ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Σπανούλης, ο μεγάλος σεβντάς του Αταμάν

Σπανούλης, ο μεγάλος σεβντάς του Αταμάν
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Το Περιστέρι υποδέχεται σήμερα τον Παναθηναϊκό και ο Βασίλης Σκουντής ανασκαλεύει τις παρτίδες των δυο ομάδων και γράφει για τη λαμαρίνα που είχε δαγκώσει ο Τούρκος προπονητής με τον "Kill Bill".

Κάνει κύκλους η ρουφιάνα η ζωή, το μόνο βέβαιο!

Αυτό είναι και βέβαιο και γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, απλώς όσα μέλη του Παναθηναϊκού επέζησαν της θερινής αναδόμησης και θα επιστρέψουν απόψε στο Περιστέρι το ξέρουν καλύτερα...

Το εμπέδωσαν για τα καλά πριν από εννέα μήνες, όταν οι Πράσινοι είχαν βρεθεί και πάλι αντιμέτωποι, μέσα σε λίγες μέρες με τον πέντε από τις έξι ομάδες με τις οποίες αναμετρώνται αυτή την εποχή!

Οποία σύμπτωσις!

Η σειρά με τα πέντε ίδια ματς!

Στην περυσινή σεζόν, λοιπόν, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έπαιξαν μέσα σε 14 βράδια (30 Δεκεμβρίου-13 Ιανουαρίου) με τον Ολυμπιακό (71-95), τον Προμηθέα (75-44), την Μπάγερν (68-84), το Περιστέρι (72-71), τη Φενέρμπαχτσε (88-94) και τη Μακάμπι (88-86).

Τώρα τη μόνη διαφορά έκανε το Μαρούσι που πήρε τη θέση του Προμηθέα στο πρόγραμμα της Basket League, σε ό,τι δε αφορά τα υπόλοιπα ματς αποτελούν déjà vu: προηγήθηκαν οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό (78-88), και την Μπάγερν (78-71) και έπονται η σημερινή με το Περιστέρι και εκείνες της Τρίτης με τη Φενέρμπαχτσε και της Παρασκευής με τη Μακάμπι.

Το περί ου ο λόγος ματς της 7ης Ιανουαρίου του 2023 με το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και ο Λευτέρης Μαντζούκας, που κρίθηκαν παραμένοντες στο εφετινό ρόστερ δεν θέλουν να το θυμούνται!

"Ράντονιτς παραιτήσου"!

Εκείνος που περισσότερο θα ήθελε να το ξεχάσει είναι ο τότε προπονητής τους, ο Ντέγιαν Ράντονιτς...

Ο λόγος;

Ο Μαυροβούνιος άκουσε για πρώτη φορά από τους οπαδούς που κάθονταν πίσω από τον πάγκο δυο λέξεις που του απεύθυναν μέσα στην περιρρέουσα γιούχα, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά..

"Radonjic resign"!

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτές τις αποδοκιμασίες και τις προτροπές να παραιτηθεί, ο Ράντονιτς δεν τις εισέπραξε όταν το Περιστέρι είχε μειώσει τη διαφορά και κόντευε να κλέψει τη νίκη μέσα από το τσεπάκι των Πράσινων, αλλά πολύ πιο νωρίς!

Προηγούνταν ο Παναθηναϊκός με μεγάλες διαφορές και η γκρίνια στα πέριξ είχε ήδη αρχίσει, μάλιστα εκτός από τον Ράντονιτς η μπάλα πήρε και τους συνεργάτες του και κυρίως τον Γιώργο Βόβορα, για τον οποίο βεβαίως τέτοιες ζόρικες καταστάσεις, όλα αυτά τα χρόνια, εμπίπτουν στην κατηγορία του déjà vu.

Τα πυρά στον Παπαγιάννη

Aπό τη γιούχα δεν ξέφυγαν βεβαίως οι παίκτες –με τον αρχηγό Γιώργο Παπαγιάννη να δέχεται τα περισσότερα πυρά- και να πώς τρίτωσε το κακό της λαϊκής κατακραυγής μετά τις αποδοκιμασίες και τα συνθήματα όχι μονάχα στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός), αλλά και στο Audi Dome του Μονάχου (Μπάγερν - Παναθηναϊκός).

Σε αυτό το ματς με το Περιστέρι, συνέβη ό,τι την περασμένη Δευτέρα κόντρα στο Μαρούσι, απλώς στην προπόνηση της επόμενης ημέρας ο Ράντονιτς δεν ανάγκασε τους παίκτες του να κατασκηνώσουν στο ΟΑΚΑ, όπως το διέπραξε τις προάλλες ο Αταμάν!

Το σορολόπ και το σουτ του Ντένμον

Με το σκορ στο 65-44 οι Πράσινοι χαλάρωσαν, λάσκαραν τα λουριά και το ΄ριξαν κομματάκι στο σορολόπ, επιτρέποντας στους Περιστεριώτες να αντιδράσουν, να ανακάμψουν και να φτάσουν ένα σουτ από τη νίκη της εικοσαετίας!

Τότε, στα Πατήσια, είχε βάλει το σουτ ο Μιχάλης Πελεκάνος, πριν από εννέα μήνες στο ΟΑΚΑ το έχασε ο Μάρκους Ντένμον.

Mέχρι εκείνο το σημείο που επέφερε την ανακούφιση και τη λύτρωση ο Παναθηναϊκός δεν γύρισε είκοσι χρόνια πίσω (1ος ημιτελικός playoffs 2003), αλλά περισσότερα: για την ακρίβεια 28, καθώς ισοφάρισε το ρεκόρ λαθών του στα χρονικά της Α1 που βάσταγε από την 1η Μαρτίου του 1995 σε αγώνα με τον Σπόρτιγκ στα Πατήσια.

Το μισό σουτ και η μισή ήττα

Κάποια στιγμή η γλώσσα του σώματος και οι φωνές του Ράντονιτς μαρτύραγαν τα... συναισθήματα του, συμπεριλαμβανομένης και της τσατίλας, διότι διαπίστωνε ότι κάποιοι παίκτες την είδαν και το έπαιζαν... Μπέικον!

Ο λεγάμενος βρισκόταν στα πιτς λόγω ίωσης, αλλά η σκιά του ούτως ή άλλως πλανιόταν στο ΟΑΚΑ, κυρίως στην τέταρτη περίοδο, που ο Παναθηναϊκός ήταν ωσεί παρών...

Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι Πράσινοι δεν έκαναν ούτε τα αυτονόητα, το ματς στράβωσε για τα καλά και όταν ακούστηκε η κόρνα, οι μεν Περιστεριώτες αισθάνονταν ότι είχαν φτάσει μισό σουτ μακριά από τον θρίαμβο, οι δε Πράσινοι πως η νίκη τους ήταν μισή ήττα!

Περσινά ξινά σταφύλια, θα πει κάποιος...

Και ναι και όχι!

Ο Πιτίνο και ο Σερέλης

Το οξύμωρο σχήμα εξηγείται διότι μετά από τέσσερις μήνες (9 Απριλίου 2023) και ενώ στον πάγκο του Παναθηναϊκού βρισκόταν πλέον ο Χρήστος Σερέλης, το Περιστέρι τους... κουτσούλησε ξανά, νικώντας στη φωλιά του με 96-89.

Εδώ δεν την είχε σκαπουλάρει στις 31 Μαρτίου του 2019 (Περιστέρι-Παναθηναϊκός 80-72) ο Ρικ Πιτίνο, θα γλίτωνε ο Σερέλης!

Α, για να μην το ξεχάσω: αυτή η προ τετραετίας ήττα του Παναθηναϊκού υπήρξε η πρώτη μετά από 70 απανωτές νίκες στην κανονική περίοδο, τη εξαιρέσει εκείνης την οποία χρεώθηκε από την Κύμη, επειδή δεν κατέβηκε να παίξει!

Το δράμα των ημιτελικών

Το αποτέλεσμα του ματς του Β’ γύρου υπήρξε μια προειδοποιητική βολή γι’ αυτό που επέπρωτο να ακολουθήσει στη δραματική σειρά των ημιτελικών των playoffs, όπου σε πείσμα της σαρωτικής εμφάνισης των Πράσινων στο Game 1, που κατέληξε σε... στραγγαλισμό (101-57), οι Περιστεριώτες τούς έσυραν σε πέμπτο αγώνα και τούς στρίμωξαν στα σχοινιά.

Για την Ιστορία, υπενθυμίζω ότι σε αυτό το γαϊτανάκι ο Παναθηναϊκός ισοφαρίσθηκε δυο φορές και εντέλει καθάρισε τα άπλυτα της μπουγάδας στο Game 5 (101-57, 58-73, 89-80, 71-76, 81-67), όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τον Πανιώνιο, τον Άρη και τη Λάρισα.

Αρχής γενομένης από τη σεζόν 1983-84, οι δυο ομάδες αναμετρώνται σήμερα για 67η φορά στα χρονικά της Α’ Εθνικής, με τους Πράσινους να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με σκορ 59-17, το οποίο επιμερίζεται σε 36-3 στην έδρα του και 23-14 στο Περιστέρι.

Η βαριά σκιά του Πεδουλάκη

Βαριέμαι να μετρήσω σε πόσα από αυτά τα 66 ματς ήταν παρών ως παίκτης, ως ασίσταντ κόουτς, ως πρώτος προπονητής και ως τεχνικός διευθυντής, ένθεν και ένθεν ο Αργύρης Πεδουλάκης , αλλά στα πρόχειρα λογαριάζω πως θα κοντεύουν, μπορεί να ξεπερνούν κιόλας, τα μισά!

Σίγουρα πάντως ήταν παρών στο πιο δραματικό και επίμαχο από δαύτα, που πάντως δεν κρίθηκε με ένα buzzer beater, όπως παρεμπιπτόντως είχε συμβεί και δέκα χρόνια νωρίτερα στο Περιστέρι, με δράστη τον Νίκο Γκάλη.

Τα σουτ του Πελεκάνου και του Κουτλουάι

Οι δείκτες του ρολογιού προφανώς μένουν σταματημένοι στις 4 Ιουνίου του 2003 στο γήπεδο του Σπόρτιγκ όπου στον πρώτο ημιτελικό της best-of-three σειράς οι Περιστεριώτες άρπαξαν τη νίκη με 85-82...

Δώδεκα δευτερόλεπτα προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης, ο Μιχάλης Πελεκάνος σκόραρε από τα 6μ.25 για το 82-83, ο Σρτζαν Γιοβάνοβιτς με 2/2 βολές αβγάτισε τη διαφορά στο +3 (82-85) για να ακολουθήσει το τρίποντο του Ιμπραήμ Κουτλουάι, το οποίο εντέλει κρίθηκε εκπρόθεσμο και είχε ως αποτέλεσμα να γίνει της κακομοίρας!

Στη συνέχεια της σειράς ο Παναθηναϊκός πέτυχε δυο νίκες και προκρίθηκε, ωστόσο αυτή η ήττα είναι η μοναδική που έχει υποστεί από τότε ως γηπεδούχος σε σειρά ημιτελικών!

Το Περιστέρι έριξε για πρώτη φορά στο κανναβάτσο τον Παναθηναϊκό στις 29 Μαρτίου του 1986 στο γήπεδο του Αιγάλεω με 70-69, ενώ τη σεζόν 2000-01, οι Πράσινοι του διέκοψαν το σερί των 12 νικών με 83-74, δια χειρός Ντέγιαν Μποντίρογκα.

Στα φρέσκα κουλούρια τώρα...

Η νωπή αγκαλιά Αταμάν - Σπανούλη

Φρέσκα που τα κουβαλάνε στους ντορβάδες τους ο Βασίλης Σπανούλης και ο Εργκίν Αταμάν, οι οποίοι αναμετρώνται για πρώτη φορά επισήμως στα εντός και επί τα αυτά του ελληνικού μπασκετικού οικοσυστήματος...

Επισήμως, το διευκρινίζω αυτό, διότι στις 10 του περασμένου μήνα, είχαν ανταμώσει στο γήπεδο "Ανδρέας Παπανδρέου", όπου αναμετρήθηκαν στον τελικό του Τουρνουά στη μνήμη του Νίκου Φάσουρα, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 84-75.

Μάλιστα πριν από την έναρξη του τελικού, στην ανταλλαγή των λαβάρων, ο φωτογραφικός φακός τους "συνέλαβε" σε ένα πολύ τρυφερό τετ-α-τετ και σε ένα εγκάρδιο αγκάλιασμα.

Σπανούλης, ο μεγάλος σεβντάς του Αταμάν
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/INTIME

Η δαγκωμένη λαμαρίνα

Βεβαίως οι δυο τους βαρέθηκαν να βλέπουν ο ένας τα μούτρα του άλλου, ο μεν ως παίκτης του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ο δε ως προπονητής της Ούλκερ, της Γαλατασαράι και της Εφές.

Όταν ο Σπανούλης βρισκόταν στα ντουζένια του, κάθε προπονητής τον ήθελε στη δούλεψη του και ο Αταμάν δεν αποτελούσε την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα...

Απλώς ενώ οι υπόλοιποι δεν δημοσιοποίησαν τον πόθο τους, ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού το μαρτύρησε και μάλιστα χωρίς ξύλο!

"Τον θέλω κάθε καλοκαίρι"

Το μαρτύρησε μάλιστα όχι μία φορά, αλλά τουλάχιστον τέσσερις, εάν δεν έχει διαφύγει κάποια από το αρχείο μου!

Ιδού, λοιπόν, τα πειστήρια:

  • 13 Δεκεμβρίου, 2018 μετά τον αγώνα Ολυμπιακός - Εφές 88-81: "Κάθε καλοκαίρι προσπαθώ να υπογράψω τον Σπανούλη σε όποια ομάδα κι αν είμαι, αλλά πάντα προτιμά να μένει στον Ολυμπιακό. Τον σέβομαι. Και τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους γκαρντ της Ευρώπης. Ακόμη και τώρα στα 36 του είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού".
  • 3 Μαΐου 2019, σε συνέντευξη του στο Sport24 Radio 103.3: "Για πολλούς Έλληνες ταλαντούχους παίκτες έκανα προσπάθειες να τους πάρω στις ομάδες μου. Ο Σπανούλης είναι ένας από αυτούς από την περίοδο που ήμουν στην Γαλατάσαραϊ και ύστερα στην Εφές. Μου άρεσε γιατί ταιριάζει στο σύστημά μου. Του είχαμε κάνει μια μεγάλη προσφορά όταν ήμουν στην Γαλατάσαραϊ αλλά δεν ήθελε να φύγει από τον Ολυμπιακό. Όταν μάθαμε ότι σκεφτόταν να φύγει του ξανακάναμε πρόταση, αλλά πάλι απάντησε αρνητικά".

"Μού ξέφυγε ο σπουδαιότερος παίκτης"

  • 17 Μαΐου 2021, στην εκπομπή "Τζάμπολ" της ΕΡΤ 3: "Προσπαθώ να πάρω τον Σπανούλη τα τελευταία 10 χρόνια. Ο Πιτίνο είναι έξυπνος και θα τον πάρει στην Εθνική. Είναι σπουδαίος παίκτη και μπορεί να διαχειριστεί 20 λεπτά στο υψηλότερο επίπεδο. Έκαναν σπουδαία δουλειά που τον κάλεσαν τώρα στην Εθνική Ελλάδας".
  • 28 Ιουνίου 2021, με αφορμή την απόσυρση του Σπανούλη από το μπάσκετ: "Ο Σπανούλης είναι ο πιο κυριαρχικός παίκτης στην ιστορία της EuroLeague. Η απόφαση του να αποχωρήσει με σοκάρει, διότι σκεπτόμουν ότι θα μπορούσε να παίξει κι άλλο, τουλάχιστον για μία σεζόν. Έχω συνεργασθεί με πολλούς σπουδαίους παίκτες, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να συνεργασθώ με τον σπουδαιότερο! Όσα συμβόλαια κι αν του πρόσφερα δεν άφησε ποτέ τον αγαπημένου του Ολυμπιακό. Του εύχομαι να έχει τύχη και ό,τι καλύτερο επιθυμεί στη ζωή του".

Τάδε έφη, λοιπόν Αταμάν...

Παραδέχθηκε πολλάκις και κατ’ επανάληψιν ότι τον λιμπιζόταν, υπήρξε ένα απωθημένο του που δεν εκπληρώθηκε ποτέ και σήμερα όλα αυτά μπορεί να του ξαναπεί κατάφατσα!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ