BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - Βίρτους: Ο Τεόντοσιτς είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης του Σκαριόλο κι ας παίζει λίγο

Ο Μίλος Τεόντοσιτς εν δράσει
Ο Μίλος Τεόντοσιτς εν δράσει VIRTUS BASKETBALL BOLOGNA

Ο Μίλος Τεόντοσιτς θα παίξει στον αποψινό αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) και με τη βοήθεια του Instat Scout αναλύουμε την επίδρασή του στο παιχνίδι της Βίρτους Μπολόνια ανεξαρτήτως των λεπτών συμμετοχής που παίρνει από τον Σέρτζιο Σκαριόλο.

Θα έλεγε κανείς πως ήταν εν μέρει δίκαιο και έγινε πράξη. Η ποινή έπεσε και ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν θα χάσει το αποψινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24), επιστρέφοντας στο γήπεδο που λατρεύτηκε για τέσσερα χρόνια έως ότου φύγει για τη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ.

Βαδίζοντας προς τα 36 του πλέον, ο Σέρβος πόιντ γκαρντ δεν είναι εκείνος ο 24χρονος που έχτιζε από χρονιά σε χρονιά την καριέρα του στον Πειραιά, προσπαθώντας να ισορροπήσει μπασκετικά μεταξύ ρομαντισμού και ρεαλισμού. Έχει μετατραπεί αισίως σ' έναν βετεράνο του μπάσκετ, ο οποίος διανύει την ενδέκατη σεζόν του στην EuroLeague, ύστερα από ένα μεγάλο διάλειμμα πέντε ετών, οποίος ως παίκτης της Βίρτους Μπολόνια προτάσσει την εμπειρία του και τη χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Όσο πιο ώριμος ο Τεόντοσιτς τόσο πιο επιδραστικός

Ο Τεόντοσιτς φροντίζει να πηγαίνει κόντρα στα ηλικιακά στερεότυπα και να επιδρά ακόμη στο παιχνίδι σαν ένας σύγχρονος 30άρης. Πολύ δεν παίζει στους αγώνες της διοργάνωσης, μια και ο Σέρτζιο Σκαριόλο -στα 9 παιχνίδια που τον είχε μαζί του- τον αφήνει στο παρκέ κάτι περισσότερο από 15 λεπτά. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει ένας παίκτης με ακαταμάχητη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του.

Με τον Σέρβο παρόντα επί παραδείγματι η Βίρτους εμφανίζει το καλύτερο +/- στους ευρωπαϊκούς αγώνες της. Βρίσκεται κατά μέσο όρο στο +4 (υψηλότερο), ενόσω με τον Χάκετ στο -5.2 (χαμηλότερο).

Ο Τεόντοσιτς μετρά 8.6 πόντους και 4.8 ασίστ για 2.8 λάθη ανά ματς. Άρα πολύ σκορ ανά κατοχή δεν δίνει (0.82π) στη Βίρτους, προσφέροντάς της επιμέρους 0.81π ως χειριστής από πικ εν ρολ, 0.73π βγαίνοντας από το σκριν, 1π σε catch and shoots καταστάσεις και 1.1π με μπάλα από χέρι σε χέρι (hand offs).

Είναι σαφές ωστόσο ότι προσπαθεί να δημιουργεί με σοφία για τους όλους τους άλλους. Είναι μάλιστα ο πρώτος παίκτης της ομάδας του Σκαριόλο σε πόντους από ασίστ προσφέροντας 10.3 κατά μέσο όρο (15ος στη διοργάνωση). Ο δεύτερος της λίστας Χάκετ φτιάχνει 2.8 λιγότερους παίζοντας μάλιστα 5 λεπτά περισσότερα!

Τα πικ εν ρολ που έχει στήσει ο Μίλος Τεόντοσιτς στα παιχνίδια της EuroLeague
Τα πικ εν ρολ που έχει στήσει ο Μίλος Τεόντοσιτς στα παιχνίδια της EuroLeague INSTAT SCOUT


Ο Τεόντοσιτς έχει αγγίξει το 50% στο Usage

Επίσης με τον πολύπειρο Σέρβο στο παρκέ η Βίρτους εμφανίζει +9.35 στο net rating (διαφορά άμυνας - επίθεσης ανά 100 κατοχές), επίδοση που είναι η κορυφαία μεταξύ των συμπαικτών του. Ο δεύτερος, ο Βέλγος Ισμαέλ Μπακό, βρίσκεται σε απόσταση 1.88π!

Είναι ξεκάθαρο πως ο 35χρονος πλέι μέικερ έχει δραστική επιρροή στο παιχνίδι της Βίρτους όσο πατά στο παρκέ και κρατά την μπάλα στα χέρια του. Ειδάλλως δεν θα εμφάνιζε 34.8% στην κλίμακα Usage (επιθέσεις που ορίζονται από κάθε παίκτη), την ώρα που ο Νικολό Μάνιον και ο Τορνίκε Σενγκέλια κυμαίνονται στα όρια του 30% με 30.7% και 30.5% αντίστοιχα, πολύ μπροστά δε από τον τέταρτο Ίφε Λούντμπεργκ του 24.2%.

Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης μάλιστα άγγιξε το 50% (48.7%), ενώ άλλη μια φορά υπερέβη το 45%, στο ματς με τον Παναθηναϊκό.

Ο μέσος όρος του Τεόντοσιτς είναι το κορυφαίο που θα συναντήσει κανείς στη διοργάνωση για παίκτες που παίζουν τουλάχιστον 15 λεπτά ανά ματς, πάνω από τον Αμερικανό Μάρκους Χάουαρντ της Μπασκόνια (32.7% σε 21'04'') και τον Σέρβο Νεμάνια Νέντοβιτς του Ερυθρού Αστέρα (32.5% σε 22'30'').

Παίρνει τέλος 6.8 σουτ ανά φορά και ξεπερνά το 51% στην κλίμακα των effective field goals, άρα απειλεί με σχετική συνέπεια.

Οι εκτελέσεις του Μίλος Τεόντοσιτς στα παιχνίδια του στην EuroLeague
Οι εκτελέσεις του Μίλος Τεόντοσιτς στα παιχνίδια του στην EuroLeague INSTAT SCOUT

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει πάρα πολύ ούτε στο ΣΕΦ. Δύσκολα θα τον αφήσει μέσα πάνω από 20 λεπτά. Αλλά όσο πατά στο παρκέ όλοι κατανοούν πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάτι που ο Ολυμπιακός θα ήθελε πολύ ν' αποφύγει, ρίχνοντάς του πάνω παίκτες με ενέργεια που ασκούν πίεση στην μπάλα (Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ).

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ