ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Σοφία Σακοράφα στο SPORT24: "Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη"

Η Σοφία Σακοράφα στο SPORT24: "Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη"
INTIME SPORTS

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα συμπλήρωσε ένα χρόνο στο τιμόνι της ομοσπονδία και μίλησε στο SPORT24 για το σχεδιασμό της ομοσπονδίας που στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλήματος με τη δημιουργία συνθηκών που θα υποστηρίζουν περισσότερο τα νέα παιδιά και τα σωματεία.

Σε έξι μήνες από σήμερα θα συμπληρωθούν 40 χρόνια από μία κορυφαία στιγμή του ελληνικού στίβου. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982 η Σοφία Σακοράφα έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 74,20 μ., στα Χανιά.

Έμεινε “δεμένη” στο κατάρτι του κλασικού αθλητισμού, όπως πολλές μεγάλες προσωπικότητές του κι εξακολουθεί να γράφει ιστορία στο παρόν του ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Βρίσκεται ήδη ένα χρόνο στο τιμόνι της ομοσπονδίας και σε αυτό το διάστημα προστέθηκε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο κι ένα παγκόσμιο στην πρώτη βιτρίνα της ομοσπονδίας από τον Μίλτο Τεντόγλου, κάποιες πολύ δυνατές χορηγίες, μια διαφορετική στρατηγική στην ανάπτυξη του αθλήματος και ίσως και μια μητρική φιγούρα, η οποία εντυπωσίασε θετικά τους αθλητές, επειδή έκανε κάτι ασυνήθιστο.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του μήκους Μίλτο Τεντόγλου
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του μήκους Μίλτο Τεντόγλου EUROKINISSI SPORTS

Η κ. Σακοράφα πηγαινοερχόταν το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο, για να υποδεχθεί όλα τα παιδιά του στίβου, όχι μόνο τον αθλητή του Γιώργου Πομάσκι που επέστρεψε με το χρυσό μετάλλιο. Ήταν εκεί σε όλες τις αφίξεις από το Τόκιο, αλλά και μέχρι αργά το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να περιμένει και τον τελευταίο δρομέα του Μαραθωνίου.

"Αυτό δεν είναι το σωστό; Είναι όλα παιδιά του στίβου, της ομοσπονδίας μας. Όλοι οι αθλητές μόχθησαν, για να είναι στο Τόκιο. Η διαδικασία της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αρκετά δύσκολη, απαιτεί πολλή δουλειά, την οποία μάλιστα έκαναν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Έχω υπάρξει αθλήτρια, έχω βιωματική σχέση με το στίβο, ξέρω όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει ένας αθλητής στους αγώνες και σας διαβεβαιώ είναι εξαιρετικά κοπιαστική. Αναγνωρίζω και σέβομαι την προσπάθεια όλων των αθλητών μας", τόνισε η κ. Σακοράφα η οποία ευχαρίστησε ένα προς ένα και τα μέλη της ελληνικής ομάδας που έλαβε μέρος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, κατά την άφιξή τους.

"Θέλουμε οι νέοι αθλητές να νιώθουν ασφαλείς για την προοπτική που μπορούν να έχουν και όσοι έχουν φτάσει ήδη ψηλά να αισθάνονται επίσης σιγουριά και προοπτική για την εξέλιξή τους. Όλα τα παιδιά μάς τίμησαν και είχαμε και μια νέα μεγάλη επιτυχία από τον Μίλτο. Έκανε ένα εκπληκτικό άλμα. Μας συγκίνησε και μας έκανε να νιώσουμε υπερηφάνεια για τη σπουδαία απόδοση του, αλλά και για την υπευθυνότητα του και τη σοβαρή και άοκνη δουλειά του. Ο τρόπος που δουλεύει ο Μίλτος και η αγάπη που βάζει σε αυτό που κάνει μπορεί να παραδειγματίσει τα νέα παιδιά”, είπε η κ. Σακοράφα και πρόσθεσε: “Ως ομοσπονδία είμαστε ευτυχείς. Έχουμε παιδιά που τα αγαπάμε πολύ και θέλουμε να τα βοηθήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε και προσπαθούμε να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερες. Ο ΣΕΓΑΣ θα είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνουν με τους προπονητές τους, η οποία είναι τεράστια και με ελάχιστες απολαβές. Ελπίζουμε αυτές να βελτιωθούν, όπως και οι υποδομές μας”.

Η Σοφία Σακοράφα στο SPORT24: "Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη"
INTIME SPORTS

Αναφερόμενη στον έναν χρόνο της νέας διοίκησης της ομοσπονδίας τόνισε ότι η χρονιά ήταν πολύ επιτυχημένη και υπενθύμισε ό,τι είχε πει στην πρώτη συνέντευξή της στο SPORT24 ότι “όλα είναι στο φως”: “Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά με τον covid, γεγονός που δυσκόλεψε πολύ την προετοιμασία των αθλητών μας. Είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις. Τα παιδιά τα κατάφεραν εξαιρετικά. Είχαμε διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στις μικρότερες ηλικίες.

Οι εμφανίσεις των παιδιών ήταν πάρα πολύ καλές. Έκαναν πολύ ωραίους αγώνες. Επίσης, δεν χάσαμε κανέναν αγώνα. Και τώρα που κλείνουμε τη χρονιά μας θεωρώ ότι στον αγωνιστικό τομέα ο ελληνικός στίβος ήταν πάρα πολύ επιτυχημένος. Στη γενική συνέλευση θα αποδειχθεί αν κάναμε και στους άλλους τομείς καλή δουλειά, αν κάναμε καλή διαχείριση και όλα αυτά. Θα βρεθούμε μαζί με τα σωματεία. Η φιλοσοφία μου είναι ότι “βρίσκονται όλα πάνω στο τραπέζι”. Είναι όλα στο φως. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό.

Ήδη έχω στείλει στα σωματεία ό,τι ντοκουμέντο χρειάζονται για να το επεξεργαστούν και να έρθουν προετοιμασμένοι. Και όταν θα βρεθούμε μαζί με τους εκπροσώπους των σωματείων πιστεύω θα έχουν καταλάβει και θα έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά έχει γίνει αυτή τη χρονιά. Τα προβλήματα του στίβου και κατ' επέκταση του ελληνικού αθλητισμού είναι γνωστά. Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της βάσης που είναι τα σωματεία πρέπει είναι αδιάκοπη. Χρειάζονται οικονομική στήριξη, υποδομές και εξοπλισμό για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους”.

Σ' εκείνη την πρώτη συνέντευξη επί της προεδρίας της είχε τονίσει: “Προτεραιότητά μου, είναι η ενότητα και η ομοψυχία στο χώρο του αθλητισμού και αυτό θα το επιδιώξω με κάθε τρόπο”. Ένα χρόνο μετά η υποψηφιότητα της Τασούλας Κελεσίδου για την ΕΟΕ ίσως σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις και στο επίπεδο της ενωτικής γραμμής που έχει χαράξει η Σοφία Σακοράφα.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα EUROKINISSI

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επεσήμανε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της είναι να μη μείνει γυμνός ο ελληνικός στίβος από καλούς αθλητές στο μέλλον και αυτό απαιτεί σχεδιασμό, του οποίου τα αποτελέσματα θα φανούν στην πορεία. “Η επόμενη χρονιά θα είναι πάρα πολύ καλύτερη για όλα τα παιδιά. Έχουμε πολλά νέα ταλέντα. Έχουμε φτιάξει την κατηγορία των νέων παιδιών, μια κατηγορία προστασίας και προσοχής. Ελπίζουμε πολλά στο νέο αίμα, στους νέους αθλητές μας. Με τη δομή που έχουμε στο στίβο, μια κάθετη δομή που αρχίζει από πάνω -από την κορυφή- και φτάνει στο μικρό παιδί το ταλεντάκι μας, με τους προπονητές ανά αγώνισμα να επιλέγουν τα παιδιά καταλαβαίνετε ότι περνάμε με αυτή τη διαδικασία σε ένα άλλο επίπεδο που θα αποφέρει μελλοντικά οφέλη τόσο στους αθλητές όσο και στην ομοσπονδία. Είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό.

Κυρίως πρέπει να κοιτάμε το μέλλον του ΣΕΓΑΣ. Στο παρόν έχουμε αθλητές που είναι ήδη φτασμένοι. Αυτά τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, κάθε βήμα που πρέπει να γίνει στην προετοιμασία τους. Ξέρουν επίσης ποιος είναι ο μόχθος για να φτάσουν στο στόχο που έχουν θέσει και ποια είναι η επιμονή που πρέπει να έχουν για να τον πετύχουν. Εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε πολύ και τα νέα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να παραδειγματιστούν από τους μεγάλους αθλητές μας, να γυμνάζονται μαζί τους. Αυτή η κίνηση θα μας αποδώσει στο μέλλον πολύ περισσότερα. Γι' αυτό οργανώσαμε τα προπονητικά καμπ σε όλη την Ελλάδα, γι' αυτό θα κάνουμε περισσότερους αγώνες σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε ο στίβος να ξαναμπεί στη ζωή και στο dna του Έλληνα”.

Στην ερώτηση αν βγήκε από το δικό της dna, αφού σταμάτησε τον αθλητισμό ήταν κατηγορηματική: “Εννοείται ότι από το δικό μου dna δεν βγήκε ποτέ!”

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ