ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η Σακάρι Ρίτσαρντσον βρέθηκε θετική και αφήνει ημιτελή την αποστολή της

Η Σακάρι Ρίτσαρντσον
Η Σακάρι Ρίτσαρντσον AP PHOTO/ASHLEY LANDIS

Ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. των Ολυμπιακών, η Σακάρι Ρίτσαρντσον, υπολογίζεται ότι θα αποκλειστεί από την αποστολή των ΗΠΑ για το ταξίδι στο Τόκιο μετά από εντοπισμό απαγορευμένης ουσίας στο δείγμα που είχε δώσει.

Η Σακάρι Ρίτσαρτσον είναι άνθρωπος. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο. Ήταν η -αινιγματική- περιγραφή που η ίδια χρησιμοποίησε για να αυτοπροσδιοριστεί λίγο μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι στο δείγμα που είχε δώσει προς εξέταση, μετά την εντυπωσιακή πρωτιά της στα αμερικανικά trials του Όρεγκον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εντοπίστηκε απαγορευμένη ουσία.

Όχι μια ουσία από εκείνες που απαραίτητα βελτιώνουν τις επιδόσεις των αθλητών. Ινδική κάνναβη μετέφερε κατ' αποκλειστικότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Τούτο, βέβαια, δεν αποκλείει τον κίνδυνο αποκλεισμού από την αμερικανική ομάδα στίβου που θα ταξιδέψει στο Τόκιο μετά τα μέσα Ιουλίου. Θα συμβεί. Ακόμη κι αν η Αμερικανίδα αποδείξει ότι δεν βοηθήθηκε για την επίτευξη του 10.86, δεν θα αποφύγει την ποινή. Προς γνώση και συμμόρφωση.

Η Ρίτσαρτσον θα πήγαινε ως φαβορί στην Ιαπωνία. Είχε ήδη, από τον Απρίλιο του '21, τρέξει την απόσταση σε 10.76 και ονειρευόταν ν' ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ως η πρώτη Αμερικανίδα που θα κατάφερνε κάτι τόσο μεγάλο μετά την Γκέιλ Ντίβερς το 1996 στην Ατλάντα. Ήταν ένας χρόνος που την είχε φέρει στην έκτη θέση όλων των εποχών, πίσω μόνο από τη Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ του ακατάρριπτου 10.49, τις Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις, Καρμελίτα Τζίτερ και Μάριον Τζόουνς, που όλες τους είχαν κατέβει τα 10.70, αλλά και την Ιλέιν Τόμπσον.

Μοιραία το όνειρο ενός ολυμπιακού μεταλλίου, πόσο μάλλον ενός χρυσού, σβήνει για την 21χρονη "σαΐτα" από το Ντάλας, η οποία εκτιμάται ότι -στην ευνοϊκότερη περίπτωση- θα αποκλειστεί από κάθε αθλητική δραστηριότητα για τους επόμενους τρεις μήνες. Ήδη μάλιστα έχει ειδοποιηθεί η Τζίνα Πραντίνι, η οποία είχε τερματίσει τέταρτη στους αγώνες πρόκρισης, προκειμένου να συμπληρώσει την τριάδα των Τζαβιάνε Όλιβερ (10.99) και Τιάνα Ντάνιελ (11.03). Η 28χρονη Καλιφορνέζα ήταν αργυρή παγκόσμια πρωταθλήτρια με τη σκυτάλη των ΗΠΑ στα 4X100 των αγώνων του 2015 στο Πεκίνο. Θα πάει στους Ολυμπιακούς με 11.11!

Η Ρίτσαρντσον, αθλήτρια του Ντένις Μίτσελ που στην καριέρα του είχε τιμωρηθεί για χρήση τεστοστερόνης, κουβαλούσε ήδη τον τίτλο της πιο συναρπαστικής φιγούρας των σπριντς μετά τον Γιουσέιν Μπολτ από τις πρώτες εμφανίσεις της. Έπεσε σαν κεραυνός από το κολέγιο Λουιζιάνα. Πέρα από τρομερά γρήγορη στην κούρσα της μιας ανάσας, έκανε αίσθηση για το πλατύ χαμόγελό της, τα πολλά tattoos στο κορμί της, τα εντυπωσιακά μαλλιά της και τα μακριά νύχια της, έχοντας δηλώσει φαν της Τζόινερ. Υιοθετώντας το ίδιο στιλ θεωρεί ότι την τιμά.

Μετά την κυριαρχία της στα αμερικανικά trials η Τεξανή είχε δημοσιοποιήσει τη σχέση της με τη σύντροφό της, η οποία ήταν εκείνη που είχε επιλέξει το πορτοκαλί χρώμα των μαλλιών της. "Είπε ότι ήθελε να μεταφέρει ότι τη δύναμη και τη ζωντάνια που κουβαλάω", δήλωνε στους δημοσιογράφους.

Λίγες στιγμές νωρίτερα πανηγύριζε με τη γιαγιά της στην κερκίδα. Ήταν η γυναίκα που είχε φροντίσει για την ανατροφή της. "Είναι η καρδιά μου. Είναι μια σούπερ γυναίκα και ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μου να με δει να τρέχω και να πετυχαίνω στο υψηλότερο επίπεδο". Ομολογούσε αργότερα ότι η βιολογική μητέρα της είχε φύγει από τη ζωή λίγες ημέρες πριν. Την είχε αφήσει, αλλά δεν γνώριζε αν έπρεπε να τρέξει. Η γιαγιά της τής έδωσε την εσωτερική δύναμη που είχε ανάγκη για την περίσταση.

"Θέλω οι γυναίκες να δουν ότι μπορούν να είναι ακριβώς αυτές που είναι. Δεν χρειάζεται να είναι όλες ήσυχες και ντροπαλές, εκτός αν, πραγματικά, το θέλουν", έχει δηλώσει στο παρελθόν, προσπαθώντας να αφυπνίσει γυναίκες που υπομένουν.

Η ίδια, με τους σούπερ χρόνους της, βροντοφώναζε πως ανήκει στα φαβορί για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο των 100 μέτρων. Η περιπέτειά της φαίνεται ότι θα την καθυστερήσει. Έχει, φυσικά, το δικαίωμα της έφεσης ενάντια σε οποιαδήποτε ποινή της επιβληθεί πρωτοδίκης. Μήπως και δεν αφήσει την αποστολή της στη μέση. Γιατί "είμαι ένα πεντακάθαρο άτομο και δεν έχω ανάγκη να παίρνω φάρμακα. Μου αρκούν το ταλέντο και η σκληρή δουλειά". Μια απάντηση που έδινε όταν τη ρωτούσαν για τη σχέση με τις απαγορευμένες ουσίες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ