ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Μπαρτζώκα, κοίτα τι έκανες

Μπαρτζώκα, κοίτα τι έκανες
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στον Άγιο Θωμά για να αντιμετωπίσει το Μαρούσι και ο Βασίλης Σκουντής βγάζει από τη... ναφθαλίνη τον βίο και την πολιτεία του προπονητή του στον σημερινό αντίπαλο του.

Tους τρέχουν εκεί στο Μαρούσι οι επιστροφές και μάλιστα πολλώ λογιώ...

Τους τρέχουν διαρκώς, συστηματικά, αδιαλείπτως και μαζεύονται πια τόσες πολλές, ώστε κολλάει γάντι εκείνο το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, έστω κι αν εμπεριέχει ένα γραμματικό λάθος...

Το "Επέστρεφε" εννοώ στο οποίο ο Αλεξανδρινός ποιητής παραβιάζει τους κανόνες βάζοντας την απαγορευμένη αύξηση στην προστατική έγκλιση!

Γράφει λοιπόν ο Καβάφης, "επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε" και τούτο ακριβώς συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Θωμά...

Οι απανωτές επιστροφές

Πρώτα απ’ όλα επέστρεψε η ίδια η ομάδα του Αμαρουσίου στην Α1 μετά από δώδεκα χρόνια ξενιτιάς.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μια επταετία ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα.

Επέστρεψε στην Stoiximan Basket League, έστω κι αν έφυγε νωρίς, ο Γιώργος Σκαραφίγκας, που πάντως άφησε στον πάγκο τη γυναίκα του Βάσω Γκουζίνη.

Επέστρεψε στη δράση ως πρώτος προπονητής, μετά την περυσινή θητεία του στο Λαύριο, ο Γιώργος Λιμνιάτης.

Πριν από δεκαπέντε ημέρες επέστρεψε ως προπονητής πλέον στον διάδρομο απογείωσης του μετά από 142 μήνες ο Βασίλης Σπανούλης.

Α λα μπρατσέτα με τον Γκατζούλη

Και σήμερα επιστρέφει εκεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας και μάλιστα α λα μπρατσέτα με τον γυμναστή Αντρέα Γκατζούλη...

Επιστρέφει ως προπονητής του Ολυμπιακού στο λίκνον, στην κοιτίδα, στις ρίζες και στο σπίτι του, οπότε σπολλάτη τους!

Ασφαλώς οι οικοδεσπότες θα προσφέρουν και στον Μπαρτζώκα ένα κάδρο, όπως συνέβη στις 4 Νοεμβρίου με τον Σπανούλη και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιολία πως η συγκίνηση θα ξεχειλίζει ένθεν και ένθεν....

Θα συγκινηθούν ακόμη και τα... τσιμέντα, καθόσον μεταξύ των τεσσάρων ιδιοτήτων με τις οποίες θήτευσε ο Μπαρτζώκας στο Μαρούσι, περιλαμβάνεται και εκείνη του διευθυντή του γηπέδου!

Μπαρτζώκας 4x4

Εκκίνησε ως ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος παίκτης (1979-1992), επέστρεψε στο λίκνον του ως διευθυντής του τότε νεοπαγούς γηπέδου του Αγίου Θωμά, εν συνεχεία χρίσθηκε ασίσταντ κόουτς και ξαναγύρισε το 2009 για μια σεζόν ως πρώτος προπονητής...

"Ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σού λείπει", κατά πως λέει και το τραγούδι!

Βεβαίως η μπασκετική κοιτίδα του Μπαρτζώκα δεν είναι το επί των οδών Διονύσου και Νιόβης κείμενο γήπεδο, αλλά το γυμναστήριο "Σπύρος Λούης" που βρίσκεται δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό, αλλά αυτή είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που δεν αλλάζει ούτε την ιστορία, ούτε τη νοσταλγία...

Ο Μπαρτζώκας γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους το 1965, αλλά μεγάλωσε στο Μαρούσι και εντάχθηκε στην ομάδα εξ απαλών ονύχων, το 1978, ως μέλος της ομάδας μίνι, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή.

Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού δεν αξιώθηκε να αγωνισθεί στην Α’ Εθνική, καθώς η ομάδα, την οποία απάρτιζαν γηγενείς παίκτες, βουρλιζόταν ανάμεσα στη Β’ Εθνική και στην Α2.

Ο Δαρίβας και ο Κουτσούκος

Πρόλαβε εν δράσει τον συχωρεμένο Νίκος Δαρίβα, ο οποίος αγωνίσθηκε και στον Παναθηναϊκό, ενώ στη γενιά του ανήκαν ο Πεπές, ο Κολοβέρος, ο Μπιρνιάκος, ο Καλοζύμης, ο Μακριδάκης, ο Παπαζώτος και ο Θεοφανέλης.

Τον ρόλο του ινστρούχτορα ανέλαβε ο τότε προπονητής Κώστας Κουτσούκος, ενώ στα χρόνια που έπαιξε πέρασαν από τον πάγκο της ομάδας ο Νίκος Μήλας, ο Δημήτρης Σεντούκας, ο Βαγγέλης Νικητόπουλος και ο Βόισλαβ Βέζοβιτς.

Τι τύπος παίκτη ήταν ο Μπαρτζώκας;

Ένα ευκίνητο και ντελικάτο τεσσαροπεντάρι που σκόραρε με πολύ μεγάλη ευχέρεια και τούτου του χαρίσματος δοθέντος, δεν άφησε αδιάφορες τις μεγάλες ομάδες, αλλά ας όψεται η γκαντεμιά του!

Οι δυο ρήξεις χιαστών που χάλασαν τις μεταγραφές

Όταν τον ήθελε η ΑΕΚ, με προπονητή τον Νικητόπουλο, υπέστη την πρώτη ρήξη χιαστού σε αγώνα με τον Παπάγου στο "Σαλούν" και όταν δέχθηκε την πρόταση του Ιάκωβου Ρούσσου για τον Ολυμπιακό έπαθε τη δεύτερη και τετέλεσται!

Τη δεύτερη και τελειωτική ζημιά δεν την έπαθε ως παίκτης του Αμαρουσίου, αλλά του Πρωτέα, σε φιλικό ματς, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, έχοντας πάρει μεταγραφή με τη φόρμουλα του δανεισμού στην ομάδα του Νέου Κόσμου, τη φανέλα της οποίας δεν έμελλε να φορέσει ποτέ επισήμως!

Όταν ο Μπαρτζώκας αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μπήκε στο τριπάκι της προπονητικής, αναλαμβάνοντας πρώτα την ομάδα της Πεύκης, στην οποία τότε οργίαζε ως σκόρερ, ο νυν συνεργάτης του, Γιώργος Μποζίκας.

Η διάνοια της απλότητας!

Εν συνεχεία πέρασε από τους πάγκους των Βριλησσίων και της Νέας Κηφισιάς, ενώ το 1997 το Μαρούσι του ανέθεσε τον ρόλο του διευθυντή στο νεότευκτο γήπεδο του Αγίου Θωμά, ενώ παράλληλα συνέχιζε να προπονεί ομάδες των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑ.

Έξι χρόνια αργότερα προωθήθηκε στο επιτελείο του Παναγιώτη Γιαννάκη, μαζί με τον Βαγγέλη Αγγέλου (ο οποίος παρεμπιπτόντως τις προάλλες μού είπε ότι "ο Μπαρτζώκας αποτελεί τη διάνοια της απλότητας") και τον Κώστα Μπογατσιώτη.

Ο Μπαρτζώκας αποχώρησε από το Μαρούσι το καλοκαίρι του 2006 για να αναλάβει πρώτος προπονητής στην Ολύμπια Λάρισας χάρη στη... φλασιά που έφαγε ο τότε πρόεδρος της ομάδας, παιδικός φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Μαλάκος και από εκεί και πέρα όλα στην σόλο καριέρα του είναι Ιστορία!

Το σεργιάνι στα μεγάλα σαλόνια και το μοιραίο σουτ του Πελεκάνου

Αυτή η Ιστορία θα επέστρεφε στο Μαρούσι το καλοκαίρι του 2009, όταν αποχώρησε ο Σούλης Μαρκόπουλος και η ομάδα θα διεκδικούσε μέσω προκριματικών τη συμμετοχή της στη EuroLeague!

"Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος" (όπως γράφει πάλι ο Καβάφης), ο Μπαρτζώκας οδήγησε το Μαρούσι σε διαδοχικές προκρίσεις απέναντι στον Άρη και στην Άλμπα Βερολίνου , την οποία μάλιστα αντιμετώπισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και αίφνης σουλάτσαρε για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Και να ‘ταν μόνο αυτό;

Το Μαρούσι βρέθηκε μια ανάσα και από τα playoffs της διοργάνωσης, αλλά ας όψεται το άστοχο τρίποντο του Μιχάλη Πελεκάνου, στις 25 Φεβρουαρίου του 2-010 στη "Χάλα Πιονίρ"...

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Περοιστεριοώτης φοργουορντ είχε 5/5 τρίποντα, αλλά η μπάλα δεν τού έκανε το χατίρι στο τελευταίο, με αποτέλεσμα η Παρτίζαν να επιβληθεί με 79-76 και να προκριθεί στην οκτάδα μαζί με την μετέεπιτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, αφήνοντας πίσω της τον Παναθηναϊκό και το Μαρούσι.

Ο απλήρωτος λογαριασμός και το "ευχαριστώ" του Βωβού

Εκείνη τη σεζόν οι Μαρουσιώτες νίκησαν και τον Παναθηναϊκό (με το σουτ του Μπίλι Κις) και τον Ολυμπιακό, ενώ στο πρωτάθλημα κατέλαβαν την τρίτη θέση έχοντας προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ, που δεν πληρώθηκε!

Παρ’ όλα αυτά ως ακραιφνής Μαρουσιώτης ο Μπαρτζώκας δεν κατέθεσε προσφυγή και δεν διεκδίκησε όσα είχε λαμβάνειν, εξ ου και το δημόσιο "ευχαριστώ" που του απεύθυνε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Άρης Βωβός.

Όταν έπεσε η αυλαία του Πρωταθλήματος, ο Μπαρτζώκας έφυγε με σκοπό να αφυπνίσει όλο τον οργανισμό της ομάδας που είχε περάσει σε άλλα χέρια και μετακόμισε από το Μαρούσι στον Πανιώνιο, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Βαγγέλη Αλεξανδρή, τον οποίο-κατά μία σατανική σύμπτωση-είχε αντικαταστήσει το 2006 στον πάγκο της Ολύμπιας Λάρισας.

Η Ιθάκη και ο Αργος!

Στα κατοπινά χρόνια πέρασε από τον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, την Μπαρτσελόνα και τη Χίμκι περιχώρων Μόσχας για να επιστρέψει στον Πειραιά, μοστράροντας στο βιογραφικό του μια πλούσια γκάμα τίτλων: Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Super Cup, τρόπαιο EuroLeague και Διηπειρωτικό.

Απόψε ο Μπαρτζώκας επιστρέφει στο σπίτι του και θα βιώσει το δικό του ανεκτίμητο νόστιμον ήμαρ, όπως ο Οδυσσέας όταν ξαναγύρισε στην Ιθάκη...

Ε, όλο και κάποιος Άργος θα είναι εκεί, όπως το πιστό σκυλί του ομηρικού ήρα, για να τον... μυρίσει και να χωθεί στην αγκαλιά του!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΡΟΥΣΙ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ