ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ

Μίλτος Τεντόγλου: Η στιγμή που είπε "σας αγαπώ" και δεν το κατάλαβε κανείς

Μίλτος Τεντόγλου: Η στιγμή που είπε "σας αγαπώ" και δεν το κατάλαβε κανείς
PRINT SCREEN / KONSTANTINOS BADOUNAS

O Μίλτος Τεντόγλου μάς είπε ότι μάς αγαπάει όταν μπήκε στο "Olympiastadion". Πόσοι όμως αντιληφθήκαμε το μήνυμα αγάπης που πέρασε με μια χειρονομία του; Διαβάστε τι είναι η κορεατική "Finger Heart";

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος αθλητής. Το ντόμινο από χαμόγελα που προκαλεί δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των μεταλλίων και των εμφανίσεών του στους αγώνες.

Είναι ένας καρδιοκατακτητής που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο μαγνητισμό που προκαλεί. Έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων, επειδή ο άξονάς του είναι η αλήθεια του που τρέχει πιο γρήγορα κι από τον Γιουσέιν Μπολτ. Ούτε ο ίδιος ο Τεντόγλου μπορεί να την προλάβει.

Ο αυθορμητισμός του κινείται με ασύλληπτη ταχύτητα και χαλασμένα φρένα. Την αλήθεια του βλέπουμε και αυτήν αγαπήσαμε περισσότερο κι από τις νίκες του. Αυτή η αλήθεια έχει τσαχπινιά, ευφυΐα, αθλητικό ''εγώ'', μεγάλη γνώση για το μήκος, χιούμορ, έχει ευγενή άμιλλα -και τη διαπιστώνουμε κάθε φορά που εμψυχώνει τους αντιπάλους του πριν από τα άλματά τους-, τεράστια αγάπη για τον στίβο που τον αντιλαμβάνεται ως μια μεγάλη γιορτή, την οποία θέλει να υποστηρίζει και να είναι κομμάτι της.

Έχει και εφευρετικότητα που τον βοηθάει να λαμπρύνει αυτό το στιβικό πάρτι και να το μετατρέψει σε show.

Αυτή η εφευρετικότητα είναι υπόβαθρο της παράστασης που δίνει στο στάδιο και συχνά εκπορεύεται από την αγαπημένη του κουλτούρα, την ασιατική. Αυτό έκανε πέρυσι, μόλις μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο για τον τελικό του μήκους. Κατά την παρουσίασή του αντέγραψε μια κίνηση του αγαπημένου του υπερήρωα Luffy.

Η finger heart του Μίλτου

Στο Μόναχο, αρχικά χαμογέλασε στην κάμερα, έπειτα τής έκλεισε το μάτι και ύστερα έκανε μια κίνηση με δυο δάχτυλα. Σχημάτισε μια καρδιά με τον αντίχειρα και τον δείκτη του.

Είναι η λεγόμενη κορεατική "finger heart" και είναι σύμβολο αγάπης. Ένα "σας αγαπώ" του Μίλτου σε όσους τον παρακολουθούσαν από την τηλεόραση. Την ίδια κίνηση έκανε και κατά τη διάρκεια του τελικού του μήκους προς την κερκίδα, όπου βρίσκονταν οι δικοί του άνθρωποι. Είχε ενθουσιαστεί με την παρουσία τους στο "Olympiastadion" και τούς το έδειξε σχηματίζοντας μια καρδιά με τα χέρια του.

Οι Ασιάτες αγαπούν πολύ τους συμβολισμούς με τα δάχτυλα, είναι τόσο σύνηθες να χρησιμοποιούν τέτοιες κινήσεις όσο να λένε οι Έλληνες "καλημέρα" ή κάτι άλλο που δεν είναι απαραίτητο να γραφτεί. Το σύμβολο της νίκης με τα δάχτυλα να σχηματίζουν το "V" ήταν από τα αγαπημένα τους τη δεκαετία του '80 και του '90.

Πιθανολογείται ότι εντυπωσιάστηκαν από το σύμβολο της νίκης που σχημάτισε με τα δάχτυλά της η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τζάνετ Λιν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 που έγιναν στο Σάπορο της Ιαπωνίας. Η Λιν έπειτα από μια πτώση της, σηκώθηκε και χαμογέλασε. Αργότερα σχημάτισε το "V" με τα δάχτυλά της και οι Ιάπωνες που την παρακολουθούσαν από κοντά εντυπωσιάστηκαν, καθώς ερμήνευσαν την κίνησή της ως ισχυρό αθλητικό πνεύμα.

Πολλές αντίστοιχες χειρονομίες υιοθετήθηκαν γρήγορα από τους Ιάπωνες και πιο εύκολα μέσα από τους kawaii (χαριτωμένους) χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, όπως για παράδειγμα η Hello Kitty. Το δε σύμβολο "V" ήταν σημείο αναφοράς των κινήσεων της θρυλικής Sailor Moon.

Το "finger heart" που σχημάτισε ο Μίλτος είναι μεταγενέστερο και "μητέρα" του συμβόλου της αγάπης θεωρείται η Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιός Kim Hye-soo, όταν το 2010 ένωσε τον αντίχειρά της και το δείκτη της σχηματίζοντας μια καρδιά. Οι "finger hearts" έγιναν ταχύτατα trend στη Νότια Κορέα και διαδόθηκαν και εκτός συνόρων μέσω της K-pop (κορεατική μουσική) και των K-pop idols.

Δείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Μίλτος Τεντόγλου στο SPORT24, μαγειρεύοντας σούσι:

TAGS ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ