BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Η Βαλένθια απειλεί με το καλύτερο νούμερο της EuroLeague

Ο Τζάρεντ Χάρπερ με αντίπαλο τον Πάρι Λι
Ο Τζάρεντ Χάρπερ με αντίπαλο τον Πάρι Λι MIGUEL ANGEL POLO/VALENCIA BASKET

Το Instat Scout μάς βοηθά να δούμε τον τρόπο μέσα από τον οποίο η Βαλένθια βρίσκει τους περισσότερους πόντους της στα παιχνίδια της EuroLeague και πού οφείλει να εστιάσει ο Παναθηναϊκός για να επιστρέψει στις νίκες μετά το 0/2 επί ισπανικού εδάφους.

Πριν από το αποψινό συναπάντημα στο ΟΑΚΑ (10/2, 21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) τον Παναθηναϊκό από τη Βαλένθια τον χωρίζουν τέσσερις νίκες. Την ώρα που οι πράσινοι πασχίζουν να βρουν ένα μομέντουμ για να ξεκολλήσουν από τα χαμηλά της κατάταξης, οι πορτοκαλί διεκδικούν με ρεκόρ 12-11 τις πιθανότητες που τους αναλογούν για μια θέση στην πρώτη οκτάδα.

Άρα η ως τώρα εικόνα στη σεζόν καθιστά την ομάδα του Άλεξ Μουμπρού παραπάνω από ανταγωνιστική στην EuroLeague και σίγουρα άκρως επικίνδυνη, αν θυμηθεί μάλιστα τι έχει ήδη καταφέρει στις έδρες της Αναντολού Εφές (92-91), του Ολυμπιακού (83-82) και της Παρτίζαν (100-96). Ή αλλιώς στα τρία μεγάλα από τα συνολικά πέντε διπλά της εφέτος.

Το ταυτόχρονο γεγονός πως η παράδοση των Λεβαντίνων στην Αθήνα είναι αρνητική, καθώς μετρά 1/4 και η τελευταία νίκη της συναντάται πριν από δώδεκα χρόνια (Νοέμβριος του 2010) χάνοντας τα υπόλοιπα τρία με διψήφιες διαφορές, και ο Ντούμπλιεβιτς θα λείψει για έκτο σερί παιχνίδι (εξαιτίας διαστρέμματος στον αστράγαλο) παίζουν σίγουρα έναν ρόλο πριν από το τζάμπολ.

Μόνο που η Βαλένθια, ως ένα σύνολο με αγωνιστικές αρχές και σταθερές, δεν έχει επηρεαστεί όσο θα φανταζόταν κανείς από την απουσία του 31χρονου πληθωρικού ψηλού από το Μαυροβούνιο που και πασάρει καλά (1.4 ασίστ) και απειλεί σταθερά (12.9π).

Η καλύτερη ομάδα στους πόντους από catch and shoots

Η Βαλένθια έχει ένα, σχεδόν, ασυναγώνιστο όπλο κι αυτό είναι βέβαιο πως θα προτάξει στον αγώνα με το Τριφύλλι. Πρόκειται για τις επιτυχημένες επιθέσεις που βγάζει μέσα από catch and shoots (σουτ από πάσα χωρίς ντρίμπλα).

Σε αυτόν τον τομέα, η ισπανική ομάδα είναι η πιο παραγωγική στην εφετινή διοργάνωση αποκομίζοντας 17.9 πόντους ανά παιχνίδι σε σύνολο 14.9 κατοχών. Τούτο σημαίνει πως βρίσκει 1.26π ανά κατοχή. Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο νούμερο μετά από το 1.27π/κατοχή της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μόνο που για τη Βαλένθια ο εν λόγω τρόπος εκδήλωσης επιθέσεων αγγίζει το 20% (19.1%) - δηλαδή 1/5 απόπειρες για σκορ εκδηλώνεται μέσα από τέτοιου είδους επιλογή. Να γιατί δεν είναι τυχαίο το 41.9% ευστοχίας (τρίτο υψηλότερο μεταξύ των 18) που εμφανίζει η ομάδα του Μουμπρού μέχρι εδώ σε τέτοιες καταστάσεις.

Οι εκτελέσεις και τα ποσοστά της Βαλένθια από καταστάσεις catch and shoots
Οι εκτελέσεις και τα ποσοστά της Βαλένθια (shot chart) από καταστάσεις catch and shoots INSTAT SCOUT

Μ' αυτήν ακριβώς τη συνταγή είχε φύγει με τη νίκη τόσο από το Σινάν Ερντέμ (36π, 1.8π ανά κατοχή) όσο και από ΣΕΦ (18π, 1.5π ανά κατοχή), προτού επαναλάβει το ίδιο στο Βελιγράδι (18π, 1.38 ανά κατοχή).

Η άμυνα του Παναθηναϊκού στην περιφέρεια

Ο Παναθηναϊκός παίζει καλή άμυνα σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς δέχεται κάτω από έναν πόντο ανά κατοχή (0.97) επιτρέποντας συνολικά στις αντίπαλες ομάδες να βρίσκουν κατά μέσο όρο 11.1 πόντους σε 15.4% των συνολικών επιθέσεών του, με τον Ντέρικ Γουίλιαμς να 'ναι ο πιο αποτελεσματικός (0.66π ανά κατοχή) με βάση τον αριθμό των αμυνών που καλείται να παίξει.

Εφόσον η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς μπορέσει να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα, αυτομάτως αποκτά ένα αβαντάζ. Βέβαια εντός έδρας η αμυντική ανταπόκρισή του σε ανάλογες περιστάσεις εμφανίζεται κατά τι πιο προβληματική (1.01π ανά κατοχή), ακόμη κι έτσι πάντως μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ρίξει την παραγωγικότητα της Βαλένθια και να βρεθεί σε θέση ισχύος.

Τα σουτ και τα ποσοστά των αντιπάλων του Παναθηναϊκού σε καταστάσεις catch and shoots
Τα σουτ και τα ποσοστά των αντιπάλων του Παναθηναϊκού σε καταστάσεις catch and shoots INSTAT SCOUT


Αρκεί, φυσικά, σε παράλληλο επίπεδο να της στερήσει το γρήγορο τέμπο, δεδομένου ότι η αντίπαλός του παίζει με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κατοχών στη διοργάνωση (83.6 ανά ματς) και μαζί βρίσκει 1.15π/κατοχή στο τρανζίσιον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ