ΠΑΟΚ

Ο περιζήτητος Τζόλης: Η αλήθεια για το ενδιαφέρον των "μεγάλων" της Ευρώπης

Σύνθεση με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Τζόλη
Σύνθεση με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Τζόλη 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το wonderkid του ΠΑΟΚ, Χρήστος Τζόλης γίνεται Μήλον της Έριδος για κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Οι πλέον αρμόδιοι και έγκυροι, οι ρεπόρτερ δηλαδή των Γκλάντμπαχ, Γιουνάιτεντ, Μπριζ, Ντόρτμουντ και Λειψίας ξεκαθαρίζουν, μέσω του SPORT 24, τα -ως τώρα- δεδομένα για τον ταλαντούχο επιθετικό.

Είναι – και δικαιωματικά – το πρόσωπο του τελευταίου χρόνου στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Και όχι μόνο εξαιτίας της νιότης, της φρεσκάδας και της ορμής με την οποία γρήγορα συστήθηκε, γρήγορα καθιερώθηκε και, επίσης γρήγορα, ετοιμάζεται να φύγει.

Μεσοεπιθετικό, γηγενή, με τέτοιες επιδόσεις, τέτοιο ταλέντο και τόσο νέο, δεν έχουμε απαντήσει για γενιές στα μέρη μας. Έτσι κι αλλιώς άλλωστε, η αξία στην ποδοσφαιρική αγορά διαμορφώνεται και από τη ζήτηση. "Δείξε μου αυτόν που σε θέλει, να σου πω τι παίκτης είσαι". Η, τι παίκτης μπορείς να γίνεις.

Του Αντώνη Οικονομίδη

Ακόμη μια απόδειξη της ιδιαίτερης περίπτωσης του Χρήστου Τζόλη το όνομα του οποίου φιγουράρει σχεδόν καθημερινά σε λογιών λογιών μεταγραφικά σενάρια, με κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους στο κατόπι του. Το SPORT 24 χωρίς διάθεση υποθέσεων και αστήριχτης σεναριολογίας – που στο τέλος τέλος αδικεί τη δυναμική του Έλληνα εξτρέμ - απευθύνθηκε καταλλήλως και αρμοδίως.

Στους ρεπόρτερ δηλαδή των ομάδων που – φέρονται τουλάχιστον – να ερίζουν για τον επιθετικό του ΠΑΟΚ. Και αυτοί, υπεύθυνα και σαφώς, έχοντας την καλύτερη γνώση της καθημερινότητας των ομάδων που καλύπτουν ρεπορταζιακά, ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Για τώρα τουλάχιστον, γιατί – κουράγιο να ‘χουμε – το καλοκαίρι για τον Τζόλη αναμένεται μακρύ.

"ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΜΠΡΙΖ"

Μπαρτ Λάγκε, αρχισυντάκτης Het Nieuwsblad

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σου, η Μπριζ θα κινηθεί για εξτρέμ στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

"Είναι σίγουρο πως θα κινηθεί. Και το πιθανότερο είναι πως θα το κάνει αναζητώντας δύο".

Παραμένει ο Τζόλης προτεραιότητα;

"Οι επιλογές που υπάρχουν είναι αρκετές. Ο Τζόλης είναι σίγουρα σε αυτές που εξετάζουν, θεωρώ όμως ότι αν αποτελέσει τελικά προτεραιότητα θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα ζητήσει ο ΠΑΟΚ".

Ο ΠΑΟΚ φέρεται να αξιώνει 15 εκατ. ευρώ, ποσό που προσέγγισε τον Ιανουάριο η Μπριζ με τις δύο διαφορετικές εκδοχές των προτάσεων που κατέθεσε (10 εκατ. ευρώ και 30% μεταπώληση ή 8 εκατομμύρια, την ελευθέρας του Κρμέντσικ και, επίσης, 30% μεταπώληση). Η εκτίμηση σου για το πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει η Μπριζ;

"Θα εξαρτηθεί πρώτον από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι και τι ποσοστό αυτών θα επανεπενδυθεί. Επίσης, ένας άγνωστος παράγοντας έχει να κάνει με την πρόσφατη είσοδο της Μπριζ στο χρηματιστήριο, κάτι που δεν ξέρουμε ακόμη πως θα επηρεάσει τα οικονομικά του club και τον τρόπο που θα κινηθεί στην καλοκαιρινή αγορά".

Ο Χρήστος Τζόλης
Ο Χρήστος Τζόλης EUROKINISSI


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σου, στις επαφές που έχουν προηγηθεί μεταξύ Τζόλη και Μπριζ, ποια είναι η ανταπόκριση που έχουν οι παράγοντες του συλλόγου από την πλευρά του ποδοσφαιριστή;

"Το σίγουρο είναι ότι δεν θεωρούν πως ματαιοπονούν. Εξασφαλίζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική, αφoύ πέραν του οικονομικού (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ ετησίως, για 4 χρόνια ήταν η βάση της χειμερινής προσφοράς) προσφέρουν δεδομένο χρόνο συμμετοχής, την προοπτική παρουσίας στο Champions League, εξαιρετικό περιβάλλον επαγγελματικά αλλά και διαβίωσης, αφού το Μπριζ θεωρείται μέρος της βελγικής Ριβιέρας".

Συμπερασματικά: η Μπριζ θα επανέλθει το καλοκαίρι, ποιο είναι το ταβάνι της και τι ποσοστά της δίνεις για να καταφέρει να αποκτήσει τον Τζόλη;

"Δεν είναι εύκολη μια τέτοια εκτίμηση. Οι της Μπριζ θεωρούν πως έχουν τύχη, αφού γνωρίζουν πως ο Τζόλης μπορεί να θεωρεί το club ιδανικό σταθμό εξέλιξης. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και φυσικά από τον ανταγωνισμό. Αν ξεφύγουν τα πρώτα και αν είναι σημαντικός ο δεύτερος, τότε η Μπριζ θα στραφεί αλλού".

"ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΜΑΛΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ"

Σεμπάστιαν Κόλσμπεργκερ, ρεπόρτερ Ντόρτμουντ, Bild

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σου, η Ντόρτμουντ θα κινηθεί για εξτρέμ στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού;

"Το πιθανότερο είναι πως θα κινηθούν για παραπάνω από έναν. Η πώληση του Σάντσο θεωρείται δεδομένη, ο Ρέινα είναι ακόμη μικρός, ενώ οι Ρόις, Μπραντ που στηρίζουν μεσοεπιθετικά δεν προέρχονται από καλή σεζόν. Οπότε, η ανανέωση και η ενίσχυση θεωρείται σίγουρη".

Έχεις αναφέρει πως ο Ντόνιελ Μάλεν είναι ο βασικός στόχος της Ντόρτμουντ. Έχεις πληροφορίες που να υποδεικνύουν πως ο Τζόλης βρίσκεται σε κάποια λίστα με εξτρέμ;

"Είναι ένας ποδοσφαιριστής που γνωρίζει το club και ο διευθυντής, Μίκαελ Τσορκ. Δεν είναι όμως – και αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά – ο κορυφαίος στόχος. Αυτός είναι ο όντως ο Μάλεν, ενώ θα γίνει προσπάθεια, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει μιας και είναι ελεύθερος το καλοκαίρι, και για τον Μέμφις Ντεπάι. Σίγουρα πάντως, τα χαρακτηριστικά που έχει ο Τζόλης και η ηλικία του, ταιριάζουν στη φιλοσοφία του club και στον τρόπο που κινείται μεταγραφικά".

Ο ΠΑΟΚ φιλοδοξεί να αποσπάσει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του Τζόλη. Θεωρείς ότι είναι ένα ποσό που η Ντόρτμουντ μπορεί και θέλει να διαθέσει για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα;

"Εξαρτάται από την ποιότητα του ποδοσφαιριστή, τα χαρακτηριστικά του και κατά πόσον έχει πείσει ότι αξίζει να βρεθεί στην Bundesliga Αν αυτά ισχύουν, τότε τα 15 εκατ., δεν είναι μεγάλο ποσό για την Ντόρτμουντ. Εδωσε 28 για τον 17χρονο Μπέλινγκχαμ. Ενας επιπρόσθετος παράγοντας είναι το πού θα καθοριστεί το μπάτζετ για την επόμενη σεζόν. Υπάρχουν σημαντικότατες ζημιές λόγω της πανδημίας και ανεξαρτήτως πωλήσεων, αν η Ντόρτμουντ δεν εξασφαλίσει μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε δεδομένα τα διαθέσιμα θα περιοριστούν".

Συμπερασματικά: η Ντόρτμουντ θα κινηθεί το καλοκαίρι για τον Τζόλη, ποιο θεωρείς πως είναι το ταβάνι της και τι ποσοστά της δίνεις για να καταφέρει τελικά να τον αποκτήσει;

"Αν όντως αποφασίσουν πως ο Τζόλης είναι ένας παίκτης που χρειάζονται και πως θέλουν να επενδύσουν πάνω του, τότε νομίζω πως το πακέτο που (θα) προσφέρει η Ντόρτμουντ για κάθε παίκτη της ηλικίας του είναι αποδεδειγμένα το καλύτερο. Το ποσό είναι όντως σημαντικό, αλλά δίνεται. Επαναλαμβάνω πάντως πως προς το παρόν τουλάχιστον, ο Τζόλης δεν είναι η βασική προτεραιότητα".

"ΣΑΝΤΣΟ ΚΑΙ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ"

Ντάνιελ Τέιλορ, ρεπόρτερ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Athletic.co.uk

Ποιες είναι οι μεταγραφικές προτεραιότητες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εν όψει καλοκαιριού;

"Η βασική είναι ένας φουνταριστός, ανεξαρτήτως αν παραμείνει ή όχι (σ.σ. το πιθανότερο) ο Καβάνι, ενώ ολοένα και αυξάνονται οι φωνές εντός club που ισχυρίζονται πως χρειάζεται ακόμη ένας ποιοτικός στόπερ για να διεκδικήσει θέση βασικού".

Η απόκτηση εξτρέμ αποτελεί προτεραιότητα;

"Προτεραιότητα όχι, όμως εφόσον υπάρχει ξεκάθαρη προτίμηση μπορεί να γίνει. Τον Τζέιντον Σάντσο θέλουν όλοι στη Γιουνάιτεντ, γνωρίζουν όμως πως δεν είναι εύκολη περίπτωση. Εναλλακτικές εννοείται πως υπάρχουν, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα ενεργοποιηθούν, πως θα αποτελέσουν δηλαδή προτεραιότητα αν δεν καταστεί εφικτή η αγορά του Σάντσο".

Ο Χρήστος Τζόλης με τη φανέλα της Εθνικής
Ο Χρήστος Τζόλης με τη φανέλα της Εθνικής EUROKINISSI


Στην καθημερινή τριβή σου με το club, έχεις ακούσει ποτέ το όνομα Τζόλης να αναφέρεται;

"Όχι, ποτέ. Αυτό όμως δεν υποδηλώνει κάτι. Αφενός γιατί η Γιουνάιτεντ ξέρει να προστατεύει τα μυστικά της, αφετέρου γιατί έναν παίκτη με τις δικές του επιδόσεις και ηλικία, δεδομένα σε επίπεδο scouting τον γνωρίζουν. Μέχρις εκεί όμως".

Υποθετικά καταλήγοντας και με την προϋπόθεση πως στη Γιουνάιτεντ έχουν καλή άποψη για τον Τζόλη, πόσο πιθανό θεωρείς να καταθέσει πρόταση που θα αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ που αξιώνει ο ΠΑΟΚ;

"Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για τη Γιουνάιτεντ. Επαναλαμβάνω πως στόχος της είναι ο Σάντσο. Αν δεν προχωρήσει τότε η προτεραιότητα θα γίνει η προσθήκη ενός φορ. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι ο Τζόλης εκπροσωπείται πλέον από Αγγλο ατζέντη (σ.σ. Πολ Μαρτίν), ο οποίος έχει εξαιρετικές προσβάσεις στο "Ολντ Τράφορντ". Σε κάθε περίπτωση πάντως και μιλώντας με ποσοστά, δεν θα έδινα πάνω από 10% πιθανότητες".

ΝΑΙ Η ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ, ΟΧΙ Η ΛΕΙΨΙΑ

Στέφαν Κράουζε, ρεπόρτερ Λειψίας, Bild

"Βάσει των πηγών μου στο club, ο Τζόλης δεν απασχολεί. Για τη θέση του εξτρέμ έχει αποφασιστεί να γίνει χρήση του buy-out που υπάρχει στον δανεισμό του Τζάστιν Κλάιφερτ από τη Ρόμα, χωρίς να αναμένονται άλλες κινήσεις στη συγκεκριμένη θέση. Αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για τον επιθετικό του ΠΑΟΚ".

Κρίστιαν Χόρνουνγκ, ρεπόρτερ Γκλάντμπαχ, Bild

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σου, η Γκλάντμπαχ θα κινηθεί για εξτρέμ στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού;

"Δεδομένα. Και το πιθανότερο είναι πως δεν θα ψάξει μόνο έναν, αφού θα αποχωρήσουν οι Τραορέ, Χέρμαν και πιθανώς και ο Τουράμ".

Το όνομα Τζόλης έχει προκύψει από το ρεπορτάζ σου;

"Μέχρι να μου το αναφέρεις, όχι (σ.σ. γέλια). Ναι, ισχύει, είναι ένας ποδοσφαιριστής που γνωρίζουν στην Γκλάντμπαχ και είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από διάφορες πηγές".

Ο ΠΑΟΚ φιλοδοξεί να αποσπάσει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του Τζόλη. Θεωρείς ότι είναι ένα ποσό που η Γκλάνταμπαχ μπορεί και θέλει να διαθέσει για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα;

"Πάντα με την προϋπόθεση ότι θα γίνει κίνηση, μου φαίνεται δύσκολο να φτάσει η Γκλάντμπαχ τόσο ψηλά. Βάσει των όσων γνωρίζω, θεωρώ λογικότερο και ρεαλιστικότερο ένα εύρος μεταξύ 10-12 εκατομμυρίων".

Συμπερασματικά: θεωρείς πως η Γκλάντμπαχ θα κινηθεί το καλοκαίρι για τον Τζόλη, ποιο θεωρείς πως είναι το ταβάνι της και τι ποσοστά της δίνεις για να καταφέρει τελικά να τον αποκτήσει;

"Είναι ένας παίκτης που ταιριάζει στο διαχρονικό προφίλ μεταγραφικών στόχων της Γκλάντμπαχ. Οικονομικά δεν εξαρτάται από την ίδια και είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα ξεφύγει από τα συνηθισμένα της επίπεδα, ειδικά σε καιρό πανδημίας. Θα έδινα ένα 50% στο να τον αποκτήσει και σαφώς μεγαλύτερο στο να κινηθεί".

Ο Χρήστος Τζόλης
Ο Χρήστος Τζόλης EUROKINISSI

Photo Credits: Eurokinissi, 24MEDIA Creative Team/Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΛΕΙΨΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ