα Κριστίνα Τσουμανούσκαγια AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Στη Βαρσοβία πρόκειται να ταξιδέψει η Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, περιμένοντας την απόφαση της ΔΟΕ μετά τις καταγγελίες της εις βάρος της Λευκορωσίας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι αναμένει εντός της Τρίτης την έκθεση από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας αναφορικά με την περίπτωση της σπρίντερ Κριστίσνα Τσιμανούσκαγια.

Τη Δευτέρα η αθλήτρια του στίβου κατέφυγε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, μία ημέρα αφότου αρνήθηκε τις εντολές της αποστολής της Λευκορωσίας να επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στην πατρίδας της, εγκαταλείποντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Βαρσοβία τής πρόσφερε ανθρωπιστική βίζα κι έκτοτε άρχισε ένας νέος γύρος διπλωματικών εξελίξεων.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκ της Επιτροπής υπήρξε δις επικοινωνία με την αθλήτρια, ότι βρισκόταν σε ασφαλές μέρος και ότι η ΔΟΕ έπρεπε να γνωρίζει όλα τα γεγονότα πριν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Επί του ίδιου θέματος επενέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδικάζοντας την προσπάθεια της Λευκορωσίας να εξαναγκάσει την Τσιμανούσκαγια σε αποχώρηση από το Τόκιο, κάνοντας λόγο για "διακρατική καταστολή".

"Το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο προσπάθησε να διαπράξει μια άλλη διακρατική καταστολή: Προσπάθησε να εξαναγκάσει την Ολυμπιονίκη Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια να αποχωρήσει, επειδή θέλησε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη της" έγραψε ο Μπλίνκεν στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter και πρόσθεσε πως "τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το Ολυμπιακό πνεύμα, είναι προσβολή των βασικών δικαιωμάτων και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές".

Η Τσιμανούσκαγια πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία την Τετάρτη (04/08), όπως ανακοίνωσε μια ομάδα υποστηρικτών της, κάνοντας χρήση της ανθρωπιστικής βίζας που της παρείχε η Πολωνία.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ