ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Οι Μίλτος Τεντόγλου και Γιώργος Πομάσκι αποκλειστικά στο SPORT24: Η μυστική προπόνηση, ο Μίδας και το δασκάλεμα από τη μητέρα του

Οι Μίλτος Τεντόγλου και Γιώργος Πομάσκι αποκλειστικά στο SPORT24: Η μυστική προπόνηση, ο Μίδας και το δασκάλεμα από τη μητέρα του
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους Μίλτος Τεντόγλου και ο Μίδας του ελληνικού στίβου Γιώργος Πομάσκι μίλησαν στο SPORT 24 μετά τον θρίαμβο του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Ο κόουτς αποκάλυψε την κρίσιμη μυστική προπόνηση του αθλητή του και ο Μίλτος τη σιγουριά του για το ρεκόρ Ευρώπης που βλέπει στον ορίζοντα.

Μια μυστική -σχεδόν μοναχική- προπόνηση στη διαφορετική Stark Arena ήταν η τελευταία πινελιά που έβαλε ο καλλιτέχνης Γιώργος Πομάσκι πριν να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αριστουργήματος που παρουσίασε ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικού του μήκους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Ήταν το κομμάτι του παζλ που ήθελε να συμπληρώσει ο "αυτοκράτορας" του ελληνικού στίβου στην προετοιμασία του αθλητή του. Έτσι, θα ήταν απολύτως σίγουρος ότι ο Μίλτος Τεντόγλου έχει διαβάσει πλήρως όλες τις ιδιαιτερότητες του υπερυψωμένου διαδρόμου του σταδίου. Αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει, όταν θα έμπαιναν και οι αθλητές των υπολοίπων αποστολών για προπόνηση στο στάδιο των αγώνων, καθώς θα μοιράζονταν όλοι τον διάδρομο.

Ο χαρισματικός Μίλτος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε για μια μέρα προνόμια Σέρβου αθλητή, στο Βελιγράδι. Δούλεψε ο προπονητής του -που χαίρει παγκόσμιου σεβασμού, όπως και ο ίδιος- γι' αυτό.

Τη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου, το χρυσό δίδυμο του ελληνικού στίβου μπήκε στην άδεια Stark Arena για μια σπέσιαλ δοκιμή στο διάδρομο. Ο Γρεβενιώτης Ολυμπιονίκης του μήκους έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του στο δρομικό σκέλος -λόγω της ταχύτητάς του- και δεν ήθελε να επηρεαστεί το καλό τρέξιμό του από τον ασυνήθιστο διάδρομο. Δεν ήθελε να χάσει αυτό το ατού και το προσάρμοσε στα μέτρα του διαδρόμου.

Η στρατηγική που χάραξε ο Πομάσκι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχε σημεία αναφοράς. Αυτή η προπόνηση ήταν ένα από αυτά. Το σημαντικότερο όμως ήταν να βγάλει ο αθλητής του ένα μεγάλο άλμα στην αρχή, ώστε να “κόψει” τα πόδια των αντιπάλων του.

Ήταν μια μυστική προπόνηση που κάναμε, για να μάθουμε τον διάδρομο καλύτερα

"Τη Δευτέρα, στο στάδιο ήταν μόνο οι δυο Σέρβοι αθλητές του μήκους. Ο (Λάζαρ) Άνιτς και η Ιβάνα (Σπάνοβιτς Βουλέτα) έκαναν προπόνηση μαζί μας. Ήταν μια μυστική προπόνηση που κάναμε, για να μάθουμε το διάδρομο καλύτερα και μάς βοήθησε. Βέβαια, είχαμε κάνει πιο πριν και τον αγώνα στο μίτινγκ, εδώ στο Βελιγράδι. Γι' αυτό λέω ότι θέλουμε να μας δώσουν το στάδιο της Παιανίας. Αν ανοίξει η Παιανία και πάμε εκεί, θα είμαστε συνέχεια στην κορυφή.

Ο κ. Αυγενάκης πρέπει να καταλάβει ότι τα αθλητικά ζητήματα λύνονται με αθλητικούς χειρισμούς, όχι με πολιτική. Αυτό πρέπει να το καταλάβει. Αν με φώναζε στο γραφείο του, σε μισή ώρα θα τού έλυνα όλα τα αθλητικά θέματα με αθλητικό τρόπο. Όλα!", είπε ο Μίδας των προπονητών, ο άνθρωπος που έχει χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις και αν μη τι άλλο έχει πείσει ότι έχει τη γνώση και την ικανότητα να φέρνει αποτελέσματα σε ό,τι κάνει. "Αυτό το μετάλλιο μού έλειπε. Πλέον, έχω ως προπονητής χρυσό σε όλες τις διοργανώσεις"!

Ο κόουτς Πομάσκι όσο μιλούσε στο SPORT24 καθόταν στο λόμπι του ξενοδοχείου του και κρατούσε στο χέρι του ένα ποτήρι υγρή λιακάδα. Έτσι, παρομοίαζε το ουίσκι ο νομπελίστας Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, με υγρή λιακάδα. Για την ελληνική αποστολή είχε λιακάδα -χθες το βράδυ-, στο Βελιγράδι. Το ουίσκι της αποφόρτισης και του θριάμβου μοιράστηκε στα ποτήρια.

Η γιορτή ήταν διπλή. Δίπλα στον Γιώργο Πομάσκι ήταν η μητέρα του Μίλτου Τεντόγλου, Ιωάννα Παπαδημητρίου. Περίμεναν μαζί τον χρυσό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή να επιστρέψει από το στάδιο για να πανηγυρίσουν τη νίκη του και να γιορτάσουν τα 24α γενέθλιά του. Στην τσάντα της είχε τα κεράκια της τούρτας του γιου της. Γρεβενιώτικα κεράκια, από τα καλά.

Ταξίδεψαν κι αυτά μαζί της ως τη Σερβία. Διένυσαν τα 755 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα Γρεβενά από το Βελιγράδι. "Αυτό το παιδί δεν με έχει κουράσει καθόλου και το χρωστάω στη μαμά του που είναι δασκάλα. Τον έχει δασκαλέψει καλά. Ευχαριστώ πολύ και τον πρώτο προπονητή του τον κύριο Βαγγέλη Παπανίκο", πρόσθεσε πανευτυχής ο προπονητής του.

Δεν με επηρέασε το άκυρο άλμα. Είπα ''εντάξει, θα πάω 10 πόντους πιο πίσω''

"Το πίστεψα λίγο το 8,71μ.. Πίστεψα ότι μπορώ να κάνω ρεκόρ Ευρώπης. Είπα ''Πάμε! Κοντά είμαι''. Δεν στόχευα σε αυτό το ρεκόρ στον αγώνα. Ήθελα ένα καλό άλμα, κοντά στα 8,45μ.. Να κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ. Όμως, κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω και το ρεκόρ Ευρώπης. Ένιωθα καλά. Ήμουν κοντά στο ρεκόρ αγώνων που είναι 8,62 μ.

Ναι, εκνευρίστηκα μετά το πρώτο άλμα που βγήκε άκυρο. Μα, ήταν καλό άλμα! Πήγα πάνω από την οθόνη να το δω. Ήταν ένα πολύ καλό άλμα που με το παλιό σύστημα δεν θα ήταν άκυρο, με το καινούργιο όμως είναι. Με την πλαστελίνη θα ήταν έγκυρο. Δεν θα την είχα πατήσει. Αν το έβλεπες, ήταν άκυρο για ελάχιστα χιλιοστά. Ο αισθητήρας έπιασε τη μύτη του παπουτσιού. Δεν ξέρω, ίσως αυτό να φέρει αλλαγή στα παπούτσια μας σε λίγο καιρό. Εννοώ να γίνουν πιο λεπτά μπροστά. Το πόδι μου δεν έφτανε ως εκεί, όταν πάτησα στη βαλβίδα.

Για να καταλάβεις, αν για παράδειγμα έκοβα με ένα μαχαιράκι λίγο από το μπροστά μέρος του παπουτσιού δεν θα έδειχνε άκυρο. Δεν θα το έπιανε ο αισθητήρας. Η μύτη του παπουτσιού έγραψε το άκυρο. Άσε καλύτερα αυτό μην το γράψεις", σκέφτηκε ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προβληματίστηκε αν πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το απλό παράδειγμα, για να εξηγήσει πώς ακυρώθηκε στην πρώτη προσπάθειά του, που φάνηκε ότι ήταν πάνω από τα 8,50 μ.. Όμως, με αυτό το παράδειγμα είχε ήδη βρει στόχο. Αυτός ο αθλητής έχει ένα μοναδικό χάρισμα να εξηγεί το μήκος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να το κάνει κτήμα του πανεύκολα και ο πιο αδαής. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος. Να "δεθεί" με το αγώνισμά του κάθε θεατής. Και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους το καταφέρνει με την αυθεντικότητα και τη μεταδοτικότητά του.

Ο Γιώργος Πομάσκι επεσήμανε: "Μας στοίχισε το καινούργιο σύστημα. Βγήκαν κι άλλοι αθλητές με τον ίδιο τρόπο άκυροι. Και ο Μόντλερ έχασε μια προσπάθεια έτσι, σε καλό άλμα. Πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο θα το διορθώσουν αυτό".

Ο Τεντόγλου έδειξε ότι δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά από την εξέλιξη της πρώτης προσπάθειάς του. Άλλος στη θέση του θα είχε καταρρεύσει. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις δεύτερο τεράστιο άλμα διαδοχικά, έπειτα από μια τέτοια ακύρωση. Η ψυχολογία του διατηρήθηκε ακμαία. Δεν έχασε το μυαλό του. “Όχι, όχι δεν με επηρέασε. Είπα: ''Εντάξει, θα πάω δέκα πόντους πιο πίσω και θα το βρω. Μπορεί να πήγα και 15. Δεν έχω δει ακόμη το βίντεο. Και ήρθε το 8,55μ.. Όμως, κουράστηκα μετά το τρίτο άλμα. Κι αυτό ήταν πολύ μεγάλο, αλλά ήταν άκυρο. Χάλασα πολλή ενέργεια μέχρι εκείνο το σημείο. Πάντως, ένιωθα πολύ καλά απόψε".

Και φάνηκε, καθώς είχε κι άλλο άλμα πάνω από τα 8,50μ.. Στο 8,51μ., πάτησε αρκετά πίσω.

Ο προπονητής του τόνισε: "Το μυαλό του είναι πολύ καθαρό. Δεν φοβάται και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Άλλος ένας Έλληνας αθλητής ήταν σαν τον Μίλτο και τον έχω τώρα μπροστά μου. Ο Κώστας Μπανιώτης ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω να σου πει δυο λόγια και ο τεχνικός διευθυντής μας, ο Χρήστος Μελέτογλου. Αυτός κάνει κουμάντο και στους τέσσερις τομείς γι' αυτό φυσάμε!".

Ο παλιός πρωταθλητής του τριπλούν αιφνιδιάστηκε. "Τι λόγια να πω για τον Γιώργο και τον Μίλτο; Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν. Να είναι γερός ο Μίλτος. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται να πω".

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ