THE SPORTS ECONOMIST

Ο Τζόλης, ο Γιαννούλης, η Wasserman και η Νόριτς

Ο Χρήστος Τζόλης
Ο Χρήστος Τζόλης ΙΝΤΙΜΕ

Πώς μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο οι παρτίδες που άνοιξε ο ΠΑΟΚ με τον αμερικάνικο κολοσσό management Wasserman και συγκεκριμένα τον Αγγλο ατζέντη Πολ Μάρτιν, έφεραν αρχικά στο Νησί τον Δημήτρη Γιαννούλη, στρώνοντας εν συνεχεία τον δρόμο για την διαφαινόμενη επικερδέστερη πώληση της ιστορίας του "δικέφαλου", της επικείμενης του Χρήστου Τζόλη στη Νόριτς.

Στην τελική του ευθεία, πρακτικά σε καθεστώς αντίστροφης μέτρησης, βρίσκεται το θέμα της μεταγραφής του Χρήστου Τζόλη στη Νόριτς και το SPORT24 επιχειρεί την αναδρομή των όσων, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, προηγήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο και έχουν οδηγήσει τον διεθνή εξτρέμ ένα βήμα πριν την Premier League.

Η αρχή έγινε το περασμένο φθινόπωρο. Τότε, στον ΠΑΟΚ κυριαρχούσε η υπόθεση πώλησης του Δημήτρη Γιαννούλη. Ατελέσφορα. Ο τότε τεχνικός διευθυντής, Όλαφ Ρέμπε, εξουσιοδοτεί τον Αγγλο ατζέντη, Πολ Μαρτίν, ο οποίος είναι για χρόνια επικεφαλής του αγγλικού παραρτήματος της πανίσχυρης παγκοσμίως αμερικανικής εταιρείας εκπροσώπησης Wasserman, ώστε να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του club με διάφορες αγγλικές ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αποστολή δύσκολη, κυρίως λόγω του μπλεξίματος που είχε προηγηθεί, μιας και από την άνοιξη του 2020, στην πώληση του Γιαννούλη είχαν εμπλακεί με διάφορους τρόπους, είτε άμεσα δηλαδή μέσω εξουσιοδότησης από τον ΠΑΟΚ είτε έμμεσα, δηλαδή μέσω συνεργασίας με τους εξουσιοδοτημένους ατζέντηδες, τουλάχιστον έξι γραφεία εκπροσώπησης.

Πολύς κόσμος. Υπερβολικά πολύς, αφού τελικά ήταν τόσος που προκαλούσε μεγάλο μπλέξιμο, στερώντας έτσι αξιοπιστία από τις εκάστοτε απόπειρες προώθησης του Γιαννούλη και προκαλώντας αμφιβολία και ερωτηματικά στις ενδιαφερόμενες ομάδες.

Εν προκειμένω, ούτε και ο Μάρτιν είτε λόγω της καθυστερημένης εμπλοκής του είτε κυρίως λόγω ακριβώς αυτού του μπερδέματος, κατάφερε να βγάλει άκρη στην προσέγγισή του σε clubs της Premier League και έτσι, αφού ούτε και οι υπόλοιπες προσπάθειες άλλων εμπλεκομένων είχαν αποτέλεσμα, ο Γιαννούλης παρέμεινε στον ΠΑΟΚ.

Το πρώτο

Τότε, η Νόριτς δεν υπήρχε στον χάρτη του/για τον Γιαννούλη. O υποβιβασμός της στην Championship δεν άφηνε περιθώρια, παρότι η αναζήτηση αριστερού μπακ ήταν – από τότε – επιτακτική για τα "καναρίνια", λόγω της πώλησης του Τζαμάλ Λιούις στη Νιουκάστλ.

Η Νόριτς, club στο οποίο η Wasserman και ειδικότερα ο Μάρτιν διατηρεί εξαιρετική πρόσβαση, αλλά και απολαμβάνει εμπιστοσύνης (σ.σ. χαρακτηριστικά, χτες μόλις, αγοράστηκε από την υποβιβασμένη στην Zweiteliga, Βέρντερ Βρέμης έναντι 11 εκατ. ευρώ ο 21χρονος Αμερικανός φορ Τζος Σάρζτεντ, πελάτης και αυτός της Wasserman). Όχι μόνο ενόσω σε ρόλο τεχνικού διευθυντή βρίσκεται ο Στιούαρτ Γουέμπερ (από το 2017), αλλά και επί ημερών του προκατόχου του, συνεπωνύμου του Αγγλου ατζέντη, Ρίκι Μάρτιν (σ.σ. πλέον είναι επικεφαλής των ακαδημιών της Γουέστ Χαμ).

Από τότε, για πάνω δηλαδή από μια πενταετία, το ενδιαφέρον και η προσοχή των "καναρινιών" στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι αδιαμφισβήτητα. Και φυσικά, από τότε, είχαν ξεχωρίσει πολύ πριν αρκετοί το αντιληφθούν εντός των συνόρων, τη δυναμική του Χρήστου Τζόλη, η πρώτη απόπειρα του οποίου να περάσει από τη Μάγχη για χάρη της Λίβερπουλ είχε "σταμπαριστεί" - παρότι δεν ευδοκίμησε – από τη Νόριτς, με έκτοτε στενότατη παρακολούθηση της πορείας και της εξέλιξής του.

Η Νόριτς λοιπόν, μετά την φθινοπωρινή πώληση του Λιούις ουσιαστικά καλύπτει εκ των έσω το κενό και εστιάζει στη μεταγραφική περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου για την οριστική αναπλήρωσή του, καταλήγοντας στον Γιαννούλη ως ιδανική επιλογή. Καταλύτης σε αυτήν την επιλογή ο Πολ Μάρτιν.

Δεν εκπροσωπεί τον Γιαννούλη, ωστόσο εξουσιοδοτείται από τον αγγλικό σύλλογο (όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την επίσημη λίστα διαμεσολαβήσεων και εκπροσωπήσεων που εκδίδει ετησίως για κάθε μεταγραφή σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες των αγγλικών πρωταθλημάτων η εκεί ποδοσφαιρική ομοσπονδία) για να διαπραγματευτεί την αγορά του 26χρονου αριστερού μπακ από τον ΠΑΟΚ.

Με έναν σμπάρο...

To deal ολοκληρώνεται και αυτό ουσιαστικά αποτελεί τον προπομπό άλλων. Πρώτο και κύριο αυτό της εκπροσώπησης του Τζόλη, αφού λίγες μόνο μέρες μετά την μετακόμιση του Γιαννούλη στο "Κάροου Ρόουντ", ο Πολ Μάρτιν και η Wasserman επιτυγχάνουν τον εξ αρχής βασικό στόχο τους, συμφωνώντας και εντάσσοντας στο πελατολόγιο τους τον 19χρονο επιθετικό, ο οποίος ως τότε πολιορκούνταν από διάφορα, κορυφαία μανατζερικά γραφεία του πλανήτη.

Εξέλιξη που τελεί υπό την αποδοχή/έγκριση του ΠΑΟΚ, αφού ο Μάρτιν (και κατ’ επέκταση η Wasserman) κατέθεσε διαπιστευτήρια αποτελεσματικότητας με τη μεταγραφή του Γιαννούλη. Η συμφωνία όμως δεν ανακοινώνεται, αφού το συμβόλαιο του Τζόλη με την προηγούμενη εταιρεία εκπροσώπησής του είναι σε ισχύ και ολοκληρώνονταν την 30η Ιουνίου (σ.σ. ένας από τους λόγους, όχι ο κύριος πάντως, που δεν προχώρησε και η πρόταση που έφτασε στον "δικέφαλο" από την Μπριζ στα τέλη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου).

Το πλαίσιο πάντως έχει διαμορφωθεί και όλα έχουν δρομολογηθεί. Και ας μην είναι ορατά στην κοινή γνώμη. Ο Τζόλης έχει σκαναριστεί ενδελεχώς από τη Νόριτς, αποτελεί σοβαρό project της έμπιστης και φερέγγυας στις προτάσεις της Wasserman, την ίδια ώρα η πρώτη ελληνική επιλογή των "καναρινιών" αποδεικνύεται λίρα εκατό με τον Γιαννούλη να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ οι σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών – ΠΑΟΚ, Νόριτς, Wasserman – έχουν δομηθεί από το αρχικό deal της πώλησης του διεθνή αριστερού μπακ.

Μονόδρομος και διπλασιασμός

Οι πρώτες, σαφείς ενδείξεις είχαν έρθει από εκείνο κιόλας το deal, με διάφορα αιτήματα τα οποία δεν θα είχαν τύχη τότε (να κατοχυρώσει για παράδειγμα η Νόριτς first option, προτεραιότητα δηλαδή, εν όψει καλοκαιριού, συνοδευόμενη από μια αρχική πρόταση περίπου 5 εκατ. ευρώ στις αρχές της άνοιξης), ήταν όμως ενδεικτικά προθέσεων, οι οποίες και μέχρι το ξεκίνημα του καλοκαιριού συνεχώς και με διάφορους τρόπους συντηρούνταν.

Και ειδικά εφόσον δεν προέκυψε άλλη ρεαλιστική προοπτική για τον Τζόλη - σταθερό, αλλά με συγκεκριμένο ταβάνι, που δεν θα ικανοποιούσε τον ΠΑΟΚ το ενδιαφέρον της Μπριζ, θετικό το feedback από την Αϊντχόβεν, ποτέ όμως σε επίπεδο αξιόλογης πρότασης, η Γκλάντμπαχ παρά το υπόβαθρο που υπήρξε, ποτέ δεν αποφάσισε να προχωρήσει - η επιλογή της Νόριτς έφτασε να είναι μονόδρομος.

Και για τον ποδοσφαιριστή, αυτονόητα και για την Wasserman, προφανώς πλέον και για τον ΠΑΟΚ. Πόσο μάλλον από την στιγμή που τα "καναρίνια" το πήραν απόφαση και να κινηθούν αυτό το καλοκαίρι, αλλά και κυρίως να το κάνουν πλησιάζοντας στις απαιτήσεις των Κυπελλούχων Ελλάδας.

Και έτσι, τα ανοιξιάτικα 5 εκατ. ευρώ έχουν πλέον διπλασιαστεί – πάντα με τον Πολ Μαρτίν μεσολαβητή και συνδετικό κρίκο της διαπραγμάτευσης – διαμορφώνοντας σταδιακά ένα πακέτο προσφοράς που ναι μεν δεν φτάνει (και ούτε θα φτάσει) στις χειμερινές αξιώσεις του "δικεφάλου", αλλά για το δεδομένο timing και τις υφιστάμενες συνθήκες τείνει να γίνει επαρκές, ώστε να φέρει τον Χρήστο Τζόλη στο "Κάροου Ρόουντ", αυξάνοντας και την ελληνική παροικία εκεί, αλλά και παράλληλα τα εκατομμύρια στο ταμείο του "δικεφάλου" από τις πωλήσεις των δύο δικών του ποδοσφαιριστών σε διάστημα λίγων μηνών στη Νόριτς.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ