ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Σήμερα ντέρμπι (ξανα)γίνεται

Σήμερα ντέρμπι (ξανα)γίνεται
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ξαναβρίσκονται αντιμέτωποι, τρία χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρηση τους στο πρωτάθλημα και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται τους Αργύρηδες που ήταν χρυσοί!

Κρίμα που σε αυτό το ντέρμπι δεν υπάρχει κάποιος που να λέγεται Αργύρης... Θα μου πείτε, εδώ δεν υπάρχει πια Βασίλης (Σπανούλης) και Δημήτρης (Διαμαντίδης) οι Αργύρηδες μας μάραναν!

Αμ’ το άλλο; Εδώ δεν είχαμε καν ντέρμπι αιωνίων στο Πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια, στα ονόματα, διάβολε, θα κολλήσουμε;

Αφήνω προς στιγμήν στην άκρη τους Αργύρηδες και καταπιάνομαι πρώτα με την ιστορική σημασία της αποψινής αναμέτρησης...

Από την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League πέρασαν κιόλας τρία χρόνια και τέσσερις ημέρες...

Μια τριετία, σκέτος αιώνας για τους αιώνιους!

Στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στο ματς του Α’ γύρου της Basket League, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό με 79-70, προεξάρχοντος του Νίκου Παππά, ο οποίος εκείνο το βράδυ σκόραρε 24 πόντους.

Παρεμπιπτόντως απ’ όλο τον συρφετό που βρέθηκε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, έχουν επιζήσει στα ρόστερ των δυο ομάδων μονάχα τέσσερις παίκτες: στους μεν Πράσινους που είχαν προπονητή τον Τσάβι Πασκουάλ ο Ιωάννης Παπαπέτρου, στους δε Κόκκινους, στον πάγκο των οποίων βρισκόταν ο Ντέιβιντ Μπλατ ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σάσα Βεζένκοφ.

Το λάβαρο του "μέχρι τέλους"

Τρεις μήνες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου 2019, οι Πειραιώτες αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ στην ανάπαυλα του ημιτελικού του Κυπέλλου (σκορ 45-30) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία και τη λειτουργία των θεσμών και σήκωσαν το λάβαρο του "μέχρι τέλους"...

Μετά από έναν μήνα (17 Μαρτίου 2019) ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε στον αγώνα του Β’ γύρου στο Νέο Φάληρο και μηδενίσθηκε (20-0), ενώ το ίδιο συνέβη και στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής σειράς των play offs, στις 20 Μαΐου 2019.

Οι αλλαγές στα σκριν, ο Μποχωρίδης και ο κορωνοϊός

Από εκείνο το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου του 2019, οι αιώνιοι αναμετρήθηκαν σε τέσσερις αγώνες της Ευρωλίγκας με σκορ 2-2 και σήμερα (22/11) θα ανταμώσουν για πρώτη φορά μετά τις 5 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Παναθηναϊκός άλωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 88-77.

Σε αυτό το ματς οι Πράσινοι στηρίχθηκαν στα ψηλά σχήματα, στην άμυνα με αλλαγές σε όλα τα σκριν, που ήταν η «αδυναμία» του Οντεντ Κάτας και στην εξαιρετική απόδοση του Χάουαρντ Σαντ Ρος και του Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος μετά από λίγες ώρες βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό!

Εννέα μήνες αργότερα έσπασαν τα νερά, η κύηση θα καταλήξει σε τοκετό και ασφαλώς δεν πρόκειται για ανεμογκάστρι!

Έγιναν πράματα και θάματα από τότε μέχρι σήμερα που διασταυρώνονται και πάλι οι δρόμοι τους...

Όταν ο Σπανούλης ξεπέρασε τον Αλβέρτη

Ένα από αυτά; Δεν υπάρχει πια στο κάδρο ο Σπανούλης, που είναι κιόλας ρέκορντμαν όλων των εποχών στα ντέρμπι των αιωνίων.

Ο απόμαχος πλέον Λαρισαίος γκαρντ έδωσε παρών σε 96 τέτοια ματς σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων, μάλιστα στις 5 Φεβρουαρίου του 2021 που σηματοδότησε το δικό του «Last Dance» στο χρονικό των ντέρμπι αιωνίων, ξεπέρασε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Ο νυν τζένεραλ μάνατζερ του Παναθηναϊκού έπαιξε σε 95 από δαύτα, όλα με την πράσινη φανέλα, ενώ ο Σπανούλης αγωνίσθηκε σε 30 με την πράσινη φανέλα και σε 66 με την κόκκινη: 74 στο Πρωτάθλημα, 11 στο Κύπελλο και 11 στην Ευρωλίγκα με μέσο πόρο 11.3 πόντους.

Το μαρσάρισμα του Πρίντεζη

Στην τρίτη θέση, πίσω από τον Σπανούλη και τον Αλβέρτη φιγουράρει ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος μαρσάρει στην τελική ευθεία!

Απόψε ο Συριανός φόργουορντ εμφανίζεται για 91η φορά σε ντέρμπι και πιθανότατα έως το τέλος της σεζόν (που ενδέχεται να είναι και η ακροτελεύτια της καριέρας του) θα έχει αναρριχηθεί στο Εβερεστ, πάνω από τους δυο οι οποίοι βρίσκονται από πάνω του.

Βεβαίως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης θα μπορούσαν να έχουν ξεπεράσει τα 100 ντέρμπι, αλλά ο ένας αγωνίσθηκε μια σεζόν στο ΝΒΑ και ο άλλος έλειψε από τον Ολυμπιακό, όταν δόθηκε δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας και όταν ξενητεύτηκε στη Μάλαγα.

Οι ραψωδίες των Αργύρηδων

Πάμε τώρα στους Αργύρηδες, σιγά που θα τους ξεχνούσα!

Γυρίζω λοιπόν 35 χρόνια πίσω, στη σεζόν 1985-86 που βεβαίως τα ντέρμπι είχαν την (ούτως ή άλλως αναλλοίωτη και διαχρονική αξία τους,. απλώς τότε έπεσαν πάνω στις γιγαντομαχίες του Αρη με τον ΠΑΟΚ και γι’ αυτό οι εφημερίδες τα πέρασαν στα... ψιλά.

Αλλά, όπως έλεγε και ο συχωρεμένος ο δάσκαλος μου στη δημοσιογραφία, Χρήστος Ράπτης, «οι αγώνες τους είναι ντέρμπι ακόμη και αν αναμετρώνται στο... κατούρημα»!!!

Η γιορτή του... Αρτζι Ντελόν!

Την 1η Νοεμβρίου του 1986 το «Παπαστράτειο» της Λεύκας έγινε λεία στα χέρια του «Αρτζι... Ντελόν», όπως ήταν εκείνη την εποχή το παρατσούκλι του πατέρα του Ιωάννη, Αργύρη Παπαπέτρου.

Συνέπεσε κιόλας το ντέρμπι με την ονομαστική γιορτή του και ο Κατερινιώτης σέντερ το γλέντησε σκοράροντας 23 πόντους και οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην άνετη επικράτηση με 95-75 (Παραγιός 29, Μανιάτης 15, Κουκής 10- Παπαπέτρου 23, Ιωάννου 23, Σκροπολίθας 15, Σάβιτς 14, Ανδρίτσος 12)

Σε εκείνο το ματς ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν χωρίς τους δυο βασικούς ψηλούς του, τον Αργύρη Καμπουρη και τον Ανδρέα Κοζάκη που είχε σακατευτεί ο δόλιος στον τελικό Κυπέλλου της προηγούμενης σεζόν με αποτέλεσμα ο Παπαπέτρου να κυριαρχήσει μέσα στη ρακέτα.

«Επιτέλους ο Αργύρης βγήκε από το καβούκι του» είπε ενθουσιασμένος ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Κυρίτσης, ενώ στην απέναντι πλευρά ο συχωρεμένος, ο Κώστας Αναστασάτος παραποιούσε την αποφθεγματική ρήση του Χαρίλαου Τρικούπη...

«Δυστυχώς αποτύχαμεν»!

Η ραψωδία του Καμπούρη στα Πατήσια

Πέρασαν τρεις μήνες στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, στο οποίο συμμετείχαν δέκα ομάδες και στις 31 Ιανουαρίου οι αιώνιοι ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, όπου έδρευε τότε ο Παναθηναϊκός.

Κατά σύμπτωση μάλιστα και οι δυο ομάδες είχαν αλλάξει στο μεταξύ προπονητές: στον πάγκο του Ολυμπιακού βρισκόταν ο Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος μόλις είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση (ως παίκτης του ΠΑΟΚ) και σε εκείνον του Παναθηναϊκού, κληθείς εξ εφέδρων, ο αείμνηστος Κώστας Μουρούζης.

Το ματς του Β’ γύρου εξελίχθηκε σε ένα ρεσιτάλ και σε career night ενός άλλου Αργύρη...

Του Καμπούρη, ντε, που πέτυχε ένα double-double βγαλμένο από το ΝΒΑ με 40 πόντους και 19 ριμπάουντ!

Εκείνο το βράδυ οι Πράσινοι (με παίκτες, μεταξύ άλλων, τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Σωτήρη Μανωλόπουλο) προηγήθηκαν με 20-6, αλλά από εκεί και πέρα ξεσάλωσε ο Καμπούρης, που είχε 15/23 δίποντα και 10/10 βολές!

Ο stretch-4, το πετρέλαιο και το βόλεϊ

Εκτός από το κρεσέντο του εξ Αστυπαλαίας ορμώμενου σέντερ, έπαιξαν ρόλο και δυο κινήσεις του Γιατζόγλου από τον πάγκο: η είσοδος του Αλέξη Χριστοδούλου στη θέση του πόιντ γκαρντ και η μετάθεση του Κώστα Παναγιωτόπουλου στη θέση «4» άλλωστε ο Αιγαλεώτης φόργουορντ εξέφραζε ένα πρώιμο μοντέλο stretch-4.

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 82-70 (Ανδρίτσος 17, Παπαπέτρου 15, Σκροπολίθας 12, Πεδουλάκης 10- Καμπούρης 40, Μανιάτης 18, Παραγιός 12, Παναγιωτόπουλος 8) και όπως είπε ο Γιατζόγλου, «ο Αργύρης είναι μια πλούσια πηγή που ακόμη δεν έχει βγάλει πετρέλαιο».

Στον αντίποδα ο Μουρούζης δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευση του, επισημαίνοντας ότι « εμείς ήρθαμε εδώ για έναν αγώνα μπάσκετ, αλλά ο Ολυμπιακός μας έπαιξε... βόλεϊ και λυπάμαι διότι οι παίκτες μου είχαν νοοτροπία συνοικιακής ομάδας»!

Πολύ κακό για το τίποτε εκείνη την εποχή, διότι στο τέλος της κανονικής περιόδου οι δυο ομάδες ισοβάθμησαν στην πέμπτη θέση ρεκόρ 8-10, πίσω από τον αήττητο Αρη (18-0), τον ΠΑΟΚ (14-4), τον Πανιώνιο (13-5) και τον Ηρακλή (9-9).

Αυτά λοιπόν με τους Αργύρηδες, που από μια φορά ο καθένας τους αποδείχθηκε πως ήταν φτιαγμένοι όχι από ασήμι, αλλά από ατόφιο χρυσάφι...

Ο Πεδουλάκης και οι κανακάρηδες

Εάν συνυπολογισθεί σε αυτή την ιστορία και η έντονη παρουσία του Πεδουλάκη (ως παίκτη και ως προπονητή του Παναθηναϊκού σε τρεις διαφορετικές θητείες), τότε επιβεβαιώνεται η πρεμούρα μου για τους λεγάμενους...

Στο aftermath τώρα, όπως λένε και οι Αμερικανοί...

Ο γιος του Αργύρη Παπαπέτρου (τον οποίο το καλοκαίρι του ’85 ο Παναθηναϊκός απήγαγε και έκλεψε μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού), ο Ιωάννης, διέβη τον Ρουβίκωνα πριν από τρία χρόνια και πλέον είναι αρχηγός των Πρασίνων, φορώντας το Νο 10, όπως και ο πατέρας του...

Ο γιος του Αργύρη Καμπούρη, ο Νίκος, αγωνίσθηκε με την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού στην Α2 και εφέτος εμφανίζεται στην Basket League, με τον Κολοσσό Ρόδου, φορώντας κι ελόγου του, κληρονομικώ δικαιώματι, το Νο 7.

Όσο για τον Αργύρη Πεδουλάκη, προς το παρόν τελεί υπό καθεστώς αγρανάπαυσης...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ