NBA

Μόντι Γουίλιαμς, ο άλλος... Ρικ Πιτίνο

Μόντι Γουίλιαμς, ο άλλος... Ρικ Πιτίνο
AP PHOTO/DOUG MCSCHOOLER

Οι Πίστονς χρύσωσαν τον καινούργιο προπονητή τους και ο Βασίλης Σκουντής ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΝΒΑ!

Δεν ξέρω εάν ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ελεγχόμενος ή καλπάζει...

Δεν ξέρω επίσης εάν ο Μόντι Γουίλιαμς αποτελούσε μονόδρομο στις επιλογές των Πίστονς για τον χηρεύοντα πάγκο τους...

Ξέρω όμως ότι ο λεγάμενος είναι ένας πολύ καλός προπονητής και –από τις λίγες φορές που κουβέντιασα μαζί του-συνειδητοποίησα ότι έχει και μια πολύ ξεχωριστή κουλτούρα.

Χθες έμαθα ότι αυτή η κουλτούρα κοστίζει ακριβά, για την ακρίβεια 13.000.000 δολάρια τον χρόνο.

«Λεφτά υπάρχουν», όπως έλεγε και μια ψυχή στα καθ’ ημάς!

Λεφτά (φαίνεται πως) υπάρχουν και στη Motown, ας είναι καλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες!

Στο μεταξύ τώρα που το σκέπτομαι καλύτερα καταλήγω στο συμπέρασμα πως οι Πίστονς αδίκησαν τον πρώην προπονητή των Πέλικανς και των Σανς!

To ένα σεντ του Μάλκοβιτς

Ναι τον αδίκησαν διότι κανονικά και σύμφωνα με την διακηρυγμένη εδώ και τριάντα χρόνια λογική του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ότι "ο προπονητής πρέπει να παίρνει τουλάχιστον ένα σεντ παραπάνω από τον καλύτερα αμειβόμενο παίκτη της ομάδας", κανονικά θα έπρεπε να δώσουν στον Γουίλιαμς ετήσιο συμβόλαιο 19.550.001 δολάρια.

Γιατί τόσα;

Μα για να ξεπεράσει κατά ένα σεντ τα 19.550.000 του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς!

Τουλάχιστον ο Γουίλιαμς θα εισπράττει περισσότερα χρήματα από τον Μάρβιν Μπάγκλεϊ (12.500.00) και τον Κέιντ Κάνιγχαμ (10.552.800), οπότε μπορεί να παρηγορείται κατά κάποιον τρόπο.

Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν και μάλιστα είναι πολλά, όπως απάντησε και ο Σπύρος Καλόγήρου στο Νίκο Κούρκουλο στην κλασική σκηνή της ταινίας "Λόλα"!

Βεβαίως σχεδόν τα μισά από αυτά τα λεφτά τα παίρνει η Εφορία, άλλωστε όπως λένε οι Αμερικανοί (και εδώ στην Ελλάδα αυτή την ατάκα την πρωτάκουσα από το στόμα του Νίκου Γκάλη, «στη ζωή τα μόνα σίγουρα πράγματα είναι το ότι θα πληρώσεις φόρους και το ότι θα πεθάνεις»!

Ξεπέρασε και τον Σιζέφσκι

Ο Μόντι Γουίλιαμς υπέγραψε ένα συμβόλαιο διαρκείας έξι ετών που θα του αποφέρει 78.500.000 δολάρια προ φόρων: τούτου δοθέντος γράφει Ιστορία ως ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής όλων εποχών!

Πίσω του με κριτήριο τις ετήσιες αποδοχές, στοιχίζονται ο Γκρεγκ Πόποβιτς (11.500.000), ο Στιβ Κερ (9.500.00), ο Ερικ Σπόλστρα (8.500.000) και ο Ρικ Καρλάιλ (7.200.000), αλλά όλους αυτούς τους είχε φάει λάχανο πρόπερσι ο Μάικ Σιζέφσκι!

Στην προτελευταία σεζόν του στον πάγκο του Ντιουκ (2020-21) ο πεντάκις πρωταθλητής του NCAA είχε ετήσια αμοιβή 12.500.000 δολάρια, ενώ τον ακολουθούσε ο Μπιλ Σελφ του Κάνσας με 10.2000.000.

Τα τρία και τα 30 του Τζόρνταν

Τα αραδιάζω όλα αυτά και ξαναβάζω στην κουβέντα το θέμα του πληθωρισμού, μπας και μπορέσω να βγάλω άκρη σε μια σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν από καμιά τριανταριά χρόνια...

Βεβαίως τότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και τούτο αποδεικνύεται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι το 1996 το ετήσιο συμβόλαιο του Μάικλ Τζόρνταν τους Μπουλς ήταν μόλις τρία... ψωροεκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαζε άλλα τριάντα από τα πέριξ!

Ο «Μίδας» Ρικ Πιτίνο

Έναν χρόνο αργότερα εμφανίσθηκε ο Ρικ Πιτίνο για να τινάξει την μπάνκα στον αέρα!

Το εννοώ αυτό, διότι στις 7 Μαΐου του 1997, όταν ο μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Σέλτικς έγινε ο Μίδας των πάγκων!

Τότε ο Πιτίνο εγκατέλειψε το Κεντάκι για να υπογράψει ένα δεκαετές συμβόλαιο ύψους 70.000.000 δολαρίων που τον κατέστησε τον πλέον ακριβοπληρωμένο προπονητή όλων των σπορ, όλων των εποχών, όλου του κόσμου!!!

Η πρόταση των Σέλτικς υπερέβαινε κατά πολύ εκείνη των Νετς που του πρόσφεραν 28.000.000 δολάρια για πέντε χρόνια και φυσικά δεν άφησε να πέσει κάτω το γάντι που τού πέταξαν οι Βοστωνέζοι για να διαδεχθεί τον Εμ Ελ Καρ μετά από μια ανεκδιήγητη σεζόν που τους βρήκε στο απαίσιο ρεκόρ 15-67!

Βεβαίως ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο!

Η ραγισμένη καρδιά και ο χαλασμένος ψυχισμός

Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο, 6 Ιανουαρίου του 2001, όταν οι Σέλτικς γνώριζαν μια βαριά ήττα (την 22η σε 34 ματς εκείνης της σεζόν) με 112-86 από τους Χιτ στο Μαϊάμι και με το που έληξε εκείνος ο αγώνας πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη Βοστώνη…

Ο Ρικ παραιτήθηκε μέσα στα αποδυτήρια, συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια. «Να ξέρετε πως ραγίζει η καρδιά μου, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή» είπε και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Εκ των υστέρων αποκάλυψε ότι κλείστηκε στο σπίτι του στο Μαϊάμι επιδιώκοντας ένα μοναχικό «soul searching»: μια ενδοσκόπηση για να επιδιορθώσει τον χαλασμένο ψυχισμό του…

Τότε οι αντιδράσεις στα πέριξ ποίκιλλαν: ο Πολ Πιρς έβαζε τα κλάματα, ο Αντουάν Γουόκερ πανηγύριζε, η μετοχή των Σέλτικς ανέβαινε κατά 11.3% και ο Πιτίνο παράταγε το μυθικό δεκαετές συμβόλαιο των 70.000.000 δολαρίων που του είχαν στρώσει στα πόδια του οι Κέλτες για να εγκαταλείψει το Κεντάκι...

Οι πληγές που δεν θα επουλωθούν

Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανοίξαμε κουβέντα γι αυτή την πονεμένη ιστορία, ένιωσα πως οι πληγές του από αυτό το στραπάτσο δεν είχαν επουλωθεί ακόμα...

«Δεν θα επουλωθούν ποτέ» μου είπε ορθά κοφτά ένα βράδυ σε ένα εστιατόριο. «Τότε πήγαν όλα στραβά... Δεν κατάφερα να πάρω ένα πρωτάθλημα που το είχα τάξει στον Μπιλ Ράσελ προτού πεθάνει, κατάλαβα ότι δεν γίνεται να είσαι και προπονητής και πρόεδρος και πέταξα στο δρόμο ένα σκασμό από λεφτά»!

Ιδού το aftermath σε αυτή την υπόθεση...

Το υπεσχημένο από τον Πιτίνο πρωτάθλημα ο Ράσελ το δέχθηκε μετά χαράς από τον Ντοκ Ρίβερς το 2008.

Το 2021 ο Μπραντ Σίβενς παράτησε τον πάγκο για να γίνει πρόεδρος στη θέση του Ντάνι Εηντζ, συνειδητοποιώντας ότι δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, τουτέστιν ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς.

Όσο για τα λεφτά που πέταξε ο Πιτίνο, τα βρήκε να τον περιμένουν στο Λούιβιλ που επίσης τον χρύσωσε προσφέροντας του, προϊόντος του χρόνου, ένα συμβόλαιο εφάμιλλο με εκείνο των Σέλτικς!

Στις μέρες μας, είτε υπάρχει πληθωρισμός, είτε τα λεφτά είναι... κατοχικά, όλο το χαρτί το μαζεύει ο Μόντι Γουίλιαμς...

Σε καλή μεριά, κόουτς!

TAGS NBA ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ