ΕΛΙΝΑ ΤΖΕΝΓΚΟ

Ελίνα Τζένγκο: Το χρυσό μετάλλιο των συμπτώσεων και της 20ετίας

2022 / 6  (  / EUROKINISSI)
2022 / 6 ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στον ακοντισμό των γυναικών “ντύνεται” στα “γαλανόλευκα” κάθε 20 χρόνια. Αυτό της Ελίνας Τζένγκο και της Μιρέλας Μανιάνι έχουν δύο κοινά στοιχεία.

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια και 12 ημέρες για να νικήσει και πάλι μία Ελληνίδα αθλήτρια στον ακοντισμό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου. Στα δύο τελευταία -κατά σειρά- χρυσά μετάλλια της Ελλάδας στο αγώνισμα, σε αυτό του 2002 και στο τωρινό υπάρχουν δύο κοινά σημεία αναφοράς.

Το προηγούμενο χρυσό μετάλλιο το είχε κρεμάσει στο στήθος της η Μιρέλα Μανιάνι, στις 8 Αυγούστου του 2002. Είχε νικήσει στέλνοντας το ακόντιό της στα 67 μέτρα και 47 εκατοστά. Στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στην ίδια πόλη, αλλά και στο ίδιο στάδιο -το Olympianstadion- όπου πανηγύρισε τη δική της πρωτιά η Ελίνα Τζένγκο.

Η Τζούλια Τζένγκο ήταν σχεδόν ετοιμόγεννη στην Ελίνα, όταν η Μανιάνι κέρδισε σ' εκείνον τον τελικό. Μετρούσε αντίστροφα για τη γέννηση της ταλαντούχας κόρης της που από πολύ μικρή είχε δείξει τις σπουδαίες δυνατότητές της. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ γεννήθηκε 25 ημέρες μετά τη νίκη της Μιρέλας, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002.

Αυτό το μετάλλιο, το χρυσό στον ακοντισμό των γυναικών, ντύνεται στα “γαλανόλευκα” κάθε 20 χρόνια. Το πρώτο ήταν της Άννας Βερούλη, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1982 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας, με ρίψη στα 70,02 μέτρα. Σ' εκείνη τη διοργάνωση ήταν τρίτη η νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η οποία λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982 πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 74,20 μέτρα, στα Χανιά. Η κ. Σακοράφα -όσο αγωνιζόταν η Ελίνα Τζένγκο στον τελικό- βρισκόταν στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του Μίλτου Τεντόγλου και της Κατερίνας Στεφανίδη.

Περίμενε την πτήση των δύο αθλητών και παράλληλα παρακολουθούσε τον αγώνα της Τζένγκο από την οθόνη ενός κινητού. “Ω! Τι ωραία που σήκωσε το ακόντιο”, αναφώνησε στην προσπάθεια, με την οποία η 20χρονη πρωταθλήτρια εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο. Το έμπειρο μάτι της Σοφίας Σακοράφα διέκρινε αμέσως ότι Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα έστελνε μακριά το ακόντιό της.

Το δεύτερο κοινό σημείο αναφοράς των μεταλλίων της Μανιάνι και της Τζένγκο, έχει ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για τη θρυλική Μπαρμπόρα Σποτάκοβα. Η Τσέχα, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και μία χάλκινη, αλλά και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα με 72,28 μέτρα είχε αγωνιστεί τόσο το 2002 στο Μόναχο, όπως και τώρα που ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.

Το 2002 η Σποτάκοβα ήταν στην αρχή της σπουδαίας καριέρας της και βρέθηκε στην ένατη θέση της κατάταξης. Έχει γεννηθεί στις 30 Ιανουαρίου του 1981 και τώρα -στα 41 της χρόνια- πρόσθεσε στην τεράστια συλλογή των τίτλων της το τέταρτο ευρωπαϊκό μετάλλιό της με επίδοση 60, 68 μ.. Η Τσέχα ακοντίστρια έχει κατακτήσει τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες!

Στο Μόναχο, η Ελίνα Τζένγκο εκτός από νέο ατομικό ρεκόρ (65,81 μ.) πέτυχε κι άλλα δύο. Έγινε η νεότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα (19 ετών και 352 ημερών), αλλά και η μικρότερη εκπρόσωπος της Ελλάδας που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου της διοργάνωσης. Η δε Σποτάκοβα -η οποία είναι το ίνδαλμα της Τζένγκο- ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που μετείχε στον τελικό του ακοντισμού. Η μικρότερη ηλικιακά αθλήτρια που έλαβε μέρος στον αγώνα ήταν η Σέρβα, Αντριάνα Βιλάγκος (18 ετών και 230 ημερών), η οποία βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από την Τζένγκο με 62,01μ..

TAGS ΕΛΙΝΑ ΤΖΕΝΓΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ