ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Οι καραμπόλες του Καμπερίδη

Ο Σάββας Καμπερίδης
Ο Σάββας Καμπερίδης INTIME

Ο Σάββας Καμπερίδης βουτάει στα βαθιά ως προπονητής της Εθνικής ομάδας και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο του και επισημαίνει τις συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται...

Το γράφει κατά πως φαίνεται το ριζικό του να πέφτει πάνω σε καραμπόλες και σε σκάντζα βάρδιες! Τον Σάββα Καμπερίδη, εννοώ, ο οποίος θα καθίσει στον πάγκο της Εθνικής αντ’ αυτού του... αντ’ αυτού!

Ο ένας «αυτός» είναι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω του αναθεματισμένου του κορωνοϊού.

Ο άλλος «αυτός» είναι ο Δημήτρης Ιτούδης που αποτελεί τον εκλεκτό της ΕΟΚ για να κοουτσάρει την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ το οποίο επίσης είναι αντ’ αυτού!

Κανονικά το 41o Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα είχε διεξαχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ας όψεται η... ρουφιάνα η πανδημία που το ετεροχρόνισε κατά έναν χρόνο.

Την Πέμπτη (25/11) στο Νιούκαστλ και την Κυριακή (28/11) στο Nick Gallis Hall της Θεσσαλονίκης η ελληνική ομάδα ανοίγει τα παράθυρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία και στη Λευκορωσία και του Καμπερίδη του έλαχε άλλος ένας κλήρος να κάνει σκάντζα βάρδια!

Του τριτώνει λοιπόν αυτή η υπόθεση...

Οι κλοτσιές του Πρίφτη

Η ιστορία άρχισε να γράφεται στις 31 Μαΐου του 2017 στο ΟΑΚΑ στον δεύτερο μικρό τελικό της Basket League ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Άρη (85-91).

Δέκα πέντε λεπτά και 29 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Δημήτρης Πρίφτης αποβλήθηκε επειδή κλότσαγε ό,τι έβρισκε μπροστά του, μετά από ένα φάουλ του Βασίλη Καββαδά στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Τότε λοιπόν ο Καμπερίδης που ήταν assistant coach του Άρη ανέλαβε το κοουτσάρισμα και έκανε τη δουλειά όμορφα και παστρικά!

Ενάμιση χρόνο αργότερα του έκατσε, δίκην déjà vu, η ίδια υπόθεση...

Ο καυγάς του Αγγέλου με τον Πασκουάλ

Στις 13 Οκτωβρίου του 2018 στο Νick Gallis Hall, απέμεναν δυο λεπτά και 54 δευτερόλεπτα για τη λήξη του αγώνα Αρης-Παναθηναϊκός (70-84) όταν μάλωσαν πρώτα ο Νίκ Καλάθης με τον Δημήτρη Βεργίνη και ύστερα ο Βαγγέλης Αγγέλου με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Οι διαιτητές απέβαλαν τους δυο προπονητές και για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα άφησαν στο πόδι τους ο μεν τον Γιώργο Βόβορα, ο δε τον Καμπερίδη.

Ως πιστός στρατιώτης, ο Σάββας διετέλεσε assistant coach των πέντε προπονητών του Αρη από το 2012 έως το 2019: μαθήτευσε δίπλα στον Βαγγέλη Αγγέλου (δυο φορές), στον Μίλαν Μίνιτς, στον Δημήτρη Πρίφτη, στον Παναγιώτη Γιαννάκη και στον Γιάννη Καστρίτη.

To καλοκαίρι του 2019 έπιασε στον αέρα το γάντι που του πέταξε ο Ζούρος και τον ακολούθησε στο Περιστέρι, ωστόσο η θητείας τους εκεί αποδείχθηκε βραχύβια...

Στη θέση του Σούλη

Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, όταν αποχώρησε ο Σούλης Μαρκόπουλος, οι Αρειανοί ήξεραν σε ποιον θα απευθύνονταν και ο Καμπερίδης επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και στο Αλεξάνδρειο, αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής.

Μάλιστα το κανονικό, πλέον και όχι προσωρινό και υπηρεσιακού τύπου ντεμπούτο του στην άκρη του πάγκου το έκανε στον... τόπο του εγκλήματος: στο ΟΑΚΑ, στις 13 Δεκεμβρίου 2019, στον αγώνα ΑΕΚ-Αρης (92-79).

Ο Καμπερίδης αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Άρη το περασμένο καλοκαίρι και ξανακατέβηκε στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο πλάι του Χρήστου Σερέλη, μετά την αποχώρηση του Ισίδωρου Κουτσού ο οποίος πλαισιώνει τον Πρίφτη στον Παναθηναϊκό.

Στο πλάι του Λιμνιάτη

Τώρα πάλι του έλαχε ο κλήρος να κοουτσάρει την Εθνική ομάδα, στην οποία παρεμπιπτόντως-αν και αυτό δεν έχει σημασία-δεν αξιώθηκε να παίξει ποτέ: ούτε στην Εθνική ανδρών, ούτε σε καμιά από τις μικρότερες, καθόσον όπως μου έλεγε προχθές «κοβόμουν απ’ όλες»!

Παρ’ όλα αυτά ο Καμπερίδης δεν είναι άμαθος στο περιβάλλον των Εθνικών ομάδων: το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Λιμνιάτη στο Ευρωμπάσκετ Νέων ανδρών, το οποίο διεξήχθη στο Ισραήλ και τώρα επιστρέφει δριμύτερος!

Δριμύτερος; Και μάλιστα στα μεγάλα παιδιά!

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση του από την Εθνική ομάδα των ανδρών;

Τον ρώτησα και μου απάντησε χωρίς να το σκεφτεί καθόλου...

Η ανάμνηση του Γκάλη

«Μουντομπάσκετ 1986, Σαραγόσα, Ελλάδα-Παναμάς 110-81, με τους 53 πόντους του μεγάλου»!

Έπρεπε να του ζητήσω να μου πει και τα στατιστικά του Νίκου Γκάλη, σίγουρα θα θυμόταν ότι σε εκείνη την πρεμιέρα της Εθνικής στην παρθενική συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο «Γκάνγκστερ» είχε 22/29 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 8/12 βολές.

Παρεμπιπτόντως όταν ο Καμπερίδης βλέπει τον Γκάλη ή μιλάει μαζί του παθαίνει... ταράκουλο, όπως μου είχε αποκαλύψει εδώ πριν από δέκα μήνες.

Νενίκηκας με Σάββα!

Χαρτί και καλαμάρι τα θυμάται όλα αυτά ο Καμπερίδης, το μνημονικό και οι γνώσεις του οποίου με εντυπωσίασαν από την πρώτη φορά που έκανα παρέα μαζί του.

Πότε συνέβη αυτό;

Στις 12 Απριλίου του 2006, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ περιμέναμε την επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής του Άρη από το Σαρλερουά, μετά τον χαμένο τελικό του ULEB Cup με την Ντινάμο Μόσχας.

Καθίσαμε μαζί με τον Γιώργο Σιγάλα σε μια γωνία και για να περάσει η ώρα παίζαμε μπασκετικά κουίζ στα οποία (οφείλω να ομολογήσω ότι) με διέλυσε!

«Νενίκηκας με Σάββα» του είπα κάποια στιγμή και σηκώθηκα για να κάνω ένα τσιγάρο και να πάνε κάτω τα φαρμάκια!

Εκτός από τις παρτίδες με τις εθνικές ομάδες, ο γεννημένος στις 10 Αυγούστου του 1978, παλαίμαχος γκαρντ έχει τέτοιες και με την Αγγλία, όπου θα λάβει το χρίσμα...

Οι σπουδές και οι Λόιντον Τάουερς

Τι σόι παρτίδες;

Φοιτητικές, καθόσον από το 1998 έως το 2000 σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς που είναι κτισμένο στις όχθες του Τάμεση και μάλιστα εκείνη την εποχή προπονούνταν με τους Λόντον Τάουερς.

Τότε ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας που αργότερα αγωνίσθηκε στην Ευρωλίγκα ήταν ο Κωστής Ζομπανάκης, ενώ στον πάγκο της καθόταν ο Ιταλός Λίνο Φρατίν, τον οποίο διαδέχθηκε ο νυν προπονητής των Τορόντο Ράπτορς και πρωταθλητής του ΝΒΑ, Νικ Νερς.

Πριν από τον Αρη ο Καμπερίδης φόρεσε τις φανέλες του Αίαντος Ευόσμου και της ΜΕΝΤ, ενώ στη συνέχεια αγωνίσθηκε στον Ηρακλή, στον Ιωνικό Λαμίας, ξανά στον Ηρακλή και στις Σέρρες.

Και τίγρη και ζέβρα

Με το που αποσύρθηκε, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Βαγγέλη Αγγέλου, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο του Άρη, μετά από μια βαριά ήττα από τον Πανιώνιο με 89-63.

«Έλα τώρα στο Παλέ» τον... διέταξε ο Αγγέλου.

Ο Σάββας έφτασε σε χρόνο dt και τότε άκουσε από τον Αγγέλου να του αναθέτει τον ρόλο του...

«Θέλω να είσαι και τίγρη και ζέβρα» του είπε και ο νοών νοείτω!

Ο Καμπερίδης ενσωματώθηκε στο επιτελείο μαζί με τον επονομαζόμενο «Αρόγιο» Θανάση Μολυβδά και στον Πέτρο Κωστίδη και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ