ΣΤΙΒΟΣ

Ο απολογισμός του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου

Ο Μίλτος Τεντόγλου σε προσπάθεια του στο Πανελλήνιο Στίβου | 26 Ιουνίου 2022
Ο Μίλτος Τεντόγλου σε προσπάθεια του στο Πανελλήνιο Στίβου | 26 Ιουνίου 2022 EUROKINISSI

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το διήμερο 25-26 Ιουνίου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου όπου έλαμψαν σχεδόν όλα τα αστέρια του αθλήματος.

Πέρασαν 13 χρόνια από την τελευταία φορά που η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών. Η επιστροφή της κορυφαίας διοργάνωσης στην πόλη, που έχει αναδείξει ορισμένους από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή για τον ελληνικό στίβο.

Χιλιάδες άνθρωποι στις εξέδρες του σταδίου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένους από τους κορυφαίους και τις κορυφαίες του ελληνικού στίβου, που κατάφεραν να συνδυάσουν την παρουσία τους με εξαιρετικές επιδόσεις. Ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές ήταν και αθλητές και αθλήτριες των επίλεκτων αθλητών και αθλητριών ανά ΕΑΣ, που ήρθαν στο στάδιο με ενέργειες της Ομοσπονδίας.

Ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν ένα πολύ καλό πρωτάθλημα και έδωσαν και πάλι στην πόλη την ευκαιρία να επιστρέψει δυναμικά στη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα χαρακτηρίστηκε από μια σειρά καλών επιδόσεων από αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για τις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς.

Η παρουσία του Μίλτου Τεντόγλου δημιούργησε τις προϋποθέσεις δυνατής εξέδρας στο σκάμμα του μήκους. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγωνίσματος η εξέδρα στην πλευρά του σταδίου όπου είναι το σκάμμα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, που είδε τον αθλητή να προσγειώνεται στα 8,32 μ. (2,3) και 8,24 μ. με κανονικό άνεμο σε έναν ακόμη αγώνα με επιδόσεις πάνω από τα 8,20 μέτρα. Ο Τεντόγλου διανύει το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του πριν το Παγκόσμιο εκεί όπου θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος.

Παγκοσμίου επιπέδου ήταν και η σφυροβολία των Ανδρών με τον Χρήστο Φραντζεσκάκη να επικρατεί με 77,95 μ. και να δείχνει έτοιμος για μια καλή εμφάνιση στη διοργάνωση του Όρεγκον. Σε τροχιά παγκοσμίου πρωταθλήματος κινήθηκε η Σταματία Σκαρβέλη με το 70,31 μ. στη σφυροβολία Γυναικών, αλλά και η Ελίνα Τζένγκο με το 59,95 μ. στον ακοντισμό.

Εντυπωσιακός ήταν για μία ακόμη φορά ο Δημήτρης Τσιάμης στην 11 νίκη του στη διοργάνωση με επίδοση που του επιτρέπει να σκέφτεται συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Ο "χάλκινος" στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου "προσγειώθηκε" στα 16,82 μέτρα.

Από τα πρόσωπα του διημέρου ήταν και ο Χρήστος Κοτίτσας, που έγινε ο έκτος κορυφαίος Έλληνας όλων των εποχών στα 800 μ. με 1.47.00. Ο αθλητής της Πίτσας Παρχαρίδου έδειξε πως πλέον είναι θέμα χρόνου να μπει στη λίστα των αθλητών που τρέχουν την απόσταση κάτω από το 1.47.00. Ο Κοτίτσας κυνηγάει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.

Η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία έκαναν εμφανίσεις που τις επιτρέπουν να αναμένουν πρόσκληση για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον.

Από τις δυνατές κούρσες του πρωταθλήματος ήταν και τα 100 μ. εμπ. των γυναικών εκεί όπου η Ελισάβετ Πεσιρίδου επικράτησε με 13.18 και η Αναΐς Καραγιάννη με 13.21. Οι δύο αθλήτριες αναμένεται να διεκδικήσουν συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Ο Εμμανουήλ Καραλής στον τελευταίο πιθανότατα αγώνα του πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξεπέρασε τα 5,55 μ. στο επί κοντώ.

Μεγάλη ήταν η λίστα αθλητών και αθλητριών, που στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης κατάφεραν να φτάσουν στην πρώτη τους νίκη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος για πρώτη φορά. Ανάμεσα σε αυτούς ο Γιάννης Γρανιτσιώτης, που πέτυχε 20.84 στα 200 μ. και σημείωσε μεγάλο ατομικό ρεκόρ.

Η Μαρία Κάσσου συνδύασε την πρώτης της νίκη στα 5.000 μ. με όριο για το Παγκόσμιο Κ20 και ατομικό ρεκόρ. Η Κατερίνα Κουτλή έκανε το μοναδικό νταμπλ της διοργάνωσης, αφού επικράτησε τόσο στα 1.500 μ. όσο και στα 800 μ. φτάνοντας για πρώτη φορά στη νίκη και στις δύο αποστάσεις. Την πρώτη τους νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατέκτησαν ακόμη οι Βασιλική Χαϊτίδου στο μήκους, η Μαρία Μαγκούλια στη σφαιροβολία, η Άρτεμις Αναστασίου στα 200 μ., η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 100 μ., η Οξάνα Κορένεβα στο τριπλούν, ο Πέτρος Παπαϊωάννου στα 1.500 μέτρα. Την πρώτη του νίκη σε Πανελλήνιο πέτυχε και ο Γιάννης Ντέτσικας στα 400 μ., ο οποίος μάλιστα το συνδύασε με νέο ατομικό ρεκόρ.

Συνολικά 11 Άνδρες και οχτώ Γυναίκες υπερασπίστηκαν τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν στη διοργάνωση του 2021. Πρόκειται για τους Νυφαντόπουλο (100 μ.), Κοτίτσα (800 μ.), Δουβαλίδη (110 μ. εμπ.), Νάκο (400μ. εμπ.), Γιώργο Σταμούλη (3.000 μ. στιπλ), Μέρλο (ύψος), Καραλή (επί κοντώ), Τεντόγλου (μήκος), Θανόπουλο (δισκοβολία), Φραντζεσκάκη (σφυροβολία), Τσίτσο (ακοντισμός) στους Άνδρες και Βασιλείου (400 μ.), Πεσιρίδου (100 μ. εμπ.), Γναφάκη (400 μ. εμπ.), Κοτσαχείλη (3.000 μ. στιπλ), Γκούσιν (ύψος), Αναγνωστούλου (δισκοβολία), Σκαρβέλη (σφυροβολία) και Τζένγκο (ακοντισμός) στις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: ΣΕΓΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ