ΣΤΙΒΟΣ

Η Τόμπσον-Έρα έσπασε τα χρονόμετρα και άγγιξε όσο ποτέ άλλοτε το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ.

Η Ελέιν Τόμπσον-Έρα κόβει πρώτη το νήμα στην κούρσα των 100μ. στο Γιουτζίν με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών
Η Ελέιν Τόμπσον-Έρα κόβει πρώτη το νήμα στην κούρσα των 100μ. στο Γιουτζίν με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών AP PHOTO/THOMAS BOYD

Ολοένα και πιο κοντά στην κατάρριψη της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών στα 100μ. των γυναικών βρέθηκε η Ελέιν Τόμπσον-Έρα, η οποία στο Diamond League του Γιουτζίν βελτίωσε κι άλλο την ατομική επίδοσή της και δεύτερη καλύτερη που σημειώθηκε ποτέ.

Η Ελέιν Τόμπσον-Έρα είναι η ταχύτερη γυναίκα των 100μ. και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η κυριαρχία της στην ολυμπιακή κούρσα του Τόκιο (και κατόπιν στον τελικό των 200μ.) ήρθε ως η απόλυτη επιβεβαίωση της ηγεμονίας της στα σπριντ.

Η αβίαστη ερώτηση που προκύπτει είναι πόσο γρήγορα είναι δυνατόν να καλύψει την απόσταση. Στο Diamond League του Γιουτζίν τερμάτισε σε 10.54, την ώρα που το -ακατάρριπτο από τον Ιούλιο του 1988- παγκόσμιο ρεκόρ της Αμερικανίδας Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ είναι 10.49. Φυσικά πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ποτέ καμία άλλη αθλήτρια είχε φτάσει πιο κοντά στην ανατροπή της ιστορίας και την επαναδιατύπωσή της από τη σελίδα 1.

Η 29χρονη Τζαμαϊκανή, η κόρη του ανέμου με τα δύο ολυμπιακά νταμπλ στα σπριντ εντός της τελευταίας 5ετίας, μοιάζει η μόνη που δείχνει ικανή να φτάσει το άπιαστο. Να πατήσει σε κορυφές που δεν κατάφερε άλλη. Στο Τόκιο είχε τρέξει σε 10.61 και τώρα κατέβασε την επίδοσή της 7 εκατοστά του δευτερολέπτου! Της απομένουν άλλα έξι για να γίνει η απόλυτη. Είναι πολύ κοντά πια.

Στην κούρσα έλαβε μέρος και η Αμερικανίδα Σακάρι Ρίτσαρντσον. Τερμάτισε 9η και τελευταία με 11.14, στην πρώτη παρουσία της ύστερα από την τιμωρία ενός μηνός και τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για χρήση μαριχουάνας. Στο μικρόφωνο δήλωσε λαχανιασμένη ότι "είμαι εδώ, δεν έχω τελειώσει, ξέρετε τι είμαι ικανή να κάνω" και κοίταξε με νόημα την κάμερα.

Η κούρσα για το ποια αθλήτρια θα προλάβει να καταρρίψει το "στοιχειωμένο" ρεκόρ των 33 χρόνων από την επίτευξή του βρίσκεται πλέον στα πρώτα μέτρα της. Ο αφέτης έχει δώσει το σήμα και οι βασικές υποψήφιες τρέχουν προς το όνειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ