ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βασίλης Σπανούλης: Το ματς που πέρασε τον Αλβέρτη και η πρόβα του Last Dance

Ο Σπανούλης βγαίνει από τη φυσούνα για προθέρμανση
Ο Σπανούλης βγαίνει από τη φυσούνα για προθέρμανση EUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανούλης, είναι ο παίκτης με τα περισσότερα ντέρμπι αιωνίων στο μητρώο του, συνολικά 96 και με τις δυο φανέλες, έναντι των 95 που έχει καταγεγραμμένα στη δική του μεγάλη καριέρα ο εμβληματικός, άλλοτε συμπαίκτης του και νυν γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Φραγκίσκος Αλβέρτης.

O Ανδρέας Παπανδρέου που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1919 στη Χίο φώναζε από τα μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων το σύνθημα "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και κάτι ανάλογο μπορεί να ενστερνίζεται με... χρονοκαθυστέρηση και ο Βασίλης Σπανούλης...

Δεν του ανήκει η Ελλάδα του αρχηγού του Ολυμπιακού, του ανήκουν όμως τα ντέρμπι των αιωνίων με αποκορύφωμα το αποψινό που δεν αποκλείεται κιόλας να είναι το τελευταίο του...

Η δική του εκδοχή στο "The Last Dance"!

Εδώ ασφαλώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της γκάφας, διότι ο λεγάμενος είναι τόσο απρόβλεπτος, αλλά συνάμα και τόσο ανταγωνιστικός και κυρίως ψωνισμένος και ψυχάκιας με το μπάσκετ που μπορεί να βρίσκεται στο μετερίζι του μέχρι βαθέος γήρατος!

Σε κάθε περίπτωση το πόσο (δεν) τον λυγάει ο πανδαμάτωρ χρόνος και το πόσο αντέχει ακόμη να σουλατσάρει και να διαπρέπει κιόλας στο υψηλότερο επίπεδο τα ξέρει ο ίδιος και ημών των υπολοίπων δεν μας πέφτει λόγος!

Διάβολε, δεν θα μας βάλει κιόλας δραγάτηδες στην κούτρα του και στις αποφάσεις του...

Είτε λοιπόν το αποψινό ντέρμπι των αιωνίων θα μείνει στην ιστορία ως το ύστατο της μακράς και δαφνοστεφούς καριέρας του, είτε όχι, είναι ιστορικό το δίχως άλλο.

Για ποιο λόγο; Διότι, όπως αποκάλυψε, ξεψαχνίζοντας τα αρχεία η εφημερίδα Livesport, απόψε, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ανεβαίνει σε άλλο ένα Έβερεστ...

Είναι, λέει, ο παίκτης με τα περισσότερα ντέρμπι αιωνίων στο μητρώο του, το όλον 96 (και με τις δυο φανέλες), έναντι των 95 που έχει καταγεγραμμένα στη δική του μεγάλη καριέρα ο εμβληματικός, άλλοτε συμπαίκτης του και νυν γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Βεβαίως ο Σπανούλης θα ξεπερνούσε νωρίτερα τον Αλβέρτη και θα είχε πιάσει την κατοστάρα, εάν ο Ολυμπιακός δεν απουσίαζε από τις εγχώριες διοργανώσεις τις τελευταίες τρεις σεζόν...

Ο Λαρισαίος γκαρντ μοστράρει 74 ντέρμπι στο πρωτάθλημα (Ολυμπιακός 49, Παναθηναϊκός 25), 11 στο Κύπελλο Ελλάδος (Ολυμπιακός 7, Παναθηναϊκός 4) και 11 πλέον στην Ευρωλίγκα (Ολυμπιακός 10, Παναθηναϊκός 1).

Συνολικά πριν από τον σημερινό αγώνα ο Σπανούλης έχει πετύχει 1.072 πόντους, γράφοντας 11.3 κατά μέσο όρο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αλβέρτης με 95, στην τρίτη ο Γιώργος Πρίντεζης με 89 και στην τέταρτη ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 88.

Παρεμπιπτόντως ο έτερος κόκκινος Καππαδόκης, θα κόντευε κι ελόγου του τα 100 ντέρμπι, αλλά έχασε κάμποσα από δαύτα όταν μετακόμισε δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας και όταν ξενιτεύτηκε στη Μάλαγα.

Ο γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1982 σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ έβαλε την αφεντομουτσουνάρα του για πρώτη φορά σε αυτό το κάδρο, στις 13 Οκτωβρίου του 2005 στον επεισοδιακό προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...

Εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια από τις πιο εμφατικές νίκες του σε ντέρμπι αιωνίων με σκορ 81-51, με τον Σπανούλη να σκοράρει 10 πόντους (Σχορτσανίτης 12- Μπατίστ 14).

Δυο μήνες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του σε ντέρμπι αιωνίων του πρωταθλήματος της Α1 στο ίδιο γήπεδο, με ακόμη καλύτερη εμφάνιση, αλλά με ήττα: στις 17 Δεκεμβρίου 2005, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 84-77 με τον λεγάμενο να έχει 21 πόντους (5/6δ., 2/4τρ., 5/6β.), μία ασίστ, ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο, δυο λάθη , οκτώ φάουλ υπέρ του και πέντε εις βάρος του.

Ο Κουίνσι Λιούις σκόραρε 17 πόντους, ενώ πίσω από τον Σπανούλη ακολούθησε ο Κώστας Τσαρτσαρής με 15.

Μετά από τέσσερα χρόνια θα ακολουθούσε το παρθενικό ντέρμπι αιωνίων της καριέρας του στην Ευρωλίγκα και μάλιστα όχι όποιο κι όποιο, αλλά το μπασκετικό... αγλάισμα: ο ημιτελικός του Final 4 στην Ο2 Arena του Βερολίνου, την Πρωτομαγιά του 2009 όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό με 84-82.

Σε αυτό το τρίτο ντεμπούτο του στο ελληνικό, αλλά και διεθνές clasico ο Σπανούλης σε 36’.13’’ συμμετοχής παρήγαγε 18 πόντους (4/8δ., 2/2τρ., 4/4β.), τρία ριμπάουντ, δυο ασίστ, ένα κλέψιμο, τέσσερα κερδισμένα φάουλ, και τρία λάθη (Πέκοβιτς 20, Μπατίστ 19, Γιασικβέιτσους 18- Γκριρ 18, Βούιτσιτς 14, Τσίλντρες 11).

Το εάν και κατά πόσον το σημερινός αγώνας αποτελεί το "κύκνειο άσμα" του σε ντέρμπι αιωνίων μπορεί να μην το ξέρει ούτε καν ο ίδιος...

Ίσως δεν το έχει αποφασίσει, μπορεί να το νιώθει το κορμί του, αλλά να μην το... μαρτυράει ακόμη στο μυαλό του, άλλωστε τέτοιες αποφάσεις τις παίρνει κυρίως η ψυχή και η δική του είναι άβυσσος!!!

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ