THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Αυτό είναι το νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του Ράζβαν Λουτσέσκου

ΠΑΟΚ: Αυτό είναι το νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του Ράζβαν Λουτσέσκου
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Περισσότερα από 2.000.000 ευρώ ετησίως οι προβλεπόμενες "καθαρές" απολαβές του Ράζβαν Λουτσέσκου στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε με τον ΠΑΟΚ και θα τον κρατήσει στα ηνία του Δικέφαλου ως το καλοκαίρι του 2027. Ποια η πρόβλεψη για τις διεθνείς διοργανώσεις και η σύνδεση της τυπικότητας ενός buy out με τον… Λευκό Πύργο.

Αρκούσε μία – από τις συνηθισμένες τους – κλήσεις μέσω Skype μεταξύ ιδιοκτήτη, Ιβάν Σαββίδη, και προπονητή ώστε να καταλήξουν σε ένα απλούστατο, "συνεχίζουμε". Χωρίς καλά καλά το ζήτημα της τότε επικοινωνίας να ήταν η ανανέωση του συμβολαίου, αλλά οι ευχές για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Προέκυψε όμως και έτσι, με δυο κουβέντες έκλεισε. Περισσότερες άλλωστε μεταξύ Σαββίδη και Ράζβαν Λουτσέσκου δεν χρειάζονται. Τα διαδικαστικά, τα περαιτέρω, παραπέμφθηκαν καταλλήλως στους αρμόδιους μεσολαβητές.

Το σημαντικό ήταν πως η συμφωνία, από τότε, Χριστουγεννιάτικα, είχε επιτευχθεί. Και ενάμιση μήνα αργότερα επικυρώθηκε και με τις υπογραφές. Ο Ρουμάνος θα παραμείνει κάτοικος Τούμπας ως το καλοκαίρι του 2027 (αν το εξαντλήσει, τότε συνολικά θα έχει βρεθεί στα ηνία του Δικέφαλου 8 χρόνια), με συμβόλαιο ανάλογο της αξίας που έχει στον οργανισμό του ΠΑΟΚ.

Στο προηγούμενο συμβόλαιό του οι συνολικές απολαβές του Λουτσέσκου, από τις οποίες καλύπτεται μισθολογικά και το επιτελείο του - υπενθυμίζεται πως αυτό αποτελούν οι Τζανπάολο Καστορίνα (βοηθός/ προπονητής ατομικής βελτίωσης), Παντελής Κωνσταντινίδης (βοηθός), Νικολάε Κονσταντίν (βοηθός, ειδικός στις στατικές φάσεις), Τζόρτζιο Μπιάνκι (προπονητής τερματοφυλάκων), Ματέο Σπαταφόρα (γυμναστής), Γιώργος Τσονάκας (γυμναστής αποκατάστασης / μεταφραστής), Κρίστιαν Φότα (mental coach) και Κυριάκος Τσιτιρίδης (αναλυτής) – έφταναν το 1,8 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον 55χρονο προπονητή ως τον πλέον ακριβοπληρωμένο στην Ελλάδα.

Στάτους που διατηρεί και ενισχύει πια με το νέο συμβόλαιο, στο οποίο οι συνολικές προβλεπόμενες απολαβές "ακουμπάνε" τα 6,5 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιες, "καθαρές" αποδοχές μεγαλύτερες των 2.000.000 ευρώ.

Αντί επιλόγου, δύο ενδεικτικές του όλου κάδρου της συμφωνίας, σημειώσεις. Τα μπόνους, εννοείται πως είναι ανάλογα πλουσιοπάροχα και σε περίπτωση επίτευξης στόχων εκτοξεύουν (ακόμη περισσότερο) τις ετήσιες απολαβές του πλέον επιτυχημένου προπονητή της ιστορίας του ΠΑΟΚ.

Το χαρακτηριστικό εδώ όμως δεν είναι το πόσο, αλλά το τι, καθώς πέραν των συνηθισμένων σε ανάλογες περιπτώσεις μπόνους για κατάκτηση τίτλων και εισόδου σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, προβλέπονται ως και ανάλογα για κατάκτηση διεθνών τίτλων.

Think big

Η δεύτερη σημείωση έχει να κάνει με το αν έχει προβλεφθεί ή όχι buy out. Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο συμβόλαιο υπήρχε ρήτρα αποδέσμευσης (με εκατέρωθεν ισχύ) 7 εκατ. ευρώ για ομάδα εκτός Ευρώπης και 5 για ευρωπαϊκό σύλλογο. Εκεί πάνω κάτω παραμένουν τα ποσά και στο νέο συμβόλαιο, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί επακριβώς.

Όπως και να 'χει όμως, για την υφιστάμενη σχέση (ζωής) Λουτσέσκου – ΠΑΟΚ, υπάρχει λόγος, υπάρχει μια οποιαδήποτε χρησιμότητα και πρακτική έννοια για την ύπαρξη μιας ρήτρας; Ούτε καν για το τυπικό που λέει ο λόγος, μιας και – όπως χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε – "ακόμη και αν μείνουν στη Θεσσαλονίκη μόνο ο Λευκός Πύργος και ο Λουτσέσκου, δεν είναι σίγουρος πως ο Ρουμάνος θα φύγει τελευταίος"…

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ