ΣΤΗΛΕΣ

Ο Νεϊμάρ (δεν) είναι ο Μπίμπερ του ποδοσφαίρου

Ο Νεϊμάρ (δεν) είναι ο Μπίμπερ του ποδοσφαίρου

Ο Football Philosopher εξηγεί γιατί του τη ...σπάει ο Νεϊμάρ, αλλά προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα ποδοσφαιρικά του μυστικά, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα. Όσοι πιστοί (και άπιστοι) προσέλθετε

O Neymar είναι εντυπωσιακός παίκτης (και καλός ποδοσφαιριστής, αλλά αυτό θα το πιάσουμε παρακάτω). Περισσότερο όμως από τον ίδιο τον Neymar, με εντυπωσιάζουν πράγματα που δεν έχουν να κάνουν (αποκλειστικά) με τον ίδιο.

Κυρίως το πώς τον βλέπει και τον αντιμετωπίζει ο κόσμος. Κι εξηγούμαι:

α) είναι τόσο διάσημος, που το όνομά του είναι οικείο ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει ένα μυστήριο για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους

β) έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του, πάρα πολλοί φίλαθλοι που δεν τον έχουν δει ούτε σε ένα ματς

γ) στην εποχή που με μια περιήγηση στο internet μπορείς να καταλάβεις σε γενικές γραμμές, τι παίκτης είναι ακόμα και «το μπαμ της προεδράρας», ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να κάνουν ένα διαδικτυακό scouting του καλύτερου παίκτη της εθνικής Βραζιλίας.

Ο Νεϊμάρ (δεν) είναι ο Μπίμπερ του ποδοσφαίρου

Είναι γεγονός πως η φάση με τον Neymar θυμίζει αρκετά Justin Bieber. Καμιά φορά αναρωτιέμαι πότε θα κάνουμε TT το #GreekBeliebersNeedNey (το Beliebers δεν αλλάζει, δεν υπάρχει λόγος). Η εικόνα του πουλάει, το μαλλί του πουλάει, η μούρη του πουλάει, το στυλ του πουλάει. Εχει πέραση, κάνει γκελ με αυτόν τον αηδιαστικό, ρουβίστικο τρόπο. Κόσμος κόβει φλέβα και λιποθυμάει για χάρη του. Γονείς δίνουν το όνομά του στα παιδιά τους. Είναι πρότυπο για πολύ κόσμο (όχι απαραίτητα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο).

Ai se eu te pego, γατάκια, scouting

Γενικά γύρω από το όνομά του έχει στηθεί μια ακόμα ιστορία του τίποτα. Κάπως έτσι, η φίλη σου που ακούει Bieber (γιατί έχεις τέτοιες φίλες;), αν δει τον Neymar θα τσιρίξει Σάκηηηηηηηη στα βραζιλιάνικα/πορτογαλικά. Το βασικό θέμα όμως είσαι εσύ (μετά τον Neymar τέλος πάντων). Όχι η φίλη σου. Εντάξει 2013 έχουμε, τα κόλπα εκτός γηπέδου, τα ξέρεις κι από τον Beckham και τον Cristiano. Ξεπέρασέ το. Πολλά τα λεφτά, χάρτινα τα είδωλα κτλ.

Αλλά με εσένα τι γίνεται φίλε ποδοσφαιρόφιλε; Εδώ και 3-4 χρόνια ακούς για το νέο μεγάλο ταλέντο από τη Βραζιλία. Παίζεις pro, fifa, manager, έχεις internet και δεν έχεις ιδέα τι κάνει ο Neymar πάνω στο χορτάρι. Και καλά εσύ, είδες το στυλάκι του, τον είδες να χορεύει το ai se eu te pego, ξενέρωσες και δεν ασχολήθηκες περισσότερο. Όταν παίξει Champions League τον βλέπεις.

Είναι όμως και οι άλλοι που σου λένε: " Γατάκι ο Neymar, νέος Robinho, κλόουν από τους λίγους, εφετζής, ανέκδοτο, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα". Τον έχουν τελειώσει από τώρα. Τι από τώρα δηλαδή, από όταν άκουσαν το όνομά του και είδαν ένα βίντεο. Παρεμπιπτόντως, στο internet βρίσκεις βίντεο τύπου «neymar catalan hero – best player ever <3» με 50 φίλτρα, 100 εφέ, 10 εφετζίδικες, ανούσιες ντρίμπλες (αυτά είδαν οι «γατάκι ο Neymar»), αλλά και 10λεπτα βίντεο με όσα κάνει ένας παίκτης σε ολόκληρο αγώνα.

Ολόκληρο αγώνα δεν είδες. Η Βραζιλία παίζει φιλικά, η Santos παίζει όταν κοιμάσαι και σιγά μην κατέβαζες να δεις αγώνα βραζιλιάνικου πρωταθλήματος σε μαγνητοσκόπηση. Δεκτό. Αλλά θες να το παίξεις έξυπνος, γνώστης. Κάνε τον κόπο και δες 2-3 βίντεο με εκτεταμένα στιγμιότυπα από ματς του Neymar.

Επίσης, υπάρχουν sites με αναλυτικά στατιστικά, υπάρχει το manager που έχει αναλυτική καρτέλα με τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη. Ρίξε μια ματιά. Ζεις στην εποχή που μπορείς να κάνεις τον scout (της πλάκας έστω) από το κρεβάτι σου. Αφιέρωσε μισή ώρα και μετά κάνε τον ξερόλα. Αλλά όχι, εσένα σου την σπάει ο Neymar και είσαι σίγουρος πως είναι χειρότερος κι από τον Kajiyama. Πρέπει να το παίξεις και εναλλακτικός.

Δεν αντιλέγω. Όλο αυτό το νταβαντούρι για τον Neymar και η εικόνα που βγάζει ο ίδιος είναι αντιαισθητικά, απωθητικά κι εκνευριστικά. Παρέα μαζί του δε θα έκανα (με παίρνει τηλέφωνα συνέχεια να βγούμε και ούτε καν το σηκώνω), αλλά στην ομάδα μου (αυτή που ξεπλένω τα εκατομμύριά μου) θα τον έπαιρνα. Όχι για να κάνω άνοιγμα στη Λατινική Αμερική, να βγάλω και λεφτά να μη μας ζαλίζει και η UEFA, αλλά επειδή είναι ποδοσφαιριστής που έχει τη δυνατότητα να γίνει ο κορυφαίος στον κόσμο.

Robinho και κορδελάκια

Λίγο τα βίντεο που λέγαμε, λίγο ο Joey Barton, λίγο το μαλλί και η καγκουριά και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο επιθετικός της Barcelona είναι απλώς ένας ποδοσφαιρικός ζογκλέρ. Ένας ακόμα εφετζής Βραζιλιάνος που μεγάλωσε με μια μπάλα, κάνει άπειρα κόλπα μαζί της, παίζει ποδόσφαιρο για να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους και να βγάζει λεφτά. Και όταν πάρει μεταγραφή σε μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ, θα είναι ανίκανος να λειτουργήσει σε απόλυτα επαγγελματικά πλαίσια και δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι σε κανονικούς ποδοσφαιριστές. Ένας νέος Robinho.

Η αλήθεια είναι πως o Robinho αν σε κάτι είναι καλύτερος από τον Neymar, αυτό είναι τα τσαλιμάκια. Σε όλα τα άλλα δεν αξίζει καν να γίνει σύγκριση. Κυρίως στο ποδοσφαιρικό μυαλό του καθενός και στη συνεργασία με τους συμπαίκτες. Και για να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα, οι αριθμοί και μόνο αρκούν: ο Robinho στα 21 του είχε πετύχει 61 γκολ σε 147 ματς με τη φανέλα της Santos και 4 γκολ σε 17 ματς με τη Βραζιλία. Τα αντίστοιχα νούμερα του Neymar στην ίδια ηλικία είναι 54-103 και 24-39.

Πάμε στην ουσία τώρα. Ναι, είναι δεδομένο πως ο Neymar μέσα στο γήπεδο επιδεικνύεται. Πλέον όμως το κάνει λιγότερο από όσο το έκανε στην αρχή της καριέρας του. Οσο σοβαρεύουν τα πράγματα, σοβαρεύει κι αυτός (τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο). Ναι, μιλάει στην μπάλα και κάνει ανούσια κολπάκια. Και ο Cristiano δεν κάνει; Και ο Ronaldinho δεν κάνει; Είναι Βραζιλιάνος που παίζει στη Βραζιλία και πριν από μερικούς μήνες έκλεισε τα 21, τι περιμένατε; Εξάλλου, ωραία είναι και τα κορδελάκια, αρκεί να μην είναι άδειο το περιεχόμενο.

Όχι ένας απλός μπαλαδόρος

Και στην περίπτωση του Neymar δεν είναι. Στο ποδόσφαιρο (το κανονικό, αν μιλάμε για street football αλλάζει το πράγμα) το ζητούμενο δεν είναι μόνο να είσαι ικανός με την μπάλα στα πόδια. Πρέπει να ξέρεις και τι να την κάνεις. Πρέπει να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. Ακόμα πιο σημαντική είναι η ικανότητα που έχεις στην αξιοποίηση του χώρου, αλλά και των συμπαικτών σου. Σε αυτούς τους τομείς ο Neymar παίρνει καλό βαθμό. Και για αυτό δεν είναι ένας ακόμα τυπικός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Μπαλαδόροι υπάρχουν πολλοί. Μπαλαδόροι που παίρνουν σωστές αποφάσεις, συνεργάζονται καλά με τους συμπαίκτες τους και δουλεύουν πολύ σε κάθε ματς λίγοι. Ένας από αυτούς είναι και ο αστέρας της Βραζιλίας. Έχει εξαιρετική ντρίμπλα και υψηλή τεχνική, είναι γρήγορος, εκρηκτικός, ευκίνητος, διαθέτει φαντασία, έχει καλά τελειώματα, μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, έχει καλά στημένα. Όλα αυτά τα συνδυάζει με ψυχραιμία και συγκέντρωση (αν και λόγω ηλικίας καμιά φορά χάνει το μυαλό του), σωστές αποφάσεις με και χωρίς την μπάλα, παιχνίδι με τη μία, καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες του, πάθος (δεν τρώει μόνο, αλλά ρίχνει και κλωτσιές) και εργατικότητα (μαρκάρει ικανοποιητικά).

«Ωπα κάτσε μεγάλε, τι είναι; Ο τέλειος παίκτης;». Προφανώς και όχι. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει πρώτα από όλα είναι η πάσα του. Πολλές φορές είναι απρόσεκτος και δυσκολεύει τους συμπαίκτες του, αφού δε ζυγίζει σωστά τις πάσες του. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να δυναμώσει για να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο εύκολα τα μαρκαρίσματα στην Ευρώπη. Επίσης, το ότι δεν απειλεί πολύ έξω από την περιοχή και όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα είναι μειονεκτήματα που πρέπει να τα δουλέψει. Δουλειά χρειάζεται και στο τακτικό κομμάτι. Α, είναι ανάγκη και να βουτάει λιγότερο. Πολύ λιγότερο. Τέλος, επειδή θα αγωνίζεται στην Barcelona, δίπλα στον Messi, χρειάζεται να παίζει και δεύτερους ρόλους, αλλά και σε πιο αργό τέμπο.

Τα μαθήματα στη Βραζιλία από τον πατέρα

Όλα αυτά είναι στοιχεία που έχει ακόμα χρόνο να τα δουλέψει. Ίσως άργησε να αφήσει τη Βραζιλία, αλλά από την άλλη ίσως και όχι. Στη Santos έγινε πρωταγωνιστής, ήταν το μεγάλο αστέρι, έζησε μεγαλεία, έκανε το κομμάτι του, ξεπέρασε τις εφηβικές ανοησίες. Εκεί έβγαλε λεφτά (πέρυσι ήταν 7ος στη λίστα με τους πιο πλούσιους ποδοσφαιριστές), έγινε διάσημος (έχει γυρίσει πάνω από 25 διαφημιστικά, έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος αθλητής που μπήκε στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME), αγαπήθηκε, επικρίθηκε, πλακώθηκε με αντιπάλους, τα έβαλε με συμπαίκτες, με τον προπονητή του, είπε το «είμαι εκατομμυριούχος και κάνω ό,τι θέλω».

Του τράβηξαν το αυτί και ωριμάζει. Το μεγαλύτερο όπλο του είναι ο πατέρας του. Ο Neymar ο κανονικός όχι ο Junior, με τη βοήθεια ολόκληρης ομάδας, που αποτελείται από μαρκετίστες, image makers, ψυχολόγους κτλ., έχει τον γιο του από κοντά, τον καθοδηγεί, κρατάει το μυαλό του μέσα στο κεφάλι του και τα πόδια του στο έδαφος (θα μπορούσα να βάλω άλλο ένα κλισέ εδώ) και φροντίζει να απομακρύνει τους πειρασμούς που κλείνουν τον δρόμο προς την κορυφή (χα, το έβαλα).

Είναι πολλά τα λεφτά Neymar

Σύμφωνα με το περιοδικό SportsPro, ο Neymar είναι ο αθλητής με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία. Κι αυτό φυσικά δεν οφείλεται τόσο στις αγωνιστικές του ικανότητες, όσο στην εικόνα του εκτός γηπέδου. Μας αρέσει ή όχι, ο Βραζιλιάνος πουλάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009, όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα της Santos, τα έσοδα της τελευταίας από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά 219%, ενώ τα χρήματα που κερδίζει από τους χορηγούς παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 182%! Επίσης, μέσα σε 4 χρόνια υπερτριπλασίασε τα μέλη της (70.000 από 20.000).

Ο Νεϊμάρ (δεν) είναι ο Μπίμπερ του ποδοσφαίρου

Τα περίπου 60 εκατομμύρια που δαπάνησε η Barcelona για να κάνει δικό της τον Neymar, ίσως μοιάζουν υπερβολικά, αλλά αυτή είναι μια ακόμα περίπτωση που δεν πληρώθηκε μόνο η αγωνιστική ικανότητα του αθλητή, αλλά και η εμπορική αξία του «ειδώλου». Δίνω ένα ακόμα στοιχείο για να καταλάβετε τι χρυσωρυχείο είναι ο Βραζιλιάνος. Σύμφωνα με την KantarSports, μέσα σε μία βδομάδα ο Neymar κέρδισε για τους Blaugrana 8.700.000 ευρώ!!!

Αξίζει να τον εμπιστευθείς

Το σημαντικό πάντως είναι ότι ο Neymar δείχνει αποφασισμένος να κάνει μεγάλη καριέρα ποδοσφαιριστή. Ναι, είναι κακομαθημένος, θα αλλάξει περιβάλλον και συνήθειες, έχει να κάνει ακόμα πολλή δουλειά. Ναι, η Barcelona έχει τα θεματάκια της και μοιάζει να μην είναι τόσο σίγουρη όσο στο πρόσφατο παρελθόν. Το πώς θα δέσει με τον Messi (αν βρουν χημεία μεταξύ τους… Αυτό. Θέλω να το δω) και τους υπόλοιπους, είναι ένα ερωτηματικό. Προσωπικά, θα πόνταρα υπέρ του. Ποδόσφαιρο ξέρει, ανθρώπους να τον στηρίζουν έχει, καλύτερους συμπαίκτες θα έχει, η Βαρκελώνη πάει στους Βραζιλιάνους.

Ο Νεϊμάρ (δεν) είναι ο Μπίμπερ του ποδοσφαίρου

Δεν μπορώ να πω ότι θα γίνει ο κορυφαίος του κόσμου. Μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει λόγος να γίνει τώρα. Τις ικανότητες πάντως τις έχει. Ακόμα κι αν δε φτάσει τόσο ψηλά, δεν πιστεύω ότι θα ακολουθήσει την πορεία του Robinho. Πολύ πιο πιθανό είναι να γίνει ο νέος Ronaldinho. Και σε βελτιωμένη έκδοση μάλιστα. Ένας ποδοσφαιρικός μάγος, που θα σκοράρει περισσότερο και θα δουλεύει πιο πολύ μέσα στο γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ