ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Η μπασκετόφατσα του Νεοκλή Αβδάλα

Ο Νεοκλής Αβδάλας με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Νεοκλής Αβδάλας με την φανέλα του Παναθηναϊκού INTIME

Το ελληνικό μπάσκετ "ανακαλύπτει" τον Νεοκλή Αβδάλα και ο Βασίλης Σκουντής αναζητεί τις ρίζες του στην Καλαμάτα, στην Καστοριά, στη Θεσσαλονίκη και στα Πατήσια...

Πρώτα απ’ όλα αξίζει να ασχοληθώ με την ετυμολογία του ονόματος του, που σπανίζει κιόλας...

Νεοκλής είναι ένα σύνθετο όνομα από τις λέξεις νέος και κλέος και πλάκα πλάκα του ταιριάζει γάντι: και θα του ταιριάξει ακόμη περισσότερο, εάν κι εφόσον, εν ευθέτω χρόνω, εξαργυρώσει και εισπράξει μετά των τόκων την κατάθεση που έκανε τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Τότε λοιπόν θα εκφράζει όντως ένα νέο κλέος!

Ως γνωστόν, κλέος στα αρχαία ελληνικά ελληνικά σημαίνει δόξα και ιδού λοιπόν το όνομα, ιδού και το πήδημα...

Παρεμπιπτόντως, μολονότι το όνομα σπανίζει, ο Αβδάλας δεν είναι ο πρώτος Νεοκλής που εμφανίζεται στο ελληνικό μπασκετικό οικοσύστημα.

Ο Νεοκλής της Κομοτηνής

Θυμάμαι τουλάχιστον έναν, τον Νεοκλή Λεμονίδη της Κομοτηνής που είναι πλέον προπονητής και αυτή την εποχή κάθεται στον πάγκο του Λεύκιππου Ξάνθης.

Ο παλιός Νεοκλής δεν γνωρίζει τον καινούργιο, αλλά είχε ανοίξει παρτίδες με τον πατέρα του, Δημήτρη, καθώς στη δεκαετία του ’90 βρέθηκαν αντιμέτωποι στο πρωτάθλημα της Α2, ο μεν Αβδάλας με τον Σπόρτιγκ, ο δε Λεμονίδης με την Κομοτηνή.

Τον μπαμπά Αβδάλα θα τον... περιποιηθώ αργότερα, προς το παρόν έχει σειρά ο κανακάρης του.

Ο ένας από τους δυο, ο μικρός, διότι υπάρχει και ο πρεσβύτερος, ο Γιάννης που είναι γεννημένος στις 7 Μαΐου του 2004 και επίσης ανήκει στον Παναθηναϊκό, ενώ ο δευτερότοκος (ο οποίος ανέβηκε γρηγορότερα και πιο ψηλά στην επετηρίδα) είδε το φως της ζωής στις 4 Φεβρουαρίου του 2006...

Τις προάλλες στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό Νικαίας ο Νεοκλής έκανε ο ντεμπούτο του πατώντας το παρκέ του ΟΑΚΑ για 101 δευτερόλεπτα, χωρίς να σκοράρει...

Το... μάτωσε και ξανάγινε θέμα

Το βράδυ της Δευτέρας, στο ματς με τον Κολοσσό Ρόδου, ο Αβδάλας το... μάτωσε κιόλας, σκοράροντας τους πρώτους πέντε πόντους του στην Basket League.

Welcome to the club!

Ο Νεοκλής Αβδάλας θα κλείσει τα 16 χρόνια του σε τρεις μήνες από τώρα, πηγαίνει στην Α’ Λυκείου, δεν έχει δίπλωμα οδήγησης και παρά λίγο θα βρισκόταν κιόλας εκτός της ηλικιακής ομάδας που μπορεί να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό!

Το πιτσιρίκι του Παναθηναϊκού άρχισε να παίζει μπάσκετ στην Καλαμάτα, απ’ όπου ξεκουβαλήθηκαν οικογενειακώς πριν από δυο χρόνια στην... πλανεύτρα Αθήνα!

Τότε προφανώς ο κατά δυο χρόνια μεγαλύτερος Γιάννης θεωρούνταν το αστέρι, αλλά σε κάθε περίπτωση και οι δυο γιοι του παλαίμαχου φόργουορντ είναι πολλά υποσχόμενοι.

Κάιν και Αβελ!

Πέρυσι ο Νεοκλής πρωταγωνίστησε σε μια αντιπαράθεση του Κάιν με τον Αβελ!

Το εννοώ αυτό διότι η (υποτιθέμενη) δεύτερη ομάδα παίδων του Παναθηναϊκού, ονόματι "Εξάστερος" νίκησε την πρώτη στον εμφύλιο τελικό του πρωταθλήματος παίδων της ΕΣΚΑ!

Στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στο γήπεδο του Πανελληνίου, οι Πράσινοι νεοσσοί κατέλαβαν την τέταρτη θέση με τον Αβδάλα να φανερώνει το ταλέντο και τις προοπτικές του.

Το τρικάβαλο του Γιαννάκη

Η ιστορία του φλερτ του Νεοκλή με την ομάδα ανδρών του Παναθηναϊκού είχε αρχίσει μεσούσης της περυσινής σεζόν, όταν στον πάγκο βρισκόταν ο Οντεντ Κάτας και μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Αβδάλας βαδίζει στα χνάρια του Παναγιώτη Γιαννάκη!

Θα ήμουν ιερόσυλος και θα έπρεπε να απελαθώ από τη χώρα εάν υποστήριζα ότι είναι ο νέος Δράκος: απλώς το γράφω αυτό διότι όπως παλιά ο Γιαννάκης στον Ιωνικό, ομοίως και τώρα ο Αβδάλας παίζει ταυτόχρονα σε τρεις ομάδες του Παναθηναϊκού και σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα...

Και στο παιδικό και στο εφηβικό και στην Basket League, οσονούπω ίσως και στην Ευρωλίγκα!

Τι σόι παίκτης είναι ο Νεοκλής, για τον οποίο έχει ήδη ανοίξει μεγάλη κουβέντα;

Έχει ύψος 1μ.96, φαίνεται ψηλότερος απ’ ό,τι είναι και μπορεί να παίξει στο "2", στο "3" και στο "4".

Είναι μακρύς, διαθέτει εξαιρετική συναρμογή στο κορμί του και ανταποκρίνεται στον τύπο παίκτη που ψάχνουν πλέον όλοι οι προπονητές στο σύγχρονο μπάσκετ.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Νεοκλής έμεινε στο παρκέ επί 12 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, έβαλε πέντε πόντους με ½ δίποντα και ½ τρίποντα, πήρε τρία ριμπάουντ, έκανε τρία φάουλ, κέρδισε ένα και υπέπεσε σε ένα λάθος.

Καλαϊτζής: "Είναι μπασκετόφατσα"

Βάζει την μπάλα στο παρκέ, μπορεί να ποστάρει και είναι μπασκετόφατσα!

Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά μου το είπε πριν από λίγη ώρα, ο νυν μάνατζερ του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαϊτζής ο οποίος φιλοτέχνησε κιόλας το πορτρέτο του.

«Είναι όντως μπασκετόφατσα και έχει μεγάλη αντίληψη του παιχνιδιού. Του λες ένα πράγμα, το πρώτο και κάνει μόνος του το δεύτερο και το τρίτο. Έχουμε να κάνουμε με έναν μικρούλη που είναι πολύ προσγειωμένος, ήσυχος και αφοσιωμένος στο μπάσκετ».

Πριν από τριάντα χρόνια ο μπαμπάς Αβδάλας ήταν το Νο 1 της Α1!

Σοβαρολογώ διότι στις λίστες και στα αλμανάκ εκείνης της εποχής που κατέτασσαν τους παίκτες με αλφαβητική σειρά, αναφερόταν πρώτος, χάρη στο Αλφα και στο Βήτα του επωνύμου του.

Ποιος να του παραβγεί;

Ο γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου του 1971, Δημήτρης Αβδάλας μεταγράφηκε από τον Ποσειδώνα Καλαμάτας στον Άρη το καλοκαίρι του ’88.

Η πετυχεσιά του Κεραμέως

Ο Καλαματιανός φόργουορντ που είχε σπεσιαλιτέ τα καρφώματα, αλλά αρεσκόταν κιόλας να το παίζει...stretch 4 και να σουτάρει τρίποντα έπεσε στα ραντάρ του Αρη μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στις τελικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων Εφήβων στην Καστοριά και στην Τρίπολη και στο Εurobasket Eφήβων στο Τίτοβρμπας της Γιουγκοσλαβίας.

Εκείνος που τον «ανακάλυψε» και τον τσέκαρε ήταν ο τότε προπονητής των τμημάτων υποδομής του Άρη, μετέπειτα ομοσπονδιακός και νυν της ΧΑΝΘ, Νίκος Κεραμεύς, ο οποίος μου τα είπε χαρτί και καλαμάρι!

«Όταν τον πρωτοείδα στην Καστοριά ήταν έναν χρόνο μικρότερος από τους υπόλοιπους παίκτες. Ο Δημήτρης έχει γεννηθεί το 1971 και οι περισσότεροι παίκτες όλων των ομάδων ήταν του ’70, αλλά ξεχώριζε» θυμάται ο Κεραμεύς.

Και συνεχίζει: «Καθόμουν λοιπόν στην εξέδρα, δίπλα σε έναν ασπρομάλλη κύριο και συζητούσαμε. Κουβέντα στην κουβέντα πιάσαμε τον Αβδάλα και τότε μου είπε ότι ήταν ο πατέρας του! Ε, τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε και έγινε η μεταγραφή, μάλιστα στην Καλαμάτα πήγε ο ίδιος ο πρόεδρος, ο Άκης Μιχαηλίδης».

Πώς και κατέβηκε κοτζάμ πρόεδρος του «Αυτοκράτορα» για ένα πιτσιρίκι που δεν το ‘ήξερε ούτε η μάνα του;

Απλούστατα, τότε είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι για τον Αβδάλα ενδιαφερόταν και ο Ολυμπιακός!

Παρεμπιπτόντως πριν από τρία χρόνια οι Πειραιώτες ενδιαφέρθηκαν και για τον Νεοκλή Αβδάλα: τότε στην τεχνική ηγεσία των ακαδημιών βρισκόταν ο Νίκος Κεραμεύς και μάλιστα ο μικρούλης έκανε προπονήσεις στο ΣΕΦ, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε λόγω της αποχώρησης του προπονητή.

Η μεταγραφή του μπαμπά Αβδάλα κόστισε 19.000.000 δραχμές, εκ των οποίων 16 έλαβε ο Ποσειδών και τα υπόλοιπα η οικογένεια του παίκτη.

Από τον Κουμανάκο στον "Ξανθό"

Ξαφνικά από τα ανοικτά της Καλαμάτας και τον Ντίνο Κουμανάκο, ο Αβδάλας βρέθηκε στο Αλεξάνδρειο, δίπλα στον Γκάλη και τον Γιαννάκη, να ακούει τις αγριοφωνάρες του Ξανθού!

Παρεμπιπτόντως ο Κουμανάκος, που αποτελεί έναν γκουρού του πελοποννησιακού μπάσκετ ήταν ο πρώτος που τηλεφώνησε τη Δευτέρα το βράδυ στον Δημήτρη για να του πει τα συχαρίκια.

«Κι εγώ από την ίδια θέση είχα βάλει το πρώτο καλάθι μου με τον Παναθηναϊκό» του είπε ο Κουμανάκος γυρίζοντας 47 χρόνια πίσω, όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό και μάλιστα είχε στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος!

Ο Αβδάλας δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει με τη φανέλα του «Αυτοκράτορα», που τη φόρεσε μονάχα μια φορά για τέσσερα λεπτά, ωστόσο βίωσε συγκλονιστικές εμπειρίες με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του Άρη στο Final 4 του 1989 στο Μόναχο.

Το 1989 κατέβηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στον Σπόρτιγκ ως «αντάλλαγμα» για τη μεταγραφή του Ντίνου Αγγελίδη, τον οποίο, ως γνωστόν, οι Πατησιώτες πούλησαν δυο φορές στον Άρη!

Με πολύ καλή γνώση των βασικών, ικανός σουτέρ, μαχητής και αφοσιωμένος αμυντικός, ο Αβδάλας φόρεσε τη φανέλα με το Νο 7 του Σπόρτιγκ επί δέκα σεζόν και μάλιστα υπήρξε αρχηγός της ομάδας, με μέσο όρο 7.2 πόντους και 3.6 ριμπάουντ, ενώ σούταρε με ποσοστό ευστοχίας 40.6% στα τρίποντα.

Μετά τον Σπόρτιγκ συνέχισε την καριέρα του στον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας και την έκλεισε το 2002 στη Χαλκίδα, αγωνιζόμενος με προβλήματα τραυματισμών στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, με προπονητή τον Βαγγέλη Αγγέλου.

Το ρεβεγιόν με τον Παναθηναϊκό

Ο Δημήτρης Αβδάλας συνέβαλε σε μεγάλες, ιστορικές και αλησμόνητες νίκες του Σπόρτιγκ με κορυφαία εκείνη της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 1996, επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκού που από τις αγριοφωνάρες και την τσατίλα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς κόντεψε να κάνει ρεβεγιόν στα Πατήσια!

Τότε οι Πράσινοι, απόντος του Ντομινίκ Γουίλκινς (που είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για μια κηδεία) προηγήθηκαν με 31-10, με 7/7 τρίποντα του Φραγκίσκου Αλβέρτη και του Κώστα Παταβούκα, αλλά από εκείνο το σημείο και πέρα το έριξαν στο σορολόπ με αποτέλεσμα –όπως έγραφαν οι εφημερίδες- το τρένο να νικήσει τη Ferrari!

Στην εκπνοή αστόχησε σε σουτ τριών πόντων ο Παταβούκας και να πώς αποτυπώθηκε το 87-84 με πρωταγωνιστές τον Μίτσελ Γουίγκινς (33 πόντοι, 19/19 βολές), τον Τόνι Κόστνερ (24 πόντοι, 19 ριμπάουντ).

Έτρεχε να προλάβει το τελευταίο τρένο!

Σε εκείνο το ματς από το οποίο μου μένει χαραγμένη η εικόνα του Αλέξη Παπαδάτου να τρέχει να προλάβει το τελευταίο τρένο για να κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι του στα Πετράλωνα, ο Αβδάλας σκόραρε 7 πόντους.

Στον πάγκο του Σπόρτιγκ βρισκόταν ο Κώστας Διαμαντόπουλος, ενώ στο ρόστερ βρίσκονταν επίσης ο Χρήστος Χριστοδούλου, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Γάκης (που ελόγου του μετά από δυο χρόνια έμελλε να προκαλέσει νίλα στον ΠΑΟΚ με ένα τρίποντο από τη σέντρα) ο Νίκος Κασουρίδης, ο Βασίλης Κούρος και ο Αρης Παπαδάκης.

Τρία βράδια αργότερα ο Σπόρτιγκ πέτυχε άλλο ένα έπος νικώντας, σε αγώνα του Κυπέλλου Κόρατς, την Εστουδιάντες στη Μαδρίτη και μάλιστα χωρίς τον Γουίγκινς!

"Ο Νεοκλής είναι... Άγγελος"

Τους τελευταίους μήνες ο Δημήτρης Αβδάλας ανέλαβε προπονητής σε ένα τμήμα των ακαδημιών του Παναθηναϊκού και πριν από λίγη ώρα που τον πέτυχα, του ζήτησα να μου πει δυο λογάκια για τα καμάρια του....

«Ο Γιάννης μου μοιάζει περισσότερο στο στιλ απ’ ό,τι ο Νεοκλής. Ο μικρός πήρε τα γονίδια του θείου του» απάντησε.

Ποιος είναι ο θείος του;

Ο αδερφός της μαμάς τους, ο παλαίμαχος "ξανθός άγγελος" του Σπόρτιγκ, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου.

«Από αυτόν πήρε την ταχύτητα, την ευλυγισία και την αλλαγή κατεύθυνσης στις κινήσεις του» εξηγεί ο Δημήτρης. Οσο για το όνομα του, αυτό το πήρε από τον πατέρα του Άγγελου και της μαμάς τους, ενώ ο μεγάλος βαπτίσθηκε Γιάννης από τον άλλο του παππού...

Τον πατέρα του Δημήτρη, εννοώ, ο οποίος έτυχε εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα του ’86 να κάθεται δίπλα στον Κεραμέα και πλέον στα 95 του καμαρώνει τα εγγόνια του!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ