THE SPORTS ECONOMIST

Κάρλος Ζέκα: The Last Dance

Ο Κάρλος Ζέκα στην αναμέτρηση της Κοπεγχάγης με την Τράμπζονσπορ
Ο Κάρλος Ζέκα στην αναμέτρηση της Κοπεγχάγης με την Τράμπζονσπορ © 2022 FRANCISCO SECO / AP IMAGES

Η έκτη σεζόν του Κάρλος Ζέκα στην Κοπεγχάγη φαίνεται πως - σύμφωνα με πληροφορίες του SPORT24 - θα είναι η τελευταία του διεθνή Ελληνα μέσου, με τον ίδιο να σκοπεύει να αναζητήσει αλλού το πιθανότατα τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του όταν το τρέχον με τους πρωταθλητές Δανίας ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Άνθρωπος, επαγγελματίας, ο οποίος προφανώς απεχθάνεται τις αλλαγές ο Κάρλος Ζέκα. Έξι χρόνια πέρασε στον Παναθηναϊκό. Δεν ήθελε να φύγει, την πρόταση όμως της Κοπεγχάγης, τότε, τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 2017, δεν μπορούσε, δεν γινόταν να την αρνηθεί.

Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην πρωτεύουσα της Δανίας. Διαφορετικά είχε μάθει σε αυτήν της Ελλάδας. Εδώ ζώντας άλλωστε αποφάσισε – και όχι συμφεροντολογικά, αλλά γιατί το ένιωθε – να πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

Φέτος, έχει ξεκινήσει την έκτη του σεζόν στα "λιοντάρια". Είχε ευκαιρία να φύγει στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Δεν το θέλησε. Έζησε, πέρασε και βίωσε πολλά εκεί. Κέρδισε τα πρώτα του πρωταθλήματα. Αναγορεύτηκε στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή μιας ολόκληρης σεζόν (2019). Κέρδισε την εξέδρα του "Πάρκεν" (ψηφίστηκε δις, διαδοχικά 2020 και 2021 ο κορυφαίος της ομάδας του από τους φιλάθλους της Κοπεγχάγης).

Έγινε υπογράφοντας επέκταση συμβολαίου πριν τρία χρόνια, ο καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στην Σκανδιναβία, σπάζοντας το όριο του εκατομμυρίου και έτσι ανοίγοντας τον δρόμο για να τον… ξεπεράσουν δύο συμπαίκτες του: πρώτα ο Ράσμους Φάλκ (1,2 εκατ. ευρώ οι δικές του ετήσιες απολαβές) και από φέτος, η ακριβότερη αγορά της ιστορίας της Κοπεγχάγης, ο Αντρέας Κορνέλιους (2 εκατ. ευρώ εισπράττει ετησίως).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έζησε τον χειρότερο τραυματισμό της καριέρας του, χάνοντας εξαιτίας της ρήξης χιαστού που υπέστη πέρυσι στις 3 Οκτωβρίου, την μετέπειτα σεζόν. Επέστρεψε γερός και μάλιστα φέτος κουνάει και "σεντόνι" για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. Τι κι αν συμπλήρωσε εδώ και μερικές εβδομάδες τα 34 χρόνια του; Και το απολαμβάνει και το έχει.

Κοτζάμ MVP της αναμέτρησης της περασμένης Τετάρτης (14/9) στην 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League με τη Σεβίλλη αναδείχτηκε, επιστέγασμα της εμπειρίας που προσφέρει και του ζητείται, επιλεκτικά, σε αυτό πλέον το επίπεδο, να φέρνει στο τραπέζι της ομάδας.

Σε πέντε παιχνίδια έχει ξεκινήσει βασικός ως τώρα στη σεζόν. Τα τέσσερα εξ αυτών ήταν στο Champions League, δύο στα play off με την Τράμπζονσπορ και άλλα δύο στους ομίλους.

Αν μη τι άλλο, κατάλληλο συμπλήρωμα, ιδανικό κερασάκι στην τούρτα της εξαετίας του Ζέκα στην Κοπεγχάγη. Το συμβόλαιο του Έλληνα διεθνή με τους πρωταθλητές Δανίας ολοκληρώνεται στο φινάλε της σεζόν. Αναμενόμενα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για πιθανή επέκταση και μάλλον δεν θα χρειαστεί μιας και ο 34χρονος μέσος προσανατολίζεται να ρίξει τίτλους τέλους στη θητεία του στα "λιοντάρια", μετατρέποντας τη φετινή του σεζόν στην τελευταία του με τη φανέλα τους.

Για την ώρα, δεν υπάρχει απόφαση. Οριστική τουλάχιστον. Υπάρχει όμως κάτι πολύ κοντινό σε μια τέτοια, μια σοβαρότατη σκέψη, μια ξεκάθαρη τάση και μια σαφέστατη κατεύθυνση πως ο κύκλος στην Δανία ολοκληρώθηκε. Και εφόσον ξεπεράστηκε ο περυσινός σοβαρότατος τραυματισμός κι έχοντας πλέον επιστρέψει στο 100%, ο Ζέκα μπορεί ανεμπόδιστα να αναζητήσει αλλού τον τελευταίο πιθανότατα ποδοσφαιρικό του σταθμό.

Είτε σε κάποιον εξωτικό προορισμό, που τόσες φορές έχει απορρίψει ως τώρα στην καριέρα του, είτε επιστρέφοντας στην πατρίδα του και τη Super League.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ